Strach zo svadby kvôli rodičovským vzťahom
Ahojte zienky. Je to normalne ze zena ktora ma 31 rokov, teda ja :D nechce svadbu ? Priatel na mna tlaci, ze naco cakat, a zoberieme si hypo a svoj byt a vsetko bude lahsie ale ja mam z toho strach. Bojim sa toho cely zivot, skrz toho aky vztah mali rodicia - nie prilis pozitivny. Je odomna aj starsi o 13 rokov, ja mam strach ako to bude v buducnosti. Sme spolu 4 roky , samozrejme dalsi krok by bola svadba. Odhliadnuc od toho tak je to prvy muz, ktoreho lubim, ale pytam sa samej seba preco potom nechcem..co to ma byt☹️
nevysporiadaná minulosť (teda že rodičia neboli dobrý príklad)? Asi treba to vyriešiť, nie je ok že sa bojíš ak ho miluješ.
Já neviem, ale v 31 by si už mala aj vedieť aké sú tvoje hodnoty, priority. Kde bývate teraz, čo vlastníš, aku mas prácu a či je to svadba len účelová, alebo ti ma priniesť aj niečo viac, ako len ľahšiu hypotéku. Mate deti, plánujete deti?
Deti mam velmi rada, ale bojim sa mat svoje
skus ost k psychologovi
skus ost k psychologovi
@juliet86 pojdem este, uz som to sice skusala vela krat, ale stale odkryjem novy problem..
Já neviem, ale v 31 by si už mala aj vedieť aké sú tvoje hodnoty, priority. Kde bývate teraz, čo vlastníš, aku mas prácu a či je to svadba len účelová, alebo ti ma priniesť aj niečo viac, ako len ľahšiu hypotéku. Mate deti, plánujete deti?
@kavasmliekom v čom je ľahšie získať hypo pre manželov?
Ahoj,ak ten chlap stojí za to a pred svadbou s ním ťa brzdí len vlastný strach z budúcnosti, oplatí sa prekonať ho.
Ahoj,ak ten chlap stojí za to a pred svadbou s ním ťa brzdí len vlastný strach z budúcnosti, oplatí sa prekonať ho.
@kikulienkadd dakujem
Trošku iný pohľad na manželstvo, budem obšírnejšia, ale dám pár pragmatických postrehov mimo financií na manželstvo - dnes tu bola diskusia (neviem posúdiť, či real alebo fake), kde autorke zomrel brat a je aj s mamou nahnevaná, že jeho žena ho dala spopolniť, pretože oni to tak nechceli. Situácia - máš predstavu, ako chceš naložiť so svojim telom po smrti, tvoj partner to vie. Ale keďže je "iba" partner, tak po smrti o tom rozhoduje tvoja rodina a nie tvoj partner. A rodina rozhodne inak, ako si chcela ty. Iná situácia - tvoj partner bude mať ťažkú haváriu. Bude v nemocnici v kóme. O ďalších krokoch bude rozhodovať jeho rodina, nie ty. Ak sa rozhodnú, že nechcú, aby si za ním chodila, tak nebudeš, lebo si cudzia. Aj o tomto je manželstvo. Že o nás bude rozhodovať náš muž, že my budeme rozhodovať o ňom, ak sa niečo udeje. A nebudeme odstavené na druhú koľaj.
Tvoji rodičia mali zlé manželstvo, čo sa logicky odzrkadlilo aj na tom, aké detstvo si mala - využi to vo svoj prospech. Zažila si, ako to vyzerať nemá. Takže máš vo svojich rukách, aby si ty mala úplne iné manželstvo ako tvoji rodičia. A aby tvoje deti mali úplne iné detstvo ako si mala ty. Nie je samozrejmé stretnúť človeka, s ktorým ti je naozaj dobre a ktorý je správňak. Tvoji rodičia ovplyvnili tvoje detstvo, nenechaj, aby ovplyvnili aj zvyšok života, choď svojou cestou, ktorá bude úplne iná.
Trošku iný pohľad na manželstvo, budem obšírnejšia, ale dám pár pragmatických postrehov mimo financií na manželstvo - dnes tu bola diskusia (neviem posúdiť, či real alebo fake), kde autorke zomrel brat a je aj s mamou nahnevaná, že jeho žena ho dala spopolniť, pretože oni to tak nechceli. Situácia - máš predstavu, ako chceš naložiť so svojim telom po smrti, tvoj partner to vie. Ale keďže je "iba" partner, tak po smrti o tom rozhoduje tvoja rodina a nie tvoj partner. A rodina rozhodne inak, ako si chcela ty. Iná situácia - tvoj partner bude mať ťažkú haváriu. Bude v nemocnici v kóme. O ďalších krokoch bude rozhodovať jeho rodina, nie ty. Ak sa rozhodnú, že nechcú, aby si za ním chodila, tak nebudeš, lebo si cudzia. Aj o tomto je manželstvo. Že o nás bude rozhodovať náš muž, že my budeme rozhodovať o ňom, ak sa niečo udeje. A nebudeme odstavené na druhú koľaj.
