Psychologické dôvody rozpadu párov po strate dieťaťa
Ahojte... Viem je to ťažká téma, aktuálne máme v našom bližšom okolí jeden manželský pár, sú spolu 18 rokov z toho 10 rokov manželia, a stalo sa im nešťastie, zomrelo im dieťatko , ešte nenarodené. Vždy pre nás boli takým manželským prístavom, boli vzorom ako s noblesou zvládať bežné aj menej bežné problémy a stále sa naozaj veľmi ľúbili , pekne o sebe rozprávali a mali k sebe naozaj úctu. Je to už takmer rok čo sa im to prihodilo a my , priatelia o nich odvtedy pochopiteľne veľa nevieme, je jasné že sa stiahli, boli sme ,,partia párov,, čo spolu chodili na chaty a dovolenky , starali sme sa o to ako sa majú ale chápali sme že majú smútok a netlačili sme... Odrazu sme sa dozvedeli že už pred pár mesiacmi išli od seba a nakoniec sa rozvadzaju, stratu bábätká neustáli...
Je mi to strašne ľúto, a vŕta mi v hlave prečo sa to deje ? Počula som že sa stáva že páry po takom niečom idú od seba..Ja si to neviem a nechcem predstaviť ale predsa len, môj partner je mi najbližší a pokiaľ to nezavinil , tak by som asi mala tendenciu to prežívať s ním veď kto by iný pochopil ten smútok ? Nepočuli ste niekedy náhodou nejake vysvetlenie od psychológa alebo aký je váš názor ? Príde mi to ľúto že okrem bábätká prídu aj jeden o druhého, prežili naozaj veľké nezhody v rodine, stavbu domu kedy sa roky súdili so stavebníkom a nič ich nezlomilo ba naopak.. viem že to nemôžem porovnať ale hľadám tam niekde tu logiku alebo tak...je mi to tak veľmi ľúto...🥺
ľudia smútok a bolesť prežívajú odlišne a možno to spustilo lavínu ďalších problémov - a tie človek zrazu môže inak vnímať po takej rane
@anonym_autor mozno nemali az taky idealny vztah ako sa okoliu zdalo a toto bola posledna kvapka
@anonym_autor zrovna v takomto pripade to ma zena o dost horsie si myslim, "lebo hormony"... Zalezi asi aj v akom mesiaci... Chlap to mozno zvlada lepsie (prilis dobre voci zene)... ale dovod mohol byt hocaky...
ľudia smútok a bolesť prežívajú odlišne a možno to spustilo lavínu ďalších problémov - a tie človek zrazu môže inak vnímať po takej rane
@jvasenka som si vedomá že každý to prežíva inak , ale neviem si predstaviť že kôli tomu opustim ešte aj manžela , ponstrate dieťaťa by som sa tak pripravila aj o neho a neviem, čo by ma donútilo ešte vstať z postele ale teda to je čisto subjektívne samozrejme... Myslím že ich vzťah bol naozaj pevný jasné že do kuchyne nikto nikomu nevidí ale teda toto by asi nebol ten dôvod aj keď sa môžem mýliť...
Je ťažké zvládať vlastnú bolesť ,nie to ešte bolesť toho druhého,tak iste je ťažké v takýchto prípadoch pomôcť sebe a nie ešte aj druhému.Myslim že je toho jednoducho moc na niekoho
@minenkaa to áno samozrejme ale veď to nikto od nikoho ani nechce , aby zvládal smútok niekoho iného , podľa mňa boli dosť empatický na to aby vedeli že treba si dať vzájomne priestor , neviem si predstaviť že po takej strate by som riešila aj rozvod boli by to pre mňa ,,malichernosti,, a miesto toho by som sa skôr snažila opäť otehotnieť než si kompletne nárok na rodinu zahodiť... Už nie sme najmladší , hľadať ďalšieho partnera v takej bolesti ....neviem nedokáže mi tohlava brat 🥺
@anonym_autor my sme tiež takou stratou prešli a sme stále spolu. No spracovať to bolo ťažké, nám pomohlo to, že to nebola prvá rana, čo sme spolu prekonali. Do ich vzťahu nikto nevidí, možností je mnoho, prečo išli od seba a je to vlastne niečo, do čoho Teba a aj ostatných nič. Keď ste priatelia, raz sa to možno dozviete.
@anonym_autor my sme tiež takou stratou prešli a sme stále spolu. No spracovať to bolo ťažké, nám pomohlo to, že to nebola prvá rana, čo sme spolu prekonali. Do ich vzťahu nikto nevidí, možností je mnoho, prečo išli od seba a je to vlastne niečo, do čoho Teba a aj ostatných nič. Keď ste priatelia, raz sa to možno dozviete.
