Život s manželom s HPo (a uz aj alkoholikom)
U niekoho vianoce testuju hranice porozumenia a tak je to i u mna. S manzelom zijeme bok po boku 20 rokov a poslednych 10 kazdy v inom kute domu. Je alkoholik a sice neublizuje ale ani nepomaha. V poslednu dobu prichadza domov okolo piatej a ide spat.. rozprava zo sna.. proste ma opilecke veselosti.
Ked prichadzaju vianoce stava sa z neho Grinch. Vsetko mu vadi. Pred dvoma rokmi sme stredrovecerali sami s pohladom na neho ako spi zlomeny na gauci. Viem ze uz aj po tychto slovach 99% z vas bude mavat cervenou zastavou a odporucat odchod.
Ma vsak diagnozu hranicna porucha osobnosti, t.j. vsetko alebo nic. Vsetko sa zunuje rychlo. Bud miluje a obmedzuje alebo nenavidi a bojuje. Dostali sme sa do stavu, kedy aspon neutoci a to je pri tejto diagnoze velka vec.
Dnes ma vsak lame cele toto bytie. Mam ho rada, ze mu nejak pomozem ma davno opustilo. Decka tu maju zazemie, vydavky mame podelene, zijeme si svoje zivoty.. viem aj to ze tento model nasim teenagerom neprospieva, odist vsak uz nic nenapravi. Rozpravame sa otvorene o comkolvek potrebuju. Teda ja a deti. Pre neho je jeho dom, jeho svet a potom "my".. Nehadame sa. Kazdy z nas je sam. Obcas to buchne.. na prkotine. A potom ideme dalej. Potrebovala by som pocut nieco povzbudzujuce prosim.
@mayka_ aha, keď sa vyhráža, že podpáli dom, tak to je pre celú rodinu neuveriteľná radosť. Môj ujo bol alkoholikom, mala som to v priamom prenose, bývali asi 300m od nás, viem, čo prežívala jeho žena, keď niekedy utekala k nám, viem, čo prežívali jeho deti a čo to na nich zanechalo na celý život. Takže mi tu nemusíš opisovať, aké je to úžasné, keď hlava rodiny pije. Iné je, keď sám človek pozoruje, že sa mu to vymklo z rúk a rozhodne sa liečiť, vtedy by som samozrejme stála pri ňom a všemožne ho pdoporovala, kľudne by som sa aj presťahovala, aby sa dostal z prostredia, kde by hrozilo, že do toho znovu padne. Ale aby som žila roky s alkoholikom, to by som svojím deťom nikdy neurobila, ani sama sebe.
@anonym_96932f neviem co prezivas ty dakujem za zdielanie. U nas sa nieco take nedeje. Chapem ze sa na to divas cez svoje skusenosti
Inak mam znameho s hranicnou, ano, bolo to s nim roky tazke, pozname sa od puberty a uz odvtedy mal obdobia, ked sme o nom nevedeli nic, potom zas chvilu super. Teraz je tridsiatnik, uz niekolko rokov sa lieci pod dohladom psychiatra, otvorene o tom hovori. A ma ako sa hovori usporiadany zivot, pracu, priatelku, nedavno sa im narodilo dieta. Drzime mu palce, ale hej, je to bez na dlhu trat, ako kazda ina chronicka choroba. Ale on chcel svoj zivot zmenit.
