icon

Prečo muži doma nepomáhajú: Diskusia mamičiek

6. okt 2024

Ahojte, som mama na materskej a niekedy neverim vlastnym usiam co pocuvam na ihriskach alebo ociam co tu citam.
Zeny, matky, manzelky, preco ste ok s tym ked muz doma nic neurobi? Resp ak nieco urobi je to jeho dobra vola?
Napr. Castokrat pocujem ze zena vstava v noci k obom detom. Chlap nemusi lebo ide do prace a cez vikend si chce oddychnut. Takze je ok ze ona sa nevyspi ani jednu jedinu noc (neriesim kojene deti). Ved ona si moze oddychnut cez den ked spia. No kolke oddychujeme ked deti spia?
Chlap ktory vezme do ruky vysavac alebo zehlicku je pomaly poloboh? Preco? Preco mate tske nizke naroky? Preco si tolko nakladate? Preco ste zmierene s tym, ze ved muz nevie roztriedit pradlo, zapnut pracku, ozehlit plienky, poumyvat po obede? Preco by to nevedel?
Preco si matky musia pytat “povolenie” od manzela ked chcu niekam na materskej ist a muz proste ide?
Preco nie ste partaci?

autor
7. okt 2024

@lujza123 ano presne o tychto panelakovych muzoch hovorim. On dvakrat rocne prezuje gumy ona 360x navari. On si cez vikend ide oddychnut na zapas, ona si ide odychnut do obchodu kde spravi nakup. Atd. Uplne si nemyslim ze to tym zenam vyhovuje ked to preberaju na ihrisku.
Ako tu uz bolo trefne povedane, muz pomaha, u zeny je to automatika. Nikdy nie naopak.

h2
7. okt 2024

Autorka, ak ťa zaujíma vyslovene príčina, prečo to tak je, tak to má korene v minulosti, kedy boli úlohy rozdelené na mužské a ženské práce. Mužské boli starať sa o hospodárske zvieratá, orať na poli, kosiť na lúkach, rúbať drevo, postaviť a udržiavať dom... Ženské boli starať sa o deti a domácnosť, variť, prať, upratovať... Takto to fungovalo celé stáročia, takže mnohí ľudia to majú stále takto zafixované.
Ale doba sa prudko zmenila a zatiaľ, čo "mužské práce" sa u bežných mužov zredukovali na minimum až nulu, o deti a domácnosť sa stále treba starať. A keď žena chodí do práce na rovnakých 8 hodín, ako muž, je nutné, aby sa o deti a domácnosť starali obaja rovnakým dielom. Ak je žena na materskej, tak ona o niečo viac, ale to neznamená, že muž príde po svojich 8 odpracovaných hodinách domov a má mať nárok na oddych, zatiaľ čo žena, ktorá "nepracuje" (= pracuje 24/7 non stop, deň/noc) na to nárok nemá.

andrea_82
7. okt 2024

@bubuzu @mamamasama ja som ale nikde nenapisala, ze moj muz nerobi aj ine. Vcera napr. varil obed, pracku si tiez vie zapnut, dieta opatri... Len som napisala, ze on tobi ine veci, tak ja upratujem, varim, staram sa o dieta. On pritom nelezi na gauci. Byvame v novom dome, ktory postavil vlastnymi rukami a stale je co dokoncovat. Takze na tom naozaj nevidim nic smutne. Netusim, preco sa tu stale opakuju diskusie, ako sa nejaka zena rozculuje nad tym, ze inej zene muz "nepomaha". Ved je to kazdeho vec, ako to maju nastavene.

lucka_ke
7. okt 2024

tiež som vstávala v noci ja, jeho som nechala spať nakoľko ráno sadal za volant tak nech nespôsobí dopravnú nehodu

autor
7. okt 2024

@h2 ano mas pravdu. Ja chapem ako sme sa k tomu dostali. Co nechapem je preco si to tie zeny nechaju. Preco nemaju vacsie naroky na vlastnych manzelov? Mam muza ktory v noci vstane, navari, ozehli. A potom na ihrisku pocuje ako druhy takmer nehne prstom. Este aj toho psa poobede musi ist ona vyvencit lebo on bol v praci. A tak stretavam maminy kde jedno dieta v kociku, druhe na skejtiku alebo kolobezke a este pes. A chlap doma oddychuje.

