Plánujete odchod do zahraničia so školopovinnými deťmi?
Dievčatá, absolvoval to niekto? Do cudzej krajiny? Zväzujeme Rakúsko, Holandsko, Svsjciarsko. Mame školopovinné deti. Práce sa nebojíme. Skôr už to na Slovensku nevidíme reálne.
😁

Uz netraposte.
Ale tento týždeň nejak viacerý " sa sťahujú " do zahraničia
Kriste...ďaľšia.. dievčatá už konečne pochopte, že nikde vás nečakajú s otvorenou náručou a nikde vám nebudú padať pečené holuby do pusy...
Veď nech idú, kde je problém. Minimálne životná skúsenosť a možno sa aj zadarí.
@stellarstar ze? Uz asi stvrta tema za posledne 2 dni. A hlavne prace sa nebojime, ale jazyk nevieme...
V rakusku ani nemecku to nie je zrovna med lizat, co sa tyka prace. Pokial nemienis pracovat v gastre ako umyvac riadov, tak bez nemciny sa nepohnes
@miskakyska pravda, ale niekde ma zmysel sa snazit a budovat nieco a niekde to zmysel nema. vsade je to tazke, ale perspektiva nie je vsade rovnaka. ja z tohto dovodu nevidim navrat na Slovensko realne.
No zbalit sa len tak s detmi s ist do zahranicia bez nicoho to nieje len tak. Mate tam ptacu ubytovanie ..peniaze ma zaciatok?
@anavianavi ale uz si prec. Uz mas nieco vybudovane. A nie, ze s detmi ides niekde do tatam a na zelenej luke stavias... pokial nemas za kym ist, ze ti niekto pomoze v zaciatkoch sa zorientovat, tak si to neviem predstavit...
Odvahu, hladaj na miestnych portaloch prace, posielaj CV, daj sa do miestnych skupin na facebooku, v kazdej krajine maju slovaci komunitu, vyhladaj si ich skupiny na fb a pytaj sa tam na moznosti. nie kazdy pride s jazykom.
@anavianavi to su zrovna tie skupiny, kde mas tolko prajnych a napomocnych slovakov, ze si az nevies vybrat, koho skor oslovis🤣🤣
@guiseppinka Ja za posledny rok stretavam slovakom, co sa nam skrz jazyk prihovoria na ulici, v obchode, vlaku, na svahu. novi, prisli pred par mesiacmi aj s detmi. a slovaci nie su jedini.
Ak máte danej krajine čo ponúknuť nebude to ťažké ak je to len štýlom ako čítať denne aj na FB, práce sa nebojím ale jazyk nevieme s rýchlo sa učím tak to bude veľmi ťažké...hlavne ak chcete ísť ako rodina hneď spolu. Lepšie ak ide jeden z rodiny na začiatok čo vie jazyk a má kvalifikáciu a keď sa zabehne nech ide zvyšok rodiny za nim
Držím palce
A deti sú z odchodu zo Slovenska tiež nadšené? Neraz čítam príspevky, ako sa na Slovensko vracajú mladí dospelí, lebo si v zahraničí vlastne nezvykli a nenašli skutočných kamarátov.
@anavianavi aj mne sa prihovoria, ale skor ti, ktori su tu uz dlhsie a su radi, ze stretli "domorodca". Inak mam skor opacnu skusenost, ze radsej sa tvaria, ze po slovensky neviem a nie som slovak... je mi z nich smiesne😅 ale uz ma to netrapi
Žila som aj vo Švajči aj v Rakúsku roky... na začiatok odporúčam Rakúsko na západe , záleží od reci a vzdelania. Švajč je super pre pocit bezpečnosti , presadiť sa tam je náročnejšie a treba mat ba začiatok budget, kvôli najmom atď... každopádne ja som sa vrátila zo Švajču po 10tich rokoch na sk , ale pockala by som si aspoň zo ďalšieho volebného obdobia, ak znova výhra Fico tak potom je to márne
@guiseppinka to som nenapisala že nevieme jazyk. My dokonca na svk zarábame nadštandard.
