icon

Príchody domov 17 ročného syna

nevesta1974
11. jan 2018

Potrebujem radu a skusenosti, možno nielen mamičiek puberťákov, ale aj tých kt.z tohto veku ešte celkom nevyrástli. V našej rodinne sú teraz veľkým "kameňom úrazu" synove príchody domov, neviem správne odhadnúť či som prehnane prísna a náročná preto ma zaujíma Váš názor do kedy povoliť synovi byť vonku. Ako to máte nastavené/ dohodnuté Vy doma cez týždeň/ cez víkend do kedy musia byť Vaše deti doma, pripadne či a ako často sa Vám majú ozvať kde, s kým sú a že sú ok. Ďakujem za každú odpoveď.

Strana
z3
zarao
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre
11. jan 2018

ja pubertaka nemam, aj som uz vyrastla, ale zato si dobre pamatam na svoju pubertu 😅

cez vikend som mohla byt vonku aj v noci, chodila som na diskoteky a mohla som. prist az rano.. povedala som si sama cas dokedy chcem byt vonku ale musela som ho dodrzat a kedze som si ten cas povedala ja, tak som to aj dodrzala.. takto. mi to vyhovovalo.. plus som mame vzdy dvihla telefon (na jednu vynimku, ktoru si do dnes vycitam) a tak bola mama kludna a ja zabavena.. chapala som aspon ciastocne ako. sa boji..

cez tyzden som bola vonku cez sk. rok tak cca do 9-10 podla rocneho. obdobia.. mala som benevolentnejsiu mamu a potrapila som ju, ale zase vzdy mi vsetko vysvetlila a polopatisticky sa somnou porozpravala o tom ako a preco sa omna boji.. neobmedzovala ma a ja som jej nechcela zle, takze som. dohody drzala..

moja. rada znie, ze sa treba dohodnut so. synom, nie len klast svoje podmienky, ale aj pocuvat jeho. argumenty, aj ked pre dospeleho. su uz trapne a najst kompromis, ale aj si stat za tym co ste si dohodli..

ja viem, ze puberta je tazka a sama sa jej desim prave preto, ze si pamatam seba, ale verim, ze aj s pubertakom sa da dohodnut aspon ciastocne.. treba tak ako vzdy vo vsetkom. otvorene, polopatisticky komunikovat..

alenah31
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
11. jan 2018

mám pomaly 17 ročnú dcéru. U nás je to na dohode. Ona je dosť zodpovedná a nefláka sa. Žiadne bary, diskotéky. Cez týždeň kvôli krúžkom a učeniu nemá čas chodiť von. Sem-tam ide s kamarátkou. Ale to do 20 hod. býva väčšinou doma. Cez leto a víkendy keď ide do mesta tak čakám kedy príde ale väčšinou do 19-20 je doma. Ak ide ešte ku kamarátke tak zavolá a dohodneme sa dokedy bude. Ale väčšinou chodí o 22-22,30 domov. Ale to sa stáva občas. Aleo s kamarátkou vonku kecajú na hojdačkách to je aj do 22,30. Ale málokedy. Väčšinou býva doma skôr. Ja sa vždy spýtam kedy plánuje prísť a keď povie že mi zavolá tak si večer voláme a upresňujeme. Neviem, keby pravidelne chodievala takto von možno by mala časový limit. Ale keďže to býva zriedka, riešime už priamo situáciu, ktorá je. A takto nám to vyhovuje obom. Myslím.

lavieenrose
11. jan 2018

no ja som internatova, takze cez tyzden som nemala potebu chodit von a aj ked som sla tak som musela prist do 20:00 to boli pravidla, potom sme sa mali ucit a o 22:00 musela byt vsade tma..chodili nas kontrolovat...doma -piatok ,sobota ak som sla na koncert mohla som byt do kedy chcem,mamina mi nevolala ,nekontrolovala ma (od14rokov som chodila na koncerty)..aj u frajerov som mala dovolene prespat ,ale to som si pytala povolenie....sama vies najlepsie ci je tvoj syn zodpovedny,aky ma pristup ku skole a povinnostiam

littleslovak
11. jan 2018

Podla toho co tu citam som mala asi prisnu vychovu, ale nemam pocit, ze mi nieco uslo. Kym som chodila na gympel musela som byt do 19.00 doma, posledny rok dva do 21.00 doma. Ked som zacala chodit na VS tak som byvala doma do 22.30 az do 23.00 - ale to uz bolo dobrovolne a kvoli spojom - nikdy som nechcela ist na posledny. Ked som chcela ale zostat u kamosky ci uz neskor u frajera, vopred som sa s mamou dohodla (tzn telefonat ci sms, nejaky cas vopred nez by som normalne prisla domov) - nikdy to problem nebol. Zalezi kde a v akej dobe clovek zije, aku ma dieta partiu a zaluby, ci je zodpovedne ci nie. ale ako som uz napisala, nevadilo mi to a nemam pocit ze by som o nieco prisla.

