icon

Premýšľame o presťahovaní kvôli lepšej škole

lili2015
Dnes o 19:45

Ahojte, ako rodina máme dilemu a zaujímali by ma vaše názory. Bývame v RD v Bratislavskom kraji, mám 2 deti 9 rokov a 4 roky. Momentálne dcéra navštevuje ZŠ 1-4, konci 4. Ročník a má prejsť do mesta na 2. Stupeň. Zo spolužiakmi si až tak nesadla, v triede sa porozpráva, ale nijaké hlbšie kamarátstva. U nás medzi domami má 1 veľmi dobrú kamarátku. Od budúceho školského roka má ísť do najbližšieho mesta do školy, ktorá má však veľmi zlú povesť, od rodičov som počula kadejaké hrôzostrašné historky ohľadom šikany atď. Ani v hodnotení cez INEKO nedopadla bohvieako. Momentálne manžel zdedil 2 izbový byt v Bratislave v Dúbravke (na polovicu so súrodencom), ktorý nám ponúkol, či nechceme polovicu kúpiť my. V Blízkosti je veľmi dobre hodnotená škola a škôlka, všetko poruke. Obaja pracujeme v Bratislave, ale s dochádzaním nemáme problém, ja robím väčšinu času z domu, muž chodí na 7-mu, v robote je za 25 minút. Momentálne máme školu a škôlku do 5 minút z domu, ale kvalita je taká horšia. Moja otázka je, či by ste uprednostnili lepšiu školu (veľmi dobré výsledky vzdelania a monitoru, jazykové programy, rozšírené vyučovanie matematiky atď.) pre deti s tým, že by ste bývali v horších podmienkach? Dom ale nechceme predávať, my sme tu veľmi spokojní a šťastní, máme výborných susedov, pokoj a kľud. Keď deti odrastu, chceme bývať práve tu. Bývame tu vyše 10 rokov. Ale táto škola má trápi už dlhodobo. Uvažovala som aj na vozeni do Bratislavy, ale zatiaľ som to zavrhla. Bývalí by ste kvôli deťom a kvalite vzdelania v Bratislave v 2 izbovom byte (teoreticky po pár rokoch by som ho vymenila za 3-izbovy, ale stále by mala spoločnú izbu s bratom), alebo komfort rodiny? Ani jedna možnosť pre nás nie je zlá a finančné nevýhodná. V prípade potreby by sme kľudne RD prenajali na tých pár rokov, predsa len už je trochu vybývaný a za zariadením nám nebude ľúto. Obidve nehnuteľnosti by sme ale určite neobyvali, to je nereálne.
Ďakujem za skúsenosti.

Strana
z2
anonym_b92a9c
Dnes o 19:48

Ja by som z domu do dvojizbaku s dvomi deťmi nešla, ale to som ja.

haley7897
Dnes o 19:50

Osobne by som ich radšej vozila ak by to co i len trochu slo. Nejaké ine školy v bližšom okolí ako dúbravka nemáte?

zabka79
Dnes o 19:50

Prestahovala som sa zo 4izb.do 2izb.iba ja a dieta. Neskutocne male, uvedomila som si to az po....

lili2015
autor
Dnes o 19:51
@haley7897

Osobne by som ich radšej vozila ak by to co i len trochu slo. Nejaké ine školy v bližšom okolí ako dúbravka nemáte?

@haley7897 nič schopné bohužiaľ nie. Ako prváčka bola na prijímačkách na Súkromnú školu v meste, ale nedostala sa. Cize už nám ostáva iba voziť od nás do Bratislavy niekde do súkromnej. Dcéra je veľmi šikovná, ale predsa len nie je nadpriemerne inteligentná.

anonym_4e3304
Dnes o 19:52

Asi to nie je jedina skola v okoli, ci? A kam sa chystaju ostatne deti? V tom veku sa aj tie existujuce priatelstva mozu pomaly menit a uprimne, ist do 2izb si neviem predstavit, z takeho sme odchadzali, neda sa pracovat z domu poriadne ak su aj deti doma alebo dvaja pracujuci..

anonym_4e3304
Dnes o 19:54

A na kazdej skole bude musiet makat rovnako, ucitelia sa menia, chodia na materske, atd.. nikdy nevies co bude o 3 roky, ci si sadne s ucitelmi..

lili2015
autor
Dnes o 19:55
@anonym_4e3304

Asi to nie je jedina skola v okoli, ci? A kam sa chystaju ostatne deti? V tom veku sa aj tie existujuce priatelstva mozu pomaly menit a uprimne, ist do 2izb si neviem predstavit, z takeho sme odchadzali, neda sa pracovat z domu poriadne ak su aj deti doma alebo dvaja pracujuci..

