Odchod do zahraničia a veci s tým spojené
Ahojte dievčatá neviem či práve táto diskusia patrí do tejto skupiny ale viem že tu je vás vždy najviac tak sa na mňa potom tie obmedzenejšie čo nemajú čo buzerovať nehnevajte :D no ale poďme k veci ..momentálne vo svojom živote riešim jednu dilemu ...som mamička dvoch detí jedna má 4 a druha mala v januári rok mam priateľa všetko krása aj vztah nám funguje aj deti sú super ale to na čo sa vás chcem opýtať je odchod do zahraničia priateľ je profesionálny šofér a dostal ponuku robiť v nemecku a ja teda neviem ale čítala som už rôzne názory na to aké majú slováci ružové okuliare ak si myslia že je to tam lacné atd atd...čize ak sa tu nachazdza mamička ktorá bola v podobnej situácií ako ja alebo je tu taká ktorá to práve zaživa prosím o radu ja som samozrejme momentálne na materskej čiže by som chcela vedieť ako je to tam vyriešené po tejto stránke potom malá chodí už do škôlky čiže aj to ma dosť zaujíma aké to tam je keďže nevie po nemecky vôbec a ďalšie veci na ktoré si treba dať pozor či je to vlastne perspektívne ja som vyštudovala maľbu a grafický dizajn čiže ja by som sa tam možno tiež uplatnila po MD...ale hlavne sa mi jedná o to aby to nebolo z kaluže do blata Ďakujem krásne a mudrlantky co nemajú do koho rypnúť nech sa nenamáhajú s ťukaním do klávesnice ....:D...
@barborusinka ano,urcite chod a neboj sa.Ked ma manzel pracu,zvladnete to.A deti?Čim mensie tym lepsie.A ak by ste si predsa len nezvykli,vzdy sa da vratit domov
@mihula to som nezabudla napisat ved to je samozrejme 😀 to si hadam kazdy uvedomuje 😉
Napisala kocka ze" rôzne názory na to aké majú slováci ružové okuliare ak si myslia že je to tam lacné"
a poznam slovakov co sa im zda vsetko malo a vratia sa zit na Sk aj po 10rokoch hoci maju dom a 3auta lebo sa im nepaci..
zijem v zahranici 9 rokov a nestazujem sa 🙂
tak čo sa týka platu priatel bude mať v čistom 2500 ale no neviem či nam to postači a najhorsie je na tom to že nie je možnosť aby pracovat na tyždnovkach bude tam mesiac a pride domov na dva tri dni a to nechceme predsa mame male deti ciže neviem fakt ...
@barborusinka Ahoj, urcite by som do toho isla 😉 Kazdy zaciatok je tazky, ale myslim si, ze tu budete spokojni. Deticky sa velmi rychlo ucia jazyk. Ty sa urcite uplatnis. Pozri si na strankach s nehnutelnostami kolko by ste v oblasti, kde budete byvat platili za byt.
@miadi ahoj, žiĺa si v kanade?
Ja som odišla pred skoro pred štyrmi rokmi sama s troma deťmi (11,12 a 15 mali vtedy). A možem ti to len odporučiť. Nebanujem a verím, ze nikdy nebudem.
@tintinamartina zijem v kanade 🙂
my sme sa po 9 rokoch konecne vratili a to manzel mal dkvelu pracu .... ja som to uz nezvladala .. ak mas deti nemozes pracovat ako kebysi ich nemala a ak ano tak polovicu alebo aj viac das na opatrovatelku .... vyssie zarobky tam su ale aj vyssie vydavky ... nakoniec ti ostsne skoro to co tu na svk akurat ze tam si sama bez rodiny a skutocnych priatelov a si s ludmi s ktorymi sa poriadne ani nepoznas ....
skolka neviem, na rodicovsku nemas narok, potraviny su cca o 30%drahsie, byvanie je drahsie tak o 50 az 75 %. Vsetky sluzby tu su minimalnemo 100% vyssie.
