icon

Patchwork family - prosím o radu

dievcacitajucelist
19. máj 2021

Ahojte,
Obraciam sa na Vás milé maminky s otázkou, alebo teda hľadám radu...nestranny názor na moju situáciu...
Prosím o racionálnu a adekvátnu spätnú väzbu...žiadne nemiestne poznámky a pod
Naša patchwork family pozostáva z mojich detí, partnerovho dieťaťa a nášho spoločného drobca. Moji sú s nami stále, partnerove dieťa je na striedavke, týždeň u nás týždeň u mamy. Predtým sme boli spolu každý druhý víkend..zo začiatku to bola zmena ťažká pre všetkých, ale myslím si, že je to už celkom fajn. Problém je, že partnerova ex čoraz častejšie zjavne ovplyvňuje ich syna...potom mame čo robiť aby sme sa všetci zase zladili...to sú také bežné veci...ja mu nachystám oblečenie (ma ešte len 8r) s čistým spodným prádlom a on mi povie, že u mamy si mení prádlo len dvakrát do týždňa...takže každé ráno plač, lebo on sa nebude stále prezliekať, pošlem ho umyť zuby tak sa so mnou jedna aj pol hodinu, že nechce...sprchovanie...je trápenie..koľkokrát ma oklame, že je osprchovany, ale pritom má vlasy suché...poviem mu, aby si špinavé prádlo hodil do koša na pranie...poviem, aby si ustlal posteľ...nespravi to, lebo u mamy to nemusí...a mama povedala, že mám to ja spraviť...lebo som doma a nič nerobím...som na materskej dovolenke...to je už pár mesiacov...čo je u nás a stále min. do stredy...máme tieto debaty potom sa to zlepší...učím sa s ním štýlom prečítame zadanie a keď mi povie, že tomu rozumie tak ho nechám samostatne pracovať len sem tam kuknem či to robí alebo nie...jasné, že nerobí...tak ďalšia debata...on na to, že mama mu diktuje čo má robiť a on píše...takým to štýlom sa s ním učím aj par hodín..lebo ja chcem, aby to spravil sám....ja nie som zvyknutá mu všetko hovoriť moje deti od prvého ročníka sa samostatné učili..s mojím dohľadom....jasne, že ho skontrolujem, poradím, keď je treba, ale aby som 8r dieťaťu všetko diktovala tak to nie...a, áno viem, že nie všetky deti sú rovnaké...preto som vravela môjmu partnerovi nech sa učí s nim, že možno jeho posluchne...uľahčil si to...,keď niečo nevedel tato mu poradil, alebo mu dal opísať...keď ho upozorním, že tak sa nič nenaučí tak syn sa iba rozplače a vykričí nám že mama mu stále poradí a my mu zle chceme...ja som niekedy bezradna...jeho mama ho bežné pošle k nám chorého...jasne, že sa väčšinou nakazia aj Decká od neho...koľkokrát jej to môj partner napísal, že či sa nemôže liečiť doma a potom si len vymenia týždeň...tak namiesto toho je chlapec u nás aj dva týždne, lebo jeho mama sa bojí, že ju nakazí...lenže chlapec chce svoju mamu, keď je chorý čo je pochopiteľné..ja sa snažím, aby sme všetci boli v pohode...no je to niekedy náročné...tak neviem lebo dohovaram svojmu partnerovi...ale on je už unavený zo všetkého...z roboty príde a robí na dome...večer už nemá energiu tak sa mu snažím pomôcť...ale niekedy je to na plač..nestrácam nádej, že to bude ok...len ten vplyv chlapcovej mamy...je niekedy silný a proti tomu asi nič nezmôžem...ďakujem za prečítanie

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@cocolino234 áno, chlapcovu mamu kontaktoval resp. volal jej...lenže ona mu nedvihne telefón tak s ňou komunikuje cez sms...pisal jej...ona mu odpíše, aby s ňou nemudroval, že ona sa starala 7 rokov sama tak nech sa teraz stará on... Rok máme striedavku..s tým učením je problém...čo je vidieť aj na známkach...mama mu vyčíta, že chlapec sa nemôže sústrediť, lebo u nás je rušno... u mamy sú len oni dvaja u nás je jedno dojča a dvaja ďalší súrodenci...ale tak moji dvaja sú väčšinou v izbe alebo von a jediný je drobec v dome, keď sa učí takže až taky hluk to nie je....