@anonym_4e3304 nie je, ale aspoň v okolí Senca je to veľmi ťažké, je veľmi veľa detí a berú podľa trvalého pobytu. Na Súkromnú školu na Kysuckú sa dcéra nedostala. Mám veľmi dobrú kamarátku, ktorá vozí dieťa do Mody, kvôli šikane ju z tej školy, čo má ísť dcéra brala. Aj ďalší susedia mali problémy, ale nie také výrazné.

anonym_b8e293
Dnes o 20:05

Riešili sme podobnú dilemu. My sme si nakoniec povedali, že sa nebudeme podriaďovať škole, nakoľko škola nie je navždy a môže sa časom meniť. Chceme mať po škole a cez víkendy a prázdniny rodinnú pohodu. A 4členná rodina do 2izbáku, to bude o hubu, hlavne ako budú deti rásť. Tiež mám teraz piatačku a vidím, že už potrebuje aj súkromie, kľud na učenie. My sme to vyriešili tým, že dieťa dochádza, vozíme ho, alebo už ide aj sama vlakom. Dcéra chodí na výbornú kvalitnú školu, aj keď je ďalej od domu. Áno, musí skôr vstávať. Pouvažujte či by ju napríklad tvoj muž nemohol ráno sprevádzať cestou do školy.

lili2015
autor
Dnes o 20:13
@anonym_b8e293

Riešili sme podobnú dilemu. My sme si nakoniec povedali, že sa nebudeme podriaďovať škole, nakoľko škola nie je navždy a môže sa časom meniť. Chceme mať po škole a cez víkendy a prázdniny rodinnú pohodu. A 4členná rodina do 2izbáku, to bude o hubu, hlavne ako budú deti rásť. Tiež mám teraz piatačku a vidím, že už potrebuje aj súkromie, kľud na učenie. My sme to vyriešili tým, že dieťa dochádza, vozíme ho, alebo už ide aj sama vlakom. Dcéra chodí na výbornú kvalitnú školu, aj keď je ďalej od domu. Áno, musí skôr vstávať. Pouvažujte či by ju napríklad tvoj muž nemohol ráno sprevádzať cestou do školy.

@anonym_b8e293 Manžel musí byť o 7 v práci, ale teoreticky by sa dalo niečo súkromné v Bratislave nájsť. Ale teda chcela som ju ušetriť od dochádzanie do Bratislavy, ak sa ide na 8, býva to tak cca 45-50 minút. Ja keď idem 1-2x do týždňa, mne to vôbec nevadí, ale viem si predstaviť, že každý deň je to veľmi únavné. Ak by som ju vozila, musela by som ísť ja každý deň do kancelárie (čo nie je probkem, miesto je). Ale teda tiež by sme museli nájsť školu, kde ňu zoberú. V tých lacnejších v Bratislave je tiež veľmi veľký natresk.

biba_18
Dnes o 20:14

ja by som sa do tak výrazne menšieho nesťahovala a dieťa by som nosila. skôr by som sa snažila vymeniť ten 2-izbák za vačší…

lili2015
autor
Dnes o 20:18
@biba_18

ja by som sa do tak výrazne menšieho nesťahovala a dieťa by som nosila. skôr by som sa snažila vymeniť ten 2-izbák za vačší…

@biba_18 aktuálne teraz to nejde, možno časom. Teda ide, ale museli by sme predať náš dom, čo určite nechcem. To naozaj ju budem radšej každý deň voziť niekde ďalej. Predsa len oni budú na ZŠ 9 rokov a ja tu budem žiť do konca života (snáď 😅).

