icon

Vyplatenie sestry

kladdy
1. nov 2025

Ahojte.
Chcela by som sa opýtať na váš názor.
Bývame s mamou v rodičovskom dome s manželom a dvoma deťmi.
Býva tu ešte aj sestra s priateľom, ale už čoskoro majú hotový dom.
Maminy som sa pýtala ako si to predstavuje, a ona aby sme tu ostali nakoľko je to veľký rodinný dom pre ňu samú.
Sestra chce aby som ju vyplatila, mamina taktiež aby sme jej nejaké peniaze dali.
Sestra chce aby sa spravil znalecký posudok a aby som ju z polovice vyplatila, s čím nesúhlasím nakoľko pri rozvode rodičov som pomohla mame s hypotékou, ona ma nízky príjem a nedostala hypotéku, čiže hypotéka je na mňa ale platí to mamina.
Aj tak nemáme dobre vzťahy so sestrou, a nechcem to ešte viac kaziť ale zasa ani nechcem aby som na to doplatila.
Pravdu povediac najradšej by som sa tiež odsťahovala, ale je mi ľúto maminy.

Strana
gelifil
1. nov 2025

fuha...kolko este treba platit hypo?

anonym_bbbde2
1. nov 2025

@kladdy kedze mama suhlasi so sestrou, odstahovala by som sa a veci riesila az potom, ked ich bude treba riesit. Mamin vek? Tato situacia vyzera byt ze pridu dalsie zbytocne konflikty.

mirola
1. nov 2025

a ako to chcu pravne osetrit? Ja by som taketo veci neriesila teraz, ale az ked.. tu mama nebude..

anonym_631c7c
1. nov 2025
@mirola

a ako to chcu pravne osetrit? Ja by som taketo veci neriesila teraz, ale az ked.. tu mama nebude..

@mirola tiez je to divne riesit teraz ked vsetci ziju...fuj a doteraz tam byvali a neplatili nikde drahe najomne. co sa uz pochovavaju to je ozaj nechutne

amonet
1. nov 2025

za mna je rozumne riesit to hlavne ked je situacia takato a ty mas na sebe hypoteku. inu hypo by ti este dali? mas realnu moznost ako inak riesit svoje byvanie?

rieste to teraz kym neinvestujes do domu viac a potom budes plakat ze mas sestru vyplacat z vyssej sumy

gelifil
1. nov 2025

nie je to divne a nie je to fuj....

ivik4
1. nov 2025

Vsak ale aj tu hypo Ti plati mama, nie ty.
Za mna to tiez nieje fuj. Co je na tom fuj ? Ci ja zle chapem ? Sestra vie o hypo a vsetkom? Aj ste nieco vrazili do domu ?
Podla mna je asi lepsie riesit to teraz lebo toto asi lahky priebeh mat nebude

anonym_202c3b
1. nov 2025

len aby si nato nedoplatila. nepíšeš matkin vek. ale aj tak nikdy nevieš ako to dopadne s matkou. možno nebude potrebovat vašu pomoc - pomoc detí. ale ak áno tak to len ešte potom prídu problémy. starať sa o starého človeka s diagn. nie je maličkosť.
najlepšie je všetko predať a e rozdeliť.
dom je aký starý? lebo je dosť možné že znalec dom ohodnotí na pomerne nízku cenu, len sestra zas začne krútiť aby si zaplatila cenu trhovú. mne osobne sa to stalo so súrodencom.
inak všetko na papier - žiadne len povedala si kedysi pred x rokmi.

deti95060810
1. nov 2025

moji rodičia rozdeľovali majetok 20 r pred smrťou. nič zvláštne na tom nie je. a už vonkoncom nie fuj. bývali aj naďalej vo svojom dome aj keď im už vôbec nepatril po právnej stránke.

