Prečo ovdovené ženy prestávajú nosiť obrúčky?
Ahojte, stretla som sa s tým už niekoľkokrát v poslednej dobe že ovdovená žena nenosí obrúčku. Pracujem so ženami a mám s nimi často otvorenú priateľskú debatu, minule ma jedna prekvapila s tým že nenosí obrúčku po smrti manžela. Celkom ma to zarazilo a nechápala som prečo, ja sobáš beriem stále ako záväzok aj po smrti. Celkom tomu nerozumiem, robieva sa to bežne? Nikdy predtým som sa s tým nestretla. Viem, že je to dosť citlivá téma avšak nemám sa koho nato otvorene opýtať. Dúfam, že sa to nikoho nedotkne. Ďakujem 😊
Predovšetkým manželstvo končí smrťou jedného z manželov vo väčšine náboženstiev aj podľa zákona.Tvrdiť že manželstvo pokračuje aj po smrti je sentimentálna blbosť ktorá u niektorých ovdovených môže spôsobiť ešte väčšie depky ako už majú.To píšem z vlastnej skúsenosti som vdova už šiesty rok.Vdova už nie je vydatá,nemá na výber musí sa s tým iba vyrovnať.Ja obrúčku nenosím a nie preto že si niekoho hľadám ale preto že je to pre mňa depresívne a zbytočne mi to pripomína že už nemám manžela.A z toho dôvodu to aj iné vdovy či vdovci nenosia,je to že citového hľadiska bolestivé.Píšeš že pracuješ zo ženami a máš s nimi priateľské debaty tak ma prekvapuje že ťa takýto dôvod nenapadol.Je to čisto citová záležitosť či ju vdova nosí alebo nenosí, niektoré to nosia lebo im to pomáha ,iné to nenosia lebo im to nerobí dobre.A pýtať sa vdovy prečo nenosí obrúčku je trochu necitlivé lebo je to jej osobná vec a záležitosť jej vnútorného prežívania.Tak sa ich to radšej nepýtaj.
Ako chápem tie čo to nosia,že im to nejako pomáha,ale po čiste praktickej stránke by to vdovy a vdovci nosiť nemali lebo obrúčka označuje vydatú ženu či ženatého muža čo ovdovení nie sú a okolie to zbytočne uvádza do omylu .
Mnohi nenonsia obrucku, aj ked si zobrati.. tak po smrti mi to nepride divne . Koniec koncov, mnohe/mnohi si po smrti casom hladaju noveho partnera..
Myslím ze to je kvôli tomu ze ak žena nosí aj po smrti manžela obrucku tak sa s tým ste ne zmierila nechce nikoho iného, ak ju nenosí tak je s tým mierena a nevadilo by jej začať si s niekym iným. Ja osobne keby niekoho milujem a zomrie tak obrucku by som nosila aj po smrti
Tvl, inak názor, že po 65+ si už chlapa hľadať nebude....To akože končí život vtedy? Autorka, uvedomujes si, že väčšina žien, čo tu teraz sú, tak v 65-ke ešte ani na dôchodku nebudú. A ty už odpisujes takúto ženu, že si už nebude hľadať partnera. Ale vlastne, ja som si tiež v 20-ke myslela, že po 40-ke končí život. Teraz sa smejem z toho..
@stvura Tebe to pripadá ako osobná vec. Neriešim to ako situáciu jednej osoby ale celkovo ako tému. Jedine čo som uviedla, príklad ovdovenej ženy 65+, ktorá prežila s mužom celý život a viem že ďalšieho partnera odmieta. Je to každého osobná vec, tak ako aj rodinný rozpočet, to koľkokrát majú ženy so svojim mužom sex za týždeň a aj to koľkokrát idú za rok na dovolenku (príklad)...a predsa sa to tu rozoberá. Je to prevažne ženské fórum a rozoberajú sa tu aj osobné a chúlostivé témy. Možno aj preto je tu možnosť opýtať sa anonymne, pýtaš sa na otázky na ktoré by si bežne nedostala odpoveď alebo na ktoré by si sa za normálnych okolností neopýtala. Väčšina žien tu ani nemá svoju fotku a preto sú tu konverzácie dosť otvorené (áno k tomu patrí aj výsmech, odsudzovanie a šikana v komentároch).
Manželstvo sa končí smrťou jedného z manželov. Možno preto už tá žena nenosí obrúčku. Ale láska nezomiera a pokračuje dalej. Ja tomu verím, že je to tak.
Mozno ju boli pohlad na tu obrucku, lebo stale pripomina tu velku stratu. A moze to byt sucastou vyrovnavania sa s danou situaciou, tak isto ako po nom postupne vytriedi oblecenie a vsetko ostatne. Predsa clovek nemoze zit neustale v smutku, casom treba ist dalej (to plati aj ked sa uz nechce vydavat).