anonym_b8e293
Dnes o 20:19
@lili2015

@anonym_b8e293 Manžel musí byť o 7 v práci, ale teoreticky by sa dalo niečo súkromné v Bratislave nájsť. Ale teda chcela som ju ušetriť od dochádzanie do Bratislavy, ak sa ide na 8, býva to tak cca 45-50 minút. Ja keď idem 1-2x do týždňa, mne to vôbec nevadí, ale viem si predstaviť, že každý deň je to veľmi únavné. Ak by som ju vozila, musela by som ísť ja každý deň do kancelárie (čo nie je probkem, miesto je). Ale teda tiež by sme museli nájsť školu, kde ňu zoberú. V tých lacnejších v Bratislave je tiež veľmi veľký natresk.

@lili2015 Moja dcéra piatačka chodí z domu ráno o 6:40. Zvláda to, aj keď rada spí.

lili2015
autor
Dnes o 20:19

Každopádne ďakujem všetkým za redakcie. My sme s mužom žili v 2 izbaku iba sami, tak sa nám to zdalo komfortné, ale vidím, že s deťmi je to úplne iné. ☺️ Viem, že mnohí ľudia takto žijú a nie je na tom nič zlé, ale asi by to bol pre nás dosť šok.

lili2015
autor
Dnes o 20:21
@anonym_b8e293

@lili2015 Moja dcéra piatačka chodí z domu ráno o 6:40. Zvláda to, aj keď rada spí.

@anonym_b8e293 Ďakujem veľmi pekne ☺️

anonym_078c2f
Dnes o 20:21

Zo Senca ráno cestovať do Dúbravky? Však to je na hodinu cesty. Zápchy na každom kroku

haley7897
Dnes o 20:22
@lili2015

@lili2015 inak, (veľmi sa nevyznám ako to teraz je) v Bratislave by vam ju zobrali aj do hociktorej štátnej, alebo by ste museli riešiť privátnu? Tuším mate niečo ako školy podľa bydliska (?).

haley7897
Dnes o 20:24
@lili2015

Každopádne ďakujem všetkým za redakcie. My sme s mužom žili v 2 izbaku iba sami, tak sa nám to zdalo komfortné, ale vidím, že s deťmi je to úplne iné. ☺️ Viem, že mnohí ľudia takto žijú a nie je na tom nič zlé, ale asi by to bol pre nás dosť šok.

@lili2015 phew, 2 izby su jedna vec, ale upustiť z komfortu a sukromia domu a ist do paneláku 😭😭😭

lili2015
autor
Dnes o 20:25
@anonym_078c2f

Zo Senca ráno cestovať do Dúbravky? Však to je na hodinu cesty. Zápchy na každom kroku

@anonym_078c2f nie, my by sme sa bud presťahovali všetci do Dúbravky do bytu, ktorý manžel zdedil, ale je malý, čo asi nebude úplne komfortné. Škola a škôlka je odtiaľ 10 minút peši. Ak by som riešila súkromnú školu od nás, tak by to musela byť skôr niekde Petržalka, Nové Mesto, Vrakuňa, ale ani to nie je úplne komfortné. Dcéra teraz chodí u nás v dedine 1-4 a potom ma chodiť do Mesta, kde je už Veľká mestská škola, ale nie veľmi dobrá. To je naša Spádová škola. Aj v Bernolákove je súkromná škola, ale tá sa mi nepáči a mam k nej osobne vyhrady.

lili2015
autor
Dnes o 20:30
@haley7897

@lili2015 inak, (veľmi sa nevyznám ako to teraz je) v Bratislave by vam ju zobrali aj do hociktorej štátnej, alebo by ste museli riešiť privátnu? Tuším mate niečo ako školy podľa bydliska (?).

