Koho vybrať za krstných rodičov bez súrodencov?
Ahojte. Tí, ktorí nemáte surodencov, koho ste dali za krstných rodičov? Môžme dať aj našich rodičov teda babka a dedko?
Prečo si mysliš, že krstny rodič musí byť tvoj surodenec? :D Krstný rodič musí mať sviatosť birmovania a vek aspoň 14 rokov. Mal by viesť príkladný kresťanský život, teda nebyť s tým v protiklade (napr. žiť v konkubinate, alebo byť verejne známy alkáč, narkoman a pod.). My máme krstného môjho spolužiaka z VŠ, je to super chlap, miništrant, boli sme spolu na izbe na intraku a tak sme sa rozhodli. Krstnu naše deti nemajú, lebo v našej blízkej bubline sme nenašli žiadne schopné dievča, čo by toho bolo hodné :D
Ani ja, ani moja sestra nemáme za krstných rodičov nikoho z rodiny a nie preto, že by z rodiny nemal kto. Sú regióny, kde je zvykom dávať za krstných rodičov členov rodiny a potom zase také, kde práveže nie. Daj si, koho chceš, stačí, keď bude spĺňať podmienky. A súhlasiť, samozrejme.
Tak a ešte jedna vec - teoreticky stačí jeden krstny rodič. Len dodam, že krstne rodičovstvo je určita forma duchovneho "pokrvenstva". Inými slovami - nikdy sa nebudeš môcť vydať/oženiť za svojho krstneho/krstnu... to len "kdyby něco"... je to manželska prekážka 🙂
Práveže z mojej rodiny nikoho nepoznam tam je to nulové, z priatelovej rodiny je jeho mama s ockom a jeho 15 rocny syn.. cize uvazujeme ze by bola babka a dedko aj krstnymi rodicmi .. lebo asi ten syn jeho by nemohol byt svojmu nevlastnemu bratovi krstným rodičom, ci sa mylim ?
Mojim deťom nie je krstná ani jedna sestra. Sme tri sestry, máme dobré vzťahy, ľúbime svoje deti navzájom, snažíme sa byť dobrými tetami pre neterky a synovcov... Na krst nám nosila moja kamarátka, s ktorou sa kamarátim od troch rokov
A nemate vobec ziadnych kamaratov? Krstny rodič vobec nemusí byt rodina, moze to byt akykolvek clovek. Mna by teda mrzelo, ze moji stari rodicia su zaroven krstni a ze som o normalnych krstnych rodicov ochudobnena. Mne je krstna mamina najlepsia kamarátka a rozumieme si lepsie ako s mnohými clenmi rodiny
Kamarátka z detstva, ale veľa ľudí nedáva svojich súrodencov a ja by som nedala ani starých rodičov.
@michelle567 a nevlastný brat ? Ma 16 ma uz aj birmovku, je teda riadne nabozensky založený
@doris11 áno môže byť, moja kamarátka pre dcéru vybrala jej mamu za krstnú a mne bol krstný otcov najlepší kamarát a neskôr krstná jeho manželka. A môj otec bol krstný zase jeho deťom. Je na tebe koho vybereiš
Dala by som niekoho vo svojom veku. Nemas ziadnu sesternicu,kamosku ? Stari rodicia su stari rodicia. Ti by nemali byt aj krstni
Moja sesternica je krstna a krstny je manzelov brat. Mame s nimi dobry vztah. Kamaratov som dat nechcela a tak su zainteresovane obe strany
Ani brata by som mu nedávala za krstného. Nemá muž nejakého bratranca, sesternicu, nemáte nejakých známych vo vašom veku? Alebo nejakú tvoju kamarátku?
@michelle567 nie nemame, keby sme mali tak nad tym neuvažujem, mame iba dve možnosti starých rodičov alebo brata
No ja neviem. Ani jedno z toho by som nedala. A čo mužova krstná keby bola aj jeho deťom

Môjmu synovi je krstný môj bratranec. Tusim že môže byt aj dedko a babka, niesom si istá no zdá sa mi že nemôže byt len vlastný otec alebo matka.