Ahoj. Myslum si, ze jeho plat nebude nejak vynimocny na nemecko a najom bude drahsi. Nepoznam nemecko, no ked som bola na vylete tak jedlo bolo lacnejsie ako u nas a to dost cca rok dozadu! V skolke sa dcerka nauci asi tri mesiace jazyk, no cakaj ze to budes mat tazke, mozno ti tie prve mesiace v skolke preplace. Ak narok na materske alebo socialku nebudes mat, urcite je tam vzdelavanie pre dospeltch a v zahranici ak si vedena na urade prace a ides studovat cez UP tak zvyknu platit za to vyssie davky. Pozistuj si to. Ja by som sla s muzom. Dieta bude mat 1-1,5 rok das do skolky a ty sa naucis jazyk a pojdes pracovat. 2 vyplaty budu lepsie, zatial sa uskromnite
Ak bude tvoj muž riadne poistený, tak budete mat narok aj na prídavky na deti. A potom skutočne záleží, aké su vaše väzby na domov a priateľov. Moji mali 11 a 12 rokov, začali chodiť do statnej rakúskej školy, plakali tyzden, chodia stale a nemaju problém s jazykom ani školou. Ja by som sa na tvojom mieste radšej pridala do skupiny ľudi, ktorí tam žijú. Tam dostaneš lepsie info. Toto je diskusia a osobne si myslim, ze ty nepotrebujes diskutovať, ale dozvedieť sa viac od ľudi, ktorí tam žijú.
@barborusinka Presne ako pise ,,lumiva,, daj tento prispevok do skupiny ,,Nemecko,, je tam kopec bab co tu ziju aj take co sa sem len chystaju a poradia ti ovela lepsie. Ked ti niekto pise z inej krajiny sa to moc neda porovnavat. Napisala som ti, aby si si pozrela ten najom, lebo ine ceny su v Mnichove a ine niekde na dedine neviem kde a byt je samozrejme najvacsia polozka. Na deti si tvoj manzel poziada o Kindergeld, je to nieco menej ako dvesto eur na jedno dieta, pri dalsom sa suma o malu ciastku zvysuje. Ked si s dietatom doma mas narok na Betreuungsgeld 150,-EUR. Skolka sa plati. Ceny su rozne. Ako hovorim napis do skupiny ,,Nemecko,, a dozvies sa urcite viacej 😉
Prečítala som príspevky a stotožňujem sa s moll, že najhoršie je to, že ste tu bez rodiny a priateľov. Ak viete výborne po nemecky a ste extrovert, tak to možno až také hrozné nebude, známych si časom nájdete.
2500 Eur vám v pohode postačí. Neviem, ako je to, keď ste len priatelia, ale ak máte spolu deti, tak príspevok na spoločné deti by ste mali dostať - treba sa informovať. Vy nedostanete nič, keďže ste tu doteraz nepracovali, aj keby ste boli manželia. Ak viete po nemecky, ste šikovná, asertívna, máte dosť pevné nervy a budete mať šťastie, tak prácu by ste si mali nájsť.
Na nájom 3 izbového bytu počítajte cca 800 Eur. Záleží aj podľa toho v akom meste budete. Mníchov je napríklad drahší, tam treba počítať aj 1000 Eur. My za škôlku platíme 120 Eur mesačne (škôla u nás je len do 14.00 hod), ak chcete aj obedy, tak + 60 Eur. Desiatu si deti nosia z domu. Čo sa týka nemčiny, tak závisí od dieťatka a jeho povahy, ako si v škôlke zvykne a ako rýchlo sa nemčinu naučí. Vidím to na mojich deťoch. Syn začal hovoriť až po roku, aj keď základy porozumel už za také 3 - 4 mesiace a na škôlku si zvykal tiež dosť dlho, plakával. Dcérka už po týždni nemala problém chodiť do škôlky, základy porozumela už za mesiac a rozprávať začala asi tak po 3 - 4 mesiacoch. Samozrejme, základy, žiadne zložené vety. V každej škôlke majú aj Sprachforderung - detičky učia nové slová, správne vyslovovať, ale takou hravou formou. Syn je teraz už tretiak na ZŠ a patrí medzi najlepších žiakov, napriek tomu, že nie je rodený Nemec. Tú nemčinu v pohode dobehol. Ja sa na neho ani náhodou nechytám 🙂. A to doma rozprávame len po slovensky. Deti rozprávajú po nemecky len v škôlke alebo v škole.
