icon

Tolerovali ste príživníka a zmenilo sa to?

22. nov 2024

Ahojte,

veľmi všeobecne,mali ste už niektorá v živote pravdepodobne príživníka, ktorému ste to dlho tolerovali v nádeji,že sa to zmení? Zmenilo sa to? Alebo ste sa museli Vy oslobodiť? Ako sa Vám to podarilo?Ďakujem.

rozculena
22. nov 2024

hej,mala som.........nezmenilo sa,len sa zhoršovalo...rozvod

nellyuana
22. nov 2024

Prizivnik sa nikdy nezmení, jemu to vyhovuje, že nemusí ani prstom pohnúť, práveže sa to len zhoršovalo.

lujza123
22. nov 2024

Áno, taký ľudia sa objavia, či už v kamarátskom, pracovnom, partnerskom ci rodinnom vzťahu. Každý občas na niekoho takého v živote narazí

Treba si uvedomiť ze ten vztah je vzdy vzájomný, ten príživník vzdy žije len z toho čo a koľko mu ty sama dáš. Musíš si vedieť nastaviť hranice, neočakávať ze tomu druhému to samému dôjde. Vedieť to odkomunikovať, povedať NIE a DOSŤ
Ľudia čo cucajú druhých velmi dobre vedia co robia, nieje im to blbé, proste vzdy berú co ten druhý dáva. Ked prestane dávať tak sa začnú financovať sami, ale pokiaľ sú už úplne vyžierky tak väčšinou dvihnú kotvy a idú o dům dál za niekym kto im dá…

Ale to len tie tazke prípady, väčšine stačí ze im iba pripomínas - ideme von, vezmi si peňaženku každý platíme za seba, pridi vecer na navstevu ale dones víno a niečo pod zub, jasne pridi na kávu (50 tu v poradí tento rok) ale kúp jednu po ceste práve mi došla ….

thirstymonk
22. nov 2024

Moja manželka mala. Ja som bol ten príživník. Keď sme sa dali dokopy, razil som ideu, že buď robím, alebo študujem. Ja som študoval, ona aj robila, aj študovala. A tak som sa na nej priživoval. Možno zo pol roka.
Nikdy sme s finančnou otázkou nemali žiaden problém, odkedy sme spolu začali chodiť, brali sme všetko ako naše spoločné prachy.

Samozrejme, VŠ som nedokončil a začal pracovať, potom som zas podporoval ja ju. Ešte pred svadbou sme kúpili dom a prerabali ho, čiže už sme všetko považovali ako spoločné.

autor
22. nov 2024

@lujza123 Ďakujem pekne za vysvetlenie. Ja mám práve problém práve s tými hranicami zo strachu z opustenia a kritiky.
Je mi častokrát i hlúpe poznmenávať, pripomínať, ale keď to tomu človeku nie je hlúpe? Viem, že som dlho odpúšťala a potom som už prejavila aj hnev a teraz fungujeme tak, že požičiam, ale už s tým, že mi to daný človek vracia. Idú sviatky, som ochotná ešte pomôcť s jedlom a prežitím, ale na ďaľší rok už nemôžem opakovať rovnyký scénar, dúfam nakoľko ja mám strach z toho obviňovania a pod.

ibajaanikiny
22. nov 2024

Mala a pomoze len zbavit sa,teraz som sa zbavila a prizivuje sa na cudzich ludoch v ich dome,davam in tak rok,kym na to pridu

lujza123
22. nov 2024

Nuž nastaviť si hranice je pri takýchto ľuďoch ťažké, pretože klasické NIE co normálny človek pochopi takáto vyžierka ignoruje.
To sú skratka ľudia odolný voči akýmkoľvek náznakom či vysvetlovaniu.
Sú dva druhý príživníkov, obidva typy spája spoločná vlastnosť - sebectvo.