Ja som vdova 42 rokov. Obrúčku som zložila asi po 2 rokoch od smrti manžela, a to preto, lebo som bola braná ako vydatá. A tým dvom maličkým deťom som chcela nájsť otecka, s obrúčkou by to nešlo. A tak obidve obrúčky - moju aj manželovu - som dala prerobiť na prstene, ktoré som nosiť mohla. Dnes nenosím ani tie. Keď som sa vydávala, vážila som 48 kg aj s topánkami, dnes mám 65 rokov a vážim 65 kg. Tie obrúčky a ani prstene by som na prsty už nenatiahla. Ďalšia vec je, že bez obrúčky je ľahšia konverzácia úplne všade, s obrúčkou, keď ju máš, sa ťa opýtajú, ako sa má manžel a vysvetľovať, že som vdova a prečo mám obrúčku je naozaj zložité. Tam je veľmi veľa vecí, ktoré sa nedajú len tak opísať, ale každá žena, keď ovdovie chce mať pokoj od sveta, od ľudí a nie vysvetľovať donekonečna, že prečo to má tak, ako to má. Ale toto vie pochopiť len vdova. Preto ti možno nechce nikto nič povedať, o ničom rozprávať, lebo stále vysvetľovať, že prečo a prečo a prečo a znovu prečo, nehnevaj sa, ale je to otravné.
@jarmila456 Ďakujem Jarmila za tvoj pohľad na vec, rada som si prečítala tvoj názor. Ver mi, že práca so ženami je rôznorodá a prináša častokrát aj takéto témy. Nemám potrebu ťahať od žien takéto informácie, dovolím si povedať že same sa mi zdôverujú s rôznymi súkromnosťami. Neviem si predstaviť položiť takúto otázku človeku pri "small talku". Keď vidím, že mi sama začne hovoriť o tom aké mala manželstvo, aký bol manžel, ako cestovali atď atď..proste veci súkromne aj z jej a aj z mojej strany, tak v tom nevidím problém. Avšak táto téma išla do stratena a nejak to vo mne zostalo s otáznikmi. Preto radšej takto, aby som znova neotvárala tému.😊
Obrucka je predsa symbol toho, ze je zena vydata, zadana. Pokial manzel umrel, tak uz nie je vydata jednoducho. Bola vydata. Chapem, ze niektore vdovy nosia obrucky nadalej, ale myslim, ze je logickejsie, ak ich nenosia, bez ohladu na ich vek. Obrucka je symbol pozemskeho spojenia s nejakym muzom, takze pokial tu na zemi uz nie su spojeni, nema ju preco nosit, iba ako pamiatku.
A poznam aj slobodne zeny, co nosia obrucky, bud aby im muzi dali pokoj alebo chcu na verejnosti posobit vazenejsie a ci chceme ci nie, stale sa slobodna zena berie, ze v niecom neuspela a hucia do nej pomaly aj cudzi, nech si niekoho najde. Takze sa az tak necudujem. Ale zase je to len dokaz toho, ze obrucka je iba symbol. A kazdy ju nosi slobodne podla seba.
Nielen zeny, ale aj muzi uz nezvyknu nosit obrucku. Je to spojenie,symbol... Ktore uz nie je. Samozrejme s laskou to nesuvisi.
Po smrti muza uz nie je jeho zena., ale vdova po manzelovi. Podla mna je trochu morbidne nosit prsten po smrti partnera.
Nie že by som sa nad tým niekedy zamýšľal alebo pozeral, či tá-ktorá žená nosí obrúčku, skôr mi pripadá na mieste otázka, prečo by vdova obrúčku nosiť mala?
Moja mama s ňou skončila na chirurgii, lebo už nemá ruky dvadsaťročnej ako keď sa vydávala.
V 42 rokoch som sa stala vdovou. Dnes, pomaly 2 roky po smrti manzela nosim stale obrucku a aj zasnubny prsten.
O manzelovi casto hovorim, ale je to preto, ze som district sestricka, staram sa o pacientov, ktori zomieraju. A je lahsie nadviazat konverzaciu, ked ja s relativne mladou tvarou (vyzeram mladsie) a s Malym dietatom dam 40 tnikom ready, ako prezit , lebo som si to Sama preskakala.
Ja si partnera nehladam. Manzel mi velmi chyba.
Je na kazdej vdove, kedy da dole obrucku. Ja sa moju nechystam dat dole. Status vdovy mi nevadi, mala som velmi pekne manzelstvo.
Sobáš je závazok aj po smrti? A s kým prosím? 😁 prepáč, ale je to vtipné. My napríklad s manželom obrúčky nenosíme a nič to nezmenilo na našom manželstve 😊
Ja som obrucku nenosila ako vydata a nenosim ju ani ako vdova. Bolo mi jedno, co si kto myslel a mysli.
Nenosím obrucku
Môže to mať veľa dôvodov
1.Možno obrucku ani nenosila,hoci manžel ešte žil
2.moze jej pri pohľade na ňu byt ťažko, ze už ho nemá
3.moze jej byt malá
4.je to pre ňu znak toho, ze manželstvo sa skončilo, a nemá zmysel už nosiť ju

Preco by seniorka podla teba teda tu obrucku nosit mala?