susanne6
11. jan 2018

moj mal v lete 16. Cez týždeň je na inťáku, takže tam majú vychádzky myslím do 21.00....ak neprepada 🙂 a cez víkend už nejak začal parobčiť, tak som po sviatkoch nastavila režim...na diskotéku raz (alebo piato alebo sobota a druhý večer do pol noci. Dvere mu otváram sama, aby som ho skontrolovala. Ak by prišiel napr. opitý, tak dohoda padá a žiadne večerné výjazdy. Tak uvimíme ako to bude prebiehať. Ale doteraz tiež nijaký vážny problém nebol.
No ešte som chcela povedať, že tiež záleží, kde žijete. Či vo velkomeste, ci v malom mestečku a či na dedine. Aspon podľa mna.

susanne6
11. jan 2018

a ešte viem s kým ide...väčšinou aj kam, mobil má, ked zavolám dvíha a tiež dá vedieť ak sa zdržia.

rucka77
11. jan 2018

Ja pubertiaka nemám ale tak čo môžem podľa seba povedať tak u nás to bolo tak, že kým som chodila do školy, teda do 19 rokov som musela byť doma do 9 a cez víkend tak podla potreby, v tom ma nejako extra neobmedzovali, iba sme sa zakaždým museli dohodnúť, že o koľkej prídem, neexistovalo také, že by nevedeli kedy prídem. Poprípade ak sa niečo stalo a mala som prísť neskôr tak som zavolala domov aby vedeli

luna379
11. jan 2018

Ja keď som mala 17 (čo naozaj nebolo až tak dávno) som nemala stanovenú večierku cez víkend ani prázdniny. Iba som musela dať vedieť kde presne budem, s kým a o čo sa jedná. Mama dbala o jediné - úprimnosť. A ja som jej nikdy neklamala naozaj v tomto. Dokonca som chodievala na discotéky, mama ma na ne vozievala 🙂 Cez týždeň som ja ale nevymýšlala... max o nejakej deviatej (aj to výnimočne) som bola doma a vždy ak som vedela že sa zdržím dala som to vedieť 🙂

17 rokov už je podľa mňa vek kedy zákazy a príkazy skôr váš vzťah pokazia ako mu prospejú. Rozprávaj sa s ním ako s dospelým, ver mu. Bude to lepšie 🙂

vroni
11. jan 2018

Ja doma chovam uz druhy kus pubertaka (teda pubertacku), chodi domov, kedy chce - cize okolo piatej, potom uz nechodi nikam, maximalne ju obcas kamoska cez vikend vytiahne von, ak vieme, kde a s kym je, moze ostat dokedy chce, len v blbych casoch, ked nechodia nocaky ma prikaz prist taxikom. A kazdeho frajera chodi domov predstavit. Ani neviem, ci testuje ich nervovy system alebo ten nas..... Starsi pubertak bol az do dvadsiatky doma vrasteny do stolicky, ale on asi nebol relevantna pubertalna vzorka....

ivu80
11. jan 2018

Mám doma skoro 18 ročnú...cez týždeň je vonku do max. 22.00 a cez víkend tak do polnoci..ale vždy viem,kde je a s kým 😊

miskooo1987
11. jan 2018

Ja som to mal pomerne volne, v zasade v tom veku stacilo zavolat, alebo napisat SMS, kedy sa asi uracim prist. Ale je pravda ze to nebolo casto a skor cez prazdniny. Mama s tym mala trosku mozno problem(kde budem, a tak, co niekedy nebolo uplne vopred zrejme ... ), a obavy, ale otec to bral v pohode, takze taketo informacie som radsej hlasil jemu 🙂 Tiez si nerobili iluzie, ze domov dorazim uplne triezvy.

