Rodinná oslava alebo zdroj konfliktov
Ahojte, potrebovala by som názor niekoho nezainteresovaného na túto situáciu.
Dostala som sa do konfliktu s mojou maminou s tým, že mama mi vyčíta, že preháňam a "rozbíjam rodinu".
Minulý víkend som bola na jednej rodinnej oslave. Moja teta (sestra mojej maminy) nás zavolala na oslavu narodenín jej dcéry (mojej sesternice) k nim na chatu pri Revúcej. Táto oslava sa rozoberala asi pol roka dozadu, kedy ešte nebol známy termín. Ja som vtedy aj so snúbencom povedala, že prídeme. Asi týždeň pred konaním oslavy mi volala teta, že teda "je to tento víkend". Ja som jej povedala, že teda snúbenec nepríde, lebo už má program (išiel na oslavu svojho najlepšieho kamaráta). Už vtedy sa na mňa osopila, že však sme sa obaja sľúbili. Márne som jej vysvetľovala, že to bolo pol roka dozadu keď nebol termín.
Oslava mala byť piatok až nedeľu. V stredu mi teta poslala zoznam vecí, ktoré akože máme priniesť. Keby to boli nejaké drobnosti nič nepoviem ale to bol zoznam ovocia a zeleniny na 3 dni pre 12 ľudí za 80 eur. Ja som na to volala mamine, že teda ja asi na tú oslavu nejdem. So snúbencom akurát kupujeme a zariaďujeme byt. Veľmi veľa peňazí ide do zariadenia a pravdu povediac snažíme sa šetriť kde sa dá. Povedala som mame, že proste celý tento výlet je pre mňa aktuálne drahý. Musím sa do tej revúcej nejak dostať. Ja auto nemám takže som išla s bratom a delili by sme sa o benzín. Plus teda očakával sa odo mňa darček pre sesternicu a ešte zaplatiť 80 eur za potraviny. Mama bola taká, že či to myslím vážne, že tete som už povedala, že prídem. (Ale to bolo predtým ako si odo mňa vypýtala 80 eur za to že prídem.) Nakoniec som bola taká, že dobre pôjdem nechcem robiť problémy. Zaplatila som dokopy asi 130 eur za to aby som tam prišla (benzín, potraviny + darček). Kúpila som sesternici vonné sviečky, ktoré má rada za 20 eur. Nie je to veľa ale brala som to tak, že teda fakt nemám peňazí na rozhadzovanie. Keď sme sa vrátili tak mi volala mama s tým, že ona sa tam za mňa hanbila, že to čo za darček som priniesla. A ja len že prosím? Že moja teta pindala, že teda oni ma tam pohostili na 3 dni a ja prinesiem darček za 20 eur.
Strašne ma to naštvalo, lebo mi to príde na hlavu postavený systém. Keď som to hovorila snúbencovi tak ten sa ma opýtal, že čo mi oni dali na sviatok. Ja z duše neznášam také toto porovnávanie "kto koľko komu dal" lebo dar dávam bez toho že očakávam späť. Ale teda som si uvedomila, že keď som ja robila oslavu tak sesternica s manželom mali čerstvo dieťa. Ja som vedela že sú natesno s peniazmi tak som im vyslovene povedala, nech nenosia nič. Nakoniec priniesli nejaké koláče ale v živote by mi nenapadlo sa na nich hnevať. A na vianoce.. Oni (sesternia s manželom) vymysleli, že už nebudeme ako rodina každý kupovať darček každému, lebo "už je nás veľa" a budeme ťahať lístoćky s menom a len tomu kúpime darček. Ja som si vytiahla jej sestru a kúpila som jej fakt drahý darček (robotický vysavač za asi 400 eur). Nie preto, že by som sa potrebovala chváliť ale vedela som, že ho veľmi chcela. Mňa si vytiahla táto sesternica a dostala som deku a vankúš z Actionu ešte aj s cenovkou dokopy asi za 7.50.
Tak ja fakt neviem či som fakt ja ten problém alebo čo. Budem vám vďačná za nejaký komentár.
Za prvé neslúbila by som účasť bez dátumu, nenakupovala by som nič pokiaľ by sme sa o tom dopredu nerozprávali a ako posledné by som všetky problémy riešila so sesternicou keďže je očividne dospelá. Problémy robia sestry (teta a mama) lebo sa zrejme potrebujú ukazovať. Nepristúpila by som na ich hru. Darček kupujem podľa seba a keď sa mama hanbí je to jej vec.