@michaela329 ja chápem že mádo toho nič nevrtam sa v tom pre potešenie nieje to bulvár, len ma strašne mrzí ťa bolesť toho celého že je to vlastne ešte horšie ako som si myslela a je mi ľúto že obaja ostanú sami...len sa to akoby snažím pochopiť , keď som si o Tom čítala na nete viac menej je všade len spomenuté že sa to deje pomerne často ale netuším prečo...chápem to keď by bol vzťah slabý alebo nevyrovnaný, nezdravý alebo keby na niekoho strane bolo zavinenie , ani ja by som to neprekusla ale je mi to celé veľmi ľúto a myslím že prirodzene to priateľstvo utichne, jednak už niesu pár a jednak my všetci deti máme , myslím že by to asi bolo bolestivé....možno ako baby raz na kávu...ale nemyslím si že o tomto sa jej nide chcieť niekedy hovoriť...a ja by som ani nechcela aby o Tom nejaka zena musela hovoriť , musí to byť ťažké... Tvoja strata ma mrzí ale je to obdivuhodne že ste to zvládli ❤️
Nam sa stalo tiez take iste stavba domu a potom strata dietata bolo to hrozne tazke ale sme stale spolu ja som z toho skoncila u psychiatra je to tazke spracovat
Nam sa stalo tiez take iste stavba domu a potom strata dietata bolo to hrozne tazke ale sme stale spolu ja som z toho skoncila u psychiatra je to tazke spracovat
@katarinaschober och veľmi ma to mrzí , ale dobre že na tom pracujes, musí to byť naozaj ťažké 🥺❤️ verím že čas pomoze a bude lepšie , vám obom ❤️
@minenkaa to áno samozrejme ale veď to nikto od nikoho ani nechce , aby zvládal smútok niekoho iného , podľa mňa boli dosť empatický na to aby vedeli že treba si dať vzájomne priestor , neviem si predstaviť že po takej strate by som riešila aj rozvod boli by to pre mňa ,,malichernosti,, a miesto toho by som sa skôr snažila opäť otehotnieť než si kompletne nárok na rodinu zahodiť... Už nie sme najmladší , hľadať ďalšieho partnera v takej bolesti ....neviem nedokáže mi tohlava brat 🥺
@anonym_autor pre niekoho mať hneď dieta asi nepripadá do úvahy a vies čo je to dívať sa na niekoho koho miluješ ako trpí a ty nemáš ako pomôcť
@anonym_autor myslim ze prave strata dietata preveri vztah ako nikdy. Si len zober ake temy sa pri tom vynoria na povrch vacsina su v pripade nesuladu na rozchod.. mozno niekto z nich to dieta nechcel alebo je nestastny, ze to prislo v tento cas a po umrti dietata je to potom zivna poda na vycitky od toho druheho. ALebo nechce teraz dalsie dieta a druhy chce a este to chce stihnut, tak pojdu od seba. Alebo jeden neprezival stratu navonok, len vnutri, moze byt obvineny tym druhym, ze mu to ani nie je luto. Alebo doslo k nejakej siteacii, pri ktorej nechal manzelku na to samu a ona mu to doteraz vycita, ze pri nej nebol v najhorsom.
"miesto toho by som sa skôr snažila opäť otehotnieť než si kompletne nárok na rodinu zahodiť..."
Nemyslim si ze to tak dokazes zhodnotit, aj keby si bola po 40tke a ak by Ta strata zasiahla, len malo ludi dokaze ist hned do dalsieho dietata. Je to zmes emocii vycitiek, a to prve proste nenahradis. (Predpokladam ze sa jedna o stratu vo vysokom stadiu? Tak si to aspon podala)
No a presne preto su to vsetko hypotezy - pretoze kym nekracas v topankach druhych, nemas sajn, ako sa v takychto vyhrotenych situaciach budes spravat Ty ci partner. "Tendenciu prezivat to s nim"? Tiez pekny plan. Ale co ked by sa uzavrel do seba ze to nedava, Ty by si to prezivala sama, mala potom depku z toho ze nemas podporu, no a uz ste obaja prirodzene vzdialeni. Takze zbytocne nad tym budes (budeme) polemizovat.
