Stres z návštevy svokry: Ako ho zvládnuť?
Ahojte. Som pracujuca mama. Nemam v povahe prehnanu cistotu domacnosti. Raz do tyzdna povysavam, utriem prach, vycistim linku, vydrhnem kupelnu a wc.
A potom je tu ona-moja svokra, ktora zije pre poriadok. Je na dochodku. Denne upratuje. Vadi jej kazda omrvinka, kazda pavucinka,..
Davno u nas nebola, ale cez sviatky sa k nam horlivo nuka. A ja mam uz teraz stres, strach, bolest zaludka z toho, co mi zas vytkne. Mne. Lebo ja tu mam sluzit. Lebo poriadok je moja vizitka. Najde zrnko prachu, minikvac z jedla na stole, ktory zoskrabne tym dlhym umelym nechtom, hracku v obyvacke, neozehlene pradlo na kope, .. Co mam robit, aby som to takto neprezivala? Mam stres z kazdej jej navstevy. Citim sa, akoby k nam isla kontrola z hygieny, nie milujuca svokra a babka..
@anonym_autor keď sa na jej návštevu necitis, tak ju jednoducho odmietnite. Sama pises že ti je už fyzicky zle, také návštevy by som doma nestrpela. Bud sa uvedomí alebo nebude chodiť vôbec, môžete ist niekd dňa kavu a obed ale nie domov
@anonym_autor mrzi ma to. treba jej to povedat. bud sa nauci byt ticho a nekomentovat - nie je to jej vec aj keby si mala brutalny bordel doma no a co? ved je to tvoj domov!!!
a ked nevie byt ticho - tvoje psychicke zdravie je dolezitejsie. nech nepride.
Ine riesenie je naucit sa smiat sa na tom. Zakazdym ked nieco okomentuje a spravi, uz to ocakavat a rehotat sa. Typicka svokra.
Ale to ide lepsie ak sa smejete spolu viaceri, aj manzel.
Manzel by ta mal podporit. Ak to neurobi a svokra zas bude mat reci, normalne sa a obuj a chod na cely den
von, do kina, na prechadzku, a hotovo.
@anonym_51517c chcem jej to povedat, ale neviem ako, aby som neposobila drzo. Ked povie, ze by k nam chcela prist-poviem-a naco, aby ste vsetko skritizovala? Je to drze? Abo nieco take-ale pridte k nam ako babka, nie kontrola z hygieny.. 🙉🤣🙉
@anonym_autor slušne odpovedať, že tebe takéto upratanie stačí, každý si svoje upratuje podľa seba.
Takým štýlom jedným uchom dnu, druhým von
Keby ale opakovane šparkala do mňa a chodila prstom po nábytku , tak to už by som milá nebola
@anonym_autor to ako keby si o mojej hovorila... Rokmi som sa naučila, že ona bude večne nespokojná, či bude alebo nebude vyglancovane. Kvôli robeniu poriadku som si dokonca bravala dovolenku🤦 no sprostá som bola... Aj tak po každej návšteve sme sa vždy dozvedeli, čo všetko je u nás zle, čo jej nechutilo, kde čo máme a ako to máme 🤦🤦
Normálne som si v sebe urobila stopku, aby sa má to nedotykalo, poriadok urobím taký, aby som bola ja spokojná, navarim, aby sa ostatní najedli a ju uz neriešim. Pretože nedokážem uspokojiť večne nespokojného človeka...
Návštevu vždy len pretrpim. A po jej odchode bývam vyflusnuta ako pes...bohužiaľ, je to toxický človek, ktorý z každého vysáva energiu. Nehadam sa s ňou, neriešim ju, neodvravam, iba ju akceptujem a som k nej slušná. To je všetko. A po odchode všetci vrátane môjho muža skaceme meter dvadsat...
porozpravat sa s nou otvorene, povedat co ti vadi a spytat sa ci akceptuje to, co si povedala...podla reakcie uvitat - odmietnut. Je to predsa byt tvojej rodiny a citite sa v nom skvelo
@anonym_autor mrzi ma to. treba jej to povedat. bud sa nauci byt ticho a nekomentovat - nie je to jej vec aj keby si mala brutalny bordel doma no a co? ved je to tvoj domov!!!
Ine riesenie je naucit sa smiat sa na tom. Zakazdym ked nieco okomentuje a spravi, uz to ocakavat a rehotat sa. Typicka svokra.
