Alternatívy k hádzaniu svadobnej kytice
Ahojte, ako ste to mali vy na svadbe s kyticou? Myslím takú tu hru 🙂 rozmýslam ako to spravim, pretože hádzať ju nechcem a nechcem ani to strihanie a na poslednej svadbe na ktorej som bola to urobila nevesta tak že ju rozdala všetkým babám ale takú kyticu ktora sa da rozdelit ja neplánujem mať
Žiadnu hru s kyticou sme nemali. Keď to nechceš, tak to robiť nemusíš. Nie je to predsa nikde v zákone dané.
ja som si svoju kyticu nechala a kytica sa nehadzala ani nerozdavala. popravde kym som nebola vydata tak som neznasala na svadbach tento zvyk - nahnat tam slobodne kamosky a sesternice ako take teliatka v style bojujte o kyticu nech sa konecne vydate aj vy.... no hroza, mne to bolo vzdy prosti srsti a sla som sa v tom case vzdy vyparit.
kytica mi doma este tyzdem mi pripominala nas krasny den 🙂
Tento zvyk je u nás pomerne nový, pred 40 rokmi určite nebol. Dokonca staršie (nemyslím vekom 🙂 ) nevesty si svadobné kytice sušili alebo lisovali a odkladali ako spomienku na svadobný deň. Takže sa vôbec kvôli tomu netráp. Rušia sa staršie tradície a nikomu to nevadí.
nehádzala som a ani som ju nikomu nedávala. Bola to moja svadobná kytica. Potom som ju zaniesla na hrob otcovi. Nevidím dôvod hádzať kyticu.
ja som svoju symbolicky darovala sestre namiesto hadzania, vydavala sa 4 mesiace po mne
@demografka toto by bolo fajn ju dať najblizšej ale sestra má 17 rokov 😅
Pripomenulo mi to toto😂.
Myslim, ze v roku 2025 maloktora zena bazi po niecom zo svadobnej kytice....
Viete lebo neplánujem žiadne hry ani čepčenie tak aby to nebolo také nudné že aspoň to s tou kyticou …
Mala som od kvetinara urobenu mensiu kopiu svadobnej kytice a tu som hadzala.
tak si ju nechaj na pamiatku, za mna je isto krajsi zvyk odcepcit nevestu ako hadzat kvety po zenach 😀
my sme tiež nemali hry - z duše sa mi to protiví. Ani čepčenie, my sme boli doma už o 22.30. 🙂 Veď ak máte hudbu, tak sa ľudia zabavia aj bez trápnych hier.
este doplnim, ze raz sa mi stalo, ze som na hadzanie proste nesla tak ma dala nevesta cez DJa vyvolat ze kde som.... tak som sa hanbila az mi bolo doplacu (mala som vtedy tazke single obdobie, este aj svadbe som bola sama)
na brachovej svadbe hodila pri odcepceni krsna mama, ktora davala dole neveste zavoj. Len tak z nicoho nic z pak ruky letel zavoj.
A pristal na bratrancovi 😀 Celkom dobry moment prekvapenia.
Ja som na svojej hadzala kyticu. Ale nie svadobnu. Tu som si chcela nechat. Dala som narocky vyrobit druhu, mensiu a letela ta.
Este som videla, ze je zamknuta v nejakej vitrinke a slobodne dievcata si losuju klucik a skusaju, ktora odomkne
Ja som mala strihanie, na hadzanie bolo malo slobodnych dievcat 🤣
Ja som ju klasicky hádzala, ale už by som to neurobila - nechala by som si ju na pamiatku. Nie je to povinnosť nevesty.
Nemusíš robiť žiadne trápne hry keď nechceš.
ja som kyticu hadzala, mne sa tento zvyk paci. tiez sme nemali ine hry, ale pre mna toto k tomu patri, tak to bolo 😀
Hneď po obrade som ju dala kamarátke (mali sme na hostine len rodinu), ktorej som ako prvej priala svadbu. Aj sa to splnilo, už sa ide vydávať 🙂
Tiež by som tú kyticu dala asi najradsej nejakej jednej kamarátke ale aby sa necitili ostatne nejako ukrivdené, ci myslite ze to tak nebudu brat? 😄
Niečo už povymýšľam 🙂
Nemusíš robiť žiadne trápne hry keď nechceš.
