Ťažký návrat z dovolenkového raja
Sú tu všelijaké diskusie o výbere dovolenky, dĺžke a ceste. Mňa by ale zaujímalo, či sa vám tiež tak veľmi ťažko vracia späť. Každý rok ideme cez leto na dva týždne do hôr, rovnaké miesto. Všetci členovia rodiny to tu milujú a tešíme sa. Ale posledné roky si na sebe všímam, že domov sa mi vracia stále ťažšie. Vôbec sa netesim na svoju domácnosť, prácu, nič. Síce si tu oddýchnem, ale po návrate nemám vôbec pocit, že som niekde bola. Potom celý rok myslím na lesy, lúky a hory, celý rok čakám kedy sa sem vratim. Aj doma samozrejme chodíme na výlety, do hôr a lesov, ale nikde sa necítim viac doma ako tu, na dovolenke. Mám proste pocit akoby som na celý rok odišla z domu a vraciam sa späť len na 2t cez leto. Je to veľmi zvláštne. V iných horách sa necítim tak doma.
Nemám pritom nejaku narocnu prácu, ale mám pocit, že sa neviem dostať myslou do normálu a je to každým rokom horšie. Tu kde sme mi nič nechýba, je tu síce dážď, ale vôbec to nevadí. Keď si predstavím tie vyprahnuté polia, dom plný veci je mi až fyzicky zle. Ma niekto podobne prežívanie ako ja?
Vopred ďakujem za slušnú diskusiu bez úrokov na ostatných prispievateľov
@anonym_autor nie nemám to tak ako ty
Nie. Doma je doma.
Dovolenka moze byt aka xhce, ale doma je doma
Mne sa tiez tazko odchadza z dovoleniek,ale ja som rada aj doma.
Mala som to tak 2 predposledné roky, lebo som mala doma niečo neporiešené a nevysporiadané... Chcelo sa mi až plakať pri odchode... Teraz to stále nie je ok tá vec čo ma vtedy ťažila, ale viem ju pomenovať, pracovať s ňou a tento rok som to mala už ako väčšinu rokov. Tešila som sa na svoju posteľ, kľud, svoje kvety. Teda ak to máš takto, niečo ťa musí v tej realite doma ťažiť hoci aj skryte a neuvedomuješ si to...
@anonym_autor koľko rokov máš do dôchodku? Nemôžeš tam chodiť častejšie? Pripadne si nájsť bližšie prácu? Je to veľmi ďaleko? Poznám ľudí ktorí milovali svoju chatu a nakoniec tam ostali aj bývať. Kolegyňa tak cestovala hodinu do práce z chaty. Už je na dôchodku a bývajú tam už trvalé.
@anonym_autor My to tak s muzom mame, strasne sa nam nechce odchadzat z dovoleniek, po prichode sa nejaky cas nevieme zaradit naspat. Tiez chodime na miesta, ktore sa nam pacia viac nez Bratislava, hoci zrovna nasu mestsku cast mame radi. Chyba nam ale napriklad more.
Áno. Vždy sa mi ťažko vracia. Už keď prechádzame hranice a ideme cez Petržalku, je mi vždy blivno a raz som plakala vo Viedni na letisku po pristátí 🤣. Cestujeme našťastie často.
@anonym_autor nie nemam to tak.strasne vela sme cestovali ( a naozaj cestovali, nemyslim tym iba presuny lietadlom do rezortov a späť, myslim naozajstne cestovanie) a teraz mame par rokov dom, zahradu a zvierata.Rada vybehnem ale doma som stastna.Ked sme sli do Afriky, revala som v lietadle za psami :(
Nie je realne sa na to miesto casom odstahovat? lebo ked ta tam tak.taha, tak to bude pre teba domov...
Ja sa vždy teším domov.
Ďakujem všetkým za pekne reakcie. Do dôchodku mám ešte ďaleko, 20 rokov. Nie je to tu naše, len poznáme majiteľov, sami si tu splnili svoj sen o dôchodku. Veru najradšej by som sa sem odsťahovala, ale bohužiaľ to zatiaľ nie je reálne. Deti sú v škole, niektoré ešte na základnej, iné na strednej. Možno keď vyrastú a bolo by mi dopriate, tak by sme sem šli. Je to od domu 4h a nedá sa sem prísť často, kvôli financiám. Ale vážne uvažujem že ak sa raz bude dať, tak sa sem presťahujem. Asi to je naozaj môj domov, len ma trápi že ten ktorý mám aj na papieri mi nie je taký srdcu blízky.
