Tvoj tato nie je tvoj tato
Ahojte, mam takmer 6 rocnu dceru. Ked nemala ani rok som si nasla partnera ktory sa o nu staral ako o svoju. Tento rok nastupuje do skoly. Chceme jej povedat pravdu, ze ma este jedneho otca. S jej biologickym otcom sa nestretava vobec ani ho nepozna ale jeho mamu ano aj jej hovori babka len teda si to este nespojila s tym, ze musi byt niektoreho rodica mama. Ked bola malinka sme jej to hovorili ale casom na to zabudla kedze sme jej otca uplne vyradili zo zivota a aj partnerova rodina ju zobrala za svoju. Ako jej to najlepsie povedat aby to pochopila a nebola z toho vykolajena? Prosim poradte mi. Je velmi rozumna myslim , ze je ten spravny cas jej to povedat. Dakujem
@mamickazuzanka Ja by som to praveze neodkladala, ale od malicka hovorila fakty... ked je k tomu prilezitost, napriklad ked sa pyta na to ako sa rodi babatko, tak spomenut, ze nie vzdy sa o dieta stara ten, kto naozaj dieta splodil, ze to je biologicky otec, ale ten s rodinou niekedy nie je a stara sa druhy tato, ktory ma dieta velmi rad.
Jednoducho primerane veku pri vhodnych temach a od malicka. Nenechavala som to na neskor, brala by som to ako velku krivdu ze mi bol zatajeny takyto fakt.
Podla mna tiez povedat, ja by som jej som povedala ze dieťatko sa narodí z dvoch buniek a jednu ma od mamičky a druhu od iného muža ako je jej ocko - kedže tak ho berie ked ju od mala vychováva, tiez by som jej povedala ze to jej ocko nedal svoju bunku neznamená ze ju jej ocko nelubi, alebo lubi menej, prave naopak, o to ju lubi viac, lebo miesto jednej bunky jej dava kazdy den kúsok zo seba tym ze ju vychováva a dava lásku 🙂 Ona pojmu bio a nebio este nebude rozumieť...
Urcite jej to chcem povedat teraz lebo jej napadne, ze ma tri babky a nie len dve ako ostatne deti. Nechcem jej klamat ja by som bola urcite nestastna keby som sa ako nast rocna dozvedela, ze som bola cely zivot klamana aj ked v dobrom. Ona je na svoj vek velmi rozumna a mam pocit, ze teraz je ten spravny cas este je mala moze to brat ako sucast svojho zivota. Len ako jej to podat bola by som rada keby sa ozval niekto co si takymto problemom presiel. Mna to dost tazi a myslim si, ze kazdy si zasluzi vediet pravdu ci maly alebo velky.
@fokuska S týmto súhlasím čo si napísala,že primerane veku, len je treba uvážiť čo je primeraný vek na takéto niečo. Dcéra mala 3 roky, keď sme sa rozvádzali, jej otec bol všeobecne málo s nami, teraz je nevidel dva roky, celkovo ju mal asi 2x, ale tie otázky potom no pre mňa to bolo ťažké. Zrejme to beriem inak.
tiez sa priklanam k nazoru povedat teraz ako neskor....neskor predsa aj puberta moze urobit vela... 🙂 drzim palce
@mamickazuzanka Pozri, urob tak ako to cítiš momentálne, moja dcéra má teraz 7 rokov a berie to už naozaj inak, pokrvného oca volá krstným menom a začala to robiť úplne spontánne sama od seba. Tiež mám nového partnera, toho volá otec. Koľkokrát sa ma spýtala, že prečo si ju nebráva, no čo jej mám povedať, že ju nechce vidieť? Ťažké situácie toto tu. Držím palce
@lienqa aj pre mna je to tazke a aj pre partnera. Urcite je tam strach ako zareaguje ale je to zivot taketo veci sa deju.
Dakujem za rady.

urcite jej to treba povedat, mozno postupne, zacat tymi babkami, ze ma aj tretiu, lebo....
ide do skoly, nikdy nevies, kde sa to moze dozvediet a radsej nech to vie od vas
@mamickazuzanka ja by som jej to urcite povedala co najskor...este predtym, ako pojde do skoly, cim neskor, tym horsie..treba dievcatku povedat, ze otec je ten, co sa u na stara, nie ten, co ju splodil (samozrejme jej vysvetlit okolnosti primerane veku), neboj, pochopi...
podla mna, teraz to treba riesit, a vies ju odmalicka k tomu, ako sa veci maju..ked je to povies v 10tich, mozno bude nahnevana na teba, na partnera a bude to urcite horsie prezivat
@lienqa Myslela som to tak, ze hovorit urcite uz od malicka, od zaciatku - ale hovorit to slovami veku primeranymi. Ked s tym dieta vyrasta od malicka, tak mu to je prirodzene, ale dozvediet sa zrazu v 6-7-8 rokoch nieco take - myslim, ze dieta to bude tazsie spracuvavat.
