Prečo svokra uprednostňuje jedny vnúčatá pred druhými?
Ahojte, neviem ci sa chcem postazovat alebo pocut nazor… asi poznate niektore to, ze svokra ma blizsie k dcerinym detom nez ku synovym. Zvykla som si. Mame 16r dceru, ktora si toto leto privyraba - u rodiny vo firme upratuje, strazi im obcas mensie z deti a este aj doucuje ( v lete nie, najma pocas sk roka). Dostava aj vreckove od nas, ale rada si setri na rozne veci. A svokra, ktora jej za cele detstvo nekupila jedinu zmrzlinu, nic, sa teraz nechava od dcery pozyvat, pricom ma kralovsky dochodok. Keby bola na tom zle, nepoviem. Ale druhym vnucatam (od dcery) kupuje znackove handry, berie ich za vysvedcko na veceru, na vylety, a to od malicka. Netvrdim, ze s nasimi detmi netravi cas - ale len tym stylom, ze dojde k nam alebo nase deti idu k nej na navstevu. Nukala som jej ked bola dcera mensia aj peniaze, nikdy nechcela, ze netreba (napr na zmrzlinu). A teraz, ako sa nechava pozyvat na kolaciky, zmrzlinky od fakticky dietata co si trosku privyrobi po znamosti, ma neskutocne nahnevalo - najma ked mi dcera povedala, kolko platila. Svokra je inteligentna, dochodok ma naozaj brutalny, vela ludi na SK nema ani taky plat. Nezavidim jej ho, len neviem pochopit ako moze nechat vnucku platit 10€ a viac za jej trovy a zrazu sa da chodit aj po kolacikoch, pizzach a pod. Aby som to skratila, dcere prislo naposledy luto, ze co zarobila za den brigadovania nechalala v kaviarni. Mali sme o tom debatu, hodnotu penazi pozna, sama na kolace a pizze s kamoskami chodi malo, kedze maju ine aktivity, a teda povedala som jej, ze za babku platit ucet nemusi, alebo sa jej moze opytat, ci ju teraz pozyva ona. A ked jej toto dcera povedala, ze ci ju teraz pozyva ona alebo si ma vypytat od rodicov, svokra jej vycistila zaludok, ze ju strazila ked bola skolka zavreta a ze vzdy dostane darcek na sviatky (a doplnim ze babka dostane darcek od nas, vzdy si vyberie drahsi a snad necaka od dietata drahy darcek) - povedala jej to diplomaticky samozrejme. Mne zastal rozum. Par dni na to poslala muzovi fotky ako vzala deti jeho sestry do nejakeho aquaparku. Ked som sa potom pytala muzovho svagra, ze kolko ho to vyslo povedal ze nic, ze to svokra platila. Su na tom financne podobne ako my, tak naozaj nechapem tieto rozdiely…
ja by som dcére poradila aby povedala že “nie baby, nejdeme na koláčik, nemám peniažky. môžem ale prísť k tebe”…
a by som sa porozprávala s mužom nech mamu usmerní, že to nie je správne aby jej 16-ročná platila koláčiky a kávy keď sama má dôchodok…
nechapem o co svokre ide
nerozumiem. babka sa do cukrárne dotrepe sama? že kto ju tam akože pozve. snáď nesedí od rána v cukrárni a nečaká na vnučku.
babku by som naďaleko obchádzala, do cukrárne môže aj sama resp. koláčiky predávajú aj v Jednote - hoc kde tak nech si kúpi.
Dcéru by som učila asertivite: baby, môžeme ísť na koláčik aj zmrzku, teším sa že pôjdeme spolu, ale musíš platiť
Ja som chudobný študent
A keď sa babka urazí, tak nevadí
@lija22 je to škodoradostná ježibaba…
@biba_18 ako nemozem o nej toto tvrdit, lebo ona neni zasa zla. Len tuto jej financnu stranku nechapem. Chodi po pobytoch, skratka fakt neni na tom financne zle. Len z nejakeho dovodu dcerinym detom dava, hocikedy aj peniaze len tak, a od nas berie ako keby nam rastlo zlato v crepniku
mila autorka, svokru sa ani nesnaz pochopit, lebo to nejde. Ma ine myslenie ako ty. Iba tym stracas cas. Ber to ako fakt, ze svokra je taka, z tvojho pohladu nespravodliva. Je mozne dokonca, ze nema rada tvoju dceru. Treba dietatu vysvetlit, ze babka ju radsej nebude mat, ak bude za nu platit. A kludne jej moze povedat NIE. Otazka - kto koho pozyva do cukrarne?
nerozumiem. babka sa do cukrárne dotrepe sama? že kto ju tam akože pozve. snáď nesedí od rána v cukrárni a nečaká na vnučku.
babku by som naďaleko obchádzala, do cukrárne môže aj sama resp. koláčiky predávajú aj v Jednote - hoc kde tak nech si kúpi.
