Svokra nás citovo aj finančne vydiera
ahojte mam problem a preto potrebujem poradit moja svokra zije v penzione uz 3 roky odkedy je tam (isla tam na vlastnu ziadost dokonca si to sama vybavovala ) nastali velke zmeny vo vztahu k nam zacala nam nadavat teda mne aj mojim synom manzel bol usetreny, tahala nas po sudoch vraj sme jej ukradli peniaze , sperky a podobne no a teraz najnovsie ziada aby sme jej mesacne vypomahali po financnej stranke . no aj ked sme obaja zamestnany tak ledva vychadzame mame dvoch synov 20 a17 rocnych starsi si aktivne hlada pracu je vedeny na UP chodi na brigady ale prijem ma nepravidelny niekedy ziadny, takze moja otazka : ak mame prijem spolu s MM cca 700 + rodinne kolko nam musi ostat ako zivotne minimum a kolko si moze ziadat ako nasu "financnu vypomoc "vydavky mame zhruba 270 co je len hypoteka ,plyn ,elektrika a zivotna poistka ostatne veci ako kablovka , mobily a ine nepocitam dakujem za vasu pomoc
jej dochodok + vdovske je asi 500€ a penzion plati 270 € a dnes nam prisiel list od jej advokatky ze sa mame dohodnut ale mi uz teraz zivorime nam v lepsom mesiaci ostava ani nie 200€ ne stravu cestovne a hygienu o kulture alebo nejake "potesenia " ani slovo a zdravotne ja si myslim ze "nieco "spojene so psychykou ba sa naslo ale kto ju donuti ist na vysetrenie vlani nas dva krat dala na sud a prisli sme o takmer 1000€
no ten penzion isto nestoji 270 eur ale min. 900 eur a od vas ziada o doplatenie toho rozdielu predpokladam ... nema svokra nejaky majetok a pod. ze by sa dalo dokazat ze si to moze predat a platit si sama naklady v penzione... inak to je bohuzial aj v nasich zakonoch a t.j. vyzivovacia povinnost deti voci rodicom (inak aj moja nocna mora)
otazne je nakolko vam budu uznane vase deti este mate jedneho neplnoleteho,
odkladajte si blocky najlepsie ak mate z liekov a pod... vsetko treba vydokladovat aj naklady na syna ... a uvidite kolko vam schvalia.... ale moze to byt aj podobne ako pri vyzivnom t.j. 210 eur... teda 30 percent z prijmov...
nema svokra dalsie deti .. okrem tvojho manzela... co urobila s domom resp. so svojim majetkom
@sabina1975 penazi ma dost, takze nema narok od vas nieco pytat, ale na sud vas moze samozrejme dat, ale pochybujem, ze by ho aj vyhrala, pretoze viete zdokladovat, ze sami nemate peniaze.
Co hovoria pracovnici penzionu na jej spravanie? chodi k nejakemu lekarovi? syn/ tvoj manzel sa moze informovat aj u lekara. Ja si naozaj myslim, ze ma nejaku diagnozu, vo vyssom veku nic neobvykle, hlavne, ked sa spravanie zmenilo vyrazne, objavi sa neopodstatnena podozrievavost a pod.
Advokatka? hmm... nechcem vyvolavat nejake spekulacie, ale dajte si pozor, aby do tohto neboli namoceni aj pracovnici penzionu, ktori by sa takto chceli obohatit... mozno to nema zo svojej hlavy, mozno ma... musite si to preverit zo vsetkych stran... A mozno je to naozaj sposobene "len" nejakou psychickou diagnozou... 😒
no mne sa nezda svokra fit. Na zaklade coho si vymaha vyzivovaciu povinnost od svojich deti???? Ved prijem ma a slusny. Ak nema starecku demenciu, kedy zvyknu stari ludia vykrikovat pribuznym, ze ich okradli, v byte zamkli(moja prababka 😝 ) ci inak tyraju, potom je sakra zlomyselna. Vyzivovacia povinnost deti voci rodicom vznika, nie som si ale ista za akych podmienok, len sa domnievam, ze rodic musi byt zrejme vyslovene odkazany na pomoc svojich potomkov. Ja neviem, neradili ste sa s pravnikom? Naplnila sa tato podmienka, aby sa svokra takto domahala niecoho co ani nie ste schopni poskytovat? Nezda sa mi to cele, sibe jej podla mna celkom urcite. No dnes je zlozite nioekoho diagnostikovat proti jeho voli. V penzione ste sa neinformovali u personalu ako hodnotia jej mentalne schopnosti? Co to je za penzion? S nejakou opaterou aj lekarsky vyskolenou?