Mala som to takto vtedy, keď som mala doma nejaké veci nedoriešené, nevysporiadané. Ja mám ináč v pláne ísť bývať do hôr. Najskôr možno o 30 rokov, ak sa toho dožijem, ale toto je môj sen. Mne na dovolenke stačí hoc len terasa s výhľadom na vrchy a som šťastná. Len o tom píšem, a som až prehltla slinu.. tento rok z toho asi nič nebude 🙍
Možno je to miesto z minulého života 😊
mne bolo takto, kým sme si z toho miesta neurobili druhý domov❤
Ja sa celý rok teším na dovolenku ale potom sa teším domov na svoje pohodlie posteľ,kávu z kávovaru a hlavne ticho 😀
ja mám pocit že po dovolenke potrebujem dovolenku 😂
Ked som zacala lietat do exotiky, tak moja prva dovolenka bola smer Maldivy. Plakala som pri odchode domov, mala som pocit, ze toho bolo malo a ze mi treba viac. Tyzdeñ po navrate som uz znova pozerala letenky a presne o 6 mesiacov som tam letela znova. Odvtedy som toho precestovala vela, a uz to bolo tak, ze sa sice velmi tesim na dovolenku, ale rovnako sa aj tesim domov. Mam rada zmeny, uzivam si ich. Tesim sa na svoj dom, na pracu, na klientov, na zarobene peniaze..... A ako nabehnem znova do pracovneho kolotoca a zacnem pocitovat stereotyp, znova pozeram letenky a planujem dalsiu dovolenku.
@anonym_autor tomu sa vraví proste
NÁVRAT DO REALITY
Mala som to rovnako, ked som svoj zivot doma nemala rada. V praci mi nebolo dobre, ani v krajine, v ktorej som zila. Prestahovala som sa, zmenila pracu, a teraz sa vyslovene tesim domov, dovolenka je fajn, ale doma to mam rada. Tesim sa aj do prace, aj na kolegov, kamaratov, na svoj byt. Nie je s tebou nic zle, len mas doma zivot, ktory Ti z nejakeho dovodu nevyhovuje.
@anonym_autor ano ja to mám pri cestovani do zahraničia a vždy keď sa vrátim na Slovensko je mi zle z celej krajiny a ľudí tu žijúcich kto necestoval a nebol v zahraničí na dlhy čas (pól rok a viac) nepochopí… a čo sa týka tvojho pocitu myslím že máš k tomu miestu vytvorený emočný vzťah preto sa ti ťažšie vracia domov a stále sa tam tešíš.. veľa ľudí si vytvorí citový vzťah k nejakému miestu kde sa cíti dobre a veľakrát lepšie ako doma môže to byt ovplyvnené aj prostredím, tým že ste tam celá rodina spolu všetky tieto faktory to ovplyvňujú a možno po návrate domov sa cítiš osamelá, deprimovaná a navyše hory lesy majú svoju silu a jednoducho sa tam človek cíti živý
@anonym_autor viem o com píšeš.. Mam to presne tak isto odkedy chodíme na Liptov 🫣
Prvá dovolenka a ja som naozaj 3 dní preplakala, nechcela tu ostať.. Hľadala som bývanie tam.. Problém bol, že muž akurát dostal novú pozíciu a teda som sa s tým vyrovnala.. Teraz sme sa presťahovali do domu, ale nie je to ono.. A každý deň sa pohravam s myšlienkové, že to je to miesto, kde by sme boli naozaj šťastný 🙏
Ibaže teraz zas kvôli tehu, lekárom a pôrodu sťahovanie znova nehrozí žiaľ.. Ale novým rokom budem určite skúšať zas.. My našťastie nemáme vlastne bývanie a dieťatko ešte malinke, čiže reálne nám nič nebráni odísť ♥️
Ukazal sa mi tento kviz a ja som si spomenula na tuto temu
https://www.odzadu.sk/aka-je-krajina-tvojho-srd...
ja mám pocit že po dovolenke potrebujem dovolenku 😂
@biba_18 To máš dobrý pocit, ver mu, veď dovolenka, hlavne v zahraničí, je stres ako delo. Ja to tak tiež vnímam. Hlavne začiatky a konce pobytu. Sú borci, čo prídu večer z dovolenky, a ráno bez milosti hajde do práce. Presne tak, ja som tak isto potreboval po dovolenke ešte týždeň oddychu, vyložiť nohy a pozerať do plafóna, spamätať sa z " dovolenky" ...
Cestovali sme dlhé roky, Európa, Ázia, Afrika, vždy poznavacky, vzdy dva razy ročne, na jar a na jeseň. V lete sme chodili poznávať slovenské regióny, vždy na týždeň. Chodili sme spolu s priateľmi,vtri manželské páry.
Ale pri tých posledných som sa čím ďalej tým viac do dovolenky musela nútiť, radšej by som ostala doma a z dovolenky som sa tešila domov.
A tak sme to nakoniec vzdali, už päť rokov chodíme len na jedno denne výlety do okolia.
Asi sme to s tým cestovaním prehnali.....

Nie nemam to tak