Jeden typ je skratka lakomec, svoje peniaze neminie ani za svet a preto skúša všetky možné spôsoby aby mu jeho život platili iný ľudia

Druhý typ je večná obeť. Takýto človek je sam o sebe presvedčený ze je obeťou zlého nespravodlivého sveta a preto nemá peniaze. Nikto ho nechce zamestnať, nemôže ist do prace lebo ma 6 ročne dieťa o ktoré sa musí starať, nemôže pracovať lebo mu nejde autobus, ma zdravotne problémy (väčšinou úplne bezne ake ma väčšina ľudí) ale tento konkrétny človek tvrdí ze koli ním nemôže pracovať …. Tento typ si pride požičiavať vzdy so srdcervúcim príbehom prečo potrebuje peniaze, je veľmi presvedčivý v opise nespravodlivosti ktoré sa mu deju a ked sa pokúsiš odmietnuť začne ta obviňovať, citovo vydierať ….

Áno aj to ze idú sviatky takémuto nahráva do kariet. Co robil celý ten rok ked nema pred sviatkami peniaze? A ty ako na sviatky peniaze nepotrebuješ? Vieš ze vyzierke je úplne u prdele co ty potrebuješ, vidi len seba a svoje potreby …

Samozrejme ze ked takehoto človeka odmietnes začne ta obviňovať a zranovat na najcitlivejších miestach, na to sa priprav

Vieš co tvrdí každá humanitárna organizácia? Nosenie materiálnej pomocí a jedla žiadnym chudobným nepomôže, jediny spôsob ako im pomôcť z dlhodobého hľadiska je naučiť ich sebestačnosti

Takže ak ti je toho tvojho príživníka luto pomôž, ale nie finančne

sissy27
22. nov 2024

Hm, nebolo to vyslovene, ze som to tolerovala, len som to ako silna emancipovana a zalubena zena nejaky cas nevidela 😂 ale rychlo sa mi oci otvorili a potom som si bez hanby vypytala co mi dlzil, aspon cast. To bolo take, ze “laska nemas drobnych 20 korun? Mam len celu tisicku a nebudu mi mat vydat”… len to bolo tak 3x za tyzden… “laska prosim ta zaplat/kup, potom ti dam”… to “potom” nikdy neprislo… panko si 2x denne napustal horucu vanu a rochnil sa tam aj hodinu, medzitym dopustal lebo ved vychladla… nedoplatok som mu uz oplieskala o hlavu a vypytala som si. To len tak narychlo co mi napadlo po tych rokoch.
Podotykam, ze exot zarabal 3x viac ako ja, takze to nebolo o tom, ze potreboval pomoct, cista vychcanost z jeho strany.

rozculena
22. nov 2024

@thirstymonk ty si nebol príživník,obaja ste s tým boli vysporiadaný,bolo to dočasné.

ghoul_
22. nov 2024

Nie, netolerovala by som to. Pošli ho preč zo svojho života.

cacianka
22. nov 2024

Mladá hlúpa - tolerovala som, teda najprv chápala ťažkú situáciu, potom dávala šance a nakoniec som hľadala cesty ako sa ho zbaviť. Ľutujem že som ho neposlala do prdele skôr, ale to bolo dávno, nemal mi kto poradiť, podržať, nebola takáto sila internetov a MK.

kaktusik007
23. nov 2024

a ja ti poviem aj iny priklad, nie partnersky... Spoluziacka je z daleka, prechadza mojim mestom ked ide do skoly - zacalo to tak nevinne, ci ju nevezmem zo skoly k vlaku... potom tato poziadavka bola castejsie... a uplne ma dorazilo, ked to zacala brat ako samozrejmost nie len na cestu zo skoly, ale aj do skoly.... Uplne ma to unavovalo, mysliet na to, ze pred siedmou musim byt na stanici aby sme stihli prednasku... Tak som to stopla - bez vysvetlenia, ale s dostatocnym predstihom, nech so mnou uz nerata. Nie som povinna jej nic zdovodnovat a ani vysvetlovat.

postav sa za seba dievca.

hopsas
23. nov 2024

Môj bývalý priateľ bol taký. Možno by som nepoužila výraz prizivnik, lebo.mal pracu ale strašne rozhadzoval peniaze a požičiaval si odo mňa, aj auto, ktoré mi nabúral a nepriznal sa. Keď som chcela peniaze vrátiť, poslal na účet ale nasledoval koniec medzi nami dvoma.