Tvoji rodičia mali zlé manželstvo, čo sa logicky odzrkadlilo aj na tom, aké detstvo si mala - využi to vo svoj prospech. Zažila si, ako to vyzerať nemá. Takže máš vo svojich rukách, aby si ty mala úplne iné manželstvo ako tvoji rodičia. A aby tvoje deti mali úplne iné detstvo ako si mala ty. Nie je samozrejmé stretnúť človeka, s ktorým ti je naozaj dobre a ktorý je správňak. Tvoji rodičia ovplyvnili tvoje detstvo, nenechaj, aby ovplyvnili aj zvyšok života, choď svojou cestou, ktorá bude úplne iná.
@melanta dakujem pekne😊
@melanta dobre napísané, len ťa drobne opravím, tej autorke nezomrel brat, ale brat jej mamy. a oni si osobovali, zobrať urnu manželke a uložiť ju na nimi vybrané miesto, a hlavne sa hnevali, prečo si manželka dovolila dať svojho muža spopolniť, ked jeho sestra a rodina to nechcela.
Takže to čo píšeš, je tá realita, kto o kom rozhoduje a aké má práva. či partnerka alebo manželka. lebo to nie je iba papier o sobáši, ale má to svoje následky. bohužiaľ aj smutné.
@melanta dobre napísané, len ťa drobne opravím, tej autorke nezomrel brat, ale brat jej mamy. a oni si osobovali, zobrať urnu manželke a uložiť ju na nimi vybrané miesto, a hlavne sa hnevali, prečo si manželka dovolila dať svojho muža spopolniť, ked jeho sestra a rodina to nechcela.
Takže to čo píšeš, je tá realita, kto o kom rozhoduje a aké má práva. či partnerka alebo manželka. lebo to nie je iba papier o sobáši, ale má to svoje následky. bohužiaľ aj smutné.
@cacianka mňa vždy prekvapí, keď niekto povie, že nepotrebuje svadbu, lebo je to iba papier. Nie je. Alebo teda ok, je to papier, ale papier, ktorý nám dáva množstvo práv a možností, ktoré by sme inak nemali.
Ako bolo vyššie spomínané, ten "len papier", ti pomáha pri BSM, pri dedení (ak nenapíše závet), informácie a rozhodovanie o zdravotnom stave, nárok na vdovské, viem, že niečo s daňami tam bolo (akurát to riešili v práci, môj manžel mohol, kolega partnerke nemohol, tuším si uplatniť tú nezdaniteľnú časť), napr výhody pri hypotékach (napr novomanželská), trošku extrém 😅 nemusíš svedčiť na súde proti manželovi, ak nechceš alebo máš nárok na návštevu vo väzení (ak má pre iné osoby zakázané). Výhody od zamestnávateľa, napr môže na teba uplatniť rekreačný ako na rodinu,. niektorí majú pripoistenie manžela/manželky, otec má automaticky "predpoklad" na otcovstvo, kým pri partnerovi musíš vybavovať, nehovoriac o spoločnom mene pre vás aj vaše prípadné deti,...
To, že tvoji rodičia mali zlé manželstvo, neznamená, že ho budeš mať aj ty.
Páči sa mi taká jedna báseň, ktorej pointa je: každý z nás pochádza z domu, ktorý nám postavili rodičia. Niektoré tehly boli dokonalé, niektoré poškriabané, iné úplne rozbité. Rodičia nám zanechávajú ten dom (naša výchova, zmýšľanie, správanie, rozhodnutia). Do manželstva prichádzame, aby sme postavili nový spoločný domov. Snažme sa postaviť dom len z tých dokonalých tehál, ktoré nám rodičia dali. Aj keď to nebude možné úplne, tiež sa vyskytne nejaká poškodená, ale je len na nás snažiť sa vyberať tie najlepšie.😊
@cacianka mňa vždy prekvapí, keď niekto povie, že nepotrebuje svadbu, lebo je to iba papier. Nie je. Alebo teda ok, je to papier, ale papier, ktorý nám dáva množstvo práv a možností, ktoré by sme inak nemali.
@melanta u mňa je to paradox. autorku navigujem, aby nemala obavy a že sobáš je to podstatné, pričom ja sama žijem s partnerom "na hromádke" .😇
my sme však mali za sebou veľmi narušené vzťahy, spoznali sme sa už v zrelom veku, kedy sme už nemali ako riešiť deti, keby sme spojili svoje problémy tak by sa viac rozmnožili a zasiahli by toho druhého nevinného, takže sme sobáš neriešili z veľmi praktických dôvodov.
ja už som stará kofola, krátko pred dôchodkom, nemáme veľa čo budovať , určite nie ako mladá generácia ktorá má život pred sebou a čaká ju veľa nových vecí a výziev.

to je úplne normálne :D sú ženy ktoré sa nikdy nechcú vydávať a sú ženy ktoré chcú mať svadbu hneď v 18