Rodinné konflikty okolo osláv a náboženských tradícií
Neznášam oslavy. Prvá dcéra mala 1. sväté prijímanie minulý rok tak som to nejak vydržala. Stratila som vieru v Boha ale moji rodičia to strašne chceli tak som ustúpila. Zabezpečili všetko chodili s dcérou na prípravu pred prijímaním a spravili jej tam aj oslavu. Máme však strašne zle vzťahy v rodine. Mama na nás stále len nadáva a nemôže sa s mužom vystáť. Ja už nemôžem kresťanov ani vidieť. Ona sa tiež len hra, že je ale do kostola nechodí ani nič. Teraz bude mať druhá dcéra to isté a mne už je zle len pri tej predstave zasa to zažiť s mojou rodinou to posedenie a všetko. Ja neviem ako to zvládnem. Mám teraz ďalšie malé dieťa a to už nechcem dať ani krstiť. Podľa mňa je to všetko len faloš. Už nepristúpim na ich požiadavky. Viem bola som blbá, že som to dovolila. Išli by ste do kostola aj na oslavu? Najviac sa desím tej oslavy, keď máme také vzťahy. Je mi ale ľúto dcéry ako to bude brať. Ostatným vôbec. Čo by ste robili?
@crazy_cat_lady myslím tu oslavu čo bude mať tento rok dcéra 1.svate prijímanie a oslavu dcere robí moja mama zajednala restiku
A ty robíš niečo pre zlepšenie vzťahov? Alebo len nadáva na kresťanov? Myslím že aj ty sama máš asi dosť problém a zvazujes vinu kade - tade
@pribinak ja nenadavam na kresťanov, keď sa tak aj podľa toho správajú. Tuto to tak není. Mama chce strašne aby mala najkrajšie šaty, všetko najlepšie ale po prijímaní už ju viac do toho kostola nevezme tak ako prvú.
Ako to vníma dcéra? Ja som v tom veku už vedela povedať, že prijímanie nechcem… byť tebou, porozprávam sa s ňou o tom, o význame toho celého, že to nie je len o šatách a oslave a nech sa rozhodne ona… ak bude chcieť ísť na prijímanie, absolvovala by som to s ňou a prichystala pre ňu oslavu ja, kludne bez rodičov, ak sú tie vzťahy naozaj také zlé, resp. len ich pozvala, ale nenechala ju to organizovať
Tak povedz nie a hotovo
a naco jej robite 1 sv. prijimanie, ked s tym nesuhlasis a nechces to robit?
@crazy_cat_lady lebo som to dovolila lebo to strašne chceli viem nemala som ale čo už to nezmením bola som mladá vtedy a blbá. No ona sa strašne do toho angažuje všetko chce len ona chystať aby bolo najlepšie a predbieha sa s jej krsniatkom čo tiež malo primanie. Oslava na tom istom mieste, šaty tiež proste za mňa toto není správne.
@autorka Aj moja mama chcela, keď sme boli deti, lebo sa to patrilo 🤦 Apropó, nikdy sme nechodili do kostola, modlili sa nasilu pri vianočnej večeri. Hnusila sa mi tá pretvárka a akože kresťanská rodina... Od detstva som to bojkotovala a bola protivná pri výkone medového krížika na čelo. 3 roky som úspešne bojovala aby som nemusela ísť na náboženstvo a 1. sv. prijímanie. Súrodenci majú. Keď som mame ako 14. ročná chrstla do tváre, načo ich tam dala, odpovedala: Keď sa budú ženiť, vydávať, zíde sa im to 🙄 Ja vtedy:haha, to je fakt dôvod.
Dnes? Brat sa ženil na úrade.
