Starostlivosť o nevládnu svokru. Na čo mám nárok?
Ahojte,potrebujem súrne radu,som zamestnaná,ale momentálne mám dilemu-svokra je ťažko chorá,momentálne v nemocnici,po návrate bude potrebovať 24.hod.starostlivosť,nevie mi niekto poradiť,či mám nárok na nejaký opatrovateľský príspevok,pokiaľ by som ostala doma z práce alebo si mám zatiaľ požiadať o neplatené voľno zo zamestnania? ..aký postup by bol pre mňa najvhodnejší?..výpoveď nechcem dávať,iba v najkrajnejšom prípade 😖
Kde sa mám obrátiť ohľadom žiadosti napr.na invalid. vozík,polohovateľnú posteľ?Ďakujem za všetky príspevky,zatiaľ som sa nebola informovať na žiadnom úrade,čakám na prvé reakcie z MK 🙂
vranka prave riesime nieco podobne.dostavala by si prispevok 200eur v pripade ze by si mala so svokrou rovnaku adresu trvaleho pobytu a musela by si byt bez prace samozrejme.
alebo pondelok-piatok mate narok na 8h na osetrovatelku ktoru by malo pridelit mesto.
odchod z prace si treba dobre zvazit.moja mama bola rozhodnuta ze v pripade potreby sa vrati do rodneho mesta a doopatruje rodicov.pred par dnami to absolvovala niekolko dni - tyzdnov zvladla ,ale povedala ze fyzicky aj psychicky je to nepredstavitelna namaha.
Môžem v tejto veci poradiť:Mesto má Adosky a poskytuje svoje služby ošetrovanie -info u obv. lekára on to i potvrdí. a hradí to poisťovna.Charíta má zdravotné pomôcky na zapožičanie za mierny poplatok, ako je vc stolička , palica, polohovatelnú postel - alebo postel s madracom pre chorých a pod.poskytujú v niektorých mestách opatrovatelskú službu potrebnú na nevihnutný čas.tak môže dokonca rod. príslušník isť do práce zamestnaní , platí sa za to ale neprídete o prácu. ak je choroba vo vyššom štádiu sú hospice na úrovni a poskytujú perfektnú starostlivosť o klijenta a rodina môže s ním tráviť čas v zariadený podťa potreby ale to je na neviem ako dlho podla diagnoz pacienta a dohody s hospicom.Ja som mala na svokru neplatené voľno no už to nikdy neurobým pred 5. r. žily sme s odretým nosom a bola som štastná ked ma po pol.r. prijali speť do práce,doma to bolo veľa na jedného,želám vam aby sa vám niečo podarilo.
ada,muttinka,vďaka za rady,povzbudenia 🙂 ,momentálne svokru preložili do doliečováku,môže tam byť 3-5 týždňov,takže máme trošku času vymyslieť,čo ďalej 😖 ...verím tomu,že starostlivosť bude poriadne náročná,už teraz sa toho bojím ako to budem zvládať,okrem bezvládnej svokry stíhať starostlivosť o domácnosť-4 deti,z toho trojročné dvojičky, a k tomu sme obidvaja s manželom zamestnaní na smeny.......tiež zvažujeme opatrovateľku,len to bude náročnejšie,pretože bývame na dedine,v meste je viac možností so starostlivosťou o bezvládnych starých ľudí.....je to veľmi ťažké rozhodnúť sa ,čo by bolo najvýhodnejšie pre rodinu,aj pre pacienta 😖
Ada , tak to sa teším že máš môj počet detí, chápem ťa a som tiež z dediny v ktorej vtedy tieto služby boli na bode mrazu a veľmi pomali sa púšťajú ale skúste si podať na ob . úr. žiadosť o opatrovatelku.Treba tlačiť na nich nech si uvedomia čo obec potrebuje, u nás sa im tiež nepáčia moje avíza a predsa ..... Ja to nechápem do čoho sa investuje-viem odbočujem ale podnet treba dať.Aj dedina chce žiľ ,potrebujete pomoc.Tie ados chodia svojim autom, aspoň na čas by to pomohlo to je ošetrenie ran ,injekcie ,infuzie a pod.A tie zdravotné pomôcky lež by ste vybavili cez poisťovňu - to sa dä musíte sa na všetko pítať nikto nič neponúkne -zatiaľ z charity. odkiaľ si ako by sme sa spoznali.Aj plienky píše geriater -tuším-ak by to tak daleko prišlo. A čo pomoc dobrích duší - neaká dobrá tetička na dôchodku , napr. 2 na zmenu - napr. babkina kamarátka skombynovať to a súkromie sipoistiť zamknutím , prispôsobyť pomerom.Myslím na Vás!
