icon

Otázky pre matky dospelých synov

2. dec 2025

Ahojte, toto bude otázka na maminy už dospelých synov - okolo 19-22 rokov.

1. Chodia vaši synovia ku lekárom sami? Sami si riešia lekárov, termíny, lekárske správy, zákroky apd? Alebo to manažujete plne za nich?
2. Ak by ste sa dozvedeli, že vás syn má vážnu diagnózu (nie onko), povedali by ste mu to hneď? Alebo by ste počkali na nejakú prístojnú chvíľu? Že napríklad mu to nechcete hovoriť pred Vianocami, alebo si chcete najprv vy načítať o diagnóze, o možnostiach liečby, postretávať sa s lekármi a až potom by ste to oznámili synovi spolu aj s riešením? Má právo dospelý syn vedieť o svojej diagnóze alebo ho ako matka chrániť?

Ďakujem za vaše skúsenosti - pls len naozaj tie, ktoré máte synov v tomto veku. Ako postupujete vy.

Strana
z3
anonym_bbd475
2. dec 2025

V tom veku to pacientovi oznamuje lekar.

blancheporte
2. dec 2025

@anonym_autor mám syna 21 ročného. K lekárom chodí sám. Na preventívne prehliadky ho objednávam ja a už mu len oznámim termín. Ak by mal nejaký problém,určite by som mu to povedala. Myslím,že lekár by mu to oznámil sám. Samozrejme,že by som hľadala riešenia, konzultácie s inými lekármi......nenechala by som ho v tom samého.

autor
2. dec 2025
@anonym_bbd475

V tom veku to pacientovi oznamuje lekar.

@anonym_bbd475 ja nie som matka, len sa pýtam. Syn neviem nič mu lekár neoznámil. Komunikuje s matkou. On nemá ani výsledky MR.

anonym_01c577
2. dec 2025

@anonym_autor za jedno doktor porušil lekárske tajomstvo, keď to ty vieš a DOSPELÝ syn nie. Za ďalšie áno, synovia si všetko riešia sami už pred 18 išli sami k Dr. som ich mama ale nebudem im zadky utierať do 30tky.

anonym_ffa734
2. dec 2025

Preco by mal rodič za dospelé dieťa niečo riešiť ? Veď má si riešiť sám a žiť sám, nie sa donekonečna prizivovat.

autor
2. dec 2025
@anonym_01c577

@anonym_autor za jedno doktor porušil lekárske tajomstvo, keď to ty vieš a DOSPELÝ syn nie. Za ďalšie áno, synovia si všetko riešia sami už pred 18 išli sami k Dr. som ich mama ale nebudem im zadky utierať do 30tky.

@anonym_01c577 neporušil, prepustili ho z nemocnice a dodatočne mu matka vybavolala mri, kde bol ten nález. U lekára ešte neboli, ona rieši teraz lekárov a možnosti liečby a on nevie nič.

hviezdicka002
2. dec 2025

Snúbenec ma 23 a už nejaký ten piatok si preboha rieši všetko sám, áno mama mu pomáha vybaviť lekárov ak pozná nejakých ak niečo treba tak isto moja mama ak niečo potrebujem objednať atd. Ale toto mi príde cez čiaru že ochrániť syna, s lekárom by mal komunikovať on a mama ak tak by mala byt ako doprovod len. Určite by mal vedieť akú ma diagnózu je už dospelý nie dieťa čo bude robiť vo výšom veku?

anonym_01c577
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_01c577 neporušil, prepustili ho z nemocnice a dodatočne mu matka vybavolala mri, kde bol ten nález. U lekára ešte neboli, ona rieši teraz lekárov a možnosti liečby a on nevie nič.