@haley7897 keďže by sme tam mali trvalé bydlisko a táto škola je Spádová podľa bydliska, tak by sa tam dostala. Ale to by sme naozaj museli byvat v Dúbravke. Zo Senca je nereálne chodiť do Dúbravky. Skúšam ešte kontaktovať na iné školy v okolí (dedinské), ale zatiaľ bez úspechu, berú iba podľa trvalého bydliska.

anonym_b8e293
Dnes o 20:32
@lili2015

@anonym_078c2f nie, my by sme sa bud presťahovali všetci do Dúbravky do bytu, ktorý manžel zdedil, ale je malý, čo asi nebude úplne komfortné. Škola a škôlka je odtiaľ 10 minút peši. Ak by som riešila súkromnú školu od nás, tak by to musela byť skôr niekde Petržalka, Nové Mesto, Vrakuňa, ale ani to nie je úplne komfortné. Dcéra teraz chodí u nás v dedine 1-4 a potom ma chodiť do Mesta, kde je už Veľká mestská škola, ale nie veľmi dobrá. To je naša Spádová škola. Aj v Bernolákove je súkromná škola, ale tá sa mi nepáči a mam k nej osobne vyhrady.

@lili2015 Ináč, vždy vieš dieťaťu prehodiť trvalý pobyt do tej Dúbravky kvôli škole a zostať bývať tam kde ste.

haley7897
Dnes o 20:33
@lili2015

@haley7897 keďže by sme tam mali trvalé bydlisko a táto škola je Spádová podľa bydliska, tak by sa tam dostala. Ale to by sme naozaj museli byvat v Dúbravke. Zo Senca je nereálne chodiť do Dúbravky. Skúšam ešte kontaktovať na iné školy v okolí (dedinské), ale zatiaľ bez úspechu, berú iba podľa trvalého bydliska.

@lili2015 ako, teoreticky by ste mohli ten byt prenajať a mať tam trvalé bydlisko, ci? Aj ked to uz je na hranici prehnane komplikovaneho riešenia 🫣

lili2015
autor
Dnes o 20:38
@anonym_b8e293

@lili2015 Ináč, vždy vieš dieťaťu prehodiť trvalý pobyt do tej Dúbravky kvôli škole a zostať bývať tam kde ste.

@anonym_b8e293 áno, aj to je krajné riešenie. Nahlásiť si trvalý pobyt v Dúbravke, dať tam dieťa a byť prenajať. Ale teda cesta by bola naozaj náročná, ja ráno schadzam ešte pred Prístavným mostom a som rada 😅. Takto by som bola každé ráno v aute aspoň 1,5h. Manžel robí na začiatku Nového mesta, to je od nás úplne fajn. Ešte zvažujeme stále možnosť, že ju predsa len skúsime dať do tej zlej v Senci a ak nebude mať problémy so šikanou a nejakých extrémne zlých učiteľov, tak aspoň súkromné doplatiť doučovanie jazyka a samozrejmosťou je doučovanie pred Monitorom/prijímačkámi na SŠ.

lili2015
autor
Dnes o 20:43
@haley7897

@lili2015 ako, teoreticky by ste mohli ten byt prenajať a mať tam trvalé bydlisko, ci? Aj ked to uz je na hranici prehnane komplikovaneho riešenia 🫣

@haley7897 to je už také cez zuby. Ako keby bol ten dom zlý, nepoviem, šmahom ruky ho predám a idem bez zaváhania do BA, ale ide o 10r dom, samostatne stojaci, s celkom fajn záhradou, skvelými susedmi, co mi aj dom cez dovolenkyu postrážia.poleju kvety. Veľmi ma mrzí, že dcéru nezobrali na tú súkromnu Kysuckú, keď sme sa hlásili my, brali 20 deti a hlásilo sa 100. V Senci už minimálne 5.rokov majú stavať novú školu a nič.

haley7897
Dnes o 20:48
@lili2015

@haley7897 to je už také cez zuby. Ako keby bol ten dom zlý, nepoviem, šmahom ruky ho predám a idem bez zaváhania do BA, ale ide o 10r dom, samostatne stojaci, s celkom fajn záhradou, skvelými susedmi, co mi aj dom cez dovolenkyu postrážia.poleju kvety. Veľmi ma mrzí, že dcéru nezobrali na tú súkromnu Kysuckú, keď sme sa hlásili my, brali 20 deti a hlásilo sa 100. V Senci už minimálne 5.rokov majú stavať novú školu a nič.

