icon

Ako prebieha evanjelický krst bábätka?

13. jún 2025

Ahojte, prosím ako prebieha evanjelický krst bábätka? Je potrebná aj nejaká sviečka, košieľka ako u katolíkov alebo čo treba kupovať? Ďakujem krásne za rady 🙂

lensii
13. jún 2025

Netreba nič, košeľa je ok to sa kupuje stále ale sviečka ani nič iné netreba

xckaretxxx
13. jún 2025

Nič netreba, žiadnu kosielku, žiadnu sviečku. Stačí ak ak priidu rodicia a krsni rodicia. Evanjelicki farari neriesie akeho vierovyznania sú krsni rodicia. Dieťa sa pokrstí svojom božím a pokropenim, alebo poliatim.

marhulka13
13. jún 2025

Tiež sme nemali žiadnu košieľku ani sviecku, ani nič. Potrební sú len krstni

deti95060810
13. jún 2025
@xckaretxxx

Nič netreba, žiadnu kosielku, žiadnu sviečku. Stačí ak ak priidu rodicia a krsni rodicia. Evanjelicki farari neriesie akeho vierovyznania sú krsni rodicia. Dieťa sa pokrstí svojom božím a pokropenim, alebo poliatim.

@xckaretxxx vážne? odkedy neriešia akého vierovyznania sú krstní rodičia? máme inú skúsenosť.

deti95060810
13. jún 2025

košieľka, sviečky a pod. veci ktoré majú katolíci vôbec netreba.
len ohlásiť najskôr treba u p. farára - farárky že chcete krstiť aby ste sa dohodli na termíne.
väčšinou sa krstí hneď po Službách Božích .

adka3321
13. jún 2025
@xckaretxxx

@xckaretxxx aspon jeden z krstnych rodicov musi byt evanjelik s konfirmaciou. My sme tak mali, brat evanjelik, svagrina pravoslavna.
@autorka nemusis riesit ziadne sviecky a kosielky. Len prist 😁

nevenka
13. jún 2025
@xckaretxxx

@xckaretxxx ale riesia. Aspon 1 krstny rodic musi byt evanjelik a musi mat konfirmaciu. Sestra takto krstila dceru a aby som ja mohla byt krstna, musel byt krstny otec evanjelik, lebo ja som katolicka.
Kosielku, ani sviecku netreba, ja som si pripravila modlitbu za rodicov, dieta a za nas, krstnych, pani fararka si to zelala, aby krstni rodicia mali modlitbu/prihovor...nic taketo osobne sme u katolikov nemali.

katusik456
13. jún 2025

Netreba košieľku ani sviečku, dávali sme info ohľadom krstných rodičov, krstný otec evanjelik, krstná mama katolícka. Narozdiel od katolíckej cirkvy, kde som ako evanjelička nemohla byt krstná, celkom cudne sle oni sú vo veľa veciach takýto. Preto je moje dieťa evanjelik. Celý krst trval asi 20 minút, dieťa držali krstní rodičia, my sme stali za nimi, farár kratučko rozprával, polial hlavičku teplou vodou a bolo hotovo. Syn bol hore celý čas a ani nemukol.

ivanakal
13. jún 2025

Uplne presne to napisala @katusik456. Som evanjelicka, a tiez krstna.

xckaretxxx
13. jún 2025
@nevenka

@xckaretxxx ale riesia. Aspon 1 krstny rodic musi byt evanjelik a musi mat konfirmaciu. Sestra takto krstila dceru a aby som ja mohla byt krstna, musel byt krstny otec evanjelik, lebo ja som katolicka.
Kosielku, ani sviecku netreba, ja som si pripravila modlitbu za rodicov, dieta a za nas, krstnych, pani fararka si to zelala, aby krstni rodicia mali modlitbu/prihovor...nic taketo osobne sme u katolikov nemali.

