Partner nesúhlasí s výučbou dieťaťa slovenskému jazyku
Dobrý deň, ahojte,
mamky žijúce v zahraničí, ktoré máte deti s cudzincami, vedia vaše deti slovenčinu?
Pripadá mi úplne nepochopiteľné odopierať dietatu učiť sa rodný jazyk matky, svojich bratrancov a sesternic. Mame kvôli tomu s mužom veľké strety, nesúhlasí s tým, aby som na syna rozprávala po slovensky, lebo rodina ma hovoriť jedným spoločným jazykom. On sám má matku polku a kým zila hovoril s nou poľsky, vedel poľstinu slušne, až keď zomrela, zabudol, lebo už s nikým po poľsky nehovoril. Kým sme dieťa nemali, nikdy nepovedal jednu námietku na to, aby som s dieťaťom hovorila svojim rodným jazykom. A keď sa syn narodil, už s tým radikálne nesúhlasí, hádame sa kvôli tomu. Žijeme na severe Talianska, domov to mam 7 hodín autom, na Slovensko chodíme často a je pre mňa nepredstaviteľne, aby sa naše dieťa nevedelo dorozumieť s mojimi rodičmi, mojimi súrodencami a svojimi bratrancami a sesternica mi, keď máme výborne vzťahy. Muž argumentuje tým, ze dnes cely civilizovaný svet ovláda angličtinu, tak sa budú dorozumievat angličtinou. Áno, moji 65 roční rodičia sa budú učiť na dôchodku po anglicky, aby rozumeli svojmu talianskemu vnúčatku.
Ako to mate vy mamičky, ktoré žijete v zahraničí? Ako ste argumentovali svojim partnerom, aby ste s deťmi mohli hovoriť po ovensky a nebolo z toho v rodine dusno?
Ďakujem za každú skúsenosť.
Uprimne? Ty si nevies dupnut?
Sesternica z SVK, manzel povodom Talian, ziju v Nemecku. A vualaaaaa, dieta vie vsetky 3jazyky
Tie jeho argumenty sú totálne blbosti, nech nehovorí, že tomu sám verí. Skôr robí len naprieky. Dôvod netuším, ale mal by smolu. Môže si trepať, čo chce. Si rovnocenný rodič a ty rozhoduješ tiež. Každý príčetný človek vie, že čím viac jazykov dieťa ovláda, tým lepšie pre neho. Nech sa vymáčkne, v čom je skutočne problém, bolo by to fér.

Tvoj partner je hlúpy a ma velmi prizemne rozmyslanie.