Prečo rodina neberie môj názor vážne?
Ahojte,
Doma ma nikto neberie vážne. Keď niečo poviem ja a niečo brat alebo sestra tak vždy všetci uprednostnia ich názory. Ja si myslím že nemám zle názory. Myslím si že som aj dosť múdra. V skupine priateľov mám pocit, že sme debaty viedli, že každý niečo povedal a akceptovalo sa to. Doma sa mi však niekedy za to aj zasmejú. Cítim, že vo vzťahu som potom nerozhodna a mám tendenciu pritakavat partnerovi. Neviem či to spolu súvisí no chcela by som sa opýtať či ste mali s niečím takým skúsenosť. Či myslíte, že by pomohol psychológ aby som to nejako zvládla sa naučiť? Mať hranice a podobne? Alebo stačí nejaka kniha? Bola som vždy v pohode len teraz má to nejako zlomilo, že asi robím niečo zle. Prajem ešte pekný dník
@anonym_autor Ked toto zazivas od rodiny dlhodobo, co je pre teba primarne prostredie, tak samozrejme sa to zial odrazi aj v tvojich vztahoch s partnermi. To, ze sa to v tebe zlomilo az teraz- ono, ked sa nieco deje dlhodobo, vzdy pride ten zlomovy bod, taky ten spustac, uvedomenie si. Urcite to, ze pritakavas privelmi casto partnerovi suvisi s tym co si prezila, pretoze si dlhodobo zazivala,ze tvoj nazor nie je dolezity, bola si v tom utlacana a nevypocuta. Tym padom davas kvazi "prednost" tomu, co rozhodne partner, aj ked sa ti moze vnutorne stavat, ze sa vnutorne tvoj nazor s jeho bije. Ty mu to nepovies, lebo v tom podvedomi mas,ze tvoj nazor nebol v rodine vypocuty. Myslim si, ze toto je nieco, co by bolo fajn, aby si isla k psychologovi, pretoze keby si si aj precitala knihu, nemusis to vediet tak aplikovat do praxe co tam bude pisane. Predsa len psychologovi povies vsetky svoje pocity z dlhodobeho hladiska co si v rodine zazivala a on ta postupne nasmeruje k tvojmu sebavedomejsiemu ja s vytvorenim si hranic. Sprav to pre seba, bude sa ti lahsie zit a sama v sebe pocitis zaroven ulavu🍀
@anonym_autor aj u nás to je tak že som najmladšia, mám ideálny život (podľa nich) a nemám sa na čo sťažovať ani čo rozprávať druhým do života 🤷 zmierila som sa s tým keďže tam chodím 4-5 razy do roka na pár dní.
@anonym_autor Jak keby som videl seba pred 10 rokmi. To, že je niekto rodina ešte neznamená, že nemôže byť toxický. Moja rada: Nová rodina, ktorú zakladáš a buduješ je vždy dôležitejšia ako rodina, z ktorej pochádzaš.
Mne pomahalo jednym uchom dnu a druhym von. Aj tak som si vždy urobil tak ako som chcel ja.
Je to smutné, hlavne keď je to od rodiny.. no v prvom rade sa nauč stáť za svojim názorom, to že niekto s ním nesúhlasí, nie je tvoja chyba, je to ich problém 🙂 ... neboj sa, ani s mojim nazorom nesuhlasi moja rodina, hlavne čo sa týka politiky 😅😅😅
Uved nejaky priklad, kedy ta nevypoculi a aky to malo na teba dopad ,lebo ak tam s nimi nezijes a si s frajerom tak jasne ,ze ich nazor je relevantnejsi.Napr. sa dohadujete o dovolenke , tak ak 3 chcu ist niekde autom a ty napr inde letecky tak sa bud prisppsobis alebo pojdes tam kde chces ist sama.

musis sa naucit stat za svojim nazorom .. zrejme maju dovod aby ti neverili ..alebo maju hold ine zmyslanie... odstahujes sa a obklopis s ludmi s rovnakym nazorom a budes stastnejsia .. alebo sa nechas prekrikovat a nikdy stastna nebudes.. hlavne popracuj na sebe a svojom prejave lebo aj to dost zavazi