Strata motivácie na upratovanie
Nemám žiadnu chuť ani motiváciu upratovať, variť a robiť nejaké aktivity, môj manžel mi to zazlieva že je všade neporiadok, že ako ma v tom žiť. Ja pracujem na smeny a on osmičky. Občas sprvaví aj on niečo ale to samozrejme neni tip top. A tak raz za dva týždne. Ja aspoň za tie dva týždne fakt viluxujem celý dom (3i) ale hneď ďalší deň je neporiadok, či riady, či pranie, žehlenie atď. Čo mám robiť?
To by sa ani mne nechcelo,keby môj muž ani palcom nepohol... My to máme podelené tak, že ak jeden nestiha/nevladze ťahá zaňho ten druhý a opačne. Samozrejme obaja sa snažíme robiť približne fifty fifty, ale sú dni a obdobia, kedy treba potiahnuť... Veď je to spoločná domácnosť. A v živote by ti nemal nič zazlievať, keď vidí, že nevladzes a má ťa rád,mal by ti pomôcť. Och..
Rozdelte si robotu.
A kto robi ten neporiadok? Mate aj deti? My sme mali ked boli deti male upratovacku. Teraz su uz skolaci a upratuju spolu s nami, mame to raz dva. Ale teda chut upratovat nema nikto z nas. Vseci sa musime premahat k domacim.pracam. Podla mna asi ani nie je mozne mat chut na upratovanie, je to skor povinnost nez zabava
Rozdelte si prace a spravte si nejaky harmonogram. Tak aby on venoval domacnosti tolko casu ako ty.
Ja pracujem na smeny a to mi práveže vyhovuje a najviac porobim keď nikto nie je doma. Máme umývačku, práčku a sušičku, veci nežehlím iba skladám. Muž býva doma menej ako ja, na starosti má iné veci, ktoré zase ja nerobievam…
Motivácia? Ak by som to nerobila tak by sa mi to nakopilo a potom by sa mi už vonkoncom nechcelo. Nemám rada bordel, špinu a to mi ako motivácia stačí.
Najlepsia motivacia je navsteva. 🤣 Ta rychlost a odhodlanie zutulnit pribytok je na nezaplatenie.
Na riady umyvacku, na zehlenie susicku, prádlo perie práčka, na vysavanie jesto tiež robot. Nemáš za čo.
Pokiaľ tvoj manžel nemaka na záhrade každý deň, čiže po práci nič nerobí, tak nech začne upratovat a variť.
Sadnite si a normálne mu vysvetlí, že nie je malý chlapec a ty jeho matka alebo upratovačka. Ak on nevladze po 8micke, ako máš ty vládať po 12tke?! Obaja robíte neporiadok a obaja jete, tak obaja varte a upratujte. Pristupuj k nemu ako k dospelému a nenechaj ho skákať ti po hlave.
Autorka chcela som napisat nieco podobne ako komentar nadomnou. S tym uplne suhlasim.
Este doplnim. Najlepsie je ked si upratovanie rozdelis. Kazdy den nieco. A naucte sa vsetko odkladat hned na miesto. Casto je problemom aj zapratany dom zbytocnostami, clovek si ani neuvedomuje ze toho tolko nepotrebuje. Mna napriklad upratovanie bavi. Ale neprehanam to. Ved nezijeme aby sme stale upratovali a prilisna cistota nie je tiez najzdravsia. A ked tak, vies si pomoct napriklad umyvackou riadu alebo tyma robotickyma srandami co ti pozametaju aj vyluxuju hned. Ja som teda osobne nikdy toto nevyuzivala, ja si rada urobim vsetko rucne strucne ale tebe to mozno zjednodusi upratovanie. Pripadne stale mozte najat nejaku pani, ktora vam poupratuje.
Rozdeľte si povinnosti a obidvaja spravte niečo čo vám zaberie max 20-30 minút.
Umývačka, sušička, robotický vysávač. Veci odkladať vždy na svoje miesto, nie položiť jedno tam, druhé tam...
Musíš zmeniť systém. Každý za sebou musí upratať sám, ak vidí niečo, čo treba umyť nech umyje a prádlo do práčky dávaj priebežne. Ak varíš tak to urob na 2 dní. Síce teraz je leto, ale v chladničke jedlo do druhého dňa vydrzi.
Autorka chcela som napisat nieco podobne ako komentar nadomnou. S tym uplne suhlasim.
