Darček k 60. narodeninám pre kamarátku s rakovinou
Dievčatá, žienky, maminky potrebujem poradiť. Mám kamarátku, ktorá mi je viac ako rodina. Za mesiac bude mať narodeniny 60 rokov . Neviem ako to správne napísať ale možno sú to jej posledné narodeniny. Už dva roky bojuje s rakovinou. Viem že tu bude na narodeniny, lebo sľúbila svojej dcére, že počká až odmaturuje ( tento rok maturuje) . Je natom dosť zle už veľmi nezvláda chemoterapie. A tak by sme chceli so sestrou jej niečo dať čo by ju aspoň trošku potešilo. Ja neviem tak by som jej chcela pomôcť je to smutné, keď si niekto naplánuje,kedy zomrie. Prosím skúste poradiť, čo by sme jej mohli dať. Sestra navrhla peniaze. Nech si za je niečo kúpi. Ale ona nikam nechodí, len do nemocnice na chemo. Bola by som veľmi vďačná keby ste mala niektorá nejaký nápad. Veľmi ďakujem.
trávte s nou čas...bud u nej alebo u vás objednajte dobré jedlo, spolu s ňou sedte, rozprávajte sa a len tak si užívajte čas s ňou....peniaze sú podľa mňa blbosť
@cicinkova Co tak venovat jej jeden den svojho casu? Zobrat ju niekam na vylet, ale ak ju to unavuje, tak mozno u nej doma... Rozpravat sa, pustit si spolu hudby, pozriet film, urobit pukance, priniest jolace, jednllo, byt tam len pre nu... Smutne 😭 Ale tak ja by som si urcite priala pritomnost cloveka, nie vecne dary.
@cicinkova je na tom dosť zle, lebo vedľajšie účinky chemoterapie sú zlé, alebo je prognóza zlá? (lekári jej oznámili napr. pripravte sa, rozlúčte sa...) Lebo to je rozdiel. Ja si myslím, že osoba, ktorá vie, že je možný koniec, si najviac váži osobné stretnutia. Normálne by som ju navštívila, kvety, kvalitné pralinky, kvalitný čaj (ak môže...) Ak je veriaca peknú knihu s kresťanskou tématikou, alebo šperk - krížik, prípadne inú knihu. Ak vládze alebo ak by mala lepší deň, vzala by som ju von- výstava, galéria, nejaký kaštieľ v blízkom okolí - samozrejme podľa jej fyzických a psychických možností a preferencií.
nic vecne by som nekupovala.....pozri nejaky pekny vylet - botanicka zahrada trebas. Pekne si s nou uzi den, to je podla mna viac ako hocijaky darcek. Ranajky, prechadzka, nieco si pozriet, mozno spolu kupit nejaku drobnost, obed, kadernicka/manikerka/vizazistka, vecer kino alebo len doma pri telke nejaky dobry film.
Ja som toto zazial so svojim strykom minuly rok - stravili sme spolu vecer...31ho mi prislo smutocne oznamenie...takze urcite veci neodkladaj. Nic vecne nema zmysel
Ďakujem všetkým za nápady . Som vám vďačná aj za podporu. Bohužiaľ život je taký. Nikdy nevieme čo bude zajtra, o týždeň, o mesiac. Preto vám prajem veľa krásnych chvíľ s rodinou,priateľmi. Ešte raz ďakujem
@cicinkova Ak je na tom tak zle, že uvažuje nad koncom a nedáva chemo, výlet neuchodí. Ja keď som bola na chemo, prejsť cestu, ktorá bežne trvá okolo 7 minút som šla 40 minút s oddychom na každej lavičke cestou… Treba citlivo vziať do úvahy fyzický stav. Skôr som za kľudnú oslavu doma, posedieť, porozprávať, film pozrieť, byť spolu…
Z vecných vecí možno nejaké fajnové telové mlieko, hrejivú deku, taký ten bylinkový zohrievací vankúšik…
A kľudne aj peniaze s tým, že nech dopraje sebe alebo dcére niečo. Ale nie samotné peniaze, len ako súčasť toho, že jej venujete aj ten svoj čas.
A ja som sa zamyslela, čo by som ja chcela na jej mieste. Najviac by ma potešilo vedomie, že na mne stále niekomu záleží a že dcéra bude v poriadku…
@cicinkova urcite nic take ako predplatne casopisu, nic co evokuje, ze to asi ani nevycerpa. Som za nejake naozaj kvalitne pralinky, nieco, co si da, aj ked nema chut jest. Ak jedlo, tak si spolu objednajte. Suhlasim so spolocne stravenym casom, ak ona bude chciet a vladat. Peniaze za mna nie.
@cicinkova
@zuzidr možno by bolo dobre zistiť, či má vôbec záujem o takéto stretávanie. Moja mama v posl. mesiacoch nechcela ani len sestru vidieť.
Akože čo, prídete a o čom sa budete baviť? Budete chodiť k nej? Chcú oni, aby ste k nim často chodili? Nechcú mať svoj kľud a pokoj? Lebo chodiť medzi ľudí, do kaviarne, na to treba silu, takisto si myslím, že sa môže hocikde nakaziť, keď chce brať liečbu musí byť zdravá, tento spoločne strávený čas si treba premyslieť.
Určite niekto smrteľne chorý túži po dekách, soškách, knihách 😀 On túži po spoločnom ČASE s ľudmi ktorých má rád...
Žiaden darček nenahradí čas. Peniaze hej budú na nič nakoľko nikam nechodím. Sama si uvedomuje ze tu dlho nebude . Za mňa torta samozrejme dohodnúť s rodinou a kytica ju isto poteší .no ďalšia vec by bola foto knižka celá len o nej keď bola zdravá potom to ostane ich deťom. Hlavne až teda vydrží čo to ide a buďte pri nej ak sa dá ale teda dopriať aj rodine ich čas samozrejme
Spoločné zážitky. Bola som pri mojej mamke posledné týždne (rakovina), nič ju netešilo viac než to, keď sme mohli byť spolu. Spomínali sme na chvíle, keď bola zdravá, na veselé zážitky... Človeku, ktorý vie, že umiera, skutočne netreba hmotu ani peniaze... Snažila som sa, aby mala chutné raňajky, celkovo stravu... Spomínam si, ako mi mesiac pred smrťou pri raňajkách povedala, že som priniesla jej obľúbené pečivo, že vie, že ho jedla naposledy... Tak aj bolo! A posledné Vianoce, kúpili sme jej vežu, aby si vedela pustiť obľúbenú hudbu, navečerali sme sa, odovzdali si darčeky, mamina nám povedala, že nás nekonečne ľúbi a umrela... Píšem Ti to z toho dôvodu, aby si si uvedomila, že hmotné darčeky ozaj nič pre chorého neznamenajú... Možno fotoalbum s foto, čo ste spolu zažili... A samozrejme, spoločne strávený čas.

@cicinkova možno nejakú teplú huňatu deku a dobrú knihu?