icon

Starostlivosť o nevládnu svokru. Na čo mám nárok?

vranka4
16. aug 2010

Ahojte,potrebujem súrne radu,som zamestnaná,ale momentálne mám dilemu-svokra je ťažko chorá,momentálne v nemocnici,po návrate bude potrebovať 24.hod.starostlivosť,nevie mi niekto poradiť,či mám nárok na nejaký opatrovateľský príspevok,pokiaľ by som ostala doma z práce alebo si mám zatiaľ požiadať o neplatené voľno zo zamestnania? ..aký postup by bol pre mňa najvhodnejší?..výpoveď nechcem dávať,iba v najkrajnejšom prípade 😖
Kde sa mám obrátiť ohľadom žiadosti napr.na invalid. vozík,polohovateľnú posteľ?Ďakujem za všetky príspevky,zatiaľ som sa nebola informovať na žiadnom úrade,čakám na prvé reakcie z MK 🙂

andzi
16. aug 2010

Treba sa informovať na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, odbor (oddelenie) sociálnej pomoci. Pokiaľ ide o svokru, treba zvážiť, ako dlho bude potrebovať celodennú osobnú starostlivosť, či je to len na určitý čas alebo dlhodobo, čo môže byť aj niekoľko rokov. Záleží od ochorenia, ktorým trpí.

vranka4
autor
16. aug 2010

@andzi ,vďaka,určite tam zájdem a popýtam sa,práve dnes ju preložili na odd. pre dlhodobo chorých,ťažko predvídať pri jej zdrav.stave ako dlho bude potrebovať opateru,práve preto sa mi ešte ťažšie rozhoduje 😖

ada32
20. aug 2010

vranka prave riesime nieco podobne.dostavala by si prispevok 200eur v pripade ze by si mala so svokrou rovnaku adresu trvaleho pobytu a musela by si byt bez prace samozrejme.
alebo pondelok-piatok mate narok na 8h na osetrovatelku ktoru by malo pridelit mesto.
odchod z prace si treba dobre zvazit.moja mama bola rozhodnuta ze v pripade potreby sa vrati do rodneho mesta a doopatruje rodicov.pred par dnami to absolvovala niekolko dni - tyzdnov zvladla ,ale povedala ze fyzicky aj psychicky je to nepredstavitelna namaha.

muttinka
21. aug 2010

Môžem v tejto veci poradiť:Mesto má Adosky a poskytuje svoje služby ošetrovanie -info u obv. lekára on to i potvrdí. a hradí to poisťovna.Charíta má zdravotné pomôcky na zapožičanie za mierny poplatok, ako je vc stolička , palica, polohovatelnú postel - alebo postel s madracom pre chorých a pod.poskytujú v niektorých mestách opatrovatelskú službu potrebnú na nevihnutný čas.tak môže dokonca rod. príslušník isť do práce zamestnaní , platí sa za to ale neprídete o prácu. ak je choroba vo vyššom štádiu sú hospice na úrovni a poskytujú perfektnú starostlivosť o klijenta a rodina môže s ním tráviť čas v zariadený podťa potreby ale to je na neviem ako dlho podla diagnoz pacienta a dohody s hospicom.Ja som mala na svokru neplatené voľno no už to nikdy neurobým pred 5. r. žily sme s odretým nosom a bola som štastná ked ma po pol.r. prijali speť do práce,doma to bolo veľa na jedného,želám vam aby sa vám niečo podarilo.

vranka4
autor
22. aug 2010

ada,muttinka,vďaka za rady,povzbudenia 🙂 ,momentálne svokru preložili do doliečováku,môže tam byť 3-5 týždňov,takže máme trošku času vymyslieť,čo ďalej 😖 ...verím tomu,že starostlivosť bude poriadne náročná,už teraz sa toho bojím ako to budem zvládať,okrem bezvládnej svokry stíhať starostlivosť o domácnosť-4 deti,z toho trojročné dvojičky, a k tomu sme obidvaja s manželom zamestnaní na smeny.......tiež zvažujeme opatrovateľku,len to bude náročnejšie,pretože bývame na dedine,v meste je viac možností so starostlivosťou o bezvládnych starých ľudí.....je to veľmi ťažké rozhodnúť sa ,čo by bolo najvýhodnejšie pre rodinu,aj pre pacienta 😖