anonym_0fbe3e
1. nov 2025

vôbec nie je divné riešiť to teraz, nikoho predsa nepochovávajú. len s chcú upratať v rodine. A teraz to treba riešiť preto, že by mala mama k tomu niečo povedať, keď tu nebude, už to nepôjde. Autorka pomohla s hypo a zrejme pomôže aj s platením, keď sa sestra odsťahuje, lebo mama to asi z dôchodku neutiahne a s najväčšou pravdepodobnosťou sa o mamu aj postará, ak už nebude vládať. Spravodlivé by bolo zavolať odhadcu, ohodnotiť dom a sestre vyplatiť nie polovicu, ale časť, ktorú bude mama považovať za optimálnu vzhľadom na situáciu a dom darovať dcére, ktorá s ňou zostane s doživotným právm užívania pre seba. S návrhom by mali súhlasiť všetky tri zúčastnené. Nie, že vyplatiť nejaké peniaze, všetko riešiť s právnikom

eva8
1. nov 2025

Hypoteku plati mama.
Dom je napisany na koho?
- Ked na mamu, tak hrozi, ze sestru vyplatis 2x. Teraz a po dedicskom konani, ked bude polovica sestrina, moze si opat narokovat.
- Ked na teba, hypoteku by si mala platit ty a nie mama. A urobit znalecky posudok, odcitat vysku zvysnej hypoteky, vydelit dvoma a vyplatit sestru. Vsetko pisomne dokladovat, ak so sestrou zle vychadzate, tak aj pred notarom vsetko okolo domu osetrit - mama, sestra, ty.

Aj tak by som v prvom rade osetrila vztah medzi sestrou a tebou 🙂

ivik4
1. nov 2025

A mama Ti co povedala na to ked si jej povedala svoj nazor ?

prasiatko30
1. nov 2025

Okrem toho, ze si pomohla mame s hypotekou, si aj investovala do reforiem domu? Vsak sestra hovoori spravne - urobi sa znalecky posudok, ty vydokladujes co si zaplatila viac ako tvoja sestra, tvoja sestra vydokladuje co zaplatila ona a rozdeli sa na polovicu, ktoru jej vyplatis. Najlepsie vsetko pred notarom a prevodom penazi. To hej dom by som bud od matky odkupila alebo by som tlaxila na mamu nech ti ho daruje - proste vysporiadat to tak aby matka uz na LV nebola ako vlastnik. Ale cely dom by bol na teba. Aby ti po smrti neprisla sestra a neziadala o dalsie vyrovnanie zo zrenovovaneho domu

anonym_202c3b
1. nov 2025
@prasiatko30

Okrem toho, ze si pomohla mame s hypotekou, si aj investovala do reforiem domu? Vsak sestra hovoori spravne - urobi sa znalecky posudok, ty vydokladujes co si zaplatila viac ako tvoja sestra, tvoja sestra vydokladuje co zaplatila ona a rozdeli sa na polovicu, ktoru jej vyplatis. Najlepsie vsetko pred notarom a prevodom penazi. To hej dom by som bud od matky odkupila alebo by som tlaxila na mamu nech ti ho daruje - proste vysporiadat to tak aby matka uz na LV nebola ako vlastnik. Ale cely dom by bol na teba. Aby ti po smrti neprisla sestra a neziadala o dalsie vyrovnanie zo zrenovovaneho domu

@prasiatko30 tlačila na matku. 🙄😨
to bude rodinná idylka.

kladdy
autor
1. nov 2025

Dom je napísaný polovica na mňa a polovica na maminu, ale len kvôli hypotéke, hypotéku platí mamina nakoľko z toho vyplatila otca keď sa rozvadzali.
Všetko by som samozrejme chcela dat na papier pred právnikom. So sestrou sa vztah nezlepší, žije si v jednej izbe bez žiadnych kontaktov, antisocialny typ, ja som snahu mala ale z jej strany žiaden záujem. Hypotéka je vo výške približne 40% z hodnoty domu.

kladdy
autor
1. nov 2025
@ivik4

A mama Ti co povedala na to ked si jej povedala svoj nazor ?

