icon

Ročná dcérka a jej vzťah k mame

28. máj 2022

Ahojte baby, mam prve babo, ma nieco malo vyse roka a chcem sa spytat, ci je taketo spravanie bezne, kedze som sa s tym este nestretla. Snazim sa jej neustale venovat, uspavam na rukach v objati, vymyslam, ako ju zabavit... Niekedy som pri nej nervozna, ked sa od rana nenajem, lebo to sa pri nej velmi neda 😅. Ale ked napriklad buchnem a znervozniem, snazim sa jej to potom vysvetlit a ospravelnit sa jej za moju neprimeranu reakciu, proste naozaj sa snazim napriek mojej vybusnej povahe a inym starostiam. Ale mam obavy, ze asi nieco robim zle. Ked je s nami tatino, tak nic neexistuje, iba tatino. Vytrhava sa mi, place na rukach, taha sa iba za nim. Nemozem ju ani za rucku chytit ked cupka, vytrhava sa mi. Rano ked vstaneme, hned ma prelezie ako nejaku prekazku a ide za tatinom. Ja sa tesim, ze maju krasny vztah, ale je mi aj do placu, lebo ju najviac na svete milujem a chyba mi spatna vazba, ako by som to nazvala. Cim to moze byt? Moze sa to raz zmenit? Usmeje sa aj na mna tak krasne ako na ocina? Viem, ze na toto odpovede nie su, ale zazila to niektora?

pribinak
28. máj 2022

Buď rada že registruje aj tatina, máš časť sa venovať aj sebe (napr. najedz sa)
Buď rada že si budujú vzťah k sebe

Ešte príde čas, keď bude visieť na teba a tatina odháňať preč

patka06
28. máj 2022

Podľa mňa je to tým, že sa až príliš venuješ /aj také malinké dieťa potrebuje svoj priestor a pokoj/ a navyše cíti s teba tvoju nervozitu.

kandelabra
28. máj 2022

podľa mňa je to len obdobie, niektré deti to tak majú že istý čas ako by preferovali jedného rodiča. Neznamená to, že ťa nemá rada, len ak je napr tatino celý týždeň v práci a ty si s ňou stále, tak jej je vzácny. Zbytočne sa trápiš, zažili to viaceré mamy a vôbec to neznamená, že niečo robili zle. Myslím že tu kedysi bolo pár takýchto tém, skús pozrieť a prečítať si 🙂

mimi2120
28. máj 2022

Tým, že sa jej stále venuješ sa medzi vami vytvorilo puto, ktorým si je dcérka istá. Ona teraz môže v klude ísť a nachvíľu objavovať svet okolo seba lebo vie, že si tam vždy pre ňu a že sa k tebe môže vždy vrátiť. Ale vrati sa, neboj sa.

eva233
28. máj 2022

Predstav si to z jej strany. Predstav si, že si s niekym neustále stále sa s ním rozprávaš, ten človek ti dá ci ti vidí na očiach, varí ti všetko a potom je tu niekto druhý, ktorý tu nie je stále. Príde a zase odíde. Síce sa s tebou baví, ale nie tak ako ta prvá osoba. Nedáva ti všetko pod nos....A ty niekde vnútri cítiš ze máš rada oboch, ale s kým by si chcela byť viac s tým koho máš stále alebo toho koho iba občas? Predstav si, že ješ každý deň to isté jedlo a iba v nedeľu niečo iné... Na ktoré jedlo sa tešíš viac? Toto co sa u vás deje je úplne normálna vec. Tvoja dcéra ta má rovnako rada akurát nevie rozprávať a prejavovať svoje city takže ti nepovie mama teraz chcem byť s tatom lebo s nim nie som stále.... Skúsila si ich niekedy nechať samých? Chod na nákup, kadernícke, len tak prejsť sa na pol dňa preč a uvidíš....ja keď som s malým stále a tato príde po celom dni z roboty s kým si myslíš, že chce byť, hrať sa a mojkat sa?... A zase keď ja idem na pol dňa preč a vrátim sa hneď vo dverách sa na mňa malý usmieva príde mi dať pusu a ukazuje mi čo robili s tatom. 😉

