Stari rodičia a zanedbávanie detí
Casto sledujem na detskych ihriskach babky, ktore su tam s detmi. Pozakazuju im vsetko co sa da, a kukaju do mobilu alebo do blba. To je ich predstava pomoci s detmi.
Mate to aj vy takto doma? Silou mocou chcu mat na starosti vnucata a potom sa im nevenuju?
A čakáš, že sa babka bude vešať po preliezkach, či ako?
však nemusíš dať dieťa do rúk starým rodičom...
môžeš ho mať zamknuté doma na tri zámky....
aj tak býva veľakrát rozdielny názor na výchovu a trávenie volného času s vnúčatkami. je to len a len ich slobodná vôľa sa starať o malé deti. neraz im to už ani nedovoľuje ich zdr. stav.
U nás naopak. Starí rodičia máločo zakazujú a moje baby sú celé bez seba, keď prídu, lebo vedia, že majú veľkú voľnosť 😃
A to že zakazujú súvisí podľa mňa s tým, že sa boja nechať dieťa lozit po kadejakých preliezkach a voziť sa na rozpadnutych autickach.
U nás je zas pravý opak. Starí rodicia všetko dovolia tak musím byť aj za zucastnena ako dozorca😂
autorka, ja som rada že si môj otec zobral deti , išiel s nimi na ihrisko ,sadol , vybral noviny a čítal. A deti behali , ak niečo potrebovali tak k nemu pribehli , dal im napiť , rozbalil keksy . Nič viac som od neho neočakávala . Neviem čo si očakávala ty, že budú sa s nimi vešat po preliezkach , alebo čupieť v pieskovisku a stavať bábovky , alebo behať s nimi dokolečka ?
Ved to robia aj mamicky, ze sedia s mobilom v ruke. Kocikuju s mobilom v ruke, krmia s mobilom v ruke. Stari rodicia sa skor boja, aby sa dietatu nic nestalo, tak preto tie zakazy. To by si ako rodic nebola stastna, ze ti donesie dochramane dieta.
Majú im robiť prekazkovu drahu? Alebo robiť animatorov?
Bodaj by sme mali my aspon raz za čas taketo "zanedbávanie" vnučky 🙂
A to že zakazujú súvisí podľa mňa s tým, že sa boja nechať dieťa lozit po kadejakých preliezkach a voziť sa na rozpadnutych autickach.
@7lenka11 Ak je to tak, nech sa im venuju. A nie dat dieta do stredu ihriska, vsetko zakazat a cumakovat kade tade. Co ma to dieta potom robit?
autorka, ja som rada že si môj otec zobral deti , išiel s nimi na ihrisko ,sadol , vybral noviny a čítal. A deti behali , ak niečo potrebovali tak k nemu pribehli , dal im napiť , rozbalil keksy . Nič viac som od neho neočakávala . Neviem čo si očakávala ty, že budú sa s nimi vešat po preliezkach , alebo čupieť v pieskovisku a stavať bábovky , alebo behať s nimi dokolečka ?
@subartic Tvojim detom tiez dedo vsetko najskor zakazal?
Majú im robiť prekazkovu drahu? Alebo robiť animatorov?
Bodaj by sme mali my aspon raz za čas taketo "zanedbávanie" vnučky 🙂
@bellaa3007 Co ma na ihrisku robit dieta, ktoremu je vsetko zakazane? 5 rocne sa urcite nebude pasivne pozerat, ako sa vsetci hraju a ono nic nemoze. A ak nieco moze, babka ani nenavrhne, ako by sa mohlo hrat.
Prečo nejdes ty s dieťaťom na to ihrisko, nech sa pohra? Ak ti strážia dieťa kým si v práci, lebo skolka je zavreta a ty nie si spokojna, rieš to denným táborom. Za 160€ na týždeň ti dieťa zabavia.
Všetci starí rodičia ktorých som na ihriskách videla radšej sedeli, lebo vonku je horúco a oni sú unavení. Ak sa neviete dohodnúť aby dieťaťu nezakazoval hry, tak to rieš tým táborom
Prečo nejdes ty s dieťaťom na to ihrisko, nech sa pohra? Ak ti strážia dieťa kým si v práci, lebo skolka je zavreta a ty nie si spokojna, rieš to denným táborom. Za 160€ na týždeň ti dieťa zabavia.
Všetci starí rodičia ktorých som na ihriskách videla radšej sedeli, lebo vonku je horúco a oni sú unavení. Ak sa neviete dohodnúť aby dieťaťu nezakazoval hry, tak to rieš tým táborom
@mamutka však ona chodí.. vidíš ako má všetko odsledované
...miesto toho,aby sa venovala dieťaťu sleduje, čo robia druhí🤭
Nechapem tejto teme, ak ti nevyhovuje sposob akym sa tvoji rodicia alebo svokrovci venuju dietatu, ked s nim su, tak im to vysvetli alebo im ho nedaj. A deti inych ta naozaj nemusia zaujimat (mozno rodic nema na vyber, mozno je mu to u prdele, mozno sa im rovnako ne/venuje, mozno o tom nevie....dovodov moze byt x, ich dieta ich vec), mne by to nevyhovovalo, takze by som to riesila alebo im ho nedala.
autorka , samozrejme že im zakázal . Aby nevyšli z oplotenia ihriska, aby nepredbiehali deti v rade, aby neviseli dolu hlavou z preliezok , abynehádzali deťom piesok do očí . Čo sa dá zakázať deťom na ihruisku , čo je to to všekto ?
A ja tak vidim mamicky a otcov.
