Snúbenec Egypťan. Čaká ma sobáš v Káhire
Dobry den moj snubenec je Egyptan poprosim nekomentovat rasisticky ze ake ma kto skusenosti a co pocul... laska z detstva. Cakame neplanovane bejby, som 13 tt. Papiere takmer pripravene k uradnemu sobasu v Kahire. Absolvovala nejaka tieto ukony? Co ma caka presne v Kahire a po? Pri legalizacii na Sk? Ako dlho? Chcem aby sa dostal ku mne na SK do porodu😭😭 velmi ma to trapi ake to je tazke nemam s kym to prebrat. Dakujem
@lindusss2016 tak my sme si vzdy uz pred situaciou vyjasnujeme nazory a mm stoji (takmer) vzdy na mojej strane, aj v (pre rodinu) malichernych situaciach , kedy by som JA povedala, ze sa ma nezastane a on je na mojej strane😍😍 a zase ja sa viem diplomaticky presadit, pokial to je pre mna dolezite a nepotrebujem sa s ludmi hadat a ani zvysovat hlas (i ked mi jediny raz praskli nervy a som to raz pred mm rodinou spravila, tak aj dospeli vedla v izbe, aj deti v susedovie dome sadli na zadok🙈)
@ali08
@lindusss2016
ešte sme sa len kamarátili a po započutí tel. rozhovoru s jeho mamou som sa opýtala, prečo sa jeho mama hnevá. A on s úsmevom, že vôbec nie 🙂 Arabčtina je sama o sebe taká chrčiaca 🙂
Obe deti som mala v klasickej perinke, rúčky vonku. Nožičky si stále vykopali, dcérka aj ponožky si permanente zobúvala 🙂
Tie úzke boky mi nenapadlo dávať do súvisu so zväzovaním. Možno to súvisí aj s dedičnosťou - ženské boli širokoboké. Ale v každom prípade to ani ja nepovažujem za vhodné pre malé dieťa, ani asi po psych stránke - je úplne obmedzené už od mala. Však aj v brušku sa krúti podľa nálady.
U nás sa po svadbe názor jeho priateľov a okolia stal dôležitejší než môj. Dospelo to do takého štádia, že nielenže som ho nemohla vysloviť, ale akoby ani si mysleť niečo iné nemohla 🙂 Neustriehla som na začiatku a náš vzťah sa zmenil na patologický 🙂
@vevesh neoznačila som ťa
p.s. ten posledný smajlík ja :(
@admet mňa zaujíma (nemusíš reagovať, je to príliš súkromné), v čom sa vy napr. nezhodnete, čo sa týka správania, čo vám na sebe nevyhovuje. Reagujem na : "Ked nam nieco na sebe nevyhovuje, porozpravame sa o tom a snazime sa spravat tak, aby sa to uz neopakovalo." Inak, pekne si to napísala, celý príspevok
@ali08 práveže ex hovoril o arabčtine, že keď sa číta Korán, je to ako spev. Proste ich reč je spev 🙂
No úprimne, nebola by som nadšená, keby ma som takýto spev počula 5x denne 🙂 Mne sa aj všeobecne páči znenie a melódia iných jazykov. Aby som predišla narážkam na môj rasizmus - napr ani maďarčina ako jazyk sa mi nikdy nepáčila, pesničky (aj keď boll boom už neviem akej maďarskej skupiny za socíku refrén som si pospevovala a počúvali sme maďarské hud. vysielania na stanici Petofi- kvôli zahr. "repertoáru") V poslednej dobe som sa stretla s fínštinou - dcére sa napr. páči, ja ju beriem neutrálne 🙂 Napr. ani nemčina ma nenadchla - taký tvrdý jazyk pre mňa. Ruština? Tá skôr, mládež dokonca počúva aj niekt. ruské piesne na you-tube 🙂 Ja milujem taliančinu 🙂
sladkosti davam detom aj ja, zvieratka by som ani ja doma nechcela a deti ked boli babatka sme tiez mumifikovali 🙂 do tenkej dierkovanej deky a bola som rada ze mi to muz ukazal lebo deti sa potom vzdy ukludnili, keby som nemala pocit ze sa tak citia lepsie tak by som to nerobila, niekde som citala ze na konci nemali v bruchu miesto a ked sa narodia dobre sa citia v rovnakych podmienkach... no ale tie pocetne rodinne stretnutia ani ja nezvladam, som rada ze tu nie som jedina taka nespolocenska :-/
@trisssha pokial strernutia neboli denno denne tak to bolo fajn.ale zase kazda rodina bola pracujuca takze chodievali Len cez den volna alebo ak bol nejaky vyznamny sviatok.
Tam Mali velmi zvlastne sladkosti(coko bez chuti a kolaciky strasne sladke) mne vobec nechutili ale zato slane mli dobre hl.octove chipsy a slanu slnecnicu.
@trisssha
no ved ja netvrdim, niekomu to vyhovuje, ale ja som s nicim z tohto nebola stotoznena...