Manzel by ta mal podporit. Ak to neurobi a svokra zas bude mat reci, normalne sa a obuj a chod na cely den
@anonym_51517c muz si voci nej nedovoli.tvrda vychova.40r chlap sa jej boji.co potom ja?😞
@anonym_51517c chcem jej to povedat, ale neviem ako, aby som neposobila drzo. Ked povie, ze by k nam chcela prist-poviem-a naco, aby ste vsetko skritizovala? Je to drze? Abo nieco take-ale pridte k nam ako babka, nie kontrola z hygieny.. 🙉🤣🙉
@anonym_autor keď nechceš pôsobiť drzo, tak jej povedz: Babka, veď ja tu nebývam sama. Hadam pochopi.
Alebo-toto je nas dom, nam je tu takto dobre.
@anonym_autor keď sa na jej návštevu necitis, tak ju jednoducho odmietnite. Sama pises že ti je už fyzicky zle, také návštevy by som doma nestrpela. Bud sa uvedomí alebo nebude chodiť vôbec, môžete ist niekd dňa kavu a obed ale nie domov
@anonym_9c2007 dlho u nas nebola.my chodime k nej.uz sa k nam cez sviatky nuka.neviem, ako ju slusne odmietnut..
@anonym_autor slušne odpovedať, že tebe takéto upratanie stačí, každý si svoje upratuje podľa seba.
Takým štýlom jedným uchom dnu, druhým von
Keby ale opakovane šparkala do mňa a chodila prstom po nábytku , tak to už by som milá nebola
@pe_mi mna sa jej kritika dotyka.je mi do placu.guca v krku.a uz len ticho som.😞
@anonym_autor to ako keby si o mojej hovorila... Rokmi som sa naučila, že ona bude večne nespokojná, či bude alebo nebude vyglancovane. Kvôli robeniu poriadku som si dokonca bravala dovolenku🤦 no sprostá som bola... Aj tak po každej návšteve sme sa vždy dozvedeli, čo všetko je u nás zle, čo jej nechutilo, kde čo máme a ako to máme 🤦🤦
Normálne som si v sebe urobila stopku, aby sa má to nedotykalo, poriadok urobím taký, aby som bola ja spokojná, navarim, aby sa ostatní najedli a ju uz neriešim. Pretože nedokážem uspokojiť večne nespokojného človeka...
Návštevu vždy len pretrpim. A po jej odchode bývam vyflusnuta ako pes...bohužiaľ, je to toxický človek, ktorý z každého vysáva energiu. Nehadam sa s ňou, neriešim ju, neodvravam, iba ju akceptujem a som k nej slušná. To je všetko. A po odchode všetci vrátane môjho muža skaceme meter dvadsat...
@anonym_45a911 ved to, ze aj ked to prestane hovorit nam do oci, tak potom nas ohovara. Sudedy ohovara, ze behaju po vyletoch a doma maju bordel. Ona zije pre poriadok, my a jej susedy pre zazitky..
porozpravat sa s nou otvorene, povedat co ti vadi a spytat sa ci akceptuje to, co si povedala...podla reakcie uvitat - odmietnut. Je to predsa byt tvojej rodiny a citite sa v nom skvelo
@birika neviem to tak priamo. Pridem k nej, bude sa pytat, kedy ju na sviatky vezmeme k nam a ja co poviem? 🙉🫤
@pe_mi mna sa jej kritika dotyka.je mi do placu.guca v krku.a uz len ticho som.😞
@anonym_autor tvoj muž vie ako ti je pred každou jej návštevou? Ako to môže dovoliť? Veď nech si ju uprace. Toto by mi párkrát urobila a vždy by som sa pred jej návštevou zdekovala na celý deň a neukázala sa, nech si ju pán manžel aj pohostí aj uprace.
Tak bud riadne uprac alebo uchom dnu uchom von a povedz, že takto to máte a ste spoko a hotovo
@anonym_autor keď nechceš pôsobiť drzo, tak jej povedz: Babka, veď ja tu nebývam sama. Hadam pochopi.
Alebo-toto je nas dom, nam je tu takto dobre.
@katkazatka ked zacne ukazovat na pavucinu, co jej poviem? Ked odlozi hracku z miesta na gauci, kde si chce prave sadnut, co jej mam povedat? Neviem reagovat. Potom mi je do placu, guca v krku a som ticho..