Tak si pozeraj pracovne ponuky z vasej oblasti, potom pozri ceny za najom, prirataj poistky na auta, energie, skolky/skoly a stravu atd, odrataj to od platu a zistis, ci sa ti realne stahovat oplati - odhliadnuc od politickej situacie... lebo sice platy su vyssie, ale aj naklady su neporovnatelne vyssie ako na svk...
@guiseppinka ide mi o to akým smerom sa svk vyvíja
" udržujme paniku "
A na mk sa udržiava každodenne.
Chapem priciny odchodu... sleduj politicku situaciu aj v at - v septembri boli volby a vlada este stale nie je zlozena (alebo minuly tyzden este nebola), bundeskanzler sa vzdal postu... tiez to tu nie je ruzove. Radikalizuje sa vsade, comu sa ani necudujem...
no ja som slobodná bez záväzkov, v zmysle bez detí ale neutekala by som nikde.A to by som mohla lebo som akože ideálny adept teda 🙂 ale mne je na doma fajn.Neviem si predstaviť dakde dlhodobo bývať vonku aj keď napríklad rada cestujem.Vždy som natešená keď po pár týždňoch alebo predlženom víkende dojdeme domov.A to som už bola všelikde čo sa týka eu a hlavných miest ale nikde by som sa nechcela natrvalo usadiť .Dovolenka fajn ale doma je doma.No ale ak to tak cítite, skú.Prinajhoršom ufujazdíte domov ak nevyjde
Ak uz to myslite seriozne, tak mne by davalo zmysel, nech ide naskor jeden z vas, najde pracu, vybuduje aspon ciastocne zazemie, potom kludne vezmi zvysok rodiny a chodte 🤷♀️ pride mi to az kusok vtipne ako si to ludia jednoducho predstavuju, ze len tak zbalime rodinu a ideme...jasne da sa to, obzvlast ak mate danej krajine co ponuknut, ...hlavne si premysliet, ktora krajina, skola, byvanie, praca, idealne najskor toto mat zabezpecene a ist az potom
My mame moznost ist, kedze pracujeme pre medzinarodnu firmu a mame x moznosti, kam ist a aj tak sa nechystame nikam. Prave odchod ludi, ako sme my, tejto krajine nepomoze a ked uz nic ine, moje dieta tu ma starych rodicov a rodinu, uz len kvoli nim...
Baby už si vytvorte skupinu - Sťahujeme sa do zahraničia - názov nechajte v priebehovom čase, lebo sa stavím, že žiadna z vás sa neodsťahuje.
Buď sa chcem sťahovať a vybavujem si k tomu všetko potrebné, alebo len ďalší výkrik do tmy a potrebujem pokecať, ako je to na Slovensku na …
A k otázke - absolvovala som to, tiež sa mi nepáčila politická situácia na Slovensku, internet v tom čase bol len v internetových kaviarňach, smartphones neboli a odišli sme s mužom aj dieťaťom do Kanady, kde sme v živote neboli, nikoho sme nepoznali, nemali sme vybavenú prácu, muž nevedel po anglicky. Odišli sme pred vyše 20. rokmi a sme stále tu. Dúfam, že som ti pomohla v rozhodovaní a zajtra balíte.
A ešte pridávam výzvu - prosím vás, už sa ozvite tie, ktoré ste sa od posledných volieb naozaj zbalili a odsťahovali sa.
A ako si to predstavujete bez cudzieho jazyka s deťmi? Ako si vybavíte škôlku, podnájom?
Autorka, odporúčam ti menej čítať mk.
Tu sa denne udržuje panika, tu kadekto vie čo bude .
A upozorňujem, že ja hlavu do piesku nestrkám, viem čo sa deje.
A nezdrhám.
Zatiaľ nie. ( netvrdím že o pár rokov to nebude aktuálne )
Je tu pár nickov ktoré radi vyvolávajú paniku, radi kydajú .
" slabší " človek ak to tu denne číta, ten už má pasy vybavené, kufre zbalené. 🙈
Ja by som velmi rada vedela, kam vsetci odchadzaju za lepsim zivotom, do ktorej krajiny. Uz som sa to pytala v inej, podobnej teme, ale nedozvedela som sa.

Ak ovládate jazyk a mate financie a začiatok tak smelo do toho