icon

Skúsenosti s odľahčovacou službou pre opatrovateľov

michaela412
19. dec 2023

Ahojte, riešil už niekto odľahčovaciu službu? Aké máte s tým skúsenosti? Ide o moju svokru, ktorá sa stará (opatruje) o svojho muža, nemôže od neho odísť max na hodinku niečo nakúpiť. Už jej z toho hrabká (komu by nie), podľa mňa by potrebovala niečo ako dovolenku na pár dní.

kacena4
19. dec 2023

pacienta moze umiestnit na "prelievenie" neviem ako sa to vola na 2-3 týždne na geriatriu u nas v meste v nemocke to ide

michaela412
autor
20. dec 2023

@kacena4 no asi LDCH (liečba dlhodobo chorých) myslíte, toto som aj ja navrhla a nechce ho tam dať, že tam mu nebude dobre, že sa oňho nebudú starať a on pritom už ani nevie kde je, nerozpráva ...

kacena4
20. dec 2023

@michaela412 tak pochybujem ze potom bude suhlasit s inou moznostou. staraju sa tam o nich primerane, moze ho navstevovat a treba to brat tak ze je to len na chvilu aby si dany clovek oddychol nech vydrzi co najdlhšie sa starat o blízkeho a nechradol aj on. drzim palceky

zeldia
20. dec 2023

@michaela412 skús ísť k všeobecnému lekárovi svokra a poprosiť ho o pomoc dá sa dať na geriatriu alebo dlhodobo chorých na 3-4 tyzdne dajú mu neake infúzie nebudú sa starať to je pravda ale zas svokra je živá tak nech si oddýchne, ina možnosť skúsiť si pohovoriť o starobinci tam tiež nemusi byt navzdy napr zaplatiť len jeden mesiac v neakom súkromnom ak to ide. Je to ťažké

eva8
20. dec 2023

Ak ste z okolia, odporucam zariadenie v Galante. Je to drahe, ale vyborna starostlivost, navsteva kazdy den aj na cely den.
A ked nie, tak aspon na 2 tyzdne, moze si svokra oddychnut, pripadne zajst do kupelov. Potom opat priniest manzela domov a starat sa o neho

eva8
20. dec 2023

Da sa vybavit aj opatrovatel na pomoc

martul
20. dec 2023

@michaela412 a chce to svokra vôbec? Neviem si predstaviť odísť na dovolenku a nechať člena rodiny niekomu inému.
Na geriatriu potrebuješ ,,diagnózu", riešila som to 3 týždne dozadu, jedine že by ti niečo tvoj lekár napísal, aj keď je nevládny, proste oni ho nezoberú ,,len tak".

zeldia
20. dec 2023

@michaela412 tak keď ho tam nechce dať tak je to vyriešené, nech pokračuje v starostlivosti sama ďalej.

michaela412
autor
20. dec 2023

Ja viem, že keď ho nechce dať na to LDCH, tak že ho nedá nikam. Len ja som jej chcela pomôcť aby si kus oddýchla aspoň jeden deň. On má diagnózu supranukleárnu paralýzu, čo je degeratívne ochorenie (bude na tom len horšie a horšie). Ona ho dvíha, dáva do vane, prebaľuje. Sťažuje sa, že sa v noci musí budiť lebo on začne kašľať a tak proste. Ako má to ťažké, ale keď jej navrhnem pomoc takto tak nechce. On nebol dobrý manžel ani dobrý otec svojich synov, takže synovia (môj muž a švagor) sa k tomu nestavajú nijak. Synovia ju nezastúpia, nemajú na to žalúdok (ja tiež nie) ani by som nevládala sa sním naťahovať. Vybavili sme výťah po schodoch, má vozík a taký zdvihák do vane. Ona zdvihák nepoužíva, lebo to nevie použiť. pritom jej to už všetci ukazovali. Vidno ako ju nič nebaví, sťažuje sa, ale takúto pomoc nechce, tak ja už neviem. Netuším dokedy to ešte takto bude, len ona sa popri ňom zničí a pritom je ona aktívna veľmi, chodili sme spolu cvičiť no odkedy sa len stará o muža chradne aj ona. Ona má 61r a on bude mať 64

martul
20. dec 2023

@michaela412 no mali by nastúpiť manžel a jeho brat, teda synovia. Darmo nebol dobrý manžel a otec. Ale nech berú trošku ohľad na mamu. Nech pomáhajú mame, všeličo nám je nepríjemné ale treba sa premôcť, čo si malé deti?!

