Priateľova závislosť od zberateľstva
Ahojte, v najzúfalejšej situácii vo svojom živote prosím o radu.
S priateľom sme spolu 5 rokov, máme krásneho vytúženého 2r syna. Ja mám 12r dcéru z prvého manželstva. Všetko funguje klasicky, hádame sa za blbosti, aj ponorka - pracujeme spolu a z domu. Ale čo je teraz problém.
Priateľ pracoval cca 11 rokov vo Švajčiarsku a tam sa zarábajú iné peniaze. Nemal deti rodinu a všetko mohol investovať do seba, do zberateľstva - zbieral dosť drahé predmety, v podstate až doteraz aj keď už nie tak veľmi. Tieto predmety vymenil za zbieranie kartičiek, čo je ale tiež dosť drahé. Ja som mu to nikdy nevyčítala, akceptovala som to. Ale už je to otec rodiny a mal by vedieť kde sú priority.
Najnovšie mi povedal aby som ho nechala ísť, po pár dňoch dokázal povedať že sa chce vrátiť do Švajčiarska aby zarábal ako predtým a mohol si dopriať asi to čo predtým. Chce len tak nechať mňa a deti.
Ja sa obávam že je to závislosť, lebo už sa naozaj vo voľnom čase nevenuje ničomu inému (okrem syna samozrejme), ale je stále zo všetkého nervózny a ja už vlastne ani nemám chuť žiť. Muž ma vymení za kartičky a hobby. Ja to nechápem.
Prosím nemáte niekto podobnú skusenosť. vdaka
@zmrzlinka2021 DIeťa bolo vytúžené a prišlo po 3r vzťahu, máme pred 40tkou takže nemyslím si že priskoro. Máme dom. On je vzorný otec stará sa o malého ku mne je pozorný, problémy zvláda ťažko a teraz máme ťažšie obdobie, aj malý obdobie vzdoru a všetko sa tak nabaľuje a nakoniec toto. Úprimne, ja ho nepoznávam čo je to za človeka.
@hml_lenka Cize ste obaja vlastnici toho domu?
@hml_lenka odpoveda ti na tvoju otazku, preco nema podobnu skusenost.
@hml_lenka chce ťa opustiť? Či ísť pracovať do S a akože ostávate spolu? no ak je rozhodnutý odísť asi ho tu nasilu neudržis. Je to smutné a možno sa po mesiaci vo Švajčiarsku spamätá :( dom je spoločný? Treba poriešiť financie, zabezpeč sa. Zvládneš to aj s deťmi.
@hml_lenka Nesmejte sa mi, plne si uvedomujem jednoduchost mojej rady, ale ak by malo pomoct, rada sa necham aj zosmiesnit😊
Tusim S.Freud tvrdil, ze zberatelia zbieraju lebo maju problemy s vylucovanim. Mavaju zapchu.
Nema manzel zdravotne problemy?
Nemusis odpovedat. Mozno postaci zmena v stravovani.
Tak, ci tak... netreba drzat, to co chce odist... to bolo bez dvojzmyslu🤭😊
uz vtedy, ked si zistila, ze miesto setrenia z toho najstandardneho platu, mina na somariny, ti mala zacat blikat kontrolka. hlavne, ked uz jedno dieta mas z ineho vztahu... v zasade to znamenalo, ze zalozenie rodiny ho vobec nezaujima, ze s tym nepocita, len sa to tak pritrafilo. radit nieco nema nejak zmysel, v prvom rade by musel chciet on. ale zjavne chce naspat len svoj staromladenecky zivot.
ahoj.moja byvala kolegyna ma nieco podobne. chlap uz 15 rokov vo Svajciarsku.tiez maju dom a 2 deti, len v inom veku (15 a 7). nechcu sa rozviest kvoli detom a rodine a funguju takym stylom, ze ona s detmi zije na slovensku, on ma svoj zivot tam.pride na par dni "domov", buzeruje ju aj deti, nema s nimi ziaden vztah (ved kedy by ho pestoval?!), pohadaju sa, lebo on je puntickar a chce, aby vsetko bolo podla neho.pred 5 rokmi sme spolu s exkolegynou isli na skolenie v ich aute, dala mi navleky na topanky, ze jej muz povysaval auto...ako tvrdí doteraz: aj keby sa rozviedli, pociti to len financne, pretoze inak ich ma na salame...a pre uplnost- ked navrhla spolocne byvanie vo Svajci, razantne odmietol. moja rada: dohodnite sa na vsetkom pred jeho odchodom do S.