Ak by ste ešte chceli niečo vedieť, pýtajte sa, alebo mi naplíšte priamo do IP.
Aha, ešte som zabudla napísať, že ak ste manželia, vy aj deti môžete byť poistení na manžela. Neviem, ako to je, keď manželia nie ste. To si určite zistite. Privat poistenie neodporúčam, je to strašne drahé.
Dievčatá dakujem vam krásne za vyjadrenia a rady ja nemčinu neviem vôbec ale ovládam angličtinu ruštinu a francúzštinu to mi ale asi nepomôže moja staršia dcérka vie aj základy angličtiny je veľmi sikovna čiže s tou by problem nebol mali by sme byť vo Frankfurte skúsim popozerat nejaké byty aby som sa vedela orientovať ....uvidíme zatiaľ sa mi to pozdáva
@barborusinka Angličtina vám na začiatku veľmi pomôže, ale nemčinu, aspoň základy, sa budete musieť naučiť. Keďže ste však jazykovo zdatná, tak problém s nemčinou mať určite nebudete. Manžel tiež ako IT na začiatku používal len angličtinu, ale musel sa doučiť aj nemčinu.
V nejakých galériách, alebo keby ste tvorili napr. pre detské knihy, pracovali pre nejaké firmy aj externe resp. na zákazku a pod. vám bude určite stačiť na začiatok aj angličtina. Mladšie ročníky v tejto sfére sú určite v Nemecku anglicky zdatné. Francúzština a ruština tiež nie sú na zahodnenie, pre vás určite +.
Ak ste už niekde pracovali, odporúčam doniesť referencie od zákazníkov preložené do nemčiny a svoje portfólio.
Držím palce - nech sa vám darí 🙂.
@sovica jej to som rada ,že si niečo popísala aj o školke a deťoch ako to zvládli.Mi sa teraz chystáme za mužom do Mníchova len chcem vedieť ako je to stým poistením,takže ked tam prídeme tu sa odhlásime zo zdravotky,socialky a tam sa môžem prihlásiť na muža kedže tam pracuje?ja ked sa zamestnám potom sa mám ako prihlásiť na zdravotné či to mi potom dá zamestnávatel alebo ako je to?ďakujem za rady
@mnamko ja som v DE 15 rokov. Ak ste manzelia a tvoj muz bude mat nemecku zdravotku, tak vas moze vsetkych poistit zadarmo do tzv. Familienkrankenversicherung. ma to kazda gesetzliche Krankenkasse.
Ak nie ste manzelia, tak on moze poistit len deti a ty sa musis poistit sama, zacvakas to z vlastneho vrecka. Ked budes robit, tak to budes mat normalne z platu, ked sa prihlasis na urade prace ako Arbeitsuchend, tak ti to bude platit stat.
Toto plati aj pre teba @barborusinka. A nerob si iluzie, strava je tu sice lacnejsia ale vsetko ostatne ovela drahsie ako na SK. Tiez jasle, skolky, druziny, kruzky atd. A tiez 2500 € pre stvorclennu rodinnu je zalostne malo, hlavne ak budete byvat vo velkomeste. Frankfurt a blizke okolie nie je prave lacny. Matersku nedostanes, len pridavky ak sa tu prihlasite na pobyt. Statnu skolku tiez nie je jednoduche najst, hlavne vo velkych mestachSukromne su strasne drahe.
Co sa tyka tvojej profesie, z vlastnej skusenosti zial neviem ake uplatnenie by si tu mala a ci vobec.
@krissy1
Koordinačné nariadenia umožňujú nezamestnaným osobám hľadať zamestnanie počas obmedzenej doby v inom členskom štáte EÚ a súčasne zachovať si nárok na dávku v nezamestnanosti. Dávka v nezamestnanosti je aj naďalej vyplácaná inštitúciou štátu, podľa ktorého právnych predpisov bol nárok priznaný.