muttinka
23. aug 2010

Ada , tak to sa teším že máš môj počet detí, chápem ťa a som tiež z dediny v ktorej vtedy tieto služby boli na bode mrazu a veľmi pomali sa púšťajú ale skúste si podať na ob . úr. žiadosť o opatrovatelku.Treba tlačiť na nich nech si uvedomia čo obec potrebuje, u nás sa im tiež nepáčia moje avíza a predsa ..... Ja to nechápem do čoho sa investuje-viem odbočujem ale podnet treba dať.Aj dedina chce žiľ ,potrebujete pomoc.Tie ados chodia svojim autom, aspoň na čas by to pomohlo to je ošetrenie ran ,injekcie ,infuzie a pod.A tie zdravotné pomôcky lež by ste vybavili cez poisťovňu - to sa dä musíte sa na všetko pítať nikto nič neponúkne -zatiaľ z charity. odkiaľ si ako by sme sa spoznali.Aj plienky píše geriater -tuším-ak by to tak daleko prišlo. A čo pomoc dobrích duší - neaká dobrá tetička na dôchodku , napr. 2 na zmenu - napr. babkina kamarátka skombynovať to a súkromie sipoistiť zamknutím , prispôsobyť pomerom.Myslím na Vás!

muttinka
15. sep 2010

Ada!zaujímalo by ma ako sa Vám vodí dalej-ozvy sa!

ywana
16. sep 2010

@vranka4 Pozri si zákon 447 / 2008 Z.z. + 448 / 2008 Z.z. Pokiaľ je svokra plne bezvládna, zabudni na zamestnanie. To je nezlučiteľné. Starala som sa o starú mamu, teraz o dcéru.

vranka4
autor
16. sep 2010

ahojte,muttinka,ywana,vďaka...ale už je to neaktuálne,minulú stredu sme svokru pochovali ☹

mirka414
16. sep 2010

@vranka4 ow prepac neskoro som si vsimla poslednu vetu.ow tak to svokra zomrela skutocne rychlo ☹ ja sa staram o svokra uz skoro rok a lekari povazuju za zazrak ze sa tak dobre drzi a bojuje zo zubatou naozaj aj ked je to tazke tesime sa s kazdeho dna co nas este spolu caka.v marci svokor oslavil 90rokov vcera dcerka 4roky a to bolo jeho najvacsie zelanie aspon toho sa dozit a potom zomriet v spanku u nas doma.dufam ze aj vasej svokre sa zomieralo bezbolestne.

vranka4
autor
16. sep 2010

mirka,nič sa nestalo,nakoniec sa to vyriešilo samo,aj keď smutným koncom 😖 ...naša starká to úplne vzdala hneď po príchode do nemocnice,nechcela tam ísť,ale musela,lebo mala vysokú cukrovku+ ostatné komplikácie,ktoré sa v nemocnici pridružili,museli ju nastaviť na inzulín,od prvého dňa bola pasívna,nechcela spolupracovať...ostala ležiaca od prvého dňa a už z postele ani nezišla,nemala snahu ani pohnúť nohou,otočiť sa...viem,že bola slabá,nevládala....dr. nám povedala,že sa s takým pasívnym pacientom ešte nestretla,ale bola najtrpezlivešia,na nič sa nesťažovala,v tichosti niesla svoj kríž ☹...aj keď tu už nie je ,bola to jedna dobrá a láskavá svokra,mám krásne spomienky na ňu 🙂
obdivujem ťa,ja som síce zdrav.sestra(detská),ale obdivujem všetkých,ktorí sa s láskou starajú o starých a bezvládnych ľudí 🙂 ..klobúk dole

ywana
16. sep 2010

...tak úprimnú sústrasť...

muttinka
18. sep 2010

Vranka4 no čo už tak :úprimnú sústrasť.To je veľmi dobré že máš na ňu pekné spomienky -je to fajn pre Vás aj pre ňu.Ak by sa mala trápiť v bolestiach tak bola ušetrená, ušetrená múk dlhodobo ležiacich.Mne sa moje tušenie len potvrdilo :mala som taký pocit že sem nechodíš že sa niečo udialo.Ten smútok vylieči len čas to potrebuješ .Chápem to ,mne zomrelo už pár dobrých ľudí a Dá sa to v nädeji na večnosť poprežívať.1.9. som tiež bola šokovaná -náhle dostala infarkt kamarátka ,kolegiňa z rod. a z jednej dediny 63. bola len 2.r a niečo na dôchodku-milá pani starala sa o st. ľudí v charite brala to veľmi úprimne -a tak nám zostali krásne spomienky o týždeň mala pohreb.Lekári hovoria často tak ako Vám no o tom rozhoduje niekto väčší a tak každý na ten hlas vloží svoj život od koho ho dostal :duša vie komu sa dáva a ak bola svokra fajn tak ona za Vás oroduje,aj Vás by mal napľnať pokoj,i ked to bolí.Nuž narodili sme sa aby sme ráz aj zomreli.Aj tak Ťa obdivujem ,máš veľa starostí s deťmi-to som prežila -viem čo tie ratolesti potrebujú tak sa na deti usmievaj , a želám Vám všetko dobré.