Potrebujem právnu radu ohľadom rodinných záležitostí

nikol1107
19. jún 2019

Dobrý deň hľadám nieakeho právnika alebo právničku potrebovala by som radu ohľadom exmanzela a našej dcéry

tosomja
19. jún 2019

Skupina pravne poradenstvo. Ale urcite aj tu poradia

arenka
9. sep 2019

Dobrý deň,

manželovi chcú dať v práci výpoveď. Len ju ešte nepodpísal a nevieme, čo bude pre nás výhodnejšie.

Chceme aby šiel na MD, ale tam to musí oznámiť zamestnávateľovi min. 30 dní vopred a kedže sa takto zamestnávateľ zachoval, pochybujeme, že mu podpíše potvrdenie. A 30 dňovú lehotu aj tak nestíhame. Potom, keď dostane výpoveď, je v ochrannej lehote 7 dní. Dovtedy to chceme aj vybaviť. Len manžel rozmýšľa ísť aj na maródku. Môže ísť a potom prejsť na MD? Aký postup by ste nám radili?

Sme 5 členná rodina s 3 malými deťmi ( 6 r., 4,5 r. a 2 roky) a nemôžeme ostať žiť z 220 € čo je aktuálne môj rodičovský príspevok. Ja chcem ostať doma s dieťaťom stredným ( 4,5 r.) ako starostlivosť o dieťa do 6 r. bez nároku na príspevok, že za mňa bude štát platiť zdravotné poistenie a manžel by šiel s mladším 2 r. na materskú dovolenku.
Tiež nevieme, či mám aj ja nárok na rodičovský príspevok vyplácaný?

Ďakujem pekne za pomoc

dopolbokaodrata
9. sep 2019

@arenka nie, nebudeš mať nárok na RP ak bude manžel na MD, jednak sa tieto dávky nesmú poberať súčasne a tiež ty budeš osoba starajúca sa o dieťa ktoré už má viac 3 roky.
Môže ísť na pn a po ukončení prac. pomeru na MD v ochrannej lehote 7 dní, aj môj manžel tak išiel.

arenka
9. sep 2019

@dopolbokaodrata ďakujem ti krásne za pomoc. Ja som ešte szčo dotoho a doteraz som bola oslobodena od platenia odvodov, ale v tomto pripade nam viacej pomoze manzelova materska tych 7 mes. Ale s tou pn-kou si nam pomohla velmi 🙂.
A teoreticky by som mohla ostat aj s tym mladsim ako osoba starajuca sa o dieta a s tym istym by siel manzel na MD nevies?

dopolbokaodrata
9. sep 2019

@arenka teoreticky je to asi jedno keď na RP nárok nemáš, ale logicky mi to nevychádza, keďže sa o neho má starať manžel na MD a prevezme ho do starostlivosti