Mame som vtedy povedala : A kde je tá potrebná fraška? Ani jedno tvoje dieťa sa nesobášilo v kostole, nemáš krstené vnúča 🤭 Mama len vytiahla chabý argument: Vtedy to bolo ináč... 👆
Ja : Ako ináč? Ja ako 6, 8, 10 ročné decko som tomu rozumela a ty nie??? Ticho... 🤷♀️
To je ako čo za bordel, že tvoja mama pre tvoju dceru zajedna reštiku? To potom to akože hodla aj zaplatiť, či čo?
Mám pocit, že tu neni problémom kresťanstvo, či ateizmus, ale to, že sa v rodine žerete. Keby si niečo take dovolili moji rodičia "Zajednať reštiku" bež mojho a manželkinho vedomia, ta im tak vyčistim žaludok, že by si to zapamatali.
Daj na svoju dceru. Ak chce mať oslavu, preži to, ak jej na tom nezaleži, tak kašli na rodičov.
Tvoji rodičia očividne zabudli, že už máš vlastnú rodinu a vlastné zvyky, priority, hodnoty. Nie je na tom nič zlé, a to ti píšem ako silný pápeženec.
Ísť na 1. sv. prijímanie bez toho, aby dieťa naozaj verilo v Eucharistiu, je aj tak svätokrádež.
neviem preco nechas mamu toto riesit, nemate urcene hranice. je to tvoje dieta a tvoje rozhodnutia.
spytaj sa dcery a ak povie ze prijimanie a oslavu chce, zajednaj si sama restiku a tvoja mama bude pozvany host. vobec by som jej rezervacie restik a oragnizacie oslavy neakceptovala a vysvetlila jej, ze ide o moje dieta. a ak sa rozhodnem urobit oslavu urobim si ju sama.
podla mna si ani ty sama neuvedomujes, ze ty mas uz nvu rodinu o ktorej si mas rozhodovat sama. tak jasne potom ze ani mama to vobec nechape
Predpokladám, že dcéra chodí aj ba náboženstvo. Načo si ju tam prihlásila keď máš názor aký máš. Treba si podľa seba urobiť nie čo chce mama
čo je na tom keď matka nechodí dio kostola... nie každý veriaci ide vysadávať denno - denne . sú ľudia čo sa pomodlia doma , zaspievajú nejakú pesničku zo spevníka a vybavené.
Urob ako chce dcéra.
Ty si nesvojprávna? Tvoj muž tiež?
Nechápem načo dávate krstiť atd keď nie ste veriaci , potom my chudáci ateisti musíme strpieť náboženské nezmysly aj v riadení štátu atd lebo akože Slovensko má krestansku tradíciu a bla bla , už načase prestať s tým pokrytectvom, nie?
Vy ste rodičia, vy sa rozhodnite či dcera bude mat prijimanie a oslavu...nie babka...vy s mužom si neviete povedat svoj názor?
Porozprávajte sa s dcérou, lebo ona je najviac nainfikovana, že bude mať " venček, krásne šaty a bude nevesta v bielom ". Či chce takéto pozlátko, keď doma cirkev, vieru, náboženstvo neriešite. Ani vy ani mama.
Robiť takýto cirkus, len aby sa mama predvádzala pred obecenstvom, kamoškami, rodinou že ONA to všetko zariadila, to ONA je tá naj ?!
Na úkor vašej dcéry ?!
Nikdy by som takúto faloš, farizejstvo nedopustila, nenechala by som dieťa cvičiť ako opicu len kvôli 3 hodinám raz za život. Lebo mama ....
Ja aj muž by sme narobili také poriadky, keď to nejde slušne, tak aj neslušne, že by mama aj celý kostol stali v pozore a ani nemukli.
Postav sa konečne sama za seba, diétu, celú tvoju rodinu a nenechaj sa manipulovať. Už si dosť stará a veľká ,aj tvoj muž, aby ste si nedali srat na hlavy, mama nemama.
Aj keby mala revolúcia v dedine vypuknúť, moje dieťa sa nezúčastní ako opica tohto cirkusu. Howgh.