@anonym_autor porušil, výsledky mal odkomunikovať s chlapcom, nie s matkou. So súhlasom chlapca, tam mohla byť matka.

anonym_91a608
2. dec 2025

chudak chalan... tak on ma zdravotne problemy a rodicia to chcu odkladat po vianociach??? to nemyslis vazne, vsak nema 3 roky. moji maju cez 20r. vsetko si manazuju sami, sem tam ma syn prizve aby som s nim sla ked ide niekam prvy krat do novej ambulancie. ale aj tam ma dr vzdy sfunkne naco som tu vsak je dospely. dospele dieta potrebuje vediet preco ma zdravotne problemy a ako sa to da zlepsit. nie cakat na vhodnejsiu chvilu... treba s nim rozpravat na rovinu a nie obchadzat to

anonym_ac047e
2. dec 2025
@anonym_01c577

@anonym_autor porušil, výsledky mal odkomunikovať s chlapcom, nie s matkou. So súhlasom chlapca, tam mohla byť matka.

@anonym_01c577 nezalezi kto vybavoval vysetrenia. Ked ma pacient nad 18 rokov tak ma byt jediny s ktorym je konzultovany jeho zdrav. stav

autor
2. dec 2025
@anonym_ac047e

@anonym_01c577 nezalezi kto vybavoval vysetrenia. Ked ma pacient nad 18 rokov tak ma byt jediny s ktorym je konzultovany jeho zdrav. stav

@anonym_ac047e to som dnes povedala aj ja, že je dospelý a má právo vedieť on, čo mu je. Že to nie je etické. Bola som odbitá vetou, že ona vie čo robí a že si svojho syna pozná najlepšie. A veľmi sme sa na tom s priateľom pohádali.

amdornik
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_ac047e to som dnes povedala aj ja, že je dospelý a má právo vedieť on, čo mu je. Že to nie je etické. Bola som odbitá vetou, že ona vie čo robí a že si svojho syna pozná najlepšie. A veľmi sme sa na tom s priateľom pohádali.

@anonym_autor prepáč, ale je to mamičkin cecok. toto isté som mala vo fialovom ja. synáčik mal mamičku lekárku v nemocnici. no a áno, ešte aj v jeho 21 rokoch sa chovala, ako keby mal 15. nepoviem, keby pomohla "dohodiť" vyšetrenie a nech si rieši sám. ale ona vybavila, on absolvoval, ONA si vyzdvihla výsledky a potom to ráčila JEMU oznamovať. nie nám, jemu. šlo o vážnejšiu diagnózu, ktorá môže prerásť v onkologickú.
teda, on je už dávno ex. chcem tým len naznačiť, že reagoval rovnako, ako reaguje ten tvoj. ona vie, čo robí, ona mu nechce zle, atď. toto by som chápala. ale nechápala som to, že najprv sa dostali výsledky do rúk jej a až to, čo považovala za potrebné, mu oznámila (pritom v danom čase už žil so mnou). no ale jemu to bolo fuk, on to bral tak, že ona vie, čo robí... a potom sa nabalilo tisíc ďalších vecí, preto je už dáááávno ex.

amdornik
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no a dodám, že ty ako priateľka s tým nič nezmôžeš, pokiaľ jemu to takto VYHOVUJE.
asi ruky preč od takéhoto nesamostatného jedinca. časom zistíš, že problémy budú aj v iných oblastiach života...

autor
2. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor no a dodám, že ty ako priateľka s tým nič nezmôžeš, pokiaľ jemu to takto VYHOVUJE.
asi ruky preč od takéhoto nesamostatného jedinca. časom zistíš, že problémy budú aj v iných oblastiach života...

@amdornik ja som teta, nie je to moj priateľ. Jej brat je môj muž. Proste som povedala, že toto nie je v poriadku a on má právc vedieť, čo mu je.

hviezdicka002
Autor odpoveď zmazal
autor
2. dec 2025
@hviezdicka002
Odpoveď bola zmazaná

@hviezdicka002 tu ide o ňu., nie o chalana. On je v pohode, ale toto správanie matky mi nepríde ok.

1fifinka1
2. dec 2025

Môj syn má 20. Bol vo vlaku co sa zrazili. Bol zranený a všetko absolvoval úplne sám. Všetky vyšetrenia. Boli sme na telefóne, pripravení prísť, ale zvládol aj nemocnícu. Už dva roky pravidelne daruje krv. Už je dospelý a keby potreboval pomoc tak mu pomôžem. Ale musí sa v živote naučiť samostatné rozhodovať a veci riešiť podľa seba. Myslím, že to zvláda skvelé. Hoci keď je chorý, teplotu mu meriam a čaj mu varím stále 🙈😂😂

amdornik
2. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik ja som teta, nie je to moj priateľ. Jej brat je môj muž. Proste som povedala, že toto nie je v poriadku a on má právc vedieť, čo mu je.