Este doplnim. Najlepsie je ked si upratovanie rozdelis. Kazdy den nieco. A naucte sa vsetko odkladat hned na miesto. Casto je problemom aj zapratany dom zbytocnostami, clovek si ani neuvedomuje ze toho tolko nepotrebuje. Mna napriklad upratovanie bavi. Ale neprehanam to. Ved nezijeme aby sme stale upratovali a prilisna cistota nie je tiez najzdravsia. A ked tak, vies si pomoct napriklad umyvackou riadu alebo tyma robotickyma srandami co ti pozametaju aj vyluxuju hned. Ja som teda osobne nikdy toto nevyuzivala, ja si rada urobim vsetko rucne strucne ale tebe to mozno zjednodusi upratovanie. Pripadne stale mozte najat nejaku pani, ktora vam poupratuje.
@levantinka Presne si to vystihla. Základ: nerobiť neporiadok. Každá vec má svoje miesto,vked ju nepotrebujem, vrátim ju na miesto. A potom je upratovanie len prach a podlahy, hneď je to jednoduchšie.
na smeny ...cize niekedy si aj cely den doma ?
ako to len tie generacie pred nami zvladali. A to mavali aj 3-4 deti.
Velke domiska, co si sami stavali.
Alebo sa vela pestovalo, chovalo.
@romino žeby v minulosti ženy nechodili do práce a boli doma? A starali sa o domácnosť? Nevšimol si si že v minulosti matky nerobili 12 hodín niekde v závode. A do dôchodku sa šlo skôr, tak boli doma aj babky.
@romino žeby v minulosti ženy nechodili do práce a boli doma? A starali sa o domácnosť? Nevšimol si si že v minulosti matky nerobili 12 hodín niekde v závode. A do dôchodku sa šlo skôr, tak boli doma aj babky.
@1andrea111 za socializmu zeny chodili predsa do prace. Ty asi myslis to obdobie este predtym.
A ked niekde robis 12hod ..tak to potom chapem, ten den uz nic.
Ale v tom pripade taky clovek ma niektore prac. dni aj uplne volne, nie ? Nie hadam 5x 12
ani ja nemám na upratovanie chuť a málokedy je u nás tip top.. hlavne odkedy máme dieťa :D ale na druhej strane manžel mi nikdy nič nepovedal na to a hlavne žijeme v dome spolu tak sa aj spolu podieľame na domácich prácach podľa toho ako má kto čas a ako stíha, vládze.. a je to aj o sebadisciplíne ja mám dané presne nejaké dni kedy robím to a to.. a aj keď sa mi nechce poviem si je piatok a vtedy robím toto a basta.. motivácia žiadna ale disciplína áno.. Skúste si s manželom rozdeliť služby jeden týždeň sa stará o poriadok on potom zas ty a budete si fifty žiadne výčitky.
@1andrea111 za socializmu zeny chodili predsa do prace. Ty asi myslis to obdobie este predtym.
A ked niekde robis 12hod ..tak to potom chapem, ten den uz nic.
Ale v tom pripade taky clovek ma niektore prac. dni aj uplne volne, nie ? Nie hadam 5x 12
@romino moja mama chodila do práce za socializmu a si predstav že otec v domácnosti robil rovnako ako mama.. a na poli robili babka s detkom hlavne. Mama spala po nočnej, lebo robila v nemocnici a otec varil obed. Tak neviem ktorú generáciu vlastne myslíš. Lebo keď obaja chodia do práce tak snáď obaja fungujú aj v domácnosti. Ak má žena robiť všetko bude jej bez chlapa lepšie.
@romino kedysi ženy zostávali doma = pracovali doma. Potom uz síce riadne pracovali , ale stále sa vyťahovalo ako kedysi ženy všetko stíhali a kvôli tomu sa snažili všetko stihnúť. Stále to tak je a veľa žien si myslí, že musí všetko zvládnuť.
Keď obaja pracujú, obaja majú nárok na odpočinok, nikto nie je menej aby makal viac. Je jedno čo mamka a babka stíhala lebo to neznamená, že to bolo férové.