To tvoje "ani nemam chut zit" si vyhod z hlavy, snad nemas taketo myslienky kvoli nejakemu chlapovi, ktory o teba a ani o svoje dieta nema zaujem a radsej si bude kupovat drahe vecicky. Ten za to nestoji, zivot sa kvoli tomu nezruti
@oliolijanka moj je tiez zberatel, a serie jak vidas, takze bud je vynimka, alebo to neplati😃
@oliolijanka
@majlo1234 freud to trosku prehanal... ja ho teda velmi vazne neberiem. to by potom malo platit aj naopak, ze kto ma zapchu, ma potrebu nieco zbierat? 🙂
@majlo1234 😀 👍 Ja som iba skusila.
@kiwi3 Praveze aj ja si myslim, ze je to blbost. Alebo teda som si myslela, ze to moze byt nepochopenie problematiky z mojej strany, aby som teda Freuda nehanila.
On tusim aj tvrdil, ze zavislaci na cigaretach neboli kojeni😁
A tiez, ked to niekde spomeniem, tak to jeho tvrdenie nekoresponduje s realitou🤷♀️
Takze odvolavam😊
@hml_lenka toto nebude o kartickach, jednoducho 40r chlapovi co predtym zil dlho sam sa za 5 rokov omrzelo rodinneho zivota. Cnie sa mu za volnostou, vo Svajci bude dostatocne daleko aby ste ho neotravovali a nemusel byt zo vsetkeho nervozny.
Otec tej 12r funguje? Ci aj pre nu bol priatel nahrada otca? Ako ho vnima ona?
Nechapem, chlap chodi do krcmy zle je, chlap sa venuje rodine a ma svoj konicek, hobby taktiez je zle. To ako fakt ziarlis na tie karticky?
@0kristina0 skôr než niečo napíšete poriadne si to prečítajte. Nerobte sa hlúpou prosím
@hml_lenka Neviem čo ti poradiť. Keby som bola v tvojej situácii asi by som chlapovi zo zúfalstva vykričala že chcem zbierať tiež, ale kabelky hermes a teda nech sa vráti do švajčiarska aby si ich mohol dovoliť kupovať. Zberateľstvo je ok ale človek sa musí prispôsobiť svojej situácii a buď zbierať niečo lacné a keď už drahé tak niečo čo si uchová hodnotu a dá sa aj po rokoch predať. Čo spravil s vecami na ktoré oplieskal svajčiarsky plat? Predal ich alebo sú to rarohy v hodnote plastu z ktorého boli vyrobené a zapadajú prachom na povale?
@hml_lenka hlupou? Ved sama autorka napisala, ze muz je vzorny otec a k nej je pozorny. Tak kde je ten problem? Ze zbiera karticky a ze sa venuje (ako hobby) iba tomu? Toto je fakt problem? Nikde nevidim napisane, ze vsetky peniaze minie na to alebo ze zanedbava rodinu. Autorke vadi iba to, ze sa venuje kartickam. No a co, stale lepsie ako keby mal utracat za cigy a alkohol. Co je zle na tom, ze chlap ma v niecom zalubu? Pre cloveka je to urcita psychohygiena.
@0kristina0 halooo, kde som napísala že mi to vadí? Vy ste čítali že chce odísť od rodiny lebo to teraz uprednostňuje? Žena, ak neviete čítať, nekomentujte.
@hml_lenka precitala som si to este raz, aj ten komentar dole, je tam napisane, ze uz nemas chut zit a v komentari, ze sa venuje tebe aj rodine, tak ja tomu celkom nerozumiem v com je problem, ze zbiera karty alebo ze chce ist do Svajciarska, so Svajciarskom by som nesuhlasila a co sa tyka kariet, to by som neriesila, nakolko bol urcite zberatel aj na zaciatku vasho vztahu, aj davno pred tym.
Mňa by zaujímalo co to zbiera?pokemonov? 😀
@hml_lenka "Tieto predmety vymenil za zbieranie kartičiek, čo je ale tiež dosť drahé. Ja som mu to nikdy nevyčítala, akceptovala som to. Ale už je to otec rodiny a mal by vedieť kde sú priority." Sama si to napisala, takze ti to zacalo vadit, zacala si mu to vycitat a preto chce odist? Neverim ze len tak z nicoho nic si povedal, ze odide do Svajciarska, ked je u vas podla tvojich slov vsetko ok.

@hml_lenka
Je to smutne, ale ani ty ani dieta nie ste pre tovjho priatela prioritou. On si viedol zivot vo svajciarsku, potom zacal chodit s tebou, prislo dieta (podla mna priskoro) a teraz mu docvakava, ze mu to nevyhovuje. Pre niekoho su to "karticky", pre ineho party, alkohol, sport...
Zial, ak nema zaujem o vztah s tebou a ani na tom dietati mu nezalezi, nijako ho k tomu neprinutis. To je vec jeho charakteru a zberatelstvo je len zasterka.
Pravdepodobne nemate spolu nehnutelnost, nie ste ani manzelia... ma dvere otvorene.