borabalazova
20. dec 2023

@michaela412 Odlahcovacia sluzba je nieco ine, ako tu zeny pisu. Zajdite na miestny urad na oddelenie socialnych veci: je to vypomoc na par hodin, denne-tyzdenne, aby nebol clovek na opatrovanie sam a mohol ho niekto zastupit. Niektore mesta maju aj opatrovatelsku sluzbu prave na taketo fyzicky narocnejsie ukony. Tiez skuste nejaku lokalnu charitu, zvyknu vediet pozicat pomocky, napr. polohovatelnu postel, na lahsiu manipulaciu pri opatrovani.

michaela412
autor
20. dec 2023

@borabalazova polohovateľnú posteľ má, aj to keď ju doniesli nebola s tým spokojná, že je veľká no ona je v tomto dosť zvláštna. Ako synovia by pomohli tak, že by ho dali do nejakého centra, naozaj sa oňho fyzicky starať nebudú. Len ich mama to odmieta a pritom, keby ste vedeli aký on bol na ňu zlý, ja som nepočula, že by jej niekedy pekne povedal a ona sa takto stará oňho...

borabalazova
20. dec 2023

@michaela412 Toto su tazke situacie: nepomohlo by sadnut si s nou a prejst vsetky moznosti? Tak nejak nenasilne hovorit o moznych scenaroch. Na zaciatok by som skusila ambulantnu pomoc v domacnosti, urcite by svokra pookriala, predsa len fyzicka pomoc je vela, aj by jej ukazali profi postupy napr. menej zatazujuce chrbticu. Mamina kamaratka tymto prechadzala s manzelom, povodnym povolanim zdravotna sestra, a teda fyzicky sa uplne dorazila…

michaela412
autor
20. dec 2023

@borabalazova chodí k nej dva krát do týždňa terénna sestra, vyčistí mu sondu (peg) do brucha a neviem čo ešte robí, no musíme to cez sviatky nejak rodinne prebrať, lebo ona sa zničí pri ňom a pritom nie je nejak stará. Na to LDCH mi povedala, že čo keď tam dostane zápal pľúc a nezvládne to, a just na to dostal doma zápal pľúc a zvládol to v pohode.

zeldia
20. dec 2023

@michaela412 mala som takých susedov, ona drobná žienka sa starala o vysokého chlapa ťažkého asi 5 rokov začala pit nikto jej nepomohol lebo sak alkoholička umrela. Dcera (povolaním sestra a doma dve deti) supla strarca do starobinca posiel do pol roka.

michaela412
autor
20. dec 2023

@zeldia tu u nás zas svokor pil, všetci si pri ňom vytrpeli svoje, a takto dopadol. Svokra sa v podstate len obetovala, lebo čo ja viem pil aj predtým ako si ho vzala. Bola z chudobnej rodiny a svokor bol z bohatšej - no katastrofa 🙈 A trpí ho dodnes a ešte takto sa oňho stará. Máme susedu ona doktorka, jej muž bol tiež veľmi ťažko chodí, dala ho hneď do takého centra a len chodila každý deň za ním. Vedela, že takto budú trpieť obaja, ujo aj tak nič nevnímal (ako môj svokor) potom po pol roku zomrel.

zeldia
20. dec 2023

@michaela412 poznam veľa takých párov že jeden čiperný sa obetoval pre toho druhého trápili sa 4-5 r a potom keď umrel jeden tak druhy isiel hneď za nim.

michaela412
autor
21. dec 2023

@zeldia no je to ťažko takto fakt, ešte do toho o dom sa stará ona, synovia pomôžu všetko čo treba aj okolo domu, aj nákupy jej robíme, len okolo toho svokra jej nepomôže nik, a ani si to nejak nechce uľahčovať, dvíha ho, jesť mu dáva tekutú stravu, kašu je 45minút, lebo nevie tak prehĺtať (všetko svalstvo mu odchádza) a to by mu mohla všetko dávať cez tú sondu do žalúdka, ale ona sedí pri ňom a kŕmi ho. Samozrejme potom príde k nám na pol hodku (bývame v jednej dedine) vysťažuje sa a zas naspäť. Ja ani neviem čo na to odpovedať už.