@lili2015 na tu Kysucku neviete skúsiť znova o rok?
Dom by som nepredavala. Nájsť domov nieje jednoduche. Hlavne dobrých susedov. A Hlavne ta škola je fakt dočasná, ešte par krát sa vyspíte a pôjdu obaja na strednú a na výšku 🫣

anonym_d72349
Dnes o 20:52

Zostala by som v dome. Čo sa týka skoly, zvolila by som “strednú cestu”, dieťa preložila na inú školu, do susednej dediny. Cestovalo by autobusom napr. Ak by to všetko bolo možné.

lili2015
autor
Dnes o 21:00
@anonym_d72349

Zostala by som v dome. Čo sa týka skoly, zvolila by som “strednú cestu”, dieťa preložila na inú školu, do susednej dediny. Cestovalo by autobusom napr. Ak by to všetko bolo možné.

@anonym_d72349 Vďaka, áno, toto bude asi najschodnejšia možnosť. Dúfam, že sa niekde uvoľní miesto, keď napr. Dieťa odíde na 8-ročné gymnázium. Už som oslovila riaditeľky v okolí, z rozhovoru mi povedali, že momentálne majú plný stav a prijímajú iba podľa trvalého bydliska. Ale že si mám podať prihlášku a ak by sa ukončilo miesto, určite by dcéru prijali. Tak už mám ostáva len dúfať, že sa pošťastí.

anonym_a322ff
Dnes o 21:08

ostali by sme v dome a dieťa by chodilo do inej školy. Kvôli škole sa sťahovať do bytu by sa mi ozaj nechcelo. Keby to bola už sš , ale zš? Však tých je všade dosť. U nás zš zíva prázdnotou.
ZA kraj.

yoxinka
Dnes o 21:21

My sme odišli s troma deťmi - školákmi z Bratislavy do Česka. Ale teda, pokiaľ by som mala ísť bývať z domu do dvojizbáku, nešla by som. To len na vysvetlenie, že chápem tvoju motiváciu, ale veľmi záleží na ostatných faktoroch. Ešte by ma zaujímalo, ktorá škola v Dúbravke je taká mega super, lebo mne tam syn chodil na 8 ročný gympel, dcéra na základku a spokojní sme neboli.

lili2015
autor
Dnes o 21:31
@yoxinka

My sme odišli s troma deťmi - školákmi z Bratislavy do Česka. Ale teda, pokiaľ by som mala ísť bývať z domu do dvojizbáku, nešla by som. To len na vysvetlenie, že chápem tvoju motiváciu, ale veľmi záleží na ostatných faktoroch. Ešte by ma zaujímalo, ktorá škola v Dúbravke je taká mega super, lebo mne tam syn chodil na 8 ročný gympel, dcéra na základku a spokojní sme neboli.

@yoxinka ďakujem veľmi pekne za reakciu. Zvažovali sme ZŠ Beňovského. Nehovorím, že je najlepšia, ale má minimálne veľmi dobré ohlasy na rozšírené vyučovanie matematiky a jazykov. Ja mám averziu voči tejto našej spádovej pre 2. Stupeň, je možné, že majú ľudia aj pozitívne skúsenosti. Napr. Kvôli SŠ by som sa už nesťahovala, lebo od nás chodí autobus priamo na Nivy do BA, nemusí ani prestupovať, tak verím, že 15 r dieťa a zvládne 1 prímestským spojom a nejakou MHD dostať do školy/zo školy. Najradšej by som bola, keby som našla nejakú schopnú školu v okolí. Musím sa priznať, že keď sme kupovali dom, kvalitu škôl som vôbec neriešila, stačilo mi vedieť, že v okolí je skola, škôlka, obchod, knižnica 🙈.

anonym_106dd0
Dnes o 21:36

@lili2015 Ja som z Dúbravky. Vyrastala som tu, mám tu kamošky, ktoré majú deti v rôznych školách v Dúbravke. Neviem kvôli ktorej škole tu by som sa sťahovala z domu do 2 izbáku. Sokolíková a Beňovského je dobrá len na "papieri", realita úplne iná. Nejedlého naopak - v oficiálnych hodnoteniach priemer, no v skutočnosti super a Pri kríži celé zlé. Aj v realite aj ich nedávne kauzy bývalej riaditeľky.

Strana
z2