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Co sa tyka toho co moze a musi u vas a co moze a musi u mamky, tak chudak v tom asi sam ma zmatok, kedze sa mu strieda po tyzdni a musi sa prepinat z jedneho rezimu do druheho. A samozrejme, ze je mu pohodlnejsi ten volnejsi rezim u mamky.
Asi si s nim len skuste sadnut a porozpravat a vysvetlit to, ze u mamky platia mamkine pravidla a u vas platia tie vase (alebo hovorte ockove). Cize v poriadku, ak si u mamky menis spodne pradlo 2x do tyzdna, dobre, to plati u mamky, u nas sa budeme prezliekat kazdy den. Ked ti mamka diktuje celu ulohu, tak dobre, ale u nas tvoja mamka nie je, tu pracujeme takto.
Pre 8 rocneho to musi byt velmi narocne prepinat takto medzi dvoma odlisnymi rezimami :(
Kym chodil len na vikendy, tak toto u mamy mal asi ako domov, to bolo to bezne a u vas bola nieco ako "dovolenka", vylet, proste na chvilku zmena. Teraz sa mu to ale strieda kazdy tyzden...

evalin88
19. máj 2021

@dievcacitajucelist mna zaráža tá hygiena, spodné prádlo a pod. To by jej mal povedat partner, je predsa normalne nemat 3 dni to iste spodne pradlo a pod. O tom by si sa s nim nemala doťahovať, mala by to byt automatika. Pride mi to, ze matka ho ma nahaku, ked ho nenaucila sa ani umyvat, menit oblecenie. Moj brat to tak mal a trvalo roky kym pochopil, napr sa kupal aj pol hodiny, ale bez mydla, šampónu. Bol zvereny otcovi, ktory sa veľmi nestaral...

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 ja viem, že má v tom určite chaos...veď ja na neho netlačím...stale sa mu snažím vysvetliť, že keď nebude meniť spodné prádlo bude ho bolieť cikač...minuly týždeň som ja cez víkend bola s drobcom v nemocnici na pozorovaní lebo silno udrel hlávku...je to naozaj extrémne živé dieťa...pondelok nás prepustili z nemocnici...partnerov syn bol doma nešiel do školy, lebo mal teplotu a kašľal zas ho mama k nám poslala chorého...tak sme zobrali do auta a k lekárke...lekarka mu spravila hneď preventívnu a vyčítavo povedala môjmu partnerovi, že ako sa umýva keď za krkom špina na cikačovi nanos...lenže oni si chlapca preberajú stále v nedeľu večer takže od mamy už prišiel špinavý...no Dr to ťažko vysvetlíš...ja chcem, aby dodržal osobnú hygienu nič viac...my mu vystlime, že sa musíme všetci umývať ale on ma stále argument, že u mamy nemusí...

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@evalin88 no ta hygiena je zlá...pride napr zo školy a bez umývania rúk tak ako prišiel tablet do rúk a hotovo tak mu stále opakujem, že najprv ruky umyť, prezliecť sa môže si dať pauzu na hru a tak sa učiť...ja rozumiem, že je to dieťa, ale tak už je u nás rok a bez upozornenia, ani ruky umyť, sprcha, čisté prádlo...jednoducho nič

evalin88
19. máj 2021

@dievcacitajucelist no moj maly ma dva roky a ked prideme domou prva cesta do kupelne. Je tak nauceny. Mozno pustit Bol raz jeden život, tam je toho vela o baciloch. Maly sa z toho vela naucil.

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Ked v nedelu prisiel k vam, tak sa vecer neumyl? Ak ma s hygienou taky problem, tak treba s nim byt v kupelni a pomoct mu, dohliadnut. A pred cestou k lekarovi tiez skontrolujem, osprchujem dieta. O to viac ked viem, ze od matky chodi neumyty :(
Ostava vam len byt dosledni a robit v podstate policajta - prides domov, tak rovno do kupelne, umyt ruky. Stat nad nim, dohliadnut. Casom sa mu to snad zautomatizuje. A nielen poslat ho, ale stat nad nim, namoc ruky, daj mydlo, oplachni, poutieraj.