@ivik4 mamina povedala ze aby som ju vyplatila ale určite nie z polovice

kladdy
autor
1. nov 2025
@anonym_0fbe3e

vôbec nie je divné riešiť to teraz, nikoho predsa nepochovávajú. len s chcú upratať v rodine. A teraz to treba riešiť preto, že by mala mama k tomu niečo povedať, keď tu nebude, už to nepôjde. Autorka pomohla s hypo a zrejme pomôže aj s platením, keď sa sestra odsťahuje, lebo mama to asi z dôchodku neutiahne a s najväčšou pravdepodobnosťou sa o mamu aj postará, ak už nebude vládať. Spravodlivé by bolo zavolať odhadcu, ohodnotiť dom a sestre vyplatiť nie polovicu, ale časť, ktorú bude mama považovať za optimálnu vzhľadom na situáciu a dom darovať dcére, ktorá s ňou zostane s doživotným právm užívania pre seba. S návrhom by mali súhlasiť všetky tri zúčastnené. Nie, že vyplatiť nejaké peniaze, všetko riešiť s právnikom

@anonym_0fbe3e takto si to aj ja myslím. Ale chcela by som nejak ešte ošetriť hypotéku, lebo človek nikdy nevie čo sa stane. Aby mi potom na krku neostala hypotéka ak sa s maminou niečo stane skôr ako by bola schopná hypotéku splatiť a môžem platiť 2x

0silvia0
1. nov 2025
@kladdy

@kladdy vek matky sa nedozvieme? Dost dolezite v tejto situacii

kladdy
autor
1. nov 2025
@0silvia0

@kladdy vek matky sa nedozvieme? Dost dolezite v tejto situacii

@0silvia0 58 rokov

anonym_631c7c
1. nov 2025
@kladdy

@kladdy preco by si ju mala z polovice vyplatit? ked uz, z polovide tej jednej pokovice, takze 1/4 domu. ked uz. ved mama este zije ....takto to bude fer, mama ma 1/2 domu a vy tu polku na dve. a bude to fer, kazda = dielom. a ked sa nepaci, nech tam ide ona byvat a vy prec.

anonym_a35500
1. nov 2025

Asi by som isla na to iba matematicky … patri ti polka domu , ke mama nebude deli sa len jedna polovica, cize sestra ma narok na stvrtinu. Tvoja hypoteka isla na vyplatenie otca … alebo by sa dom predal a kazdy by sa staral ako vedel. Tvoja sestra by isla do polorozostavaneho domu, mama pod most a vy ako by ste sa zariadili. Takze ak mas sestru vyplatit - prepisat dom na teba, mame dat pravo dozitia a sestre 1/4 €. Ale daj si to osetrit pravnikom. Samozrejme po prepise domu platite hypo uz vy nie mama. Ale uvazovaöa by som este nad doplnujucim 1 izbakom

0silvia0
1. nov 2025
@kladdy

@0silvia0 58 rokov

@kladdy tak 58 rocna si este priatela moze najst...

kitycat
1. nov 2025
@kladdy

Dom je napísaný polovica na mňa a polovica na maminu, ale len kvôli hypotéke, hypotéku platí mamina nakoľko z toho vyplatila otca keď sa rozvadzali.
Všetko by som samozrejme chcela dat na papier pred právnikom. So sestrou sa vztah nezlepší, žije si v jednej izbe bez žiadnych kontaktov, antisocialny typ, ja som snahu mala ale z jej strany žiaden záujem. Hypotéka je vo výške približne 40% z hodnoty domu.