@anonym_autor tvoj muž vie ako ti je pred každou jej návštevou? Ako to môže dovoliť? Veď nech si ju uprace. Toto by mi párkrát urobila a vždy by som sa pred jej návštevou zdekovala na celý deň a neukázala sa, nech si ju pán manžel aj pohostí aj uprace.
@katkazatka on povie, aby som si to nevsimala.ako si mam nevsimat to, ze vlastne naklada na mna... 😞
@katkazatka ked zacne ukazovat na pavucinu, co jej poviem? Ked odlozi hracku z miesta na gauci, kde si chce prave sadnut, co jej mam povedat? Neviem reagovat. Potom mi je do placu, guca v krku a som ticho..
@anonym_autor Musíš sa naučiť asertívnej komunikácii, bohužiaľ nie každý to vie. Mne mne sa to tiež nie vždy darí. Povedz jej, že tú pavučinu tam máte naschvál a hračku neodložil tvoj muž a je vybavené. Alebo jej treba povedať, že ty máš iné veci na starosti dôležitejšie a nie naháňať pavučiny. Ze sa tým ani nebudeš zaoberať, treba ju upratať hneď na začiatku.
Tak bud riadne uprac alebo uchom dnu uchom von a povedz, že takto to máte a ste spoko a hotovo
@anonym_2b52b8 riadne uprac.budu sviatky.vsetci doma.co ich mam izolovat v 1izbe? Aby bolo vsetko tip top pre p.svokru?🙉🫤😞
@anonym_2b52b8 riadne uprac.budu sviatky.vsetci doma.co ich mam izolovat v 1izbe? Aby bolo vsetko tip top pre p.svokru?🙉🫤😞
@anonym_autor alebo zavolaj ju,babka prosim prid pomôcť,Vy ste tak šikovná 😋
A čo, niesi a nemusíš byt dokonalá...to nieje nikto.... Takže neber to ako koniec sveta a mať pre to stres
Je fajn, že ti záleží na jej názore ale moc si to berieš v sebe a to podľa mňa niekde v tebe je zadrhel, že prečo...
Skús oznámiť že cez sviatky nebudete doma.
@anonym_autor ked ti povie, ze tam mas pavucinu alebo smeti, tak jej povec s usmevom: nevadi.
Je to úplne jednoduché. Mne keď svokra povedala, že "máš na strope pavučinu " tak v prvom rade nie mám, ale máme. Predsa tu žije aj jej syn a následne som sa jej opýtala, či donesiem vysávač, aby to upratala. Vôbec nemaj žiadny stres. Váš dom, vaša domácnosť. Ak sa jej nepáči, nech nechodí.
očividne si slabá postaviť sa svokre ( o manželovi ani nepišem)
jediné čo možeš pre seba spraviť je nereagovať
moja mama pride ku nám a hned : prečo mate červený koberec v chodbe? prečo nemáte utretí stol? prečo nemáte navarené? pod ja to ingorujem neodpovedám , neobhajujem sa nemá to zmysel stále si ide svoje bez ohladu nato čo poviem alebo urobím takže pre moj pokoj proste ignorujem tieto reči
ty nemusiš reagovať nato čo povie proste si rob svoje a hotovo
Kto začal tuto hru na páčenie sa? Čo keby si ju prestala hrať?
@evazhoufova to nie je na pacenie sa.to je hra neustaleho kritizovania...
@anonym_autor čo tak zapojiť do upratovania jej synačika?
Muz by si ta mal zastat. Bud svokru razne uzemnit, alebo ked mu na tom zalezi, aby bolo vsetko tip top, tak pekne poupratovat podla gusta svojej mamy.
Toto by si ty vobec nemala riesit.
Skús oznámiť že cez sviatky nebudete doma.
@anonym_70365d klamat pred muzom a detmi mi je blbe
@anonym_autor mam rovnaku svokru aj mamu. Proste vyupratujem, vyumyvam tak aby proste nic nenasli. Hotovo, ziadna veda, vsetci su spokojni a dokonca mam aj upratane.
@anonym_autor čo tak zapojiť do upratovania jej synačika?
@katica06 robi vela kolo domu.. vo vnutri ja.. ale tiez ma stve, ze sa kritizuje len zena, ked v domacnosti ziju 4...