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 oni to majú medzi sebou tak dohodnuté, že sa stále má osprchovať v nedeľu u toho rodiča od ktorého prichádza takže v tomto prípade mal prísť od mamy osprchovany...ja som v pondelok prišla z nemocnice s drobcom....a hneď sme išli k Dr, lebo prišiel od mamy chorý....čo sa týka sprchovania...ja ho skontrolujem po osprchovani...uška vyčistím...nechty ostriham ale tak intímne partie nebudem predsa kontrolovať...len sa ho spýtam či si umyl celé telo...

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@evalin88 vysvetľujem a aj mi povie, že to spraví, ale na druhý deň to isté a keď sa ho spýtam, že prečo ruky neumyl...tak väčšinou povie, že zabudol...

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Ok, to je dohoda. Dohoda je aj ze sa striedaju po tyzdni a ked je chory, tak je u vas dlhsie.
Je ti jasne, ze sa nemozes spoliehat na dohodu, ze sa u mamy osprchuje, ked to ocividne nerobi. Cize ked k vam pride, tak sa vecer osprchuje - bez ohladu na to ci to uz u mamy urobil ci nie. Pripadne skontrolujem, ci sa naozaj osprchoval a ak sa mi to nezda, tak sa osprchuje znovu. Spinu za krkom hadam clovek vidi, ked to videla aj lekarka.
A rovnako rano - ak sa rano nesprchuje, lebo to robi vecer, tak aspon si umyjem zuby, tvar - nevsimnem si pri tom rano ze dieta je spinave?

Chapem, bola si v nemocnici, ale ved manzel tym padom mal urobit vsetko toto - nespominas ci sa zapaja, znie to tak, ze tieto veci mas na starosti len ty. A intimne partie mu kontrolovat nemusis ty, moze to urobit predsa jeho otec.

A s umyvanim ruk - nevysvetluj, konaj. Pride domov, chod k nemu a povedz, pod ideme si umyt ruky - a stoj nad nim, davaj instrukcie, skontroluj, pochval. Nie len povedat aby to urobil a potom preco si neurobil, aha zabudol, dobre, nabuduce urob.
Je to narocne a chce to doslednost, ale inak to nepojde.

michellemary
19. máj 2021

Tu si príliš nepomôžeš, mal by to riešiť tvoj partner...

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 100% s tebou súhlasím...tak som to od začiatku striedavej robila, žiaľ chlapec sa doma sťažoval, že ho stále "buzerujem" matka sa sťažovala na sociálke ta kontaktovala otca, že čo sa deje...pytali sme sa ho ako sa cíti...či sa necíti dobre a pod. Vravel, že on nie je zvyknutý také robiť a keď ho kontrolujem tak sa ma boji...pričom ja nie som typ, aby som kričala skôr som dôrazna a keď sa neposluchne dostanú Decká trest zoberiem tablet a pod. A to sa mu nepáčilo...na koniec to skončilo tak, že mu prenechám viac slobody a nebudem ho stále kontrolovať, ale skôr napominat aby to spravil...aby nezabudol...čo sa týka otca áno mal by sa viac angažovať, ale nemôžem sa na neho hnevať...v práci ma stres príde domov robí na dome...pride dnu a všetok čas venuje práve synovi a jasne, že aj drobcovi...ja som svoje deti viedla od mala k osobnej hygiene a taktiež k zodpovednosti poupratovať izbu, postelit a pod. je to úplne normálne...niekedy sa mi zdá, že s jeho synom robím pokroky...no potom pôjde k mame a zas sme "zapadnúti v starých koľajoch"

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Fuuuha, chapem. Tak to je naozaj velmi zvlastny pristup od jeho mamky :( myslim, ze by mozno viac take veci zobral od svojho otca, mozno keby ho on tak kontroloval a stal nad nim, tak by to vnimal trosku lepsie ako ked to robis ty.
No tazka situacia urcite, drzim vam palce. Snad chlapec cim bude starsi, tak tym viac bude chapat a bude to lepsie.

evalin88
19. máj 2021

@dievcacitajucelist brat to mal tak dlho s hygienou, az kym nezacal registrovat dievčata, ale on napriklad nepouzival ani vitaminy, alebo opalovaci krem a vela inych normalnych veci, lebo ho tak viedol otec. Ze to su chemikalie ... zakazdym sa v lete spalil ako rak z coho vinil nasledne mamu. Tiez sme s nim nevedeli pohnut.