@ali08 mozno mas na mysli paklavu 🙂 tie sladke kolaciky, to som ja milovala a nevedela sa ich dozrat.... nemyslim si, ze deti vobec nemaju jest sladkosti, ale v roku je pre mna este na cukor skoro... aj v dvoch :D
@lindusss2016 Baklawa, nie?
@novana
Presne tak, aj ja to poznam aj aj. Baklava je myslim napr.v turecku
@novana OK, diky, ja to poznam ako baklava z maroka, jordanska, turecka, tusim aj v syrii tak hovoria; tak som myslela, ze ked sa od zapadu na vychod v tomto zhodnu viacere krajiny, musi to byt vsade tak. Specialne, ked p arabcina ani nema. Tak kde sa vlastne hovori paklava? Zo zvedavosti
@lindusss2016
@bluka2 baklawa je arabska - iranci maju ine dobroty, ale do vsetkeho + caji ide kilo cukru a potom ostatne suroviny😀😀
@ali08 moj naj naj naj dezert ns svete je mehrzad marashi - za tym som schopna zabijat😍😍a aj ryzovy puding s ruzovou vodou - to ma rada cela rodina..
@vevesh myslela obycajne kolaciky v obchodoch nieco ako chipikao u nas. Baklava mam aj ja rada ale v irane nieje taka mnamka ako v turecku. Ja som milovala shole zard to je Ta ryza a tradicnu iransku zmrzku s kuskami orechov a takymi slizami s ruzovou vodou to by som jedla za kila. V tej zmrzke Mali este kusky zmrznutej slahacky. A tie ich zakusky. Ach mnamka. Na vianoce sa chystame do iranu manzel potrebuje vybavit papiere takze snad mi kupia to Co mam rada a ak oni nie tak ja si pojdem kupit.nevedela som ako sa vola Ta zmrzka vidis uz viem.
@bluka2
Ja to nepoznam z arabciny, ale z kurdstiny. Kurdi su etnikum v terecku, syrii, iraku a irane.
@lindusss2016 ja sa hlavne neviem stotoznit s tymi ich nekonecnymi konverzaciami o nicom. viac sa dozviem ked sa s niekym porozpravam medzi styrmi ocami ako ked mam cely vecer hrat divadlo pred rodinou alebo inym rozsiahlym obecenstvom. ale mozno niektorej aj toto vyhovuje ak vyrastala v podobnom prostredi.. viem ze deti by nemali jest sladkosti ale je by som tiez nemala a ked ma vidia tak to inak nejde. nemam nic proti ich jedlu, urcite pouzivaju aj menej polotovarov, nevadil by mi ani ich presladeny caj keby ho nebolo treba stale dolievat. u nich este neprisiel cas biomatiek takze si to ani neuvedomuju co je nezdrave. a tiez to u nas bolo tak ze sa skor rodina prisposobovala malym detom ako opacne.
@trisssha napr. na ryzovy puding kupis ryzovu muku v dmke ( da sa nahradit aj klasickou maizenou=skrobova mucka) a vodu z ruzi kupis urcite v halal obchode alebo v nejakom tureckom/arabskom - zopar ich je smerom na ba a na 100% to maju vo viedni v tychto obchodoch (a tie su tam na kazdom rohu..)
@trisssha vodu z ruze predavaju aj Na Internete Len neviem cez ktoru stranku napamatam si to lebo sme ju hned minuli, manzel ju pouzival Na vlasy.tu ryzu co robili nasi bola ryza uvarena vo vode zo safranom a turmericom a cukrom a do toho nakoniec pridali vodu z ruze a Na vrch uz pri servirovani,kokos, pistacie a skoricu.
mne tie presladené koláčiky moc nechutili. Niektoré polievali riedeným medom (alebo len trošku medu v cukrovom sirupe), jedlo sa to moc neprakticky, prsty lepkavé. Hodne bolo aj vyprážaného sladkého pečiva. Len tam som videla surové neopražené aražidy, napriek ich neodporúčaniu som ochutnala - mohla som radšej dať na ich radu 🙂 , Ale páčilo sa mi, ako sme prišli na návštevu a robili tam koláčiky na svadbu. Boli malinké ako bonbóny, tvaru kocky, ukladali sa do papierových košíčkov, predcízne ozdobené. V niekoľkých rodinách sa zišlo niekoľko žien, doniesli ingrediencie, spoločne niečo vytvorili - mravenčia práca pri tých rozmeroch 🙂 ale išlo im to rýchlo, veľké množstvo, pritom sa porozprávali, kto prišiel, okamžite sa do práce zapojil. Potom sa rozišli - koniec "výletu" Chutnať som ich nevidela.
Zas,keď kamarát nosieval turecké sladkosti - dosť mi niektoré pripomínali aj to, čo piekla alebo robila moja babička. Počnúc takým želé v práškovom cukre, rôznych orechových a pod.
Ale rada by som ochutnala dobroty o ktorých píšete, vyzerajú chutne 🙂

@cecilia68 a to ti kto povedal? 😀