nevenka
28. máj 2022

Aby si sa nemala cas od rana najest, to co je? To je velka chyba, ze sa jej venujes kazdu jednu sekundu. Ved trochu polav, nie si animatorka, si mama. Dieta sa musi naucit, ze mama robi aj ine veci, ako funguje domacnost. Ja si zoberiem na ruky drobca a poviem maminka si ide spravit kavu a dame si ranajky. A nachystam aj sebe, aj jemu, sadneme si spolu, najeme sa. Potom ideme nieco robit. Bud nalozime pracku, to zboznuje, pomahat mi, alebo pozmyvame, dam mu handru do ruky a "hrame sa". Ja si porobim a on sa pohra. Potom postavime nieco z lega alebo pozrirme knizku, ale pri nicom dlho nevydrzi. Ideme von na prechadzku, atd....to ostatne s ocinkom, to uz povedali predo mnou. Na mne bola dcerka nalepena nonstop do 1,5 roka, nikde ist, nikam sa pohnut, az neskor vzala na milost inych ludi. A najmladsi je rovnaky, ale ocko je na blaznenie a maminka na uspavanie a mam problem ist aj na wc...len trosicku menej uvrestany je 😅. Ono sa to casom meni. Netreba na tatina ziarlit. Zvlast pre dievca je velmi dolezity vztah s ocinkom. Nasa 6 rocna sa vyparadi a aj 300x sa pride ukazat, ze vsak som pekna? Nie mne, ale ockovi. A musi ju pochvalit. Takto si bude budovat sebavedomie. Nenic to. To, ze si s nou stale a si aj prisna, vychovavas, tak dieta si dovoli prejavit aj negativne emocie ovela viac ako pri ockovi, ktory je s nou menej casto. A to je dobre. To bude mat rozne fazy, naozaj sa tym netreba trapit.

eva233
28. máj 2022

A druhá vec je to čo píšu baby. Nauč tvoje dieťa nudiť sa. Nech sa ona sama rozhodne čo bude robiť, nech si ona nájde sama zábavu. Nech sa naučí, že aj ty máš potreby a ona musí počkať. Ver mi ak ju toto nenaučíš bude to len samé ja chcem a ja musím mať a hlavne všetko hneď.

roja01
28. máj 2022

Ja nerozumiem co myslis tym ked buchnem a znervozniem snazim sa jej vysvetlit a ospravedlnit.
Myslim, ze cca rocne dieta je na "buchnutie a potom ospravedlnenie" este male. Nechape, resp. to citi negativne.
Nekritizujem, ani ja som nebola dokonala. Az dnes sa viac spolieham na pocitove vnimanie pred logikou a racionalitou. Tak este vydrz, skus neprejavit negativnu emociu, ked uz budes unavena a nervozna. S laskou a laskavostou docielis vela. Bude ta milovat i ked budes v klude trvat na niektorych veciach (meziach).

mogaa
28. máj 2022

čo chceš počuť? že má račej tatina? uvedom si že je maličká.....s tebou je stále, tak je jasné že ak má rada aj tatina tak keď jej doma - je jej......ty robíš len obrovskú chybu, ktorá sa ti neskôr može vypomstiť - chceš byť stále s dieťaťom ....jedna vec je láska, druhá východa a opičia láska....

sabca_m3
28. máj 2022

Akokeby si omne písala ale ja si to akosi neberiem k srdcu ...iba obcas ked uz je to namna moc a vybuchnem na malu . To ze je stale na tatina pripisujem tomu ze jej je moj muz viac vzacny nakolko je s ním menej ako somnou . Nemaj obavy ✌️

marianarem
28. máj 2022

Pridavam sa k @nevenka, najedz sa. Hlavne ked byvas od hladu nervozna. My od roka sedime pri stole s malym a jeme spolu, u vas sa to neda?
Inac si tiez myslim, ze tatinko je menej okukany. Niektore deti chcu byt hlavne s tym, s kym su stale a ine chcu byt zase s tym, kto im je vzacnejsi.

gloria31
28. máj 2022

Uvedom si ze ty si s malou stále, otec chodí do práce a není s nou stále. Neboj zmení sa to,hovorim z vlastnej skúsenosti. Mam syna a bolo to rovnaké....

srferreira
28. máj 2022

Ja mam tak isto stareho synceka, plus minus mozno zopar mesiacov. Ale aby si sa nestihla od rana najest? To co s tym dietatom robis? Jedz ked je ono, ranajky, obed, vecera minimalne. Nechaj ho same aj nech sa hra. Dieta musi pochopit, ze nie si stale pri nom a ani ono nemoze byt stale na tebe nacapene. Aj ja sa venujem malemu, ale od tial potial. Ked si chcem kavu vypit alebo sa najest tak to aj urobim a moze sa aj o zem hadzat a trucovat. Vsak si trucuj, prede ta to! Manzel robi tak isto ako ja. Dieta sa musi naucit, ze ano sme tu vzdy pre neho, ale ked jednoducha rodicia musia nieco urobit tak musi vydrzat same. Ja som rada, ked sa pomojka aj s manzelom. Ja pracujem dva dni v tyzdni a vtedy im vobec nezasahujem do dna, je to len o nich. Pomozem s cim treba ale nechavam den syn a otec. Podla mna si na dieta moc upata, nechaj ho. Nech je aj ono len tak nech si robi co chce. A ty si urob co potrebujes.

simca06022011
28. máj 2022

Miesto venovania sa ako ho opisujes sa najedz, nenervuj, vysvetľovanie ročnému dieťaťu = zbytočne. A to ťahanie za otcom je normálne, je s noy menej, vzácnejši 😁 zjednodusene teba ma dosť inokedy.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
ankare
28. máj 2022

Ocko je vzácnejší, to bude tým. A keďže je s ňou menej než Ty, je neokukany.
Si najlepšia maminka, neboj nic!