Znami maju adoptovane dietatko (uz ako novorodenca) a od malicka vedelo, ze nevyrastlo v brusku tejto mamky, ale inej mamky, ktora sa o neho ale nemohla starat a preto ma druhu mamku. Dieta to berie od malicka v pohode, je mu to prirodzene.
@mamickazuzanka Normálne jej to vysvetli, ako to bolo keď bola maličká, deti sú chápavejšie ako si myslíš 🙂
@mamickazuzanka riesila som podobne. Asi by som jej povedala, ze vie, ze kazde dietatko ma tatina a ona ma dvoch. Jedneho, ktoreho mala mamina rada aj on ju, len potom sa zistilo, ze nie je ten pravy. A tak si vas nasiel druhy tatino, ktory je ten najlepsi a preto ste vsetci spolu. A preto ma aj namiesto 2 babiek az 3. Skusila by som z toho spravit prednost/vyhru. V podstate aj je.😊
Znama si zaziadala o adopciu a chodili povinne na sedenia s psychologickou a ta im radila, aby to dietatu oznamili vo veku 3-4 r, takze urcite jej to treba uz povedat a mozno by si sa aj ty mohla stretnut s detskou psychologickou a poradit sa, ako na to. Moj muz bol v tej istej situacii, jeho matka to odkladala, povedali my to ako 13 rocnemu a na nom to zanechalo nasledky doteraz. S nahradnym otcom sa uplne odcudzili, nemaju ziaden kontakt a bio otca ani nepozna
@mamickazuzanka skus zobrat papier a dat jej nakreslit rodinu, koho si predstavuje pod pojmom rodina a nechat ju kreslit. Skus ju potom aj na tie babicky naviest a potom rozkreslit sirsie vazby a zakomponujes tam koho potrebujes. My sme obkreslili dno misky, do jedneho sme kreslili nasu rodinu, do dalsej mna s mojou povodnou rodinou,kym so sa vydala, to iste s manzelom a takisto sme mu ukazali, raz taky isty kruh moze vytvorit on
Osobne by som jej to vysvetlila tak vseobecne, (napriklad vecer ked spolu sedite a rozpravate rozpravku) ze niekedy sa stane ze .... a na koniec dodala "ako aj ty, vdaka tomu mas 3 babky". Hlavne medzi recou, ako sa hovoria bezne veci, ako idem smeti vyniest, ci nakupit, aby to brala ako nic vynimocne, ale nieco uplne bezne. Urcite nie v style, pod ku mne chcem sa s tebou o niecom porozpravat.
Hovorim to zo skusenosti, ked som mala 6 rokov, zavolali si ma rodicia, stary rodicia, obkolesili ma a zacali mi hovorit ze nieco sa stalo, ze prastarka zomrela, no bola som z toho hotova. Ked najblizsie niekto zomrel, povedali mi to medzi recou, ani uz neviem ako, ale ten prvy teatralny oznam mam stale pred ocami a to som mala 6 rokov
ja by som jej to asi normálne povedala ak jej to chcete fakt povedať už teraz aj keď si myslím, že je ešte maličká
A mozno ontom aj vie, resp. Tusi to, len to neriesi. 6 rocne dieta jenuz dost velke aby toto chapalo.
Tak jej normalne povedzte,ze ma este jedneho ocka, o ktorom neviete kde je a tak....ona nebude chapat co to znamena, ale aspon to bude vediet...a potom jej to vysvetlite dopodrobna ..ked bude tomu trosku viac rozumiet...lebo vysvetlovat jej,ze dve bunky a ako sa spoja a kde sa spoja...je skoro...nebude rozumiet....ale ze ma dvoch ickov to musi vediet....
Takze dnes som jej to povedala. Zobrala to uzasne aj ked to urcite uplne nechape ale aspon o tom vie. Povedala, ze je dobre, ze teraz ma dobreho tata. Odpadol mi velky kamen zo srdca bolo to pre mna strasne tazke. Dakujem za rady
@mamickazuzanka Ahoj, mňa od 3. roku vychovával tiež "druhý otec". Biologický o mňa nejavil záujem, poznám ho iba z fotky, nič viac. Keď som nastupovala do školy, tak mi mamina povedala, že niekedy to ani v živote dospelých nie je bezproblémov a stáva sa, že časom zista, že nie vždy sú šťastní s tým, kto je otcom dieťaťa. Vtedy mi povedali, že aj naša rodina je toho príkladom a maminu a mňa má rád " môj terajší otec", lebo ten môj "ozajstný" si našiel šťastie inde. Predtým som už ako - tak, bola v obraze o tom, ako sa rodia deti.
Som rada, že mi to povedali, lebo v škole mi to neskôr povedali tiež.

Prečo máš pocit, že jej to treba už povedať? Keď to doteraz neriešila, ešte by som jej to asi nehovorila a počkala kým bude väčšia. Zbytočne budeš trápiť jej detskú hlavičku. Nepoznala bio otca tak o problém menej, my sme sa dozvedeli až v puberte, že dedo nebol náš bio dedo 🙂 a žiadne ujmy z toho sme nemali, aj keď je to asi blbé prirovnanie. Partnera volá otec?