Ťažký život
Ahojte...chcem sa opýtať, či sa niekto z vás stretol s prípadom psychického týrania zo strany manžela. Vydieranie, alkohol, žiarlivosť, výstupy?( Našťastie zatial bez fyzického útoku)
Určite áno, skôr ma zaujíma riešenie...či sa oplatí volať pri daných "cirkusoch" políciu alebo je to len fraška? Aké sú REALNE moznosti ženy s troma maloletými deťmi , k tomu v súčasnosti na RD brániť sa pred takýmto človekom? Co urobia policajti? aký je postup? dotyčný by sa naozaj mal liečiť u odborníkov jednak z neskutočnej žiarlivosti a jednak z alkoholizmu. Lenže sám si to neprizná. Ďakujem za každú radu, týka sa to mojej blízkej osoby. Neviem ako jej pomôcť.
Nech zoberie seba a deti a odíde preč,kým sa horšie nestane...taký človek sa nezmení..
to je síce fajn takéto rady sa dobre pocuvaju ale horšie realizuju...rodina jej velmi nepomoze, nakolko kazdy ma svoj zivot, deti, byt, starosti, parkrat u nich prespala ale 4 ludia navyse v malom byte nieje trvale riesenie... nemoze a ani nechce ostat rodine na krku, navyse on ju tam lahko najde. Zobrat sa a ist prec...nesediet doma na rodičaku...to je tiez super rada...ale kam ma ist? byvat na ubytovnu? ci kam? alebo do podnajmu, ako utiahne vsetko sama? budem rada ak sa ozve niekto kto to skutocne zažil a podarilo sa to.
@ivmila Na zaciatok docasne sa da aj azylovy dom. Podat ziadost o rozvod a navrh na sud o zverenie deti do svojej opatery. Potom ziadost o vyzivne. Deti do skolky / jasli a zena do prace.
Potom snad vyjde aj nejaky podnajom, pripadne hladat pracu v mensom meste kde bude lacnejsie byvanie. Alebo aspon izba do podnajmu.
Podat si tiez ziadost na mestske socialne byty.
Treba pohľadať miesto napr v krízovom centre. Tam jej pomozu spísať rozvod, zverenie deti, vyzivne. Moze ist pracovat aspon na nejaky úväzok. Popritom bude mat este rodicak co je super. V krizaku mize strážiť deti nejakej inej mamke a ta zas jej a mozu chodit po brigádach.
Treba zmenit telefón, zrusit konto na Fcb, aby mal conajmenej info o nej.
Da sa to, je to tazke, ale da sa to.
Moja kamoska robi v krizaku a takychto príbehov som pocula vela. Zeny sa boja, ze to neutiahnu po finančnej stránke, ale da sa to
komu patri dom/byt? ak su manzelia a je spolocny, nech poziada policiu aby vykazala nasilnika zo spol domacnosti a potom riesit rozvod a sudne rozdelit majetok, aby mohli ostat v dome/byte.
Policajtov volať môžeš, aj oznámenie môžeš podať, oni vás oboch vypočujú a priestupky proti občianskemu spolunažívaniu rieši Okresný úrad, tam si vás znovu predvolajú a oni rozhodnú, nie policajti. Iné by bolo napr. nebezpečné vyhrážanie, to je už trestný čin, ale to si treba riadne uvážiť..
@suesue1983 waw! Ako si to zvladla? To ma zaujima
vieš čo, s tou políciou je to také všelijaké.... Bola som svedkom ako prišla polícia, ale nevidela žiadne fyzické napadnutie, tak sa zobrali preč po svojej robote.... Nemali tam dokopy čo robiť, pretože obaja mali trvalý pobyt na danej adrese tak nič z toho nebolo... Známej asi veĺmi nepomohli....
Polícia ho môže vykázať z domu a následne ona môže podať na súd návrh na nariadenie neodkladného opatrenia. Ak bude potrebovať poradiť, môže sa obrátiť na Centrum právnej pomoci (http://www.centrumpravnejpomoci.sk/).