A pre toto ja na žiadne oslavy nechodím a nikomu nekupujem darčeky,ani vlastnému decku,pokiaľ to nieje výslovne upresnenie ,čo presne chce
Za prvé neslúbila by som účasť bez dátumu, nenakupovala by som nič pokiaľ by sme sa o tom dopredu nerozprávali a ako posledné by som všetky problémy riešila so sesternicou keďže je očividne dospelá. Problémy robia sestry (teta a mama) lebo sa zrejme potrebujú ukazovať. Nepristúpila by som na ich hru. Darček kupujem podľa seba a keď sa mama hanbí je to jej vec.
@januska12323 Ja som to nebrala tak, že som sa sľúbila. Proste som povedala, že keď bude termín nech dá vedieť.
sesternici si kupila darcek za 400. tysi nie normalna. a celkovo nevies si obhajit svoj nazor ani to zmanazovat.
Asi sa chcú predbiehať. V tomto nie je logika. Môžes skúsiť použiť fakty, ale akurát sa sesterka dozvie verziu, v ktorej si sa sťažovala na jej darčeky. Tie dva by sa mali hanbiť, nie ty
Ja iba nechapem, ze sa tu obhajujes, ako nemate prachy, ale jedej kupis sviečku za 20 a druhej vysavac za 400 😂
Mala si si stat za svojim- ze nepridete ani snubenec ani Ty. Snad si poucena do buducnosti
Ja iba nechapem, ze sa tu obhajujes, ako nemate prachy, ale jedej kupis sviečku za 20 a druhej vysavac za 400 😂
@belllinka WTF? To bolo pol roka dozadu... Máme veľkú rodinu, ktorá sa stretáva na vianoce a keby som každému kupovala darček tak by som za o 400 eur nechala. Mala som odložené peniaze vyslovene "na vianočné darčeky". Keby som to mala rozdeliť tak každý z rodiny dostane darček za 20-30 eur. Mimo toho vtedy som bola v úplne inej situácii.. Ako som povedala, teraz kupujeme byt a zariaďujeme takže áno všetky "zvyšné" peniaze idú do bytu a veru teraz nemám na to kupovať 400 eurové darčeky. Nevidím na tom absolútne nič divné.. Nepríde ti trochu čudné pozvať na oslavu, potom vlastne povedať, že za to chceš peniaze?
Ja by som sa viac takychto osláv nezúčastnila a zrušila by som aj vianočne darčeky a kazdý nech si myslí čo chce.
Mna by zaujímalo ked to bola oslava na 3 dní mala daku okruhlinu? Ci bežné chodíte takto na oslavy? Ak mala okrúhle sviečky asi nebol moc dobrý nápad aj keď ich ma rada, ovocie chcela teta nie sesternica 🙈 radšej by som teda nesla vobec na oslavu ako toto, tak ci tak si zla ty...
Mamu neries, to ze sa ona hanbi, je jej problem, nie tvoj, ty sa nemas za co. Ze ta pohostili zadramo? No nebolo to zadarmo, ved si za to zaplatila 80€ na potravinach...
Keby mi dal niekto vediet tyzden vopred o oslave narodenin, ktoru planuje pol roka, tak ma smolu, lebo by som mala program. A moze sa urazat kolko chce, ty nie si povinna sediet na zadku mesiac pred a mesiac po narodeninach sesternice, lebo ,,co keby vtedy mala oslavu".
Tato tvoja rodina ta len manipuluje, aby si sa este ty citila zle, hoci nic zle si neurobila. Ja ti radim nabuduce nikam naist a nic nekupovat.
Asi neviete hospodarit s peniazmi, ked raz mas 400€ a druhykrat nemas viac ako 20. Skus si stanovit ciele, ze na darceky pre takuto podarenu rodinu minies max 100€ rocne a tym myslim uplne vsetky darceky za rok. Na vianocny si vyclen 20, viac nie.
Áno niekdy si ludia prehnane zakladajú na darcekoch, čím väčší a drahší, tým si lepší. A ak náhodou dáš niekomu drahsi darček, tak neexistuje aby si inokedy už dala lacnejší. Zober to ako ich nejaký problém, nenechaj sa do toho vtiahnuť a ak sa chcú hádať o darčeky a byť zatrpknuti tak nech sú. Ty si dala darček aký si dala z nejakého dôvodu, nerieš ich nejaké hlúposti v hlave.