@deti95060810 prvykrat ju dcera pozvala, to ano. Ale uz tam mi bolo divne, ze dcera ju pozve na limonadu a svokra si k limonade da kolac a kavu… uz len ta limonada stala okolo 5€. Druhykrat sa stretli nahodne pobliz. Dalsi krat co boli na pizzy to babka spominala, ze tam a tam je chutna pizza, ze musia skocit. A dcera hned ze jasne, ze ved ona kusok od toho venci spoluziacke psa, ze mozu skocit. Len netusila ze zasa bude platit, nastastie mali pizzu napolovice ale aj tak, ucet cez 14€… Muz ten sa tvari, ze ved nech sa nauci hospodarit s peniazmi. Co podla mna ona vie, toto je jej babka, jeden z najblizsich ludi…
mila autorka, svokru sa ani nesnaz pochopit, lebo to nejde. Ma ine myslenie ako ty. Iba tym stracas cas. Ber to ako fakt, ze svokra je taka, z tvojho pohladu nespravodliva. Je mozne dokonca, ze nema rada tvoju dceru. Treba dietatu vysvetlit, ze babka ju radsej nebude mat, ak bude za nu platit. A kludne jej moze povedat NIE. Otazka - kto koho pozyva do cukrarne?
@komplikovana ale ona je ku nej odjakziva mila, fakt nemozem povedat, ze by som vnimala daku nevrazivost. Len je to ten druh modernej babky, ze ak ma stretnutie s kamaratkami, tak ani za svet nezmeni program nech by sme akokolvek potrebovali jej pomoc, ale toto sme si uz v sebe upratali ked bola mala.
@komplikovana ale ona je ku nej odjakziva mila, fakt nemozem povedat, ze by som vnimala daku nevrazivost. Len je to ten druh modernej babky, ze ak ma stretnutie s kamaratkami, tak ani za svet nezmeni program nech by sme akokolvek potrebovali jej pomoc, ale toto sme si uz v sebe upratali ked bola mala.
@anonym_autor v com je svokra mila? Ak ma dcera gule, nech polozi babke otazku -" babka a tebe nie je trapne si nechat platit od vnucky, co je este len studentka a nema vlastne peniaze? To, ze mi povies, ze si ma strazila ked som bola mala nieje platny argument. To by si mala robit nezistne, z lasky ku mne. " Nemyslim, si, ze sa tymto nauci hospodarit. To je skor o tom, ze sa necha vyuzivat. Je to este viacmenej dieta.
To, ze sa svokra chce nechat pozvat je jedna vec, ale tvoja dcera ma 16. Tak jej vysvetli po lopate, ze babku pozvala 1krat a to je ok, ale Teraz nech si babka plati sama. Dcera urcite vie, ze dochodcovia dostavaju dochodok … tak ked je babka pazrava, nech si kupi sama. Takisto jej vysvetli, ze babka na nu kaslala ked bola mala a bude to tak aj nadalej, tak nech si setri €, lebo jej nikto nic neda. A babka este menej. Je pomaly dospela a hlavu mate na krku vsetci tak sa rozpravajte otvorene.
@biba_18 ako nemozem o nej toto tvrdit, lebo ona neni zasa zla. Len tuto jej financnu stranku nechapem. Chodi po pobytoch, skratka fakt neni na tom financne zle. Len z nejakeho dovodu dcerinym detom dava, hocikedy aj peniaze len tak, a od nas berie ako keby nam rastlo zlato v crepniku
@anonym_autor to tvrdím o nej ja… normálne to človek neurobí
@anonym_autor to tvrdím o nej ja… normálne to človek neurobí
@biba_18 tak mne by to tiez nenapadlo, sice vnucata nemam, ale istotne by som sa nenechala vnucatom pozyvat, skor naopak, pozyvala by som ja
Extrem smutne, a babka je total odpad 🤮 skoda, ze dcerka este nevie dobre argumentovat a branit sa proti takymto tvorom… ale nauci sa, nech sa nenecha zneuzivat 🙏
To, ze sa svokra chce nechat pozvat je jedna vec, ale tvoja dcera ma 16. Tak jej vysvetli po lopate, ze babku pozvala 1krat a to je ok, ale Teraz nech si babka plati sama. Dcera urcite vie, ze dochodcovia dostavaju dochodok … tak ked je babka pazrava, nech si kupi sama. Takisto jej vysvetli, ze babka na nu kaslala ked bola mala a bude to tak aj nadalej, tak nech si setri €, lebo jej nikto nic neda. A babka este menej. Je pomaly dospela a hlavu mate na krku vsetci tak sa rozpravajte otvorene.
@olimuc praveze sa rozpravame, len mi to hlava neberie, ako moze mat takyto pristup k vnucatam podla toho, od ktoreho dietata je.