Jednoducho pan manzel, by mal zacat pomahat. Jedine,ze by doma robil vselico ine co zasa pani nerobi(mechanicke opravy a ine manualne veci). Ja ako muz nepotrebujem od zeny diktovat co mam urobit. Ked je plny drez riadu a pridem prvy domov tsk fo nahodim do umyvacky. Pradlo ked sa nazbiera hodi jeden z nas do pracky to dokaze realne aj mentalne zaostalejsi clovek(pracka vsetko urobi). Potom to niekto z nas prehodi do susicky. Priznam sa,ze vysavam vacsinou ja ale to mi problem nerobi. Vychovajte svoje deti tak,ze sa budu podielat na upratovani domacnosti a vsetkeho co sa tyka. Predsa aj ked dorobim v praci nieco tak si po sebe upracem.(Pokial si normalny clovek) Tak realne 15 minut doma nieco spravit kazdy den je pohoda.
Tvoj manzel je chuj,prepac. My ked nestihame a nechce sa nam upratovat,tak moj muz nikdy nepinda. A hlavne sme na to dvaja. Zakladny poriadok udrziavame. Ked nestiham a je bordel este mi aj povie,kasli na to,spravime zajtra.
@romino Asi tak,ze boli nervozni,deti sa nevychovavali,ale bili. Ja som este z generacie,kedy sme mali hospodarstvo,obrabali sme polia a teda stastne detstvo to nebolo. A hlavne vtedy ludia ine nepoznali,len robotu. A nemali tolko stresu a prace v zamestnani. Dnes to,co robin1 clovek v minulosti robili aj styria. Dnes je uz ina doba. Clovek si chce aj oddychnut,nielen vkuse robit. A nie kazda zena sa vyziva v domacich pracach a obskakovani muza a deti.
@romino keď už vyťahuješ časy dávno minulé, hádam vieš aj o tom, že v niektorých závodoch alebo na iných miestach (nemyslím gastro, školstvo a obchod) mali ľudia voľnejší režim v práci, plány sa plnili na 120% a nikto nevedel ako, stíhali si aj vypiť aj fajčiť aj sa zabaviť.... teraz ti každý mesiac plán zvyšujú z práce chodíš vyflusnutý, prácu čo kedysi robili viacerí robí jeden človek, lebo zaviedli niečo čo sa volá efektivita práce (v preklade z jedného človeka dostať čo najviac)... V škole boli deti, ktoré poslúchali, učiteľ bol autorita, deti doma pomáhali,chceli -nechceli -museli... mám ešte pokračovať?
@romino moja mama chodila do práce za socializmu a si predstav že otec v domácnosti robil rovnako ako mama.. a na poli robili babka s detkom hlavne. Mama spala po nočnej, lebo robila v nemocnici a otec varil obed. Tak neviem ktorú generáciu vlastne myslíš. Lebo keď obaja chodia do práce tak snáď obaja fungujú aj v domácnosti. Ak má žena robiť všetko bude jej bez chlapa lepšie.
@1andrea111 nikde predsa nepisem ze zena ma robit vsetko
@romino keď už vyťahuješ časy dávno minulé, hádam vieš aj o tom, že v niektorých závodoch alebo na iných miestach (nemyslím gastro, školstvo a obchod) mali ľudia voľnejší režim v práci, plány sa plnili na 120% a nikto nevedel ako, stíhali si aj vypiť aj fajčiť aj sa zabaviť.... teraz ti každý mesiac plán zvyšujú z práce chodíš vyflusnutý, prácu čo kedysi robili viacerí robí jeden človek, lebo zaviedli niečo čo sa volá efektivita práce (v preklade z jedného človeka dostať čo najviac)... V škole boli deti, ktoré poslúchali, učiteľ bol autorita, deti doma pomáhali,chceli -nechceli -museli... mám ešte pokračovať?
@kuggis ano, mas pravdu
@romino ja ti neviem, ale v mojom ponímaní na smeny je, že buď má dennú, poobednú alebo nočnú a časovo 6-14/14-22/22-6 A ešte keď robí v nejakej fabrike tak ide aj týždeň 12h.
Ja som síce nikdy vo fabrike nerobila ale v jednom bare som ťahala 11 dní po 14h a nebola som už až taká mladá. Mala som 31 rokov a dve deti
@romino ja ti neviem, ale v mojom ponímaní na smeny je, že buď má dennú, poobednú alebo nočnú a časovo 6-14/14-22/22-6 A ešte keď robí v nejakej fabrike tak ide aj týždeň 12h.
Ja som síce nikdy vo fabrike nerobila ale v jednom bare som ťahala 11 dní po 14h a nebola som už až taká mladá. Mala som 31 rokov a dve deti
@majulino a to tahanie takej snury je vobec v sulade so zakonnikom ? Resp. po takej snure neprichadza xy volnych dni ?

Najdi si upratovacku,ktoru zaplati muz.