icon

Ako právne a ľudsky riešiť vydedenie dieťaťa?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:22

Ahojte, potrebujem sa poradiť… Máte niekto skúsenosť s vydedením dieťaťa, s ktorým dlhodobo nemáte kontakt a nejaví o vás záujem? Žije s partnerkou, o ktorej mám pocit, že ho negatívne ovplyvňuje, a náš vzťah sa úplne prerušil.

Pozerala som si aj rôzne stránky, kde sa píše, že dôvodom môže byť, ak dieťa o rodiča neprejavuje „opravdivý záujem“. Viete mi prosím vysvetliť, čo sa tým myslí? Ako sa to posudzuje?

Zaujíma ma, ako ste to riešili, právne aj ľudsky. Čo všetko je potrebné splniť a na čo si dať pozor? Ďakujem za každú skúsenosť.

guudy
Dnes o 07:23

@pytame_sa_za_teba zajdi za notarom a s nim to preber.

anonym_4daf51
Dnes o 07:29

@pytame_sa_za_teba predajte byt za života na jedno z detí, alebo komu chcete ten byt dať a ostatní sa môžu aj na hlavu postaviť. Nechajte si tam doživotné právo.

melanta
Dnes o 07:40

Nie, slovenské zákony nepoznajú niečo ako vydedenie. Daruj za života svoj majetok inému a nebude čo dediť. Je možné spísať závet, avšak dieťa je neopomenuteľný dedič, čiže závetom to tiež nevieš vyriešiť. Právnik @draik sa k takýmto otázkam opakovane vyjadril, evidentne si si nedala námahu vyhľadať tu podobné diskusie. Tak možno sa vyjadrí aj v tejto diskusii. V každom prípade, určite ti všetky otázky zodpovedie aj zrealizuje právnik, ktorého oslovíš a zaplatíš.

sisska96
Dnes o 07:44

Spíš závet, že kto má dediť

anonym_633178
Dnes o 07:46
@melanta

Nie, slovenské zákony nepoznajú niečo ako vydedenie. Daruj za života svoj majetok inému a nebude čo dediť. Je možné spísať závet, avšak dieťa je neopomenuteľný dedič, čiže závetom to tiež nevieš vyriešiť. Právnik @draik sa k takýmto otázkam opakovane vyjadril, evidentne si si nedala námahu vyhľadať tu podobné diskusie. Tak možno sa vyjadrí aj v tejto diskusii. V každom prípade, určite ti všetky otázky zodpovedie aj zrealizuje právnik, ktorého oslovíš a zaplatíš.

@melanta preco zavadzas? Institut vydedenia samozrejme existuje aj dovody na neho su dane, treba to riesit cez notara treba urobit zavet a pre neopomenutelnych dedicov spisat listimu o vydedeni, ktora sa ulozi do centralneho registra
podmienky dedenia sa idu menit odporucam ti autorka otazky aby si zasla sa poradit za notarom.
co sa tyka ludskej stranky tak za vztah su zodpovedne obe strany, je to ludsky velmi nestastna situacia ja by som urobila nejake pokusy o kontaktovanie svojho dietata, nez to urobis

anonym_fcabf2
Dnes o 07:49

@pytame_sa_za_teba co konkretne znamena "nejavi zaujem"? Ked si sa teda rozhodla takto radikalne to riesit a vydedit vlastne dieta

anonym_c4ada5
Dnes o 07:49
@sisska96

Spíš závet, že kto má dediť

@sisska96 aj pri závete má dospelé dieťa nárok na 50% svojho podielu, v tejto časti by bol závet neplatný
treba počkať plánuje sa meniť občiansky zákonník kde by dieťa dostalo menej

netreba zbrklo darovať majetok aby ho nezdedilo dieťa, lebo nikdy nevieš ako dopadne ten komu ho daruješ, môže gemblovať alebo dostane exekúciu a o majetok príde

ten záujem sa myslí v tom ak potrebuješ pomoc v starobe, chorobe a dieťa ti nepomôže

melanta
Dnes o 07:52
@anonym_633178

@melanta preco zavadzas? Institut vydedenia samozrejme existuje aj dovody na neho su dane, treba to riesit cez notara treba urobit zavet a pre neopomenutelnych dedicov spisat listimu o vydedeni, ktora sa ulozi do centralneho registra
podmienky dedenia sa idu menit odporucam ti autorka otazky aby si zasla sa poradit za notarom.
co sa tyka ludskej stranky tak za vztah su zodpovedne obe strany, je to ludsky velmi nestastna situacia ja by som urobila nejake pokusy o kontaktovanie svojho dietata, nez to urobis

@anonym_633178 to, že spolu nemajú dobré vzťahy nie je dôvod na vydedenie. Syn jej neubližuje, nemá na ňu zlý vplyv.

anonym_0aed18
Dnes o 08:11
@melanta

@anonym_633178 to, že spolu nemajú dobré vzťahy nie je dôvod na vydedenie. Syn jej neubližuje, nemá na ňu zlý vplyv.

