icon

Ako získať rodinné víza po svadbe v Turecku?

kristen1999
29. jan 2025

Ahojte. Potrebujem poradiť. Kto ma skúsenosti. Pretože každí mi hovorí niečo iné. Mala som svadbu v Istanbule. Moj manžel je z Alžírska. Prišla som späť na slovensko, mám papiere zo svadby, v anglickom jazyku. Čo mám spraviť ďalej. Potrebujem aby môj manžel dostal rodinné víza a mohol žiť somnou na Slovensku ( dočasne). Potrebujem tie papiere prekladať úradné do slovenčiny alebo nie. Aký je postup. Neviem co mám spraviť. Posielajú ma z jedného úradu na druhý. Ďakujem

n_i_ka
29. jan 2025

Aby bol sobášny list platný aj u nás musíš ho dať úradne preložiť a zaniesť na matrikou v mieste pobytu, tá to posiela na osobitnú matrikou do BA (osobne to tam nevybavis). Na vystavenie slovenského sobášneho listu majú 3 mesiace. Riešili sme to 02/2024. S pobytom žiaľ neporadím

vevesh
29. jan 2025

@kristen1999 tak najprv ti treba z ministerstva vnutra turecka legalizaciu a superlegalizaciu. Potom oficialny uradny preklad. Potom podat ziadost o uznanie sobasa na osobitnej matrike na slovensku. (A stihnut to do 3 alebo 6 mesiacoch). Ked ti vydaju slovensky sobasny list, tak s tym pojdes na slovensku cudzinecku policiu a tam podas ziadost o zlucenie rodiny. Ti budu chciet k ziadosti potvrdenie, ze sa vies o vas dvoch postarat (= praca na tpp, urcity financny obnos na ucte na uzivenie zivotnych nakladov 2 osob na 6 mesiacov, jeho dobrovolne zdravotne poistenie, atd.- to je individualne). A ked to vsetko das, MOZNO dostane viza.

pe_pa_3456
29. jan 2025

Ahoj, ja som to riešila ale sobáš v UK, v prvom rade musíš apostilovať originálny sobášny list - potvrdenie jeho originálnosti to ste si mali vybaviť v Turecku - my sme to vybavovali v Anglicku.
Následne tento Apostilovaný dokument dávaš preložiť úradnému prekladateľovi /od nás vyžadovali/, a originál apostilovaný spolu s úradne preloženým dokumentom odnesieš na úrad v mieste tvojho bydliska - do zhruba mesiaca dostaneš Slovenský sobášny list - originál ti nevrátia - je dobré mať viac kusov z originálu /my sme si platili asi za 4 ks vedeli sme že jeden zoberú na SK, jeden nám zobrali pri výrobe PL sobášneho listu a dva stále máme/.
Následne zo sobášnym listom pôjde manžel na cudzineckú políciu, kde si môže požiadať o pobyť na 2,5,10 rokov - manžel dostal na 10 rokov, musí mať doklad o bývaní - kde bude - u nás stačilo, že mojí rodičia sa podpísali a čestne prehlásili, že môže na dobu neurčitú bývať u nich a dali mu tam trvalý pobyt .

Kľudne napíš ak niečo 🙂

vevesh
29. jan 2025

@pe_pa_3456 urcite nedostane povolenie na pobyt na zaklade sobasneho listu. Najprv viza za zlucenim rodiny, aby mohol prist na sk (zo podava ona, lebo je to rychlejsie) a potom on osobne, ked pricestuju, pojde ziadat o pobyt a pracovne povolenie. Dostane maximalne na rok/dva a potom budu predlzovat podla toho, ci bude mat/nebude mat pracu...

freepalestine
29. jan 2025

@kristen1999 neviem ti k tejto teme poradit, lebo moj manzel na Slovensku nikdy nezil, takze slovenske povolenia atd sme neriesili.
Len ti pisem, ze vas obdivujem, ze sa idete (aj ked docasne) usadit na Slovensku - kvoli nasej velmi antiislamskej a vseobecne rasisticko-xenofobnej mentalite.
Prajem vam vsetko dobre s minimom blbych poznamok od rodiny, okolia a nahodnych okoloiducich..