Ak osoba, ktorá je úplne nezamestnaná a spĺňa podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti podľa právnych predpisov Slovenskej republiky, odíde do iného členského štátu EÚ, aby si tam hľadala zamestnanie, zachová si nárok na dávku v nezamestnanosti za týchto podmienok:
a. pred svojím odchodom musí byť evidovaná na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny najmenej štyri týždne po tom, ako bola zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie (uvedenú lehotu môže príslušná pobočka Sociálnej poisťovne skrátiť),
b. najneskôr do siedmich dní od dátumu, keď prestala byť osoba k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike, musí sa zaevidovať ako osoba hľadajúca zamestnanie v službách zamestnanosti v členskom štáte EÚ, v ktorom si hľadá zamestnanie, a podrobiť sa tam organizovaným kontrolným postupom v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi daného štátu (uvedenú lehotu môže príslušná pobočka Sociálnej poisťovne vo výnimočných prípadoch predĺžiť),
c. nárok na dávku trvá počas troch mesiacov od dátumu, keď osoba prestala byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Slovenskej republike, nie však dlhšie ako do vyčerpania celkového nároku. Pobočka Sociálnej poisťovne môže túto dobu troch mesiacov vo výnimočných prípadoch predĺžiť maximálne na šesť mesiacov.
Na export dávky v nezamestnanosti zo Slovenskej republiky pobočka Sociálnej poisťovne vystaví osobe príslušný formulár (E 303, PD U2 alebo U008), na ktorom potvrdí dátum, od ktorého osoba prestala byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí a rodiny; lehotu, do ktorej sa daná osoba má povinnosť zaregistrovať v službách zamestnanosti iného členského štátu, do ktorého odchádza hľadať prácu; obdobie, počas ktorého zostáva nárok na dávku v nezamestnanosti zachovaný a informácie o okolnostiach, ktoré môžu ovplyvniť nárok na dávku v nezamestnanosti.
Podla mna sa musis hlasit na urade prace, socialke a danovom urade...my sme sa museli v inom state najprv hlasit na policii a matrike kvoli adrese...a ked sme od nich dostali potvrdenie tak sme mohli vybavit ost.urady. Ak sa odhlasujes pri stahovani zo zdeavotnej poistovna aj uradu prace si pytaj E104 (mozno ine cislo, no hlvne ze eu formular)...od nas do chceli v poistovni ked sme sa nahlasovali(vlastne u nas socialka a zdrav.poistovna je to iste)
@barborusinka ja osobne by som pockala kym sa priatel uchyti v novej pracii.. Nie bezhlavo sa pustit do noveho statu.. Tak sme to urobili aj my.. A som rada ze sme hned tam nesli obaja predsa je to velke riziko kedze ak mas teraz tu nejaku istotu tak by som sa nevrhla hned do toho..treba si poratat naklady ci to bude stacit a az potom.. Dve deti su predsa dve deti a v dnesnej dobe robota ista nie je nikde.. Predsa treba uvazit si to nech skusi najprv sam co to da..
ja som žila v zahraničí tiež nejaký čas, no stále som sa tam citíla ako "cudzinec"... už by som neodišla, doma na Slovensku mi je dobre, aj keď to nie je ideálna krajina možno na život, ale tu sa cítim, že som DOMA... 😉

Skusenost z nemecka nemam (iba Anglicka Mexika a Kanady) ale lacne je asi tak zit v polsku 🙂 na ukrajine madarsku alebo na SK ked mas dobry plat..vsade su naklady na zivot vyzsie..deti sa v skolke naucia nemecky rychlejsie ako ty v skole..mala som kamosku co zila 2roky predskolskeho veku v nemecku a naucila sa velmi dobre aj akcent mala spravny a potom to uz len doladovala v skole na Sk..s malbou sa mozes uplatnit aj pocas MD mozes tam predavat obrazy..Staci ked ich das na nejaku stranku kde ludia ponukaju tovar veci atd..alebo skus galerie alebo si najdi nejaku restiku ci kaviaren a dohodni sa snimi ze tam das svoje veci s cenou a oni ked predaju nechaju si %zo zisku..