@melanta ty máš výbornu vlastnosť odpovieš a vypichnes len na to, čo sa ti hodí a zároveň pekne človeka zhodis.
@pytame_sa_za_teba toto robia často manipulatívni rodičia.Ked ty takto, tak my ťa vydedime ..a just, aby si videl, že máme silu a s nami sa nebudeš zahrávať.Hladaj v sebe odpovede prečo prerušil kontakt kde sú dobré vzťahy neexistuje, aby kvôli priateľke odrezal rodičov.

anonym_61391d
Dnes o 08:22

Ma sa meniť zákon,tak by som pockala alebo poradila sa s notárom
Ale to ze máš pocit, že priateľka ho negatívne ovplyvňuje a nemáte kontakt, podľa mňa je slabý dôvod na vydedenie... aspoň ja by som to nedokázala
Ľudia sa menia k horšiemu,k lepšiemu a zomierať s tým, že čakám, že moje dieťa v jeho ďalšom živote už nebude dobrý človek aby si nezaslúžil ani 5 korún... ?
Tiež sa mi to môže stať a veľa nad tým rozmýšľam a preto mám jasno, že aj keby hocičo sa udialo ..viera v nápravu mojej krvi je viac ako riskovať rozflakane dedičstvo

anonym_c92814
Dnes o 08:25

Pokial sa nechystas zomriet zajtra, tak taketo blbosti ako prepisovat majetok na niekoho cudzieho ci len jedno dieta fakt nerob... o par rokov sa syn s partnerkou mozno rozijde, najde si fajn zenu, bude mat deti, vy sa zasa budete bavit, vnucata ta navstevovat a on zisti, ze dom je prepisany komplet ako priklad len na brata... mne je uplne jedno, co bude po mojej smrti s majetkom, taketo tomu pridam tomu uberiem ten si zasluzi ten si nezasluzi ide uplne mimo mna, na co je to dobre. Verim, ze ta to mrzi, tak si najdi v okoli nejaku rodinu,, kde mozes byt "adoptivnou" babkou, vela mladych parov niekoho hlada, kto by sa stal sucastou ich rodiny... nebud zbytocne zatrpknuta, veci sa mozu este zmenit.

anonym_9829f1
Dnes o 08:35

V rodine máme matku (nie moju ale nechcem uvádzať môj vzťah k nej) ktorá vydedila svojho syna kvôli tomu že kradol, predával veci z domu, hrozila mu basa, požičiaval si od úžerníkov čo im chodili klopať domov na dvere, kradol matke aj otcovi peniaze z peňaženky a celkovo bol nezvládnuteľny. Keď máš takýto problem, určite budeš ochotná zaplatiť 50-100€ za radu právnika a pripadne aj vyriešenie tvojho problemu. Nepoznáme tvoju špecifickú situáciu a právnik/notar ti bude lepšie vedieť poradiť keď mu objasniš tvoje dôvody a majetkovo-rodinne pomery

Paradoxne vydedila ho keď bol nazvladnutelny, ale s odstupnom času čím je starší tým viac sa zaujíma o mamu a len tak jej zavola ako sa ma a čo nove. Jej dcéra ktorú ešte nedávno mala na krku sa jej ani neozve.. čiže si to rozmyslí 2x s tým vydedenim

anonym_c4ada5
Dnes o 08:39
@anonym_9829f1

V rodine máme matku (nie moju ale nechcem uvádzať môj vzťah k nej) ktorá vydedila svojho syna kvôli tomu že kradol, predával veci z domu, hrozila mu basa, požičiaval si od úžerníkov čo im chodili klopať domov na dvere, kradol matke aj otcovi peniaze z peňaženky a celkovo bol nezvládnuteľny. Keď máš takýto problem, určite budeš ochotná zaplatiť 50-100€ za radu právnika a pripadne aj vyriešenie tvojho problemu. Nepoznáme tvoju špecifickú situáciu a právnik/notar ti bude lepšie vedieť poradiť keď mu objasniš tvoje dôvody a majetkovo-rodinne pomery

Paradoxne vydedila ho keď bol nazvladnutelny, ale s odstupnom času čím je starší tým viac sa zaujíma o mamu a len tak jej zavola ako sa ma a čo nove. Jej dcéra ktorú ešte nedávno mala na krku sa jej ani neozve.. čiže si to rozmyslí 2x s tým vydedenim

@anonym_9829f1 u nás podobne, blízka rodina rodičia prepísali dom na dcéru, syn žije u nich mamahotel, gembluje, pôžičky, exekúcie aj ukradol mame zlato a odniesol do záložne ale odmietla to nahlásiť aby ho nezavreli

anonym_4438a4
Dnes o 08:52

Mas len to jedno dieta, ci 2 a viac a tomu, ktore sa nezaujima sa pomstis darovanim vsetkeho tomu druhemu? Najefektivnejsie vydedenie je Darovanie druhemu. Mame v rodine take "oripady", taki hovnivali porucnici mali mat len toiho milovaneho Jedinacika🌠

anonym_952482
Dnes o 09:06
@anonym_0aed18

@melanta ty máš výbornu vlastnosť odpovieš a vypichnes len na to, čo sa ti hodí a zároveň pekne človeka zhodis.
@pytame_sa_za_teba toto robia často manipulatívni rodičia.Ked ty takto, tak my ťa vydedime ..a just, aby si videl, že máme silu a s nami sa nebudeš zahrávať.Hladaj v sebe odpovede prečo prerušil kontakt kde sú dobré vzťahy neexistuje, aby kvôli priateľke odrezal rodičov.

@anonym_0aed18 presne, uz vo vela diskusiách som si všimla, ze okrem rady aj rada podrypuje ako zatrpknuta babizna