icon

Kauza s tortou

12. júl 2025

Ahojte. Príde vám normálne keď návšteva príde zagratulovať k narodeninam, ako darček donesie vlastnoručne upečenú tortu a dcéra oslávenkyne ju celú bez toho, ze by komukoľvek ponúkla, strčí do chladničky s tým, že ved mame kupene zákusky z cukrárne? Nikto ju v ten deň neochutnal. Bola to jednoduchá torta, ale aj tak. Ja by som sa na mieste tej návštevy urazila.

Strana
z4
sara07
12. júl 2025

ked si s tým mala problém, mala si povedať že chceš aby oslavenkyna rozkrajala tortu , ozvat sa

mamina7070
12. júl 2025

takto ak to nebolo dohodnute ze donesu tortu, tak je to pochopitelne ze oslavenec a jeho rodina chcu aby bola torta co oni zabezpecili
za mna je toto vec co sa nerobi (nenosi sa torta bez dohody)

anonym_52cdef
12. júl 2025

Mne by to bolo uuuuplne jedno

haggard_222
12. júl 2025

Bola by som prekvapená a mrzelo by ma to trošku, ak by som doniesla tortu, pretože by som čakala že z nej každý ochutná, ale zasa je to darček pre oslávenca, takže to beriem tak že je na oslávencovi, čo s ňou urobí. Ak oni nakúpili zákusky, vrazili do nich peniaze, tak si ich asi nechcú zjesť sami, a radšej ponúkli tie a tortu - darček zjedia potom.

haggard_222
12. júl 2025

A ano, ako napísala @mamina7070, tortu by som bez predošlej dohody asi nedoniesla.

petamich
12. júl 2025

Uplne jedno by mi to bolo 🙂 dala by som si kolac z cukrarne

gejb
12. júl 2025

@anonym_autor takže píšeš ze návšteva doniesla tortu vlastne pre seba a keďže dostali len nejaké kupované zákusky mali sa uraziť....tak pre koho bola? Pre oslavenca ci pre nich?

beata_k
12. júl 2025

Tak si to zhrnme. Nic si nekupila, priniesla si jednoduchu tortu ako darcek a este si urazena lebo si dostala kolace z cukrarne, ktore zvacsa jednoduche nie su. Dobre tomu rozumiem?

autor
12. júl 2025

@anonym_autor ja som tu tortu nepriniesla, ale podľa mňa keď si dá niekto námahu s pečením torty tak sa patrí ju na tej oslave aj rozkrojiť a nie ponúkať to “horšie” - kupované umelé zákusky možno aj staré…

mamina7070
12. júl 2025

a co to bolo za tortu vlastne ? nepecena smotanova ? ci? nemas foto?

anonym_545efb
12. júl 2025

Niekedy som piekla torty aj na objednávky. Každý v rodine o tom vedel, každý sa vždy tešil na moju tortu. Moja dcéra mala 5, upiekla som jej poschodovú tortu zdobenú na tému Frozen - na želanie. Moja svokra doniesla ako darček tortu z cukrárne osypanú orechami a lentilkami. Dcéra sa jej poďakovala a hneď prostoreko dodala: ty nevieš, že moja mamka pečie? dnes budeme jesť Frozen. Hotovo. Svokra odutá celú oslavu, z mojej torty si natruc nedala. Priniesla som aj tú od nej, nakrájala a ponúkla hostí. Nik si neprosil, všetci chceli len z tej mojej 🤷🏻‍♀️ a môžem ja za to? mala som chuť povedať jej, že zbytočne nosila, no nechcela som byť nevďačná. Podelila som ju aspoň do krabičiek....