jana_eyre
11. jan 2018

@littleslovak ved nikto tu nevravi,.ze ak to mal niekto doma prisnejsie, tak o nieco prisiel.. ja som mala 17 v roku 2001, takze to. uz bolo relativne davnejsie..

trinneo
11. jan 2018

Ja som z dediny, staršia sestra, ktorá mala mladšieho brata a počas základnej školy som bývala s kamoškami, kým nebola tma... vtedy ešte mobily neboli resp. začínali, takže keď sa povedalo, že prídem pred tmou, pred tmou som musela byť doma, alebo o nejakej hodine a myslím, že som nemala problém dodržať, resp. ak som bola aj dlhšie a prepásla to, tak moji rodičia vedeli s kým som, kde som a poznali ma, že si nevymýšľam blbosti a že som sa jednoducho s kamoškamu zakecala (čo nebolo nič neobvyklé 🙂 alebo mi volali, kde som) Počas gympľa 15-19 som chodila do mesta a cez týždeň som nemala potrebu chodiť von v meste po baroch a pod., iba ak s kamoškami z dediny sme sa potulovali po dedine, takže som vždy bola max 20 min od domu,a le asi tak do 20.00 hod alebo 21.00 hod záležalo od obdobia a cez víkendy a ak som sa omeškala alebo vedela, že budem meškať... volala som rodičom a dohodli sme sa. Počas víkendov keď som chcela ísť na diskotéku z diskoték vždy posledným autobusom z mesta o 22.25 hod. Takže o 23.00 som už bola doma.. A inak ak som nemala nejako obmedzený čas, keď som povedala, že prídem o osmej, tak som o osmej musela byť doma resp. s kamoškami kecať pred domom (takto som predlžovala čas). A dodržiavalo som to nemala som problém s tým, že by som mala zakázané vychádzka a pod.. Ale napríklad viem, že to, čo som si ja musela poctivo odrieť poctivosťou a zodpovednosťou, tak môj mladší brat už takýto režim nemal... rodičia pri ňom boli benevolentnejší a koľkokrát to nedodržal a neprišiel vtedy keď mal... ale peklo doma z toho nebolo - tiež to nebol žiadny vagabund a pod., ale možnože len rodičia mali šťastie na deti😀

hettinka
11. jan 2018

Dcéra má 16,5 a nechodí nejako pravidelne von. Ak ide s kamoškami, tak do tej 20:00 a ak niekam na akciu, tak podľa toho, ako to konci, väčšinou maximálne do 22:00 a to je tak raz za 2 mesiace. Napr teraz ide na tanečný vencek, je to do polnoci, manžel pôjde pre ňu.
Pustime ju aj prespať ku kamarátke, ale musím vedieť kde je a s kým. Ak by som zacítila prefajčený smrad že bola v bare, alebo by nebodaj pila a fajčila, do osemnástky by s chodením skončila. Je si toho vedomá.

srnqqa
11. jan 2018

Keď tak čítam, mala som to celkom prísne 🙂 Mala som 15-16 r., a mohla som byť vonku do 18.30, len tak-tak som sa vypýtala do 19.00, aj to len v piatky.. Neskôr som to mala voľnejšie, smela som byť až do 21.00 😂

deti95060810
11. jan 2018

mám dospelého syna, a vždy sa opýtam kedy príde.... ak povie o pol noci, čakám o pol noci....ak nepríde - volám kde je..... ja sa len bojím zlých ľudí....
v 17 rokoch nechodil nikde. škola , domov, hrať futbal s kamarátmi, posilovať....

siska012
11. jan 2018

poviem podľa seba - mňa rodičia nechajú koľko chcem , vedia že nepijem, nefajčím , nefetujem a ani nič podobné , vedia že som v dobrej partii , chalani ma vždy odprevadia domov, ked idem na chaty alebo čo tak mi vedia zavolať ale len tak raz za večer 🙂

myjusiatko
11. jan 2018

Ja som mala myslim v tom veku hranicu okolo 10hod vecer. Ale ked som sa s nasimi dohodla, ze pridem neskor, nebol problem. Vedeli vzdy kam a s kym ideme. Nemala som pred nimi tajnosti. V tomto veku som uz chodila aj na vikendove akcie so stromom zivota a podobne.