@maranta_leuconeura dakujrm za tvoje slova. je to narocna diagnoza. Bud sam seba nenavidi, alebo si neveri alebo sa citi tak prazdny ze to niecim potrebuje vyplnit. Bohuzial kazda radost casom strati intenzitu. Kamarati mu zo zivota miznu lebo ich dokaze milovat az za hrob a na druhy den nenavidiet. Lutuje sa a pritom ma vsetko. U tychto ludi neplati, ze ak im vezmes to dobre co maju tak si to uvedomia. Jedine co sa docieli je, ze sa zacne viac lutovat a sebaponizovat. Liecil sa pol roka. Bohuzial je caste pri tejto diagnoze ze pacienti nevydrzia lebo neunasaju pocity ani u terapeuta. Mnohi skoncia. Dalsi prestriedaju viacerych. Ak tvoj znamy dokazal to co pises tak klobuk dole. Cele toto vlakno sa pre mna zahadne premenovalo na spoluzitie s alkoholikom, ale je o spoluziti s clovekom s HPO. Alkoholizmus je jeho sebaposkodzovanie co je sucast tejto diagnozy. Sme pod dohladom terapeuta, tu nie je spoluzavislost. Je tu nieco ako zitie s tazko chorym. Mrzi ma ze mnohe dievcence to zbanalizuju na preco si neodisla, odchod vyriesi. Opakujem ze alkoholom len vypina svoje pocity a okrem toho ze po prichode domov proste zaspi sa nic nedeje. Problematicke su jeho nezvladnute emocie. 99% roka to zvladam ale pred vianocami som nejak potrebovala mozno iny nazor. Co sa mi tu pestro dostalo. Moje manzelstvo trva cez 20 rokov a ten alkohol je tu len poslednych par. Deti medzitym vyrastli a ich detstvo bolo plne a pekne.
Mnohe "dobre rady" chapem. Clovek na svet nazera tym co ma sam zazite.
@anonym_96932f neviem co prezivas ty dakujem za zdielanie. U nas sa nieco take nedeje. Chapem ze sa na to divas cez svoje skusenosti
@mayka_ no ja prežívam vzťah s mužom, ktorý za takmer dvadsať rokov nemal ani len vypité, ja by som a lakoholikom nežila ani rok. Ako som písala vyššie, ak by si priznal, že má a alkoholom problém, snažila by som sa mu všemožne pomôcť, podržať ho, inak nie. Skúsenosti mám len ako pozorovateľ, pil môj ujo. Reagovala som na príspevok, kde písala @anonym 035040.
@mayka_ Mam hpo, som roky v terapii, stabilizovana, no zivot pre mna je ovela narocnejsi nez predtym, ked som nebola. Popravde ako niekto kto si je vedomy svojej diagnozy si fakt nedokazem predstavit, ze ludia s touto poruchou maju 20 rocny vztah. To ma uprimne prekvapilo. Prajem ti ale vsetko dobre.
@mayka_ no ja prežívam vzťah s mužom, ktorý za takmer dvadsať rokov nemal ani len vypité, ja by som a lakoholikom nežila ani rok. Ako som písala vyššie, ak by si priznal, že má a alkoholom problém, snažila by som sa mu všemožne pomôcť, podržať ho, inak nie. Skúsenosti mám len ako pozorovateľ, pil môj ujo. Reagovala som na príspevok, kde písala @anonym 035040.
@anonym_96932f to nevieš ci by si nežila, keby ten tvoj začal od dneska piť tak zajtra by si hneď od neho odišla? To nie je take čierno biele
@maranta_leuconeura dakujrm za tvoje slova. je to narocna diagnoza. Bud sam seba nenavidi, alebo si neveri alebo sa citi tak prazdny ze to niecim potrebuje vyplnit. Bohuzial kazda radost casom strati intenzitu. Kamarati mu zo zivota miznu lebo ich dokaze milovat az za hrob a na druhy den nenavidiet. Lutuje sa a pritom ma vsetko. U tychto ludi neplati, ze ak im vezmes to dobre co maju tak si to uvedomia. Jedine co sa docieli je, ze sa zacne viac lutovat a sebaponizovat. Liecil sa pol roka. Bohuzial je caste pri tejto diagnoze ze pacienti nevydrzia lebo neunasaju pocity ani u terapeuta. Mnohi skoncia. Dalsi prestriedaju viacerych. Ak tvoj znamy dokazal to co pises tak klobuk dole. Cele toto vlakno sa pre mna zahadne premenovalo na spoluzitie s alkoholikom, ale je o spoluziti s clovekom s HPO. Alkoholizmus je jeho sebaposkodzovanie co je sucast tejto diagnozy. Sme pod dohladom terapeuta, tu nie je spoluzavislost. Je tu nieco ako zitie s tazko chorym. Mrzi ma ze mnohe dievcence to zbanalizuju na preco si neodisla, odchod vyriesi. Opakujem ze alkoholom len vypina svoje pocity a okrem toho ze po prichode domov proste zaspi sa nic nedeje. Problematicke su jeho nezvladnute emocie. 99% roka to zvladam ale pred vianocami som nejak potrebovala mozno iny nazor. Co sa mi tu pestro dostalo. Moje manzelstvo trva cez 20 rokov a ten alkohol je tu len poslednych par. Deti medzitym vyrastli a ich detstvo bolo plne a pekne.
