Suseda vrieska po deťoch
Ahojte dievčatá, ženy.
Idem sa k vám vyrozprávať, nakoľko mi daná vec už prerastá cez hlavu. Mám susedku, ktorá berie silné antidepresíva. Žije s mamou(tiež je psychiatrický pacient), ďalej s manželom, ktorý pracuje na týždňovky, čiže máločo je doma a majú spolu 3 deti - najstarsie má 13 rokov.
Pointa je, každý boží deň mama tých detí- vrieska, že ich zabije, že ich dobije, že sú sprosté, nevychované, a že už na nich nemá nervy. Keby sa to stalo 10x, tak ok, nestarám sa, ale dievčatá trvá to už veľmi dlho a jednoducho už neviem čo s tým. Manžel mi povedal, že nie je dobré, že toto vystrája ale nechce aby sme to riešili my(ani ja sa akosi s nimi nechcem pustat do reci). Dnes som išla na prechadzku s dcerkou a opäť ich mama na nich vykrikovala, že ich zabije, dcéra sa ma opýtala, prečo je teta taká zlá a prečo chce niekoho zabiť/jednoducho už to vníma aj naša malá a nie je to dobré. Čo by ste robili vy na mojom mieste? Čo by ste mi poradili? Ďakujem veľmi pekne za každú odpoveď/radu....
Volať sociálku
@pribinak on je ticho :( ako keby pri nej držal. Dá sa kontaktovať sociálku a tak, aby nevedeli, že som volala ja? Ona by bola schopná ublížiť mne, malej, komukoľvek
Samozrejme, mizes volať anonymne
@pribinak dakujem velmi pekne 🙂
No mne pred par rokmi na socialke povedali, ze anonymne neriesia, ze musim udat vsetky inicialy a ona to spise. Inak to nechcela. A mila pani tam pride a povie xy na vas podala oznamenie. To isto.
@benit Dobrý večer, na súde v konaniach, ktoré sa týkajú maloletých detí, musíme preverovať aj anonymné podania a podnety, takže ak by Vás nabudúce sociálna kuratela odmietla (na čo inak nemá právo), tak stačí podnet napísať a zaslať na súd. Ak ide o maloleté deti, tak má súd vyšetrovaciu povinnosť, t.j. koná z vlastnej iniciatívy a okrem iného vyzve sociálnu kuratelu, aby podnet a v ňom uvedené skutočnosti preverila. Vypočujú sa deti (ak sú dosť staré) - vypočúvame od cca 6 rokov veku, vypočujú sa rodičia, učitelia v škole a rozbehne sa kolotoč. Ak tam niečo je, tak na to prídeme. Veľa detí bolo na základe takýchto podnetov odobraných z biologickej rodiny, lebo sa zistilo, že deti sú napr. dlhodobo týrané. Alebo môžete urobiť aj to, že anonym pošlete do školy, škola by mala kontaktovať obratom súd.
Ak budete nabudúce počuť ako kričí na dieťa, že ho zabije, môžete obratom privolať aj políciu, nakoľko ide o trestný čin. Musia prísť a preveriť to, ak nič nezistia, zase kontaktujú súd, prípadne sociálnu kuratelu. Je veľa možností, hlavne nebuďte ticho. Netvrdím, že dotyčnej deti hneď odoberú, ale bude tam nariadený určite dohľad a niekedy aj to postačí, aby si matka uvedomila, že môže o deti prísť a svoj problém začne riešiť, ak nie ona tak určite otec.
@dominikak4 ja som ucitelka, matka psychiatricky pacient. Sme male mesto kazdy o kazdom vie aj panie na kuratele a nerobia nic. Bola vtedy prvacka, teraz ide do osmej. Otec ju chcel a stale je u matky. Mne bolo luto dietata ked mi spalo na hodinach na lavici a hladne, smradlave... u otca by malo klud. Uz mal 2 starsie, len tie si vedeli v danom case povedst komu chcu ist. To dieta uz vyzera vysinuto ako mama.
@benit odkiaľ ste ak sa smiem spýtať? Môžete aj do správy. Celkom by ma zaujímalo kde s toto deje, kde majú tento prístup. Súd ste vtedy kontaktovali?
@dominikak4 ďakujem ze sem v takýchto témach napíšete a poradíte odbornejšie, aby sa ženy vedeli lepšie orientovať a urobit spravne kroky pre dobro detí
Tu nájdeš čo robiť ako aj to, čo sa deje keď sa všetci tvária že všetko je ok.
@kittykat22
Vďaka za tvoju skúsenosť, kiežby to vo všetkých mestách takto fungovalo.
@cacianka
Aj ja sa pridám, vďaka za tvoj odborný pohľad
@dominikak4

Kontaktovala socialku. Skôr než sa v tej rodine niečo udeje. Sa dosť čudujem, že otec deti nič nekoná