Na 1. Svätom prijímaní nejde ani o šaty, ani o dary ani o oslavu. Áno pre dieťa je to praktické keď už je pokrstené kvôli ďalším sviatostiam ale pokiaľ vy v tom žiť nechcete načo tá pretvárka? Opýtajte sa dcéry či chce ísť. Je to jej sviatosť nie vaša ani vašej matky. Poznám deti čo si pred birmovkou dorobili prijímanie lebo chceli, niekto má pred svadbou všetko v jeden deň. Nedívajte sa na druhých kto ako žije, ide o to či dcéra chce žiť ako kresťan alebo nie. Deti sa majú k viere motivovať nie nútiť.
spytaj sa dcery ci chce ist cestou viery - ak ano, tak nech ide na to 1.sv prijimanie, na oslave ju podpor, ked babka zajednala restiku-tak budis ale ries to ty-je to tvoje dieta ktore to chce. Ale ked dcera nechce, tak to razne utni. rezervacka sa da vzdy zrusit.
Stoj si za svojim dietatom.
u nas, sa tiez tlacilo na krst, svadba v kostole ale ja ani moj muz nie sme veriaci a nikdy by sme syna neviedli k viere-este mam v sebe tolko sudnosti a respektu, ze v kostole pred fararom nebudem obludne klamat, len kvoli tomu ze niekto iny to chce
@lauruska_sumienka To, ako keby si sa opytala 9 ročneho dieťaťa či chce v buducnosti študovať a ak nie, tak nemusi chodiť do školy.
Dcéra je dosť veľká, aby sama povedala co chce.My sme sa zo srandy v tom veku synovi vyhrážali, ze pôjde v skole na nabozko 🙂 Mal v tom jasno ,tak neviem co tak prežívaš ak to dcéra chce tak jej to nezakazuj, ale vysvetli aj povinnosti s tým spojené.
@sidicek No neviem, ako móže mať 9 ročne dieťa jasno v záležitostiach rozhodovania. To nechás dieta rozhodovat aj o tom či bude chodiť do skoly, alebo nie? Veď, tym že prijme sviatosti mu nijako neuškodíš a keď bude dospely tak sam sa zariadi ako bude ziť a či bude praktizovať vieru
@anna777115 uz batola vie ukazat na nieco ked to chce. 6rocne dieta vie povedat ci chce ci nechce chodit na kruzok. tak hadam 9rocne dievca vie, ci chce chodit na nabozenstvo alebo radsej bude chodit na etiku. ved 10rocne dieta sa uz rozhoduje ci ma ist na 8rocne gymko. robis tu z deti nesamostatnych neschopakov, ktory sa nedokazu nejako rozhodnut. tu sa nejedna o rozhodovanie ci bude v skole alebo bude na ulici, tu ide o to ci chce chodit do kostola alebo ho to nezaujima
@anna777115 škola je povinná zo zákona, náboženstvo nie.Tak hádaj v ktorom prípade dám dieťaťu na vyber
@lauruska_sumienka
@sidicek baby ale rovnaký príklad teda môže byť, že dajte dieťaťu rozhodnúť, že či chce na obed hocičo alebo normálny obed. Ani v prípade náboženstva a ani v prípade rozhodnutia pre hocičo ho to nejako extra neovplyvní. A to náboženstvo mu fakt neublíži.
O tomto nemá šajnu sa rozhodnúť také malé dieťa.
Vyberie si pohodlnosť alebo kam chodí susedovie Anča.
Teda v princípe rovnako ako keď o Tom ho presviedča starká (budeš mať pekné šatocky) 🤷♀️
Sla by som. Neter mala prve svate minuly rok. Jej mama nesla,lebo siel otec s rodicmi. Vies ako ju to trapi doteraz? Hrozne. Ja toto nepochopim

o akej oslave hovoris? ved pises, ze uz nechces nato pristupit, tak chces ho dat pokrstit, alebo nie?