Možno tú tvoju tortu mohli aspoň ponúknuť. A možno na ňu zabudli. Možno si ich mohla poprosiť, či by ju nenakrájali, že máš chuť....

evcagabi
12. júl 2025

Mne to pride uplne normalne. Dostala tortu a moze si s nou robit co chce. Ja keby dostanem tortu a mam na nu chut, tiez ju schovam a nepodelim sa 😅

gejb
Autor odpoveď zmazal
gejb
12. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som tu tortu nepriniesla, ale podľa mňa keď si dá niekto námahu s pečením torty tak sa patrí ju na tej oslave aj rozkrojiť a nie ponúkať to “horšie” - kupované umelé zákusky možno aj staré…

@anonym_autor nebola to torta od teba ani pre teba. Tak prečo to riešiš.

viestta
12. júl 2025

Preco riesis ci niekto by sa mal alebo nemal urazit, ked sa to teba netyka, lebo tu tortu si nedoniesla ty?
Jedine, ze ty si ta co ju strcila do chladnicky, a teraz ti je trapne aj samej pred sebou.

ivangeline
12. júl 2025

Je to jej darček. Jej torta. :D Prečo by mala? Aj sama ju kľudne mohla zjesť, keby chcela :D Keď už niečo také robím, že na zjedenie hneď, tak to aj poviem, že som NÁM priniesla tortu. Nakrajam? ;D

mameha7
12. júl 2025

@anonym_autor no ak to boli tie krásne a častokrát prácne koláčiky z cukrárne (tartaletky, makrónky, punčové rezy, veterníky...), tak by som si radšej dala také. Jednoduchú piškótovú tortu by som asi v takom prípade neocenila.

diewcatqoo
12. júl 2025

Pozri, ked ta torta bola dar, tak s nou oslavenec moze nalozit ako s darom. To znamena, ze ked dostanem napr. nejake bonboniery, neocakava sa snad odomna, ze vsetky tam otvorim alebo ked dostanem, neviem, tresnem, supravu tanierov, tak ich hned neotvorim a nebudem z nich hned podavat jedlo... aj ked teda s tortou by som sa urcite podelila, lebo by ju inak nemal kto zjest. Ale ak by som bola ja ta, ktora tortu priniesla oslavencovi, preco by som sa mala urazit. Ved to bol dar, nech si s nou robi, co len chce.

majkamasar
Autor odpoveď zmazal
evcagabi
12. júl 2025
@diewcatqoo

Pozri, ked ta torta bola dar, tak s nou oslavenec moze nalozit ako s darom. To znamena, ze ked dostanem napr. nejake bonboniery, neocakava sa snad odomna, ze vsetky tam otvorim alebo ked dostanem, neviem, tresnem, supravu tanierov, tak ich hned neotvorim a nebudem z nich hned podavat jedlo... aj ked teda s tortou by som sa urcite podelila, lebo by ju inak nemal kto zjest. Ale ak by som bola ja ta, ktora tortu priniesla oslavencovi, preco by som sa mala urazit. Ved to bol dar, nech si s nou robi, co len chce.

@diewcatqoo niektore boli vychovavane tak ze sa podelia s kazdou koninou. Mala som taku kolegynu, co bola schopna podelit sa aj o vrecuska caju ked to dostala ako darcek. Ja nechapacky. Hned vsetko otvarala, nukala. Citala som o tom clanok, ze presne k takemu chovaniu vedie vela rodicov deti - 'tu cokoladu hadam nezjes sama. Pekne sa podel' odmalicka sa s tym stretaju a potom aj keby sa im nemalo z toho nic ujst ponukaju ako odusu. Asi aj autorka bola vychovana v tomto mode, preto jej je divne, ze niekto si darcek.necha sam pre seba

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
sissy27
12. júl 2025

@anonym_autor pride mi normalne, ze si svoj darcek oslavenec odlozi a uzije si ho v sukromi. Nepride mi normalne, aby sa navsteva dozadovala toho, ze chce mat nieco z oslavencovych darcekov 😃 keby dostala nausnice, tak tiez ich chces trosku ponosit aj ty? 😂

doriiis
12. júl 2025

Takže vlastne návšteva doniesla tortu pre seba.😃Len nevyšiel plán.🤭
Tortu ste darovali oslávenkyni,takže aj keby ju do koša smarila,tak je to jej vec.

