Štúdium, práca a bývanie

15. mar 2024

ahojte vsetci. chcel by som ist externe studovat na skolu v bratislave a po pritom by som normalne full time pracoval. problem je v tom ze som z vychodu a v BA pracu nemam a zatial ani byvanie nie. tu na vychode som na urade prace 2. mesiac. byvam este s rodicmi. preco chcem ist prave do BA? chcem sa konecne osamostatnit a ist co najdalej. no co chcem od vas je rada. momentalne riesim pracu a byvanie (samozrejme zdielane). co si mam hladat ako prve? a ako je to s papierovackami napr. urad prace, nieco od lekara (moja praca bude pravdepodobne v gastre a nemam zdrav. preukaz)? predpokladam, ze to budu behacky vlakom tam a naspat. mam z toho uplne chaos. ked nad tym premyslam stale mi vyjde nieco zle.
kde sa vybavuju uradne veci ked som v BA ale trvaly pobyt je na vychode? mozu za mna vybavit niektore veci rodicia aby som nemusel cestovat tam a spat.

prepacte ze mam tolko otazok ale nemam s tym skusenosti a nikto z rodiny mi nevie poradit.

katkaseiner
15. mar 2024

neviem ci pomozem, ale hladala by som si najskor ubytko nech vies hlavu niekde sklonit. Pripravit si nejake vytlacene zivotopisy.. Lekarsku prehliadku nie kazdy ziada u tvojho lekára, mozes aj inde mat vstupnu prehliadku (moj zamestnavatel ziadal z Medicentra a dal kontakt - a verim ze to aj platil, ved nikto nic zadarmo nerobi)

domkakvet
15. mar 2024

Najskor si vybav zdravorny preukaz, je to otazka jedneho dna, ak sa nic nezmenilo, tak ma neobmedzenu platnost, potom ti treba ubytovanie a pracu.

autor
15. mar 2024

@domkakvet dufam ze neobmedzenu platnost naozaj ma, lebo ked som ja studoval na skole asi 8 rokov dozadu, musel som si ten preukaz vybavovat kazdy rok. ale mozno to zalezi od lekara, neviem

simka17161
16. mar 2024

Úradné veci sa vybavujú v mieste trvalého pobytu. Niekedy môžeš splnomocniť osobu z rodiny napr. na odovzdanie nejakého dokladu. Prácu a bývanie by som si ja vybavovala súbežné, keď tak skôr prácu. A určite mať na začiatok nejaké peniaze aspoň na mesiac