@januska12323 to ani nejdem, zazila som taku svadbu a nebolo to bohviečo
Ja som svoju svadobnú kyticu ani nehádzala ani nič. Išla som ju zaniesť krstnej mame na hrob keďže už nežije.
Este som videla, ze je zamknuta v nejakej vitrinke a slobodne dievcata si losuju klucik a skusaju, ktora odomkne
Ja som mala strihanie, na hadzanie bolo malo slobodnych dievcat 🤣
@kitycat ja som zase čítala že sa pod stoličku jednej z bab nalepi srdiečko a tá ktora si ho tam nájde tak ju dostane 😅 to su za napady
My sme mali síce program aj odcepcenie, ale nám starejsi navrhol, že on to robi tak, že pri odčepceni ma taký mini príhovor a že potom mozem darovať kyticu mame ako poďakovanie..a mne sa to veľmi páčilo, chvíľu som este zvažovala dať urobit aj druhu kyticu pre svokru, ale napokon sme dali len tu moju mamine..a manzel pierko zo saka odovzdal kamosovi, čo si mysli, že by mal byt dalsi na rade a ja závoj kamoske..tiež som hádzať nechcela 😀
Ja som kyticu nehadzala. Jednak som sa s nou este isla fotit a tiez si myslim ze by ju nikto nesiel chytat 😅Alternativa napr pred redovym ked mi davali dole zavoj tak sme ho dali na hlavu jednej hostke kt bola "suca na vydaj". Jasne ze dopredu som obehala predtym baby kt by bola ochotna. A nakoniec sa potom vlastne aj rozhodli ze je to dobry napad a cca do 2r mali aj svatbu, tak to bolo celkom mile a nikto nemusel traposit..
Ja som svoju dala mame, ako poďakovanie
Ja som si svoju nechala, nemám rada to hádzanie a ani len "podanie" ďalšej na rade.
Ale videla som na nete. Buď dali značku pod stoličku a ktorá to mala, tak ju dostala. Normálne losovali meno z takého biele klobúka. Alebo jedno (komplikovanejšie) bolo, že každá slobodná dostala kľúč. Kyticu uzamkli do takej presklenenej truhly, niečo ako akvárko a potom baby išli skúšať, ktorá má správny kľúč 😂
ja som si svoju kyticu nechala a kytica sa nehadzala ani nerozdavala. popravde kym som nebola vydata tak som neznasala na svadbach tento zvyk - nahnat tam slobodne kamosky a sesternice ako take teliatka v style bojujte o kyticu nech sa konecne vydate aj vy.... no hroza, mne to bolo vzdy prosti srsti a sla som sa v tom case vzdy vyparit.
kytica mi doma este tyzdem mi pripominala nas krasny den 🙂
@bg92 hej, je to trosku taký divny zvyk..ja som takto bola na svadbe kamosa (uz teraz) mojho manzela a nevesta nás tam nahnala a my ešte s jednou babou, čo sme spolu sedeli pri stole sme sa postavili úplne dozadu bokom, lebo sme začuli niečo ako že nevesta to chce hodit svedkyni..len akurat tak kytica letela na nás a my sme obe odstúpili a padla medzi nás 🤣a potom neviem či si ju ta svedkyňa išla vziat zo zeme alebo sme jej ju podali 😀ale najlepšia bola hláska mojho manzela, že normálne to berie osobne, že som sa tej kytice tak bala a že som sa mala po nej vrhnúť 😀ani nie do roka sme mali aj my svadbu😀
Ja som svoju mala, plus mi kvetinárka pripravila “kópiu” ktorá bola poskladaná z troch kusov. Keď som ju hádzala, leteli tri malé kytičky. Kamošky a hostia boli prekvapení a potešili sa “výherkyne” 😁
Ja som si kyticu nechala a povedala som si, že vyhodím keď budem čakať prvé bábätko.
Trvalo nám to dlhšie ..vyše roka. Jedného dňa som sa rozhodla kyticu aj tak vyhodiť a o pár dni som si našla dve čiarky na teste 😆. Takže plán sa splnil aj keď som o tom ešte netušila 😆.
Mne kamoška povedala pred svadbou, že dúfam že nebudeš hadzat kyticu...taký trapas. Takže sa poistila 😁.

ja som svoju symbolicky darovala sestre namiesto hadzania, vydavala sa 4 mesiace po mne