Mnohe "dobre rady" chapem. Clovek na svet nazera tym co ma sam zazite.
@mayka_ co povzbudzujuce si vlastne chcela pocut? ty nemas partnerstvo.. zijes s pacientom, nie s partnerom.. ok, tvoja volba, ak to tak chces.. ale nejak mi nedochadza, co v tejto situacii by bolo pre teba povzbudzujuce
@mayka_ co povzbudzujuce si vlastne chcela pocut? ty nemas partnerstvo.. zijes s pacientom, nie s partnerom.. ok, tvoja volba, ak to tak chces.. ale nejak mi nedochadza, co v tejto situacii by bolo pre teba povzbudzujuce
@reanda uz nic dakujem. Co som potrebovala som uz dostala. Maj pekny vecer
@mayka_ Mam hpo, som roky v terapii, stabilizovana, no zivot pre mna je ovela narocnejsi nez predtym, ked som nebola. Popravde ako niekto kto si je vedomy svojej diagnozy si fakt nedokazem predstavit, ze ludia s touto poruchou maju 20 rocny vztah. To ma uprimne prekvapilo. Prajem ti ale vsetko dobre.
@anonym_590aa7 dakujem za toto. Viem ze je tazke pre teba. Poznam vsetky mozne zakutia. Existuju ludia ktorych tato diagnoza nevydesi, neutecu len obcas potrebuju tiez povzbudit. Aj takto anonymne. Drz sa 💭
@mayka_ povzbudxujuce?že ti prajem veľa zdravia a dobre psychické zdravie, lebo ho budeš potrebovať tvoj muž bude mať tie prejavy silnejšie a bude starší, az sa pravdepodobne upije.Za HPO nemôže, ale alkoholik byť nemusí.Aj s hpo sa dá žiť brať lieky, občas preliecene v nemocnici
on je sebec, ktorý ťahá dole aj teba a deti.Ty sama vnútorne vieš prečo to robíš ja by som s ním nežila iba, ak by sa liečil.Ak by sa liečil na hpo nemusel by piť.Suhlasim si spoluzavisla, ale držím palce
@anonym_96932f to nevieš ci by si nežila, keby ten tvoj začal od dneska piť tak zajtra by si hneď od neho odišla? To nie je take čierno biele
@maskapadla čítala si to celé, čo som písala? Keby sa rozhodol zabojovať, stála by som pri ňom, podporovala ho, ale ak by sa tváril, že nič, ešte útočil na mňa, že z neho robím alkoholika, nevydržala by som ani rok.

Som dieta alkoholika. Az teraz ked mam svoje dieta mi dochadza velmi vela veci. Cim viac spoznavam ludi s detmi, tak tym viac vnimam to, ze sme doma mali velmi daleko od "normalnej" rodiny. Darmo som to niekde rozumovo vedela. Je mi neskutocne luto, ze moja mama obhajuje stale mojho otca. A ja som na alkohol tak alergicka, ze nedokazem ist s ich vnucatom k nim domov. Ja neznesiem, ked si otec da co i len pohar vina. Velmi ma mrzi, ze moja mama nebola dostatocne silna a neodiska od neho. Ponukali sme jej pomoc, podporu. Ja sice mam rodicov, ale nemam sa kam vracat. Je mi to luto skrz nase dieta, ktore nevnima svojho deda ako opilca. Chcelo by tam chodit, ale nemoze. Mala som alkoholika aj dedka. Moja babka "ozila" po jeho smrti. Uplne iny clovek je z nej. Ty nemusis vnimat, ze ta alkoholik vedla teba meni. Ostatni to vsak vnimaju, ak nie teraz,raz urcite. Je mi luto vsetkych deti alkoholikov.