dievcata...
ano takto to funguje ak nema dochodca dostatocny prijem aby si zaplatil domov dochodcov pricom mu iste percento z jeho dochodku musi ostat, tak ROZDIEL doplacaju jeho deti ...na to je zakon.... 😖 😖 😖
ja by som sa v prvom rade spojila s danym penzionom a zistila teda presne sumy co plati svokra za ich sluzby ci neni sanca ju presunut do lacnejsieho... s tym mozete operovat na sude...
ak ju zbavite svojpravnosti tak si nepomozete....
@maznacik007 ale urcite bude rozdiel v tom, ci tam ide clovek dobrovolne, bez nejakej diagnozy a odkazanosti a ked clovek odkazany na opateru je. Je rozdiel, ci je to penzion, domov dochodcov alebo dom socialnych sluzieb...
@hradnapani no ano ale to musia uz oni dokazovat ze moze ist do lacnejsieho, ze hadam mala predtym nejake byvanie ... mozno sa da predat a z toho to financovat atd.... v kazdom pripade je to tak ...
nevyznám sa v zákonoch.viem,aká je ťažká doba.tiež neviem,ako vychádzate so svokrou.to čo chcem napísať,nemusí byť vo vašom prípade reálne,ale keby ste tak na súde povedali,že načo platiť drahý penzion,že jej poskytnente 1 izbičku.syn by si mohol vyabviť na nu opatrovateľský a mali by ste aj po fiannčnej stránke lepšie.len samozrejme neviem či je to možné,či máte tú 1 izbu volnú alebo priestor nejaký.ja mám dom,a ja by to tak riešila. kde sa najedia štyria,naje sa aj piaty.ochota by bola na súde, a ak by ona odmietla túto pomoc jej problém.ak začne vymýšľať tak je to nejaký zvláštny podfuk,ako sa môžu nabaliť iné osoby.
byt nema ten sa predal k nam byvat nemoze ma ku mne neprekonatelny odpor a lacnejsi penzion uz nieje moj manzel je clovek ktory nema rad konflikty a preto to svokra vyuziva nie je az tak stara ma 69 a doteraz sme spolu dobre vychadzali a myslime si ze jej dava rozumy jej byvaly sused (taky stary ulisny dedko ) ktoremu chodila pomahat sdomacnostou a po jej odchode ostal sam v bytovke
@sabrina1975 a kde dala tie peniaze z bytu ... nech si to financuje z toho.... v kazdom pripade je tam obmedzenie a jej synovi musi ostat min. 1,3 zivotneho minima na neho a teda ma on vyzivovaciu povinnost aj voci svojmu dietatu ... no hlavne pevne nervy ....
@sabina1975 a tam nie je viacej surodencov,myslím tým,či tvoj mm je jedináčik? ked to žiadá iba od vás?či?
byt nebol jej byvala v nasom mali sme dva ked sa dostala do penzionu tak sme ho predali a MM je sam brat mu zomrel pred 7 rokmi a otec pred 15 rokmi mrzi ma to ot viac ze uz ma len mamu a ona sa takto k nam sprava ja som k...a ktora roztahuje nohy manzelovi a nasi synovia su pangharti doslova mi povedala ze aj tak dosiahne ze ma jej syn necha aj s panghartami tak u nas ma dvere zatvorene ale trvam na tom aby MM chodil k nej aspon raz mesacne
@sabina1975 ja by osa nebála, všeobecne dosiahnutie vyživovacej povinnosti , tkzv. vyrovnávajucej je veľmi náročné. Dokazuje sa množstvo vecí a aj to či na to vy máte a to za prvé a za druhé či je na to skutočne odkázaná.