@kladdy mate to spravne podelene skrz tu hypoteku. Sestru by som vyplatila z 1/4 a mama by ti dala aj zvysok domu s pravom dozitia ak sa nechcete vsetci stahovat

anonym_ef8071
1. nov 2025

Mamkin majetok, nech ona povie sumu,kaslat na 1/4-1/2...nech povie ci 40,50 000,ak bude nieco po otcovi, moze ta introvertka tam obtiahnut.

ukgirls
1. nov 2025

no mate to dost blbe.. ty sice mas hypo na seba ale neplatis to a mozno ani nikdy nebudes.. preto teraz nevidim dovod aby sestra dostala menej ako ty ... bud pockat az nastane dedenie-teda za par rokov az sa mamke nieco stane alebo sa rozumne dohodnut -tebe asi aj tak druhu hypo na vylatenie nedaju .. dom je atazeny nielen hypotekou,ale budes tam mat aj mamu cize nie az take sukromie.. takze si sadnut vsetky 3 a dohodnut sa na lepsiom rieseni ... ak by sa dom predal vyplatili dlzoby mamke by zrejme ledva vyslo na jednoizbak a vy by ste nic nemali.. ak chce sestra polovicu domu nech sa hypo rozdeli na 3 casti a kazda z vas si splati tu svoju . ohodnotite dom odpocitate hypo a rozdelite si dom zvysok domu na 3 casti kedze aj mama tam bude stale byvat ucivat a nebude to kratka doba ..

gemerka17
1. nov 2025
@kladdy

@kladdy a ty si platila nieco z hypotéky? Pretože vyzerá to tak, ze chceš sestru len okradnúť. Mate mat po mamine každá polku domu. To, ze je polka domu napísaná na teba a akože si pomohla s hypotékou, ktorú si aj tak spláca mama je vychcanstvo z tvojej strany a ešte chceš na tom profitovať. Po správnosti by mama mala darovať svoju polku sestre, aby vlastne ochránila čo jej chceš vziať. Nič si neplatila navyše ale dopredu rozmýšľaš ako si ukrojit väčší kus koláča. Ze to nie je zo seba zle.

gelifil
1. nov 2025
@gemerka17

@kladdy a ty si platila nieco z hypotéky? Pretože vyzerá to tak, ze chceš sestru len okradnúť. Mate mat po mamine každá polku domu. To, ze je polka domu napísaná na teba a akože si pomohla s hypotékou, ktorú si aj tak spláca mama je vychcanstvo z tvojej strany a ešte chceš na tom profitovať. Po správnosti by mama mala darovať svoju polku sestre, aby vlastne ochránila čo jej chceš vziať. Nič si neplatila navyše ale dopredu rozmýšľaš ako si ukrojit väčší kus koláča. Ze to nie je zo seba zle.

@gemerka17 a ked mama zomrie skor, ako bude splatena hypo?

gemerka17
1. nov 2025
@gelifil

@gemerka17 a ked mama zomrie skor, ako bude splatena hypo?

@gelifil tak sa to poriesi zmluvne. Ale mama ma 58 rokov, mladý clovek z pohľadu internistu. Pokiaľ nema vážne zdravotné problémy, nie je to argument. Skôr sposob výhovorky ako niekoho okradnúť. Autorka nenapísala ani kolko je zostatok hypotéky a kolko rokov ešte treba platiť.

kladdy
autor
1. nov 2025
@gemerka17

@gelifil tak sa to poriesi zmluvne. Ale mama ma 58 rokov, mladý clovek z pohľadu internistu. Pokiaľ nema vážne zdravotné problémy, nie je to argument. Skôr sposob výhovorky ako niekoho okradnúť. Autorka nenapísala ani kolko je zostatok hypotéky a kolko rokov ešte treba platiť.

@gemerka17 ja vôbec sestru nechcem okradnúť ale nechcem na to ani doplatiť, vyplatím sestru z polovice co je povedzme 60tis a ak sa s maminou zajtra niečo stane mam ešte splácať 50tis hypoteku. Tak to zasa nie. Chcem to spravodlivo vyriešiť.

anonym_ca301a
1. nov 2025

No je to cele domotane lebo ty máš polku domu uz teraz i ked skrz hypotéky ale tú platí mama ajtak
A ked sa dožije a vyplatí ju celú, takže dom by mal byť naspäť jej nie?

Strana