juliet86
11. jan 2018

Ja som asi v 16tich 17tich mohla prvy raz ist busom 22 45 domov. Ale s kamoskou co poznali. Potom uz diskoteky prespania mimo domu. Ale vzdy sme boli dohodnuti. Vzdy vedeli kde som s kym som. Sms ze idem spat a pod. Ale nechcem vam brat iluzie.... pamatam si na dni ked skola skoncila o druhej zacali sme pit a hyrili sme do siedmej kedy sme zacali brzit a triezviet aby na nas akoze nebolo vidno o jedenastej doma 😂😂😂 ach mladost! Jasne ze mama vzdy zacitila niz ale dako sme to zvladli 😂😂

mell_k
11. jan 2018

ja mám 19 rokov tak mozem napisat ako mne rodicia dovolili 😊 cez tyzden som velmi nechodila von jedine ak tak si niekde sadnut na kavu na hodinu na dve popripade nejake nakupy ale bavit sa von som mohla piatok alebo sobotu a moje prichody domov boli rozne... Niekedy o polnoci niekedy aj neskor zalezalo aj od ostatnych kamaratiek ako oni mali dovolene 😊 ale musela som mamine aspon kazdu hodinu zavolat alebo napisat sms 😊

nerko
11. jan 2018

Takze je tomu uz takmer 20 rokov ale pamätam si to. Cez tyzden som moc nechodila, kvoli skole. Ale cez vikend, ked som isla s priatelom von, alebo z triedy na disku, tak do 1:00 som musela byt doma. Mobily sme vtedy este nemali, tak dohody museli platit. Skolu som skoncila ako cerstva 18-tka a potom som si uz robila co a ako som chcela. Teraz, ked sa chodi do 9-tky tak sa to trochu posuva a uz dospelaci su stale na strednej skole. Pokial by som bola este na strednej aj v 18-tke utcite by som mala vecierku.

lula313
11. jan 2018

Keď tu toľkí môžu byt tak dlho vonku cez tyzden, tak kedy sa vaše deti učia do školy? Ja som v 17tich musela byt o 7mej doma a cez vikendy možno do 9tej. Na diskotéku má nepustili rodičia.

lula313
11. jan 2018

A ešte by som doplnila, poobede som sa učiť nemohla, lebo muselo byt každý deň vyupratovane, kým rodičia prišli domov.

katrin21
11. jan 2018

moja dcera ma tento rok 18r ( pane Boze !!! neverim) a teda chodieva domov v lete tak okolo 20-21 ked niekam ide a cez skolsky rok max do 20tej je vacsinou doma...
Ak ide na nejaku party, tak to je malokedy, ale ked , tak je tam tam do 1 v noci vacsinou max., lebo tie party ani nejako dlhsie nie su a na klasicke diskoteky extra nechodi, az som prekvapena... byvame na dedine, takze je viac doma, mozno keby byvame v meste, tak chodi viac, neviem...
ale ma priatela a chodi s nim von ked uz , takze som pokojnejsia...

ale ja v jej veku som byvala do rana do 3-4 na diskoteke kazdy druhy tyzden urcite a to ani neboli mobily 🙂 takze..... a casto sme sli do vedlajsej dediny cez pole vnoci partia tam... a do rana...
Bezne dni som chodila domov max. tiez okolo 19 -20 ak som zostala dlhsie v meste ... alebo o 16- po skole a tak...

katrin21
11. jan 2018

a cez skolsky rok som myslela nie kazdy den do 20, ale ze napr. v piatok, ked ide len tak po skole do mesta este.... s kamosmi... bezne chodieva domov skor, chodi na gympel, musi sa aj ucit, nemoze byt denne tolko prec...

paparkam
11. jan 2018

Moja dcéra bude mať v júni 18.Ma priatela,cez tyzden ma skolu,tak von nechodieva a cez vikend je von do 22:00max. 23:00,na diskotéky nechodí.

jarka_201
11. jan 2018

Mna nepustali nikde a dopadlo to tak, ze som utekala v noci z domu a v 18-tich som si zbalila veci a odisla byvat k chlapovi svojmu 🙂 takze tak a to nefajcim, nepijem, s prepacenim som sa nekurvila a musela som sediet doma ako zemiak 🙂 takze ak je zodpovedny prosim ta, pustaj ho von 👌

lealei
12. jan 2018

Fihaa🙂tak asi som ina mamicka 🙂

Strana
z3