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 ďakujem za reakciu a radu 🙂 jednoznačne bolo by pre chlapca lepšie keby ho otec viac "organizoval" ja som predsa len "cudzia"

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@evalin88 to je kopec veci čo ja robím automaticky...aj ohľadom výchovy detí...
Keďže beriem všetkých rovnako tak chcem aby sa aj partnerov syn naučil základné veci ako osobná hygiena, samostatnosť a pod.

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Mozem sa opytat preco sa upravilo to stretavanie na striedavu starostlivost?
Nemohlo by byt riesenim to, ze by bol chlapec primarne u vas a k mamke by chodil napr. na vikendy? Ked pises, ze aj ked je chory, tak ho nechava u vas dlhsie, aj z toho nezaujmu o hygienu mi to pripada, ze mu je niekedy akoby na obtiaz.

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 upravilo sa to, lebo chlapec stále plakal, keď od nás odchádzal...chcel byť dlhšie s tatom...ono tu striedavu partner požiadal ešte možno cca pred 5 rokmi....chlapcovi určite mama chyba lebo teraz čo bol chorý mame každý deň volal...dvihla mu telefón iba raz 😟 potom už nedvihla...mama by asi nesúhlasila s tým aby k nej chodil iba cez víkend....vieš my kupujeme chlapcovi všetko...ešte aj kvôli smetiam čo sa platia sme ho museli prihlásiť k nám, lebo ona "nemá z čoho platiť"

nafka0483
19. máj 2021

@dievcacitajucelist Ved citim z toho, ze mame to akosi vyhovuje. Je jasne, ze chlapcovi mamka chyba. Mozno upravit dohodu tak, ze primarne bude u vas, ale ze moze byt s mamkou key bude chciet. Cize napr. sa vzdy vopred dohodnete, ze buduci tyzden bude cely u nej, z dalsieho tyzdna len vikend a pod. - tak ako bude vyhovovat aj mame a jej povinnostiam. Z vas mam pocit, ze by nevadilo, keby bol u vas stale, mate ho radi a aj tak u vas travi cas pocas chorob aj nad ramec toho co je urcene.

ljzozv
19. máj 2021

Ty s tým už asi neurobíš nič viac.
Buď budeš opäť za zlú, ale pre budúcnosť urobíš to najlepšie pre neho čo môže byť, alebo to necháš tak a časom ti budú aj tvoje deti staršie a aj vaše spoločné vyčítať, že ich nútiš niečo robiť a musia to urobiť a tento brat nemusí nič...
Máš sakra zlú pozíciu.
S chlapcom si bola u lekárky iba ty? Alebo aj otec, ak áno aspoň sa otec zahanbil? Lebo okúpať ho večer už mohol donútiť ísť aj on.

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@nafka0483 ja som rada, keď mám deti vo svojej blízkosti....uvidime ako to dopadne...budem rada, keď sa všetci zhodneme tak aby sme boli spokojní všetci deti aj dospeláci...a možno sa partnerov syn "priuči poriadku a hygiene" od mojich detí 🙂

lujza123
19. máj 2021

@dievcacitajucelist ako mama dieťaťa ktoré žije 11 rokov v takmer striedavke (od jej 1 roka býva tak 60-70% času u mňa a 30-40% u otca) ti môžem napísať ze " u otca/mamky toto môžem alebo toto robiť nemusim je veľmi obľúbena výhovorka týchto detí, hlavne v prvostupniarskom veku. Zhodli sme sa na tom s kamoškou co ma deti (už staršie) tiež nejaký ten rok v striedavke. Väčšinou sú to naozaj vymysly ci detskou fantáziou trochu prifarbena realita...

Deti žijúce v 2 domácnostiach si na tento systém veľmi rýchlo zvyknú a naučia sa veľa vecí zneužívať, rátajú s tým ze otec a mama moc nekomunikujú a ťažia z toho vo svoj prospech.

Tak isto rodicia majú silné tendencie toho druhého podceňovať, takže skôr uveria tomu ze ten druhy niečo robí zle ako tomu ze dieťa trocha zvelicuje.