Ada!zaujímalo by ma ako sa Vám vodí dalej-ozvy sa!
ahojte,muttinka,ywana,vďaka...ale už je to neaktuálne,minulú stredu sme svokru pochovali ☹
@vranka4 ow prepac neskoro som si vsimla poslednu vetu.ow tak to svokra zomrela skutocne rychlo ☹ ja sa staram o svokra uz skoro rok a lekari povazuju za zazrak ze sa tak dobre drzi a bojuje zo zubatou naozaj aj ked je to tazke tesime sa s kazdeho dna co nas este spolu caka.v marci svokor oslavil 90rokov vcera dcerka 4roky a to bolo jeho najvacsie zelanie aspon toho sa dozit a potom zomriet v spanku u nas doma.dufam ze aj vasej svokre sa zomieralo bezbolestne.
mirka,nič sa nestalo,nakoniec sa to vyriešilo samo,aj keď smutným koncom 😖 ...naša starká to úplne vzdala hneď po príchode do nemocnice,nechcela tam ísť,ale musela,lebo mala vysokú cukrovku+ ostatné komplikácie,ktoré sa v nemocnici pridružili,museli ju nastaviť na inzulín,od prvého dňa bola pasívna,nechcela spolupracovať...ostala ležiaca od prvého dňa a už z postele ani nezišla,nemala snahu ani pohnúť nohou,otočiť sa...viem,že bola slabá,nevládala....dr. nám povedala,že sa s takým pasívnym pacientom ešte nestretla,ale bola najtrpezlivešia,na nič sa nesťažovala,v tichosti niesla svoj kríž ☹...aj keď tu už nie je ,bola to jedna dobrá a láskavá svokra,mám krásne spomienky na ňu 🙂
obdivujem ťa,ja som síce zdrav.sestra(detská),ale obdivujem všetkých,ktorí sa s láskou starajú o starých a bezvládnych ľudí 🙂 ..klobúk dole
...tak úprimnú sústrasť...
Vranka4 no čo už tak :úprimnú sústrasť.To je veľmi dobré že máš na ňu pekné spomienky -je to fajn pre Vás aj pre ňu.Ak by sa mala trápiť v bolestiach tak bola ušetrená, ušetrená múk dlhodobo ležiacich.Mne sa moje tušenie len potvrdilo :mala som taký pocit že sem nechodíš že sa niečo udialo.Ten smútok vylieči len čas to potrebuješ .Chápem to ,mne zomrelo už pár dobrých ľudí a Dá sa to v nädeji na večnosť poprežívať.1.9. som tiež bola šokovaná -náhle dostala infarkt kamarátka ,kolegiňa z rod. a z jednej dediny 63. bola len 2.r a niečo na dôchodku-milá pani starala sa o st. ľudí v charite brala to veľmi úprimne -a tak nám zostali krásne spomienky o týždeň mala pohreb.Lekári hovoria často tak ako Vám no o tom rozhoduje niekto väčší a tak každý na ten hlas vloží svoj život od koho ho dostal :duša vie komu sa dáva a ak bola svokra fajn tak ona za Vás oroduje,aj Vás by mal napľnať pokoj,i ked to bolí.Nuž narodili sme sa aby sme ráz aj zomreli.Aj tak Ťa obdivujem ,máš veľa starostí s deťmi-to som prežila -viem čo tie ratolesti potrebujú tak sa na deti usmievaj , a želám Vám všetko dobré.

Treba sa informovať na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, odbor (oddelenie) sociálnej pomoci. Pokiaľ ide o svokru, treba zvážiť, ako dlho bude potrebovať celodennú osobnú starostlivosť, či je to len na určitý čas alebo dlhodobo, čo môže byť aj niekoľko rokov. Záleží od ochorenia, ktorým trpí.