Ak matka išla do domova dôchodcov a platí to čo si napísala tak jej nikto výživné neprisudi .
Mám obdobný prípad v rodine a u sud to uzavrel tak že nemá nárok na výživné , nakoľko si neusporiadala pomery tak aby z daného príjmu vyšla, žila dotyčná osoba nad svoje pomery.
@sabina1975 ..podľa zákona o rodine, tak ako sú rodičia povinný starať sa o dieťa v prípade jeho štúdia do 26 rokov, tak v starobe sú deti povinné postarať sa o svojich rodičov
@tajna82 samozrejme ale pod podmienkou ze rodic nema vyssi prijem ako deti neviem ci si citala aj uvod ale zopakujem mame prijem cca700 euro teraz este menej pretoze som tehotna na PN a ona ma 540 eurotak asi tolko
@sabina1975 zivotne minimum pre jednu osobu je cca 200 eur. Tvoja svokra ma svoj prijem 500 a 270 plati na penzion, cize jej ostav 230 eur. nema na zaklade coho ziadat.
Vy ste 3aja dospeli a jedno nezaopatrene dieta . Cize na Vas vychadza zivotne minimum cca 550 eur. Dalsie dieta na ceste takze to sa zvysi zivotne minimum na 630 eur cca. neboj sa nemaju Vam na co siahnut.
Teda sudca by bol padnuty na hlavu keby Vam dal cosi platit.
Svokru treba poslat k psychiatrovi a zbavit svojpravnosti.
Pravnicke odpiste, ze nie je z coho, napis jej rozpocet Vasej rodiny.
By ma zaujimalo kolko ta stara bosorka potrebuje penazi ked je jej malo. Dochodok 500 eur je dnes pomaly nadstanard!
Pomôžte mi. Môže chlap, ktorý sa stará o dvojročné dieťa sám, pracovať na smeny??? Voľakedy to zákon zakazoval..
@lentilka84 je ešte na SK nejaký zákon, ktorý sa neobchádza? ten chlap, ktorý sa sám stará o malé dieťa, si síce môže dupnúť, ale môže aj prísť o prácu. Príčina sa nájde, najmä ak ide o súkromnú firmu...a môže sa roky ťahať po súdoch. Na Slovensku je to tak. 😝 😝 😝 😝 😝
len podotazka - odkial ma na advokata?
penzion na vlastnu ziadost - kto je zriadovatelom?
ak skutocne plati 270, tak moze ist jedine o domov socialnych sluzieb, kam su prijimani klienti so stupnom odkazanosti III-VI na zaklade posudku o nom.
ak je to penzion, tie su spravidla sukromne. lebo tie v pôsobnosti obci, resp. VUC sa nevolaju penziony. a neplati sa v nich 270, ale min. 600 (vynimocne) az 1100-1200 eur.
a tu je to zial tak - ak prijem klienta s priznanym stupnom odkazanosti nepostacuje na uhradu nakladov spojenych s umiestnenim, pozaduje sa uhrada rozdielu od pribuznych. ti su k tomu donuteni spravidla nemoznostou umiestnit odkazaneho v takom type zariadenia, na naklady ktoreho by prijem dochodcu postacoval. take totiz neexistuju.

@sabina1975 je svokra zdravotne v poriadku? myslim hlavne psychicky... neviem, kolko ma rokov, ale toto zavana nejakou diagnozou, (demencia, alzheimer, parkinson a pod, ktore su sprevadzane bludmi a pod.)... Ak je ok, tak jej asi neprospieva ten pobyt tam...
myslim, ze ak ma na to, aby si platila penzion, alebo mala zaplateny pobyt v nom, tak nema velku sancu od vas nieco "vytrieskat", predpokladam, ze nezivori...