icon

Viete poradiť dobrého psychológa?(SE,SI,MY)

1inis1
28. jún 2018

Vedeli by ste poradiť nejakého fakt dobrého odborníka? SE, SI, MY resp. v okruhu cca 20 km? Neplateného? Ďakujem.

1inis1
autor
28. jún 2018

A prosím naozaj len k veci, čiže ano/kde.

3009
28. jún 2018

@1inis1 na neplateného psychológa máš nárok ak máš výmenný lístok od obvodného lekára.

1inis1
autor
28. jún 2018

@3009 ďakujem, to viem. Lenže niektorí sú len platení. A bol mi daný kontakt na vraj dosť dobrú, len tá zase nemá zmluvu s mojou poisť., čiže by som musela platiť a voľný termín až za 3 mesiace. Normálne problém toto. A potom sú tie v CPPS (kedysi sa to tak volalo, teraz neviem...), ale tie mi neprídu až také odborníčky, neviem....možno ako kto.

janulina.k
1. júl 2018

Dobrí psychológovia väčšinou nemajú zmluvu s poisťovňami /česť výnimkám/. Lepší psychológ si nechá zaplatiť za služby od 30eur/hod. vyššie. Veľmi dobrá je v TT dr.Demovičová, ale súkromná, 50eur/hod. Záleží, akého psychológa potrebujete - klinického, poradenského, atď.

1inis1
autor
1. júl 2018

@janulina.k Fúha to je veľa, veď ak sú sedenia napr. aj raz týždenne, to je 200 za mesiac....pol výplaty. A prosím Vás aký je rozdiel medzi klinic. a poradensk., myslím konkrétne v praxi. Klinick. robí v zdravot. ale ako viem akého potrebujem??

ludowica
2. júl 2018

Nenapísala si, čo Ťa konkrétne trápi (školská zrelosť dieťaťa? problémy v partnerstve? závislosť? psychóza?) Od toho sa potom odvíja odborník. A tiež podľa toho, či chceš len poradiť nejakú info a nasmerovať (a potom si to budeš riešiť sama), alebo si naozaj nevieš so závažným problémom rady a je treba pomoc odborníka.
Napíš zbežne čoho sa to týka, možno Ťa nasmerujem. No keby som to chcela veľmi zjednodušiť, tak:
--- KLINICKÝ psychlóg je taký, čo diagnostikuje, robí terapiu. Napr. stanovuje diagnózu autizmus a pracuje s tým.
--- PORADENSKÝ psychlóg by mal robiť len poradenstvo - čiže skôr len rady, ale nemal by v rámci poradenstva robiť terapiu. Napr. môže radiť týraným ženám, kam sa majú obrátiť o pomoc, na čo majú právo a podobne. Ale už nepracuje s tým, aké hlboké procesy vedú k tomu, že sa žena nechá týrať a aký typ muža si vyberá a prečo ....
--- PSYCHIATER - to je lekár a pracuje s diagnózami, má právo aj predpisovať lieky. Pracuje už s vecami psychiky, ktoré majú aj nejaký medicínsky nález napr. psychózy.
--- PSYCHOTERAPEUT - ten robí psychoterpiu - vysoko odborná práca s napr. závislosťami, s rodinnými problémami, práca s deťmi.

30-50€ za hodinu je dosť, ale zas ak nájdeš dobrého a budeš spolupracovať, tak súčasný trend krátkej terapie 6-10 sedení Ti môže veľmi významne pomôcť. Podľa toho, o čo ide. Za poradenstvo je to menej, cca 20 €. Ale tam dostaneš len rady. Za 30-50 € dostaneš naozaj hlboký vhľad do vecí, ktoré sa Ti dejú .... a niektorým (väčšine) to veľmi pozitívne zmení život. A dokonca niekomu aj po prvom sedení, lebo je to zážitok tak odlišnej komunikácie a pohľadu na vec, že si sa s takým ľudským prijatím možno ešte ani nestretla. Ale musíš trafiť na dobrého odborníka ( a človeka) a takému to teda treba aj náležite zaplatiť. Tak je to všade, nech u právnika, u zubára, ...