luccija
28. máj 2022

Zvolni....lebo ju budeš dusiť svojou pozornosťou a láskou.

autor
28. máj 2022

@eva233 mozno aj to je chyba, za ja som napr. pol dna za ten rok nebola prec ani raz. Ked si dovolim na ihrisku nachvilu si sadnut, ze si popisem s mojou mamou, tak manzel pride s dcerkou za mnou a vycita mi, ze sa nejdem s nimi hrat. Niekedy sa citim pod tlakom, to musim priznat. Pod tlakom, ze naozaj musim byt v strehu aj ked je malicka s vlastnym tatom alebo s babkami... Ja ani nepotrebujem byt bez dcerky, ale tiez si myslim, ze keby sem tam bola s niekym inym, mozno by som jej tak "neliezla na nervy".

autor
28. máj 2022

Dakujem za kazdu jednu reakciu, citam si ich dokola uz viac krat a vsetko si v hlave preberam. Musim to spracovat a vela si z toho chcem zobrat, lebo som si uz nevedela dat rady s tymito pocitmi. Iny uhol pohladu mi teraz neskutocne pomaha.

eva233
28. máj 2022

No ak ti chlap vyčíta ze si na pol hodinu sadnes alebo ideš preč tak by som ho just nechala celý deň bez jedla s malou takže celú domácnosť ma na starosti on tzn urobiť raňajky obed večeru prebalit hrať sa upratať uspať dávať pozor.... A potom uvidí ze na pol hodinu vypnúť s mobilom je najmenej.... Takže určite ti radím porozprávajte sa a ty si raz mesačne dopraj deň bez malej.... Uvidíš prospeje to všetkým trom 😉💪👍

medeaa
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
28. máj 2022

pre teba je materstvo jeden velky stres. Nerozumiem tomu, ze sa nemozes najest.Zblaznila si sa? Nemusis jej predsa robit animatorku nonstop. Nauc ju, ze aj ty mas svoje potreby. To je pre nu dolezitejsie, ako ospravedlnovat sa jej. Ty predsa nemusis byt dokonala, mas pravo aj niecim buchnut. A ze muz pride za tebou, ze sa jej pol hodiny nevenujes? Zblaznil sa on? Poslala by som ho na ihrisko sameho a ja by som si napustila vanu. A keby mal pindy, tak by som mu ju nechala cely vikend a isla by som s kamoskou na wellnes.

nevenka
28. máj 2022

@marianarem ano, treba sa normalne najest. To uz nie je male miminko, novorodenec. Nas ma aj starsich surodencov a proste vidi, ze svet sa netoci len okolo neho. Niekedy, ked chystam veceru starsim, tak ma taha za nohu, no a pritom mrnci. No musim vypnut vnimanie a on musi trosku aj vydrzat. A kolkokrat som aj pri starsich vybuchla, pozlostim sa. Preco by dieta nemalo vidiet aj to, ze aj dospeli maju svoje limity a ze to su normalne emocie. Ako sa hneva dieta, aj rodic ma na to pravo. Moderne je len dieta ofukovat a chranit pred negativitou, ale co sa tym dieta nauci? Ze je normalne svoje negativne emocie potlacat, ved aj maminka to tak robi?
Dnes bol manzel cely den prec, vecer prisiel s nakupom a chystal sa robit domace burgre, mali ste vidiet, ked poculi kluce vo dverach, vsetci traja poskakovali okolo neho, objimali. Ja ked pridem domov, ani si nevsimnu, ze som prisla, hlavne ti starsi 😅🤣. No a chcem este napisat, ked aj pokricim a vyhresim, aj tresty dam, tak aj tak pribehnu ku mne a povedia, ze som ta najlepsia maminka na svete. Ale podla nalady, samozrejme 🙂

lucitta9
29. máj 2022

ja mam dceru aj syna..ked bola dcera malicka tak len za tatinkom bezala. On bol “tatinko”, ja “mama”. Vsetko chcela s nim robit…obliekat sa s nim, hrat sa s nim, za ruku s nim…jedine co nedovolila nikomu inemu len mne bolo “citat” jej z obrazkovej knihy. To bola taka nasa aktivita 🙂 Skus mozno najst nieco taketo. Ze nieco budete robit spolu len vy dve a manzel nie.
Inak mladsi syn bol zase typicky mamin cecok. Len maminka a tatino nic nemohol 🤷🏻‍♀️
Uz su teraz vacsi a vela sa pomenilo - dcera je viac so mnou, pomaha v kuchyni…syn zase rad ide s tatinom nieco opravovat, zahrat si futbal 😉

akje
29. máj 2022

Ahoj @autorka

Potesim ta 😊 prave som sa mega domazlila so svojou 5 rocnou dcerkou, ktora bola prvy rok-dva uplne rovnaka ako ta tvoja 😊 taky maly tatánek 😊 vydrz ;) casom to bude lepsie ;)

akje
29. máj 2022

@lucitta9 aj u nas to tak bolo a je 🙂)