Malému treba vždy odpovedať ze: tak keď budeš u mami tak sa sprchovat nemusíš, u nás ano.
Mamina tu teraz nieje, tak si musíš urobiť úlohy sám.
Zavolám teda učiteľke ci aj v škole ti diktuje odpovede pri písomke (a tvar sa ze ideš naozaj volať)
Alebo len sucho: áno? Pripadne: vážne? A pokračovať v činnosti akokeby nič o mamke ani nepovedal.

Ú nas bola klasika čas večierky. Cez týždeň v presnú dobu bez debaty a cez víkend "kedy chce"... Ale kedy chce na svoju hranicu o 23.00 (predtým 22.00) ak náhodou už nespi tak ju pošlem spat. Ale väčšinou je unavená tak ide spať aj sama skôr. No samozrejme babke (exsvokre) narozprávala že u mamy si chodí spat celý týždeň kedy chce, aj o polnoci...

Hygiena. Tu tiež ťažko povedať co ma/nemá naučené z domu, niektore deti treba do týchto veci nútiť.
Zažila som to s dcérou, zabudala si umyť zuby ci použiť sprchový gel/mydlo. Zo školy v prírode ci tabora sa mi vracala v tom v čom odišla z domu a kufor plný čistých veci, poraziť ma šlo z toho. Už z toho našťastie vyrástla (to bolo to obdobie 8-10 rokov)

lujza123
19. máj 2021

A dcéru posielam k otcovi keď ma byt u neho aj s chorobou. To by jej muselo byt naozaj veľmi zle, horúčky vtedy by bola samozrejme doma. .

Vysvetlím ti to. Striedavka je bez výživného. Je ale finančné náročnejšia, väčšinu veci majú totižto deti dvojmo, nechodia s kuframi.
Nemôže byť s dieťaťom OCR stale iba jeden rodic, príde o plat a ten druhy mu nedá žiadne výživné.
Nemôže chodiť k doktorovi a platiť všetky lieky stále iba 1 rodic.

Tak isto práca. Veľmi veľa rodičov co majú decka v striedavke ma tomu prispôsobenu pracovnú dobu. Niektorí chodia na turnusy, niektorí pracujú dlhšie. Ja som živnostník, zákazky a termíny mam dohodnuté dlhodobo dopredu, nemôžem ich rušiť koli tomu ze otecko si praje iba zdravé dieťa. Keby niečo vazne tak som s nou, ale nie koli sopliku.

Ak nám sa viackrát stala presne ta istá ako vám situácia, v nedeľu poobede šla mala k otcovi, večer už teplota a ráno o 10.00 mi vola ze je chorá u jeho mamy mam si ísť po ňu a vziať ju k doktorovi... A ja 100 km od domu na služobnej ceste...
No bohužiaľ, aj o tomto je Striedavka, je to proste v mnohom iné ako mať dieťa na víkend.

dievcacitajucelist
autor
19. máj 2021

@lujza123 ja rozumiem...a samozrejme, že sa o jeho syna postarám aj keď je chorý...len u nás to je dohodnuté tak, že ona čo sa týka výdavkov ohľadom ich syna nefinancuje nič...financujeme všetko my...komplet preto som písala, že ešte aj na smeti sme ho prihlásili k nám...keďže máme aj s partnerovym synom 4 deti a ja som na materskej snažím sa ušetriť kde môžem...on keď ide k mame my mu balíme všetky veci k nej ona nekúpi nič....takže môj partner musí robiť OČR nehrozí a jeho syn je dosť často chorý...a jasne, že väčšinou sa nakazia všetci...ty starší aj keď sú chory tak zvládajú lepšie ako štupeľ má rok...ani nos si nevie vyfukat...sirupy nechce...vieš...je to komplikovane...partnerovho syna triedna bola pozitívna...tak sme boli v karanténe...na chlapca to už bolo dlho bez mamy tak sme jej napísali či môže ísť po karanténe k nej (vychádzal týždeň, keď mal byť u nás) odpísala, že nemôže prísť máme si ho nechať aj tretí týždeň...jasne, že chlapec bol z toho smutný...je to ťažké, lebo ona ho nechce....môj partner ho má rád ale robí od rána do večera takže ho mám na starosti ja...mne to nevadí...ale mňa veľmi nechce počúvať a ja niekedy neviem už čo robiť

lujza123
20. máj 2021

@dievcacitajucelist no to je ale blbé a asi aj dosť otravné s tými vecami stále ho chudáka baliť a vybalovat, toto vážne nikto nerobí, deti si nosia len naozaj drahšie veci ako zimna bunda, topánky. Véd to musí byť blby pocit aj pre neho chodiť s kufrom ako cirkusant.
Ja byť vami nakupim mu v sekaci vo výpredajoch vybavu a nech si to nechá u madam matky (ked mi ona nevie kúpiť)
Ono je to dosť blbé keď všetko ťahate iba vy, a aj trochu nefer, čo matka je nezamestnaná?