@andrea_82 Je super ze to tak mate a ze si spokojna s vasim nastavenim. Ale ja hovorim o pripadoch kedy prave ten jeden lezi na gauci. O to ze ked muz doma funguje normalne ako partner nie prizivnik tak ine zeny povedia wooooow to mas super, to ten moj vobec.

h2
7. okt 2024

Tak na to už ti neodpoviem, u nás to, našťastie, takto nefunguje. Tie ženy si neuvedomujú, že tým nerobia zle len sebe, ale aj svojim deťom, dávajú im tým vzor, ktorého sa budú aj oni neskôr držať: z dievčat vychovajú "slúžky" a z chlapcov tých, čo si po 8 hodinách sedenia na riti v kancelárii potrebujú oddýchnuť, veď domácnosť a deti sú "ženské práce". 🙄

dkethe
7. okt 2024

V case na RD moj muz nerobil doma nic. NIC. deti dostal ciste najedene na hranie. A mal sa nam venovat (vylet, hry, vecer mne)
Akoze on ma v noci vstavat k dietatu a na 7mu ist do roboty? Nie
Ak by som bola chlap, ta si klopem po cele, ze zivim rodinu, v noci mam prebalovat a po praci vysavat.

Ked som nastupila do prace, okamzite novy rezim. Delba prace 50:50. Vari prata nakupuje rozvaza. Vsetko.

lujza123
7. okt 2024

Autorka podľa mňa toto je iba vychcanosť a lenivosť u daného muža. V kombinácii so submisivnou manželkou bez štipky sebaúctu to potom dopadne takto. Ona všetko a on nic

Poznam celkom dosť takýchto manželstiev s tradičným rozdelením , hlavne ta staršia generacia alebo aj mladí, ktorí fungujú úplne normálne a spravodlivo aj ked to majú podelené.
Tam ale chlapi nemajú problem spraviť žene poobede kávu a naložiť umývačku, ked vidia ze ma toho veľa sami od seba pomôžu, cez víkend spravia nejaké typicky chlapské jedlo typu guláš, grilovačku alebo ich všetkých pozvú niekam na pizzu, vezmú deti von, venujú sa im.
Veľakrát cez víkendy vidím práve otcov vonku s detmi na ihrisku, na bicykloch, na rybách …
Kým žena doma upratuje oni makajú na dvore, prerábajú dom, skrátka robia pre svoju rodinu.

3petka
7. okt 2024

Môj muž robí okolo domu, kosí, strihá, opravuje, doma robí veci čo treba opraviť a podobne. Keď potrebujem deti postrážiť, nemá s tým najmenší problém. Ak vidí že potrebujem pomôcť pomôže.
Čo sa týka vyspania sa, samozrejme že ho nebudem budiť vstávať k deťom keď ide ráno do práce. Ak som unavená ľahnem si cez deň s dieťaťom. Samozrejme že aj on je ohladuplný a keď sa dá cez víkend ma nechá pospať dlhšie.
Ono je to všetko o komunikácii.

jankafresova
7. okt 2024

Nieje začo.

Viac lesbických párov aj homosexuálnych by sa mohli podeliť o to, ako u nich domácnosť funguje, a možno potom niektoré ženy prestanú brať samy seba ako rohožku. Je v poriadku, ak niekoho baví ostať doma a nechce pracovať, a má to tak s partnerom dohodnuté... Ale brať to, že tak to "musí" byť......?
Som normálne v šoku že ako pozadu Slovenky sú 😢 😢 😢 😢

sidicek
7. okt 2024

Tak vstávať k deťom keď som doma na RD je snáď jasné, ja som si teda vždy pospala poobede s dieťaťom. Ostatne práce doma samozrejme spolu.

victoriab
7. okt 2024

@andrea_82 a tu dlazbu poklada denne 365 dni v roku? Aj fasadu? Aj komin vymeta denne?

lubkovaandrejka
7. okt 2024

@lujza123 ja sa necudujem,ze je tvoj ex, hlavne s takymi blbymi recami, co mal. Kedy si si povedala,ze to je posledna kvapka?