Nech sa stretnu na lavicke a je po probleme. Ked babke nedochadza. Aj kamaratky platia raz jedna, raz druha, ked uz tak velmi babka chce, aby vnucka platila. A ano, poznam babky, co robia rozdiely. Nikdy sa to nezmenilo, ale vnucence zostali v dospelosti bez vztahu k starym rodicom a prestali ich same od seba navstevovat. Potom sa babky cudovali. Deti skratka tie rozdiely v urcitom veku pochopia a nasledne sa zariadia.
Stoj pri svojom dieťati, zavolaj svokre a povedz jej na rovinu, že dcéra brigáduje aby mala peniaze na svoje extra výdavky a vzhľadom na malý objem zarobených peňazí nemôže zakaždým platiť útratu aj za babku, nie sú dve seberovné čo sa týka príjmov.
Finančná gramotnosť s týmto nič nemá, je veľmi pekné že 16r dcéra má už takto záujem aj o vlastný príjem, avšak chápem že zrejme kvôli rešpektu zo svokry to nevie sama za seba uhrať. Preto to ty ako jej matka máš riešiť pokiaľ tvoj muž to necháva takto (za mňa úplne nepochopiteľné a neakceptovateľné). Nie všetky deti sú také, že v tak mladom veku vedia byť asertivne ku osobe o 2 generácie staršej. S dcérou si samozrejme pohovor v zmysle, aby za ňu prestala platiť alebo aby ju pozvala len výnimočne (pri sviatku) a so svokrou si pohovor zvlášť. Za dcérou si stoj, ako jej mama je to tvoja úloha a dávaš jej aj vzor do budúcna.
Je to sprostá žena, či dobrá, či nie, je jedno. Zaujímalo by ma, čo si o tom myslí manžel, teda otec. A ďalšia vec, dcéra má 16, teda vlastný rozum. Názor si snáď urobila a nabudúce to nejako lepšie zahrá, milej babke neplatiť, ak ju zavolá, povedať, že nemá pri sebe peniaze.
Extrem smutne, a babka je total odpad 🤮 skoda, ze dcerka este nevie dobre argumentovat a branit sa proti takymto tvorom… ale nauci sa, nech sa nenecha zneuzivat 🙏
@komplikovana
@cyberk ono od babky, jedneho z najblizsich ludi, nejake vyuzivanie necakas. Najma, ked ten clovek ozaj nie je odkazany na to. Ale tak uz vie…
A ku rozdielnej pozornosti - s tým nič nespravis, je to tak žiaľ v mnohých rodinách, nie je to nič nezvyčajné. Riešiť treba to, čo ovplyvniť vieš a to je daná situácia s pozyvanim a platením.
@olimuc praveze sa rozpravame, len mi to hlava neberie, ako moze mat takyto pristup k vnucatam podla toho, od ktoreho dietata je.
@anonym_autor preco si prekvapena? Svet nie je ruzovy a rodicia nie su svati, ktori neskonale vsetkych miluju. Staci precitat pribehy tu na konovi. To, ze to nepoznas, neznamena, ze nic take neexistuje. Nauc dceru asertivite, nech si urci hranice.
Inteligentna, zabezpecena,... vypocitava, bez hamby, nespravodliva stara raspla.👽Mimon
@anonym_autor mňa by zaujímalo, čo na to tvoj muž že dcéra musí platiť účty za babku?
Baby, dcera ma cerstvo 16, asertivna je, aj sa vela rozpravame, fakt nevidim chybu v dcere, ze by nemala jazyk alebo vlastny rozum alebo chybu v nas, ze by sme sa nerozpravali. Len babku vnima ako blizkeho cloveka a teda “3x a dost”.
@anonym_autor mňa by zaujímalo, čo na to tvoj muž že dcéra musí platiť účty za babku?
@anonym_b4464a Mohla by dávať ockovi účty z posedení s babkou. On by jej preplatil a všetci spokojní😃.
Dcera ked ide Von, nech si necha kartu doma a v telefone deaktivuje Google pay. Nech si zoberie 10 euro a NIC viac.
Ked stretne babku, tak povie, ze nema peniaze. Klamat nebude.
@anonym_b4464a Mohla by dávať ockovi účty z posedení s babkou. On by jej preplatil a všetci spokojní😃.
@gribka1 nieco taketo som mu povedala, ze nech jej da za to peniaze, jasne ze jej nedal. Dostala odomna, velmi chcela jednu vec, na tu si setrila, tak som jej doplatila zvysok cca v hodnote tych uctov, aby to stihla pocas leta vyuzit
Dcera ked ide Von, nech si necha kartu doma a v telefone deaktivuje Google pay. Nech si zoberie 10 euro a NIC viac.
Ked stretne babku, tak povie, ze nema peniaze. Klamat nebude.
@oslo1 a toto prave nechcem… lebo presne toto robi odjakziva svokra. Nech sme isli kamkolvek, ona mala vzdy pri sebe len obciansky preukaz…

Nie za babku ucet platit nemusi. Nech si setri. Nemusi s nou nikam chodit. V jej veku je kazdy peniaz dobry. Nemam rada tieto rozdiely. Nie je to len u vas.