Život v pozliepanej rodine je možno dobrodružný (keď vás je toľko je aj veselo) ale prináša aj veľa problémov ktoré iné rodiny nemajú.

Ja ta chápem, každá žena, mama vychováva deti trosku ináč a vždy vieme nájsť u ostatných mamiciek vo vychove nejakú vec s ktorou nesúhlasíme alebo by sme to tak nerobili (a je jedno ci ide o sestru, kamošku ci úplne neznámu zenu)... Je ťažké mat doma dieťa ktoré je vychované a naučené inak.

Ale zase deti sú flexibilné, vedia si zvyknúť aj na dva rôzne režimi, len to chce trpezlivosť. Myslím ze robíš dobre keď ho vychovávas a správaš sa k nemu ako k ostatným deťom, je to tak správne. Robiť rozdiely by urobilo zlu krv medzi ostatnými deťmi. Nech si hovoria ostatný co chcú, nech sa matka chodí sťažovať na sociálku koľko len chce (ona bola ale podla mňa iba vystrašená, bohvie co jej ten malý povedal, deti vedia nechtiac hrozne domotať niektore veci)

dievcacitajucelist
autor
21. máj 2021

@lujza123 ahoj, madam matka je zamestnaná, ale súd sa riadil podľa príjmu rodičov...ona pracuje ako predavačka...môj partner je team leader takže jasné, že plat ma vyšší...ale aj výdavky, keďže ja som doma na materskej...ale tak to už súd nezaujíma....to s tým nakupenim veci "dvojmo" je dobrý nápad len u nej je problém, že ona rada určuje akú značku dokonca aj farbu je potrebné kúpiť a keď nesplnime čo chce beda nám 😊 zo začiatku sme to robili pre pokoj v rodine, ale teraz kúpime čo treba podľa nášho výberu...chlapec je v podstate chúďatko doma mama vraví tak a ta cudzia teta zas tak...chapem, že je z toho mešuge...nestrácam nádej, že to bude ok pre nás všetkých...ďakujem za príjemnú a povzbudivu reakciu

lujza123
22. máj 2021

@dievcacitajucelist bohužiaľ financie bývajú pri striedavke problém, obzvlášť keď si to niekto vysvetľuje ako chlapcova mama, že súd určil tak ja nezaplatím nič. Každý by mal zaplatiť primerane podľa svojich schopností a možnosti. Ono ani predavačky nemusia zarábať zle, v lidli majú cez 800 eur, čo už je suma z ktorej si viem obliecť dieťa.
Osobne si myslím ze jedine co dieťa potrebuje značkové sú topánky, zimná bunda a základné športové oblečenie ako termopradlo koli funkčnosti, ostatne naozaj stačí zo sekacu, bazáru atď...
My to máme zaužívané tak ze v com mala odíde v tom zväčša aj príde (príde po skole už k otcovi tam sa prezlecie a veci si sa znova až keď ma ísť ku mne) , pripadne vždy po čase donesú veci co ma odo mňa a ja zas dám tatkovi to co on kúpil.... Lebo bolo aj také ze dieťa viackrat odišlo v značkovom a prišlo mi v nejakom lacnom čínskom textile, takže to mame naozaj podelene.

Dcéra sa strieda sama, to znamená ze kazdy druhý štvrtok ide po skole uz k otcovi a príde domov až utorok poobede. Bývam hneď pri skole takže učebnice si chodí vymeniť domov ak náhodou potrebuje.... Aj to je dosť, neviem si predstaviť ešte s kufrom handier chodit...

A navyše pre to dieťa je veľmi dôležité aby v každej domácnosti malo svoju posteľ, svoju skrinku s oblečením, v kúpeľni svoju zubnú kefku, nejaké svoje hračky, knihy, proste aby sa cítilo ako doma, nie ako návštevník.