@nevenka no ved jasne, ze jeden musí byť evanjelik. Nesprávne som sa vyjadrila. Myslela som na druhého krsneho rodiča. Tak ako to majú katolíci....nejakých zastupujúci, či akých.

autor
13. jún 2025

Ďakujem vám

nevenka
13. jún 2025
@xckaretxxx

@nevenka no ved jasne, ze jeden musí byť evanjelik. Nesprávne som sa vyjadrila. Myslela som na druhého krsneho rodiča. Tak ako to majú katolíci....nejakých zastupujúci, či akých.

@xckaretxxx u katolikov napriklad mame tiez tak, ze 1 je oficialne krstny rodic, katolik a za krstnu som chcela moju sestru - kedze je evanjelicka, tak je len svedok krstu, ale deti ju volaju krstna. Takze 3 deti zo 4 maju len 1 krstneho rodica a druheho len svedka krstu. Stvrte dieta uz ma krstnu inu (mojej sestre sa nedalo prist na krst). Ziadny zastupujuci...

nevenka
13. jún 2025
@katusik456

Netreba košieľku ani sviečku, dávali sme info ohľadom krstných rodičov, krstný otec evanjelik, krstná mama katolícka. Narozdiel od katolíckej cirkvy, kde som ako evanjelička nemohla byt krstná, celkom cudne sle oni sú vo veľa veciach takýto. Preto je moje dieťa evanjelik. Celý krst trval asi 20 minút, dieťa držali krstní rodičia, my sme stali za nimi, farár kratučko rozprával, polial hlavičku teplou vodou a bolo hotovo. Syn bol hore celý čas a ani nemukol.

@katusik456 mohla si byt svedok krstu kludne, tak je moja sestra evanjelicka. Kazda Cirkev ma nejake pravidla, aj evanjelicka, pokial by sestra nezohnala krstneho evanjelika s konfirmaciou, tak by som krstna nemohla byt. Nie su len katolici "takyto". Tie pravidla sa necucaju z prsta ani u jednych ani u druhych.
My sme krstili v takej cirkvi a viere, v ktorej deti aj vychovavame. Ale s evanjelikmi problem nemam takmer nijaky, pokial sa bavime o viere so vzajomnym respektom.

katusik456
15. jún 2025
@nevenka

@katusik456 mohla si byt svedok krstu kludne, tak je moja sestra evanjelicka. Kazda Cirkev ma nejake pravidla, aj evanjelicka, pokial by sestra nezohnala krstneho evanjelika s konfirmaciou, tak by som krstna nemohla byt. Nie su len katolici "takyto". Tie pravidla sa necucaju z prsta ani u jednych ani u druhych.
My sme krstili v takej cirkvi a viere, v ktorej deti aj vychovavame. Ale s evanjelikmi problem nemam takmer nijaky, pokial sa bavime o viere so vzajomnym respektom.

@nevenka neriešili vtedy svedka krstu takže som len teta a ich katolícky farár veľmi tomu naklonený nebol. Prečo už neviem. Je to moja skúsenosť. Rovnako mi je srdcu bližšia evanjelická cirkev a jej hodnoty, ale rovnako viem ísť aj na katolícku omšu a nemám problém, len vynechávam veci, ktoré na našej omši nerobíme a teda ako evanjelik ich robiť nebudem. Je to čisto môj názor, ja na tvoju cirkev neútočim, ale vo veľa veciach sú striktnejši čo sa mi nepáči Bohuzial mam skúsenosť z okolia, kedy známa mala veľmi veľké problémy s cirkevným rozvodom a to u katolíkov. Nevera, fyzické a psychické ublizovanie, nezáujem o deti asi nie je dostatočný dôvod pre katolíckych kňazov na rozvod, z toho dôvodu, mám názor že áno sú takýto až nepochopiteľne striktní. Každý si môže vybrať to svoje, to ti neberiem, ale bohužiaľ názor na to nezmením.