icon

Rady pre zachovanie zdravých rodinných vzťahov s deťmi

16. okt 2025

U nas v rodine (a hlavne ked sa pozriem na to sirsie pribuzenstvo) nebolo a nie je vsetko v poriadku. Ci uz je to alkohol, rozvody, manipulacia, robenie si napriek alebo stare krivdy dospelych surodencov (oblubene dieta), nespravodlive rozdelenie darov a dedicstva a tak podobne. Ako dieta som sa necitila isto. Niektore veci mi chybali, nevyzrete spravanie rodicov som musela znasat alebo vyvazovat. Roly, ktore nezvladali ako dospeli som musela prebrat. O to lepsie sa mi zilo, ked som sa od nich oslobodila, mala len svoju malu rodinu, najprv len manzela, potom postupne aj deti. Robili sme si po svojom. Zo zaciatku kritizovali, poucali, vyhadzovali veci na oci, vynucovali si to co chceli oni, snazili sa aby sme sa citili vinni - take situacie sa tu popisuju kazdy den v nejakej teme. Hoci ma to zo zaciatku nicilo, naucila som sa nepripustat si to - oni nie su spokojni, lebo nieco nie je tak, ako si vysnivali - ich problem, nie moj. Male deti tie taktiky, reci, situacie nevnimali a ked sa mi nieco nepacilo, tak sme proste odisli alebo nedovolili. Nejako razne si to s nimi vykomunikovat po prve neviem, lebo som sa nikdy nenaucila obranit sa a po druhe nema zmysel investovat do ich zmeny, ked si myslia, ze su ok. Doteraz deti zili v naivite, ze aku maju super milujucu normalnu rodinu, lenze uz su vo veku, ked vidia, ze niektore reci, spravanie je cudne. Ja sa im to snazim vecne a primerane veku vysvetlit, o co ide, ale sama niektore veci nechapem alebo odsudzujem. Hlavne ked davaju doplnujuce otazky a v podstate pridu na to, ze ten clovek nekona tak, ako by sa mi pacilo. A bojim sa, aby som ich svojimi odpovedami podvedome nezmanipulovala (hoci sa snazim nesudit, naozaj len komentovat), ak s tou osobou mam problem ja. Ako im dopriat pocit, ze nie su sami, ze sa maju na koho obratit, ked sama necítim podporu rodiny? Su na prvom stupni ZS.

anonym_30ef3f
16. okt 2025

Ja ti odpoviem z druhej strany, som ta, ktora si budovala vztah s dietatom od pribuznych, ktori ma nemaju radi, aspon jedna osoba. Kontaktu s dietatom sa nedalo vyhnut, lebo zijem v rodicovskom dome, kde navstevuju babku. Rokmi sa to zlepsilo, ale nie je to ako to ma byt. Zachovali sme vsetci chladne hlavy, dieta tym nikto nezatazoval. Ked prislo do veku a zacalo to vnimat, kladlo otazky, raz u mna, raz u nich, preco sa nebavime. Bol aj plac a tuzba tieto vztahy napravit, lebo dieta si oblubilo aj mna. Momentalne to vnima tak, ze nie vsetky zeny su kamosky a respektuje to, ze sa nebavime. V kutiku duse vsak vidim, ze chce, aby sme sa udobrili, kladie niekedy take otazky, ci si viem predstavit byt s jej mamou kamoska. Ale odpoved na tvoju otazku, ano, da sa to, dieta moze mat zdravy vztah s pribuznymi, aj ked ich rodicia ich nemaju, musia to vsak chciet vsetci, musia potlacit svoje ego a mat na prvom miesto stastie toho dietata.

ghoul_
16. okt 2025

@anonym_autor nechať to tak

ghoul_
16. okt 2025
@ghoul_

@anonym_autor nechať to tak

@ghoul_ vekom to pochopia, prídu na to