Starostlivosť o seniora
Dobrý deň využivam taku možnosť rady po prvy krat ale už sme doma zufali a nevieme moc ako ďalej. Máme v rodine dedka pred par rokmi prišiel o manželku a v poslednej dobe začal kvôli tomu piť. Pije tak že skonči v nemocnici a je to snim velmi komplikovane. Odide pit každy večer aj ked snim travime čas a dohovarame mu. Predtym to nerobil začal až posledny rok. Vôbec ho nezaujima že nas to trapi. Nepripušta si to a vraj mu my jeho rodina chceme len zle. Odmietam mu nadavat je to dospely 80 ročny muž čo ma v hlave všetko vporiadku. Len by som vas chcela poprosit či by ste nemali nejake rady ako ho zabavit aby sa nenudil a nechodil piť. Denne snim byt nemôžeme a niečo ako Pc on nezvladne sme radi že sa naučil na telefon. Veľmi rad chodi najradšej piť. Ale v tom ho ja rozhodne podporovat nebudem. Nechcem aby sa mu niečo stalo mam ho velmi rada a chcela by som najst nejaku alternativu ale už neviem aku za všetkym mu chceme len zle. Prosim ak by ste mali nejake napady budem vďačna.
@tamara6576 ahoj, dedko byva pri vas alebo ako to mate poriesene? Ak byva s vami, tak skuste si s nim vecer zahrat nejake spolocenske hry alebo sa rozpravat, pospominat na minulost a pod. Robte mu niekto kazdy vecer spolocnost, lebo takito ludia chcu spolocnost, porozpravat sa, ale vacsinou na nich nikto nema cas. Pripadne, ak sa mu nemozete vzdy venovat, kupte mu nejake krizovky, dobru knihu, odporucte alebo rovno zapnite nejaky dobry film, alebo nemal nejake hobby v minulosti? Moj dedko napr velmi rad plietol kosiky, a to sme mu nazbierali prutia a mali sme kosov az az 🙂 Ak nebyva s vami, tak ho skuste na par dni pozvat k vam, aby po veceroch nemal moznost odist pit.
Ale existuje aj moznost, ze ten alkohol jednoducho potrebuje k zivotu a nerobi to uz len z nudy. V tom pripade nepomoze ziadne zabavenie ho, ale jedine liecenie.
Drzim palce
@tamara6576 Ide o to ake mate moznosti. Pit nech pije, teda take popijanie mu uz asi zostane ale treba ho nejak zabavit tym spôsobom ze ja neviem chodil na zahradku alebo ku konom a ak nemate vy tak sa skusit s niekym ze by mu tam pomahal alebo vyclenil svoj priestor na realizaciu. Nieco take by som asi skusil
@tamara6576 takíto starí ľudia potrebujú rovesníkov, ktorí im rozumejú. Nejaký senior klub nemáte v blízkosti, kde by trávil čas? Vidím, že si z Trnavy, tu fungujú denné centrá pre seniorov, pozri:
http://www.trnava.sk/sk/aktualita/mesto-trnava-...
@lucinika s liečenim by musel suhlasiť a to on rozhodne nechce
@diewcatqoo nežije s nami a snažime sa snim byt každy den ale nas je doma 5 a už to je dost naročne a on nema ani len zaujem niekam ist a ďakujem dufam že to nejak poriešime
@0silvia0 Ďakujem za navrh určite to snim preberiem ale bojim sa že mi to zamietne ako všetko čo som už navrhovala
@tamara6576 a nemôžeš na to ísť cez nejakého jeho známeho/suseda, žeby ho do centra on zobral? Alebo by si sa tam s ním ty išla pozrieť? So starými ľuďmi to nie je ľahké, sú tvrdohlaví a argumenty neberú do úvahy
@0silvia0 On ma momentalne kamaratov len takych s ktorymi pije a to su ludia čo maju ledva aj na ten alkohol uplne maju kusok od toho aby neskončili na ulici...alebo najnovšie aby si ich nenastahoval dedko su to uplne cudzi ludia a on sa obranuje tym že rodina mu chce len zle a my mu nerozumime ja som sa snažila ho aspoň na prechadzku zobrat ani to nie nie to eše do centra velmi je tvrdohlavy a brani sa tym že nechapeme jeho žial... zaujimave že ho to chytilo po 3 rokoch
Sú špeciálne zariadenia akoby domovy dôchodcov pre seniorov ktorí potrebujú špeciálnu starostlivosť. Mne tam doopatrovali prastarenku keď už stratila pamäť a nebolo jej rozumieť. Chodili sme za ňou asi na hodinku každý deň cca 3 roky celá rodina. Bolo to približne v čase keď sa mi narodila malá. Pamätám sa ako som jej ju ukázala. Vtedy sa stala praprastarenkou 😢
Tá radosť v jej očiach bola nezabudnuteľná.
@ehja129 Ďakujem za navrh určite to snim preberim ale bojim sa stym nebude suhlasit😔 je naozaj velmi tvrdohlavy

@tamara6576 podľa môjho názoru sa z neho stáva alebo už stál alkoholik ak nevydrží bez alkoholu ani 1 deň, bude sa to zhoršovať, alkohol si nájde alebo kúpi a vypije aj doma, asi by som riešila možnosť liečenia.