@anonym_autor no ale s tým ty nič neurobíš, aj keď si teda. obzvlášť, ak je tej matke pokrvne bližší tvoj muž, lebo je jej bratom. OK to nie je, ale ak s tým mladý nemá žiaden problém, darmo to teba bude trápiť.

amdornik
2. dec 2025
@1fifinka1

Môj syn má 20. Bol vo vlaku co sa zrazili. Bol zranený a všetko absolvoval úplne sám. Všetky vyšetrenia. Boli sme na telefóne, pripravení prísť, ale zvládol aj nemocnícu. Už dva roky pravidelne daruje krv. Už je dospelý a keby potreboval pomoc tak mu pomôžem. Ale musí sa v živote naučiť samostatné rozhodovať a veci riešiť podľa seba. Myslím, že to zvláda skvelé. Hoci keď je chorý, teplotu mu meriam a čaj mu varím stále 🙈😂😂

@1fifinka1 počkaj.... teplotu mu meriaš? ako to máme pochopiť? 😀 lebo moja puberta má necelých 16, ale už asi 10 rokov si meria teplotu sama 😀

1fifinka1
2. dec 2025
@amdornik

@1fifinka1 počkaj.... teplotu mu meriaš? ako to máme pochopiť? 😀 lebo moja puberta má necelých 16, ale už asi 10 rokov si meria teplotu sama 😀

@amdornik no normálne, bezdotykovým prídem zmeriam, vyhodnotím 🤣🤣. Ale nie, minule si sám naordinoval ten nápoj teraflu, že ho niečo obchádza. Akože doma keď je chorý, tak sa postarám, na intraku sa stará sam. Občas ho ešte rozmaznávam. Ale zas keď si chorá, si rada, že ti niekto spraví čaj. Na veku nezáleží.

dorizzz
2. dec 2025

Mám 19ročného a rieši si sám, no povie mi, keď má problém a aký, no už sa ja nestarám do toho, ak by sa rozhodol neíst s niečím k lekárovi tak by som ho nasili ako matka neobjednávala… v tomto prípade čo popisuješ podľa mňa má právo vediet čo sa s ním deje. A v podstate aj v iných prípadoch.

amdornik
2. dec 2025
@1fifinka1

@amdornik no normálne, bezdotykovým prídem zmeriam, vyhodnotím 🤣🤣. Ale nie, minule si sám naordinoval ten nápoj teraflu, že ho niečo obchádza. Akože doma keď je chorý, tak sa postarám, na intraku sa stará sam. Občas ho ešte rozmaznávam. Ale zas keď si chorá, si rada, že ti niekto spraví čaj. Na veku nezáleží.

@1fifinka1 tak čaj áno, ale teda ja som si pôvodne predstavila, že prídeš, strčíš teplomer do konečníka a zmeriaš MU teplotu 😀 ono mi to tak znelo skrátka 😀 pardon

1fifinka1
2. dec 2025
@amdornik

@1fifinka1 tak čaj áno, ale teda ja som si pôvodne predstavila, že prídeš, strčíš teplomer do konečníka a zmeriaš MU teplotu 😀 ono mi to tak znelo skrátka 😀 pardon

@amdornik tak hej, mne to došlo ze si si to tak predstavila. Ale deckám som nikdy do zadku nestrkala. Ani keď boli malé. 😬

amdornik
2. dec 2025
@1fifinka1

@amdornik tak hej, mne to došlo ze si si to tak predstavila. Ale deckám som nikdy do zadku nestrkala. Ani keď boli malé. 😬

@1fifinka1 tak to zase ja áno 😀 ale len do určitého veku... a neboj, nie do 21 rokov 😀

namornicka
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor mas pravdu, ze chalan ma pravo vediet co mu je, ale teda ved si mohol zavolat pre vysledky MR, snad si pamata, ze tam bol a povedali mu, kedy budu. Ked ma nedoriesenu diagnostiku tak na co caka, kym mu to mamicka po sviatkoch oznami? Ved on si moze riesit svoje vysetrenia, hospitalizacie a zakroky, brani mu v tom niekto?