@mamutka Kde si prisla k tomu, ze sa jedna o mna?
autorka , samozrejme že im zakázal . Aby nevyšli z oplotenia ihriska, aby nepredbiehali deti v rade, aby neviseli dolu hlavou z preliezok , abynehádzali deťom piesok do očí . Čo sa dá zakázať deťom na ihruisku , čo je to to všekto ?
@subartic Z toho co som videla, im zakazali vsetko. Uz zostalo asi len stat v strede a pozerat sa.
moja mama vobec nema telefon v ruke ked je s detmi a z duse to nenavidi , ani ked ho mam v ruke ja :D cize nie... babka sa vnucatam venuje na 130%... a teraz ked su uz vacsie 10-15 su skvelí partaci na vsetko
dieta sa ma vediet zahrat same alebo s kamaratmi... hadam to necakas od babky a deda... teda neviem v akom su veku... ale sa mi vidis nazorovo niekde inde... bud su rodicia prisni a stari rodicia lazo plazo alebo naopak... ale stale je to slobodna volba... straz si ich sama a nemas problem , osefujes si to po svojom
ak to neboli tvoji stari rodicia a nejednalo sa o tvoje dieta... privelmi sa tym zaoberas... ja poznam aj mamicky, ktore prisli ku nam na ihrisko s vyobliekanymi detmi, podotykam na jedine ihrisko v meste, kde je piesok a povedali, ze ale do piesku NIE... tolko k tomu, kazdy nech robi ako uzna za vhodne, ci?
Ja som si brala zo sebou knihu a tiež mala napr zakázané chodiť na tú leziacu stenu či ako sa to volá. Našťastie ihriskové obdobie je už za nami
No moji rodicia teda taki nie su, su iste veci ktore nedovolia samozrejme rovnako ako ja napr. hadzanie kamienkov do deti atd ale inac aj pobehuju po preliezkach a santia sa, ale moji rodicia su aj zdravi a aktivni 60+ dochodcovia narozdiel od vacsiny ich rovesnikov ktori uz proste nevladzu,ale videla som aj ine aktivne babky/dedkov
Ale ano viem co myslis,mne sa najviac pacia ti rodicia co navlecu dieta do tych nasuchorenych balerinkovych siat na ihrisko a vsetko zakazu lebo "princeznicky nechodia do piesku a na preliezky"😂 a potom dieta len place cely cas
Ked sa nejedna o teba a tvoje deti, tak preco sa o to zaujimas?Kazdy to ma zrejme nastavene inak a keby jej nevesta alebo zat boli nespokojní, nech si to s dedkovcami vykomunikuju oni. Alebo si sa mala ty opytat, ked si tam bola toho dedka,ze preco mu nic nedovoli...Ako to mame my vediet tu na fore, ked ho nepozname ani rodicov vnucata. Kazdy ma ine usmernenia, zakazy alebo povolenia ako si si tu aj vsimla,ze su rozne odpovede...tak mozno uz vies, ze tu sa nedozvies preco tak reagoval on🤷♀️🤦♀️
moja mama vobec nema telefon v ruke ked je s detmi a z duse to nenavidi , ani ked ho mam v ruke ja :D cize nie... babka sa vnucatam venuje na 130%... a teraz ked su uz vacsie 10-15 su skvelí partaci na vsetko
@krasneleto moja.nema ani len internet, ako na mobile tak ani dona ;)
Čo znamená všetko zakázané? Povedali dieťaťu tu stoj a na nič nelez? Nechápem?
A čo majú starí rodičia robiť s deťmi na ihrisku? Ak sú naozaj starí, tak asi sedieť a dozerať na dieťa, aby nikde neodbehlo a ak bude potrebovať pomôcť, ísť ho “zachrániť”.
Starý rodič ma dieťaťu navrhovať ako sa má hrať a čo má robiť na ihrisku? Vieš o tom, že neustále vytváranie animačného programu pre deti je skôr na škodu ako na úžitok? Ako sa má dieťa naučiť samostatne hrať, rozvíjať fantáziu, nadväzovať kontakty s inými deťmi keď mu stále niekdo organizuje čas, aktivity, hovorí mu čo má robiť a ako sa hrať? Veľmi kontraproduktívne.
A s tými mobilmi si pobavila, lebo rodičia “vôbec nie sú” pri deťoch na telefónoch, všakže… už je pomaly rarita stretnúť rodiča, čo nedrží telefón v ruke, nemá v ušiach sluchatká, alebo nepchá telefón dieťaťu do rúk aby ho zabavil.. 🙄
Nikdy som nevidela na ihrisku babku kukajucu do mobilu
Moje nervy, tak čo riešiš??? Čo ty vieš akú majú starí rodičia zdravotnú situáciu? Či majú kolena na to, aby si šli prisadnúť do pieskoviska, alebo slapali pomedzi kamienky okolo preliezok? Čo ty vieš akú majú dohodu s rodičmi, čo dieťa môže a nemôže vonku robiť? Čo ty vieš, či to nie je babka, ktorá je unavená z každodenného stráženia dieťaťa a ešte mu pravdepodovne musí aj navarit, keď ho stráži? Že si možno konečne na ihrisku chce posedieť? Akože 5 ročnému dieťaťu musí babka na ihrisku vymýšľať zábavu??? To ako vazne? Je to dieťa nejak choré, že sa na ihrisku nevie zabaviť, resp nabehnúť k iným deťom? Deti sa na ihrisku hrajú s deťmi, nie s babkami 😅

Nie, naša babka odmieta vnúčatá, vnučku si ani nevidela.