januska12323
12. júl 2025

Hostiteľ spravil najlepšie čo mohol, tortu odložil a vysvetlil aj prečo. Hosť sa mal v prvom rade pýtať či má niečo také doniesť aby toho jedla nebolo veľa. Mne sa viac páči keď je na stole toho menej a viem, že sa zje ako by tam mali byť torta, zákusky, slané, víno, nealko, všetko vyložené len aby sme ukázali, že na to máme.

eeffka
12. júl 2025

Ja som otcovi na 60ku piekla tortu,narobila som sa ako krava kedze nie som cukrarka, macoch vzala odlozila v restike do chladnicky a este mi poslali sms, ze vyborna bola, kolegovia chvalili. Ako uz je to nas doma rodinny joke. Odvtedy? Foff najvacsiu umelinu kupim a nic uz nepecem.

anonym_134556
12. júl 2025

Nám sa už stalo, že ja som zabezpečila tortu pre oslavenca a aj hostia priniesli. Jednoduché riešenie - počas oslavy sme ponúkli tú "našu" a domov sme všetkým nabalili tú, čo priniesli.

motylik2559
12. júl 2025

Stale som nepochopila to, ze ci si tam ty bola ako navsteva? Lebo pises velmi divne z mojho uhla pohladu...napr. tie zakusky boli mozno aj stare...toto si podla coho urcila? Kebyze si ako navsteva,ze si ich ochutnala, tak dajme tomu. No a co sa torty tyka..ako vies,ze oslavenec nebol dohodnuty s tym od koho tortu dostal, ze ju zje az potom vklude? Je to v prvom rade oslavencova torta a on moze s nou nalozit ako len chce🤷‍♀️ Teba do toho absolutne nic si myslim. Za mna riesis uplnu hlupost. Mne by bolo uplne jedno, ci si dam zakusky alebo tortu😄 Hovoris,ze mali umele zakusky, mozno stare....tak ochutnala si ich vobec ci nie? Lebo ked hovoris v takom neurcitku "mozno" tak mi pride, ze si ich nejedla a v tom pripade je totalne mimo, aby si o zakuskoch nieco hovorila🤔 A mimochodom uz je vela cukrarni,kde robia vyborne domace zakusky-to len na okraj🙂

prasiatko30
12. júl 2025

Take kebyze mam zabezpecenu tortu a nebolo by dohodnute vopred aby host doniesol tortu tak by ma to asi nasralo. Ako hostitela, ze mi naburavate moje menu a co mam potom robit s tym co som pripravila? To vyhodim, len aby sa host citil poteseny. Dalsia vec je, ze pravdepodobne matka pripravovala tortu taku aku chcela dcera - cize vytiahnut jej inu tortu je prinajmensom netaktne

anketkarka
12. júl 2025

Pre mňa je základ slušnosti darček otvoriť, takže si myslím, že aj torta sa mala rozkrojiť a ponúkať. Iba ak by bola na želanie oslávenca a ten by si ju chcel zjesť celú sám, tak je to jeho vec čo si urobí s darom. Dospelý človek by podľa slušnosti mal ochutnať darovanú tortu pred tými, ktorý mu ju darovali. To je spoločenská etiketa. Deti ovládať pravidlá spoločenskej etikety ešte nemusia, preto píšem o dospelákovi.
Tiež som zažila situáciu, že darovaná čerstvá domáca torta z poctivých surovín skončila v koši (lebo bola od svokry z lásky k vnúčaťu) a uprednostnila sa cukrárenská chémia, ale toto ja nikdy nepochopím.

michelle567
12. júl 2025

Nič ťa do toho nie je. Bol to darček pre oslávenkyňu. Možno si rozmyslela že keď pre návštevu má už nakúpené tak jednoduchú tortu vezme na druhý deň do práce ako pohostenie ak si tam zvyknú gratulovať

Strana
z4