autor
2. dec 2025
@namornicka

@anonym_autor mas pravdu, ze chalan ma pravo vediet co mu je, ale teda ved si mohol zavolat pre vysledky MR, snad si pamata, ze tam bol a povedali mu, kedy budu. Ked ma nedoriesenu diagnostiku tak na co caka, kym mu to mamicka po sviatkoch oznami? Ved on si moze riesit svoje vysetrenia, hospitalizacie a zakroky, brani mu v tom niekto?

@namornicka nie, ona pracuje v medicinskom sektore. Cize ona vyhradne vsetko vybavuje, riesi, vsetky spravy idu cez nu, vsetky vystrenia idu cez nu a ona filtruje informacie, ktore povie dalej. Aplkuje to aj na syna, aj na svoju matku apd.

amdornik
2. dec 2025
@anonym_autor

@namornicka nie, ona pracuje v medicinskom sektore. Cize ona vyhradne vsetko vybavuje, riesi, vsetky spravy idu cez nu, vsetky vystrenia idu cez nu a ona filtruje informacie, ktore povie dalej. Aplkuje to aj na syna, aj na svoju matku apd.

@anonym_autor ja sa tebe čudujem, že teba toto trápi. chápala by som to, keby to bol tvoj partner, že máš pocit, že žiješ s veľkým deckom. ale je to len akýsi syn sestry tvojho brata a zjavne jediný človek, ktorého to serie, si ty. prečo si neuľahčíš život a nevykašleš sa na to? zrejme to takto vyhovuje aj materi aj synátorovi, že zaňho všetko rieši a povie mu len to, čo uzná za vhodné. prečo teba to trápi?

autor
2. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor ja sa tebe čudujem, že teba toto trápi. chápala by som to, keby to bol tvoj partner, že máš pocit, že žiješ s veľkým deckom. ale je to len akýsi syn sestry tvojho brata a zjavne jediný človek, ktorého to serie, si ty. prečo si neuľahčíš život a nevykašleš sa na to? zrejme to takto vyhovuje aj materi aj synátorovi, že zaňho všetko rieši a povie mu len to, čo uzná za vhodné. prečo teba to trápi?

@amdornik vies preco? Lebo toto aplikuje aj na brata, teda na mojho partnera, na svokru, na syna. Ano, aj z mojho partnera robi v tejto oblasti zdravia nesamostatneho.

amdornik
2. dec 2025
@anonym_autor

@amdornik vies preco? Lebo toto aplikuje aj na brata, teda na mojho partnera, na svokru, na syna. Ano, aj z mojho partnera robi v tejto oblasti zdravia nesamostatneho.

@anonym_autor aha, tak to už potom rozumiem. a tvoj partner má koľko rokov?
a on si to "nechá"?

autor
2. dec 2025
@amdornik

@anonym_autor aha, tak to už potom rozumiem. a tvoj partner má koľko rokov?
a on si to "nechá"?

@amdornik no lebo ona najlepsie vie co robi. Moj partner ma 40 rokov, ona ma 50r. A vsetko vybavuje ona. Vybavila mu lekara, co je naozaj na nic, absolutne ho nelieci a neriesi problem. Ale ona vybavila lekara, ona vie co robi. Potom im ochorela mama, ma vaznu diagnozu, nepovedali jej to. Sestra sa tak rozhodla a partner to respektoval a podporil ju v tom. Mama sa o svojej diagnoze len tak medzi recou dozvedela niekde. A teraz synovi nepovedala, ze ma vaznu diagnozu, potrebuje operaciu. Lebo ona sa najprv potrebuje dozvediet co najviac a potom mu to povie, po novom roku a rovno mu oznami riesenie. A to je on nesvojpravnny? Chalan nema pravo vediet svoju diagnozu teraz? je ok, ze o nej nevie? Mam pocit, ze sa hra na Boha ona. Rozhoduje o druhych.

Strana
z3