Mna by zaujímalo ked to bola oslava na 3 dní mala daku okruhlinu? Ci bežné chodíte takto na oslavy? Ak mala okrúhle sviečky asi nebol moc dobrý nápad aj keď ich ma rada, ovocie chcela teta nie sesternica 🙈 radšej by som teda nesla vobec na oslavu ako toto, tak ci tak si zla ty...
@fiirsttiime Nie. Mala 28. Chodili sme takto na 3 dni keď som bol teenager (teraz mám 26) a po dlhom čase to akože "obnovili".
Mamu neries, to ze sa ona hanbi, je jej problem, nie tvoj, ty sa nemas za co. Ze ta pohostili zadramo? No nebolo to zadarmo, ved si za to zaplatila 80€ na potravinach...
Keby mi dal niekto vediet tyzden vopred o oslave narodenin, ktoru planuje pol roka, tak ma smolu, lebo by som mala program. A moze sa urazat kolko chce, ty nie si povinna sediet na zadku mesiac pred a mesiac po narodeninach sesternice, lebo ,,co keby vtedy mala oslavu".
Tato tvoja rodina ta len manipuluje, aby si sa este ty citila zle, hoci nic zle si neurobila. Ja ti radim nabuduce nikam naist a nic nekupovat.
Asi neviete hospodarit s peniazmi, ked raz mas 400€ a druhykrat nemas viac ako 20. Skus si stanovit ciele, ze na darceky pre takuto podarenu rodinu minies max 100€ rocne a tym myslim uplne vsetky darceky za rok. Na vianocny si vyclen 20, viac nie.
@maranta_leuconeura Hovorím, že tých 400 eur som mala odložených, lebo som vedela, že to bude. Táto oslava som ani nevedela že bude lebo o tom bolo pol roka ticho a potom zrazu "je to tento týždeň" takže áno, keby som vedela skôr odložím nejaké peniaze.
Aj tak mi to príde zvláštne.. Ja som nezaplatila "len 20 eur" za darček ale ďalších 100 za potraviny a cestu tam.
Tak už by som nesla asi keby volali... prvý x inak počujem aby niektomu prikázali aby niečo kupoval typu ovocie zelenina...pokym samozrejme aj to nemáte zauzivane ze kazdy niečo donesie... tie ohovaracky by ma naštvali teda, že ma niekto živil 3 dní..
No už teraz s ana to vykašli a na ďalšiu oslavu nechoď.
Urobila si jednu obrovsku chybu. Nasadila si latku prilis vysoko. Vysavac za 400€! lebo po nom tuzila? A tejto sviecky za 20€. Je to dooost velky nepomer a je jedno, ze to bolo pol roka dozadu. Jednoducho tvoja povest je, ze davas fakt stedre darceky. Ze teraz zariadzujes byt je nepodstatne. Toto ludia nevnimaju. Vnimaju len tvoje prezentovanie navonok a to je dar za 400€.
A pre toto ja na žiadne oslavy nechodím a nikomu nekupujem darčeky,ani vlastnému decku,pokiaľ to nieje výslovne upresnenie ,čo presne chce
@minenkaa Si teda “ mater”….
Takže výsledok je, že nemám dávať darčeky, lebo niekto sa urazí. tak toto som v živote nečakala, že sa dozviem.. Ja som zlá, že som kúpila vysavač ale to, že oni mne dali niečo za ani nie je 10 eur je ok. Tak ja už neviem fakt. 😂
Ale hej no.. Zobrala som si poučenie..
Podľa mňa je nevhodne pozvať niekoho na oslavu a ešte aj pýtať nech nakúpi ovocie v tej a tej cene. Ak každému pozvanemu dala zoznam veci čo má priniesť na oslavu, tak celú jej oslavu si zaplatili hostia. Ak má niekto pozve na oslavu, tak by som očakávala, že stravu si zabezpečí sám a nie, aby každý hosť priniesol niečo. Na takúto oslavu by som nešla a nech si mama aj s tetou myslia čo chcú. A čo sa týka darčekov na Vianoce, keďže vás je veľa, povedala by som, že si nič nejdeme kupovať, Max svojim rodičom kúpime niečo, ale sestrám, bratom a sesterniciam už vôbec nie. Nás je tiež veľa v rodine a preto už ani narodeniny, meniny neoslavujeme zakaždým, lebo to by sme mali oslavy každý týždeň aj 2* v týždni. Dohodli sme sa,že raz za rok urobíme guláš spoločne a je to vybavené a darčeky si tiež nekupujeme.