mikadooo
7. okt 2024

Máš syna? Vieš ako ho ne-vychovať. Máš dcéru? Uč ju asertivite. A nerieš susedky na ihrisku, venuj energiu tam, kde to bude mať efekt. Ja som počula taký názor, že teba by asi z neho rozdrapilo úplne, a povedala ho žena, moja rovesníčka, v úplnej vážnosti. Ja som len ostala bez slov. Ale tak ja som dosť feministka. Môj muž sa mohol vyspať, ja som vstávala k deťom, ja som sa pre bordel v byte, či nenavarený obed totiž nikdy nešla poskladať, čiže nejak extra som to neprežívala. Meň to čo vieš meniť, nerozčuľuj sa nad vecami, ktoré nezmeníš... Buď rada, že nemáš taký mindset ako tie ženy (alebo ja 😄). Mne to prišlo ok, nech sa chlap vyspí, tým, že ja som sa na tom rodičáku nejak nepretrhla, proste tu bol bordel a kupované výživky pre istotu vždy poruke (ale BIO kvalita samozrejme, aby ste ma moc nehejtovali).

victoriab
7. okt 2024

@3petka ty potrebujes postrazit deti? A to nie su aj jeho deti? Strazit moze suseda, otec sa predsa o ne rovnako stara, ved su aj jeho.

autor
7. okt 2024

@mikadooo no riesim susedky lebo ked si muz vypocuje od 5 zenskych ze funguju tak ze ma chlap leharo a domacnost je zenska praca nechcem aby si zacal mysliet ze tak to ma byt lebo to maju vsetci a tak je to normalne a spravne. Nie ze by som o nom pochybovala ale aj tak. Neprezentujme toto ako standard. Nezime tak.

h2
7. okt 2024

@lujza123 👍👍👍

autor
7. okt 2024

@victoriab presne o tomto to cele je. Alebo ak vidi ze potrebuje pomoct pomoze. Inak nie. Ak to vsetko zvlada stiha, pan nemusi nic. Tak to vyznieva

victoriab
7. okt 2024

Presne. Ja na toto ťuťu muťu ohľadom mužov akoby boli z porcelánu fakt nemám slov.

tiezjedna
7. okt 2024

čo si kto vyberie, to má... tiež sa občas nestačím čudovať, čo za prízraky si niektoré hodili na krk😎

ronie338
7. okt 2024

U nás perie polovička, varíme asi rovnako, upratujeme rovnako, k malému vstáva ako aj ja, malý mal par mesiacov a ja som šla na týždeň na dovolenku aby som si oddýchla. Aj teraz chodím raz za mesiac sama aby som sa vyspala. Záleží koho si nájdeš. On bol tiež naučený ze všetko robí mama a naučil sa inak keď mi kafral do prania a som neprala ze nech si perie sám začal a teraz už mne dáva inštrukcie keď náhodou nestihne pustiť.

3petka
7. okt 2024

@victoriab joj zase nechytaj za slovíčka. Tak si tam domysli namiesto stráženia, postarať sa o deti keď potrebujem. A hneď je probléme.
Moj muž sa stará veľmi dobre a často, takže toto slovíčkarenie je trápne.

janka1011
7. okt 2024

@jankafresova reč bola o žene na materskej, treba lepšie čítať

dankanka
7. okt 2024

Ved normalne, ked mas tolko casu uvaxovat nad takymito hovadinami, tak si zober do ruky knizku a citaj si. Alebo si gugli, na tuto temu tu je na koniku "milion" diskusii.

karolinakr
7. okt 2024

@egonsk pán tvorstva je človek..sem patrí muž a žena.. či muži si fakt myslia, že su panom aj ženy? to je uplne choré

karolinakr
7. okt 2024

@thirstymonk gambler alebo gramblavý

rorino
7. okt 2024

@gelifil ja tak isto😉

rorino
7. okt 2024

@h2 môj😉😂

bubuzu
8. okt 2024

@andrea_82 však jasné

lujza123
8. okt 2024

@lubkovaandrejka posledná kvapka bola pre ine veci🙂
Akoze ja som to brala tak ze nemohol za to ako bol vychovaný 🤷🏼‍♀️. Začiatky nášho spoločného bývania boli koli tomu divoké, ale potom sme roky fungovali v pohode. S narodením malej tiez zacal vymýšľať, ale tak isto sa po pár mesiacoch ukludnil ..

Ináč aj moje číslo 2 zozaciatku tiez katastrofa co sa týka domácich prác. Tam bola ale výchova typu mama všetko spraví sama lebo to vie najlepšie, takže tam deti ku práčke, hrncom ani vysávaču nepustila. To je potom fakt úlet učiť dospelého jedinca takymto základným veciam

Vždy je to o dvoch ľuďoch ako si to vo vzťahu zariadia. Veľakrát si za nespravodlivé rozdelenie domácich prác môžu aj ženy same, minimálne svojim vlastným nastavením v hlave a od toho sa potom odvíja všetko ostatne