Ak by došlo k spáchaniu trestného činu (napr. ublíženie na zdraví, týranie blízkej a zverenej osoby, nebezpečné vyhrážanie, nebezpečné prenasledovanie, ...), podala by na neho trestné oznámenie a bol by obvinený, mohol by byť vzatý do väzby, resp. väzba by mu bola nahradená probačným dohľadom, v rámci ktorého by mu súd mohol uložiť zákaz priblíženia sa; pričom dodržiavanie zákazu by mohlo byť kontrolované aj prostredníctvom technických prostriedkov (elektronický náramok, GPS zariadenie; aj keď toto sa zatiaľ veľmi nevyužíva).
@deti95060810 Presne tak,to nefunguje tak,že oni prídu a vyhodia ho z bytu.. Ešte existuje vykázanie z obydlia,ale to by musel ju biť alebo sa jej vyhrážať.. A aj to je len na 10 dní,počas ktorých ona musí podať návrh na súd,ak nepodá,tak on sa môže vrátiť domov.
@ibrunova no len to musí byť pod vplyvok drog, alkoholu, musí tam prísť k násiliu - ako nám povedal policajt, kým netečie krv, o nič nejde....
Takže ako ty píšeš tak, to jej moc nepomôže....
@deti95060810 Presne tak,oni viac nemôžu.. Ponôže jej to jedine ak v tom,že o tom bude záznam,keby ... ( záznam sa píše vždy)
Ja by som sa do ich vztahu nemontovala, ak ona sama bude chciet tak zacne riesit, inac este zakladatelka temy skonci ako najhorsia... a ked tak by som riesila rozdelenie bezpodielove vlastnictvo, nech to rozdelia, ak su vazne dovody a alkoholizmus ohrozuje spolocny majetok, tak neni problem to rozdelit, a potom riesit rozvod ... da sa aj cez centrum pravnej pomoci a informovat sa tam, co konkretne moze robit.
Moc moznosti nema, realita je taka ze v tejto spolocnosti je zena s malymi detmi to najposlednejsie hovno. Moze zacat zhanat azylove domy a dufat ze v nejakom sa najde miesto, ale vacsinou maju plno. Podnajom nikto matke samozivitelke s 3 ks deti neda, s ubytovnou to tiez pojde tazko. Ak aj nahodou najde mimo svojho mesta tak ma smolu lebo do preplnenej skolky jej harantov nevezmu ked tam nebudu mat trvaly pobyt. Na nejaku financnu pomoc od statu moze zabudnut, davky v hmotnej nudzi, prispevok na byvanie, aktivacne prace, cokolvek na to ma narok hocijaky povalac, ale zena s detmi NIE. Poziadat o ne moze az ked bude mat po rozvode a sudom urcene vyzivne... cize za par rokov. Ak nahodou to vyzivne pan tvorstva platit nebude tiez si moc nepomoze, lebo vsak na papiery je napisane ze ma platit a realita uradnikov nezaujma. S pracou tiez ziadna slava pre osamotenu matku, vykrit prazdniny a choroby 3 deti, byt uz o 4 doma poobede a s tymto sa zamestnat ? To bude priam žúžo dobrodrúžo, zamestnavatelia sa o nu potrhaju. Ja navrhujem nech zacne kradnut, vymysli nejaky velky danovy podvod, zacne predavat drogy alebo nech nejak rafinovane zahlusi manzela. To bol samozrejme vtip. Prajem dotycnej mamine vela sil a odvahy zachranit seba a deti, cesta sa vzdy najde len treba vykrocit. A pre ostatne zeny nech je takyto pribeh ponaucenim ze ked stretnes chuja utekaj kym mas len 1 dieta

Tu je cislo na národnú linku:
https://www.employment.gov.sk/sk/linka/
Samozrejme, ze sa oplatí volat policiu, treba dat trestne oznámenie a hlavne ho potom nestiahnuť, ked dotyčný zacne sľubovať hory-doly
Nemusi sedieť na rodicaku, moze ist pracovat skor.