Keby mňa niekto pozval na oslavu a nakázal mi, aby som kúpila ovocie, ani by som tam nešla. Bola si hosť, oni mali hostiť Teba. Zo slušnosti by som doniesla drobnosť napr. kávu, chipsy alebo víno ... ale ovocie za 80€ 😳 A vôbec, čo je to za výmysel, že oslava na 3 dni. Ani na významné životné jubileum sa nerobia takéto caviky ... des, nešla by som a mala by som v paži, čo si kto o mne myslí.
Myslím si, že všetkému okolo sa dalo predísť, keby dospelí ľudia komunikovali primerane svojmu veku. Neslubujem účasť bez termínu, oslavu neohlasujem týždeň vopred (tobôž nie chatu na 3 dni, kam treba cestovať), vyjadrím jasne človeku, ktorý mi dal nejaký pokyn, že ho nechcem/neviem/neplánujem splniť, nerozprávam za chrbtom tretej osobe (ty mame na tetu, teta tvojej mame na teba a pod.)….nastalo viacero chýb na všetkých stranách, no ja by som to už byť tebou ďalej neriešila. Šla si, zaplatila si, kúpila si čo si uznala za vhodné a kto si čo o tom myslí, je problém danej osoby, nie teba. Mama nech sa hanbí a ty nabudúce otvor ústa a povedz narovinu ako sa veci majú. Možno bude teta nasledovať tvoj príklad alebo aspoň okrešete množstvo komunikačného šumu. Správanie ako zo škôlky mi toto celé pripadá.
Myslím si, že všetkému okolo sa dalo predísť, keby dospelí ľudia komunikovali primerane svojmu veku. Neslubujem účasť bez termínu, oslavu neohlasujem týždeň vopred (tobôž nie chatu na 3 dni, kam treba cestovať), vyjadrím jasne človeku, ktorý mi dal nejaký pokyn, že ho nechcem/neviem/neplánujem splniť, nerozprávam za chrbtom tretej osobe (ty mame na tetu, teta tvojej mame na teba a pod.)….nastalo viacero chýb na všetkých stranách, no ja by som to už byť tebou ďalej neriešila. Šla si, zaplatila si, kúpila si čo si uznala za vhodné a kto si čo o tom myslí, je problém danej osoby, nie teba. Mama nech sa hanbí a ty nabudúce otvor ústa a povedz narovinu ako sa veci majú. Možno bude teta nasledovať tvoj príklad alebo aspoň okrešete množstvo komunikačného šumu. Správanie ako zo škôlky mi toto celé pripadá.
@malaopicka Ano, bola to moja chyba, že som išla ale fakt som sa nechcela hadať. Nabudúce ale veru nepôjdem.
Ved pises, ze tu oslavu ste rozoberali uz pol roka dozadu. Tak si mala jedenej sesternici kupit na vianoce dar za 200 a druhych 200 si odlozit pre druhu sesternicu. Lebo takto to bolo fakt trapne.
A ta ktorej si dala vysavac za 400€ ti co dala?
Je mi ľúto, že ste sa dostali do takejto situácie. Darčeky pre niekoho majú žiaľ iba finančnú hodnotu, pre iných je to osobný rozmer. Potešiť, dať niečo zo seba, od srdca, lebo danú osobu poznáte. Za seba ste sa obetovali na max. možností. Sama kvôli nezhodám a psycho nápadom určitých členov partnerovej rodiny roky neoslavujem narodeniny. Nebudem sa prispôsobovať, lebo sa to patrí. Hlavu hore. Držte sa svojich princípov, aj keď to rodina na začiatku nebude akceptovať.
Autorka neznesies kritiku. Polrok dozadu nie je až tak dlha doba. Asi vieš kedy má sesternica narodky, tak si mohla tušiť približný termín. Vedela si polroka, že pôjdeš na oslavu.

Takáto Rodina nestojí za to. Ze ich hanba nefackuje za toto čo púšťajú z úst. Doslova si vynucovat darčeky a pozerat na cenu? To kde sme. Toto inak robia narcisti a manipulátori