Su to velmi tazke zivotne situacie.
može byt uplne jednoduchy dovod, ona mohla tlačiť na dalšie dieťa, on sa mohol zaťať, že nie a už to pre nich bolo nezlučiteľné
ja som sledovala jednu babu na Instagrame, dcera jej zomrela 14r & ona to hrozne preživala, uplne sa stiahla do seba a on si na to našiel milenku, čiže aj toto bol dôvod rozchodu, že ona proste prechadzala temnym obdobim a muž, neviem prečo prave v tej chvili mal zaujem o sex s inou, ale dostala riadnu nalož od života
.. u tych tvojich znamych sa možno čoskoro dozvieš, že stretneš niekoho v pare s niekym iným
1.nezhoda v tom, kedy mať dieťa
2. milenec/ milenka
@anonym_autor je to veľmi ťažké. Nám zomrelo dietatko. Nikdy sa so mnou o tom manžel nerozpraval ...vlastne stále sa tvári ze sa nič nestalo. U mňa nie je deň aby som si nespomenula. Hlavne keď vidím 5rocne dievcatko-toľko by malo moje teraz....stále si poviem, mohla byť moja ale rozhodla sa inak. 21.december deň keď zomrela. Nikdy si neodpustím ze som ju nedokázala zachrániť....myslím každý deň...a stále budem
Mne sa na instagrame veľmi páči jeden pár, majú spolu aj podcast giveittomestraight. Prišli o bábo minulý rok v nejakom 25tt tuším. Dosť o tom rozprávajú, ako ich to ovplyvnilo, ako to prežívali, aké mali výčitky voči sebe aj voči partnerovi,... A presne to rozoberali minule, že úplne chápu páry, ktoré sa po takej strate rozídu. Našťastie oni to ustáli, veľmi sarkastickým spôsobom ukazujú ako to zvládali oni a ako okolie, a teraz budú mať ich rainbow bejby v septembri.
Podľa mňa nenájdeš odpoveď. Lebo záleží od vzťahu aký má daný pár (a do toho nikdy nevidíš úplne, na oko môžu prejsť všetkými sračkami, byť si oporou, silný vzťah, ale za zatvorenými dverami sa trápia, hádajú, nedávajú to), od toho akú majú obaja psychiku, ako sa vedia (ne)vyrovnať so stratou, ako si predstavujú budúcnosť, ako vinia seba, partnera, vesmír, akú majú oporu v okolí a či ju vôbec chcú, fyzické aj mentálne rozpoloženie po takom niečom,...
Aj keby ste boli partia 5 párov a každý by prešiel takou stratou, ani jeden z tých párov nemá rovnakú "skúsenosť". Každý to má inak.
Podľa mojej terapeutky je kľúč v tom, či dokážu spolu smútiť - zhrnuté v jednej vete. Lebo ak nedokážu a každý to prežíva sám, vzdialia sa a odpoja sa jeden od druhého. Je to tragédia. A to, žeby si sa pokúšala o druhe dieťatko nehovor, vďakabohu nevieš, nebola si v tej situácii. Ľudia v smútku strácajú racionalitu.
Podľa mojej terapeutky je kľúč v tom, či dokážu spolu smútiť - zhrnuté v jednej vete. Lebo ak nedokážu a každý to prežíva sám, vzdialia sa a odpoja sa jeden od druhého. Je to tragédia. A to, žeby si sa pokúšala o druhe dieťatko nehovor, vďakabohu nevieš, nebola si v tej situácii. Ľudia v smútku strácajú racionalitu.
@kvetinka719 presne si to napisala. Jeden smuti mozno prilis dlho a druhy to uz neunesie, chce sa posunut a ono to nejde. Prichadzaju zbytocne opakujuce sa vycitky. Tak zvoli radsej rozchod, pre dobro oboch
Ja si zase vobec nemyslim,ze umrtie dietatka bol jediny dovod.Keby sa tak lubili ako si pisala boli by prirodzene jeden druhemu oporou,prilnuli k sebe este blizsie.Som skor presvedcena, ze tak ako to vzdy byva videli ste iba to,co ste vidiet mali.Nikto nevidi co sa deje za dverami a nikto to negativne neukazuje.Podla mna tato tragedia iba otvorila a prehlbila ine situacie ktore medzi nimi boli a kedze stratili zmysel preco ostavat spolu tak isli od seba.
@katarinaschober och veľmi ma to mrzí , ale dobre že na tom pracujes, musí to byť naozaj ťažké 🥺❤️ verím že čas pomoze a bude lepšie , vám obom ❤️
@anonym_autor a ako vieš, že sa rozišli kvôli strate bábätká? Možno to bolo z úplne iného dôvodu.

Je ťažké zvládať vlastnú bolesť ,nie to ešte bolesť toho druhého,tak iste je ťažké v takýchto prípadoch pomôcť sebe a nie ešte aj druhému.Myslim že je toho jednoducho moc na niekoho