icon

Meno pre dievčatko - Chloe alebo Aylin

bleskovka3
20. sep 2015

Ahojte, celé dni hľadám na nete tieto mená, či sú v našom kalendári a nič také som nenašla. Myslíte, že môžeme jedno z týchto mien by sme radi vybrali ako druhé krstné meno, len nevieme či je to možné a či nám to naše úrady povolia. Ďakujem

Strana
z6
maminka1986
4. okt 2015

@peneloppe PRESENE TAK opičia s amnohí je to otrasnéééé a strašne smiešne hlavne zahraničné mená k slovensky znejucim priezviskám keby su zahraničné priezviská ok ale ak je niekto Ryan Jánošík sorry ale to je moc :D

elanor
4. okt 2015

@oli18 ok, beriem, moje priklady neboli spravne, ale stale s tebou nesuhlasim.
Anglictina ma zdrobneliny za tym si stojim.
Tak napr. ten Ron je Rennie, Fred je Fredie, Ed je Eddie atd...

katie555
4. okt 2015

@elanor no ved ale aj tu si zle uvidedla Ron je asi Ronald v plnom zneni,Frederick , a Edward ...ano to pouzivaju ale su aj mena ktore su nemenne - napr Stella? Monica? Chloe ? Ruth?
bavime sa presne o tych menach co su take a ludi na svk este k tomu vzdy zdrobnia
Stelinka? Chloeinka? Ruthinka? atd to je to co tym bolo myslene ...

mircalla
4. okt 2015

@elanor v kazdom pripade vacsina priezvisk pouzivanych na slovensku (a to nemyslim len slovenskych) sa jednoducho k zahranicnym menam (ci uz anglickych, americkym, francuzskym alebo spanielskym) absolutne nehodi

elanor
4. okt 2015

@katie555 cele mena som nespominala, pretoze o nich som pisala pred tym, takze mi to prislo zbytocne.
Bavili sme za o tom ci existuju alebo neexituju zdrobneliny. Len tolko k prikladom ako dokazu, ze existuju.
Nie je dolezite ci ma kazde meno zdrobnelinu, alebo nie, ide o to ze existuju.
Ani pri nasich niektorych menach niesu skratky ani zrobneliny, a neda sa podla toho zovseobecnit, ze ked ich niektore nemaju, tak to neexistuje, ved predsa je kopa, ktore ich maju.

elanor
4. okt 2015

@mircalla beriem, ale o to ja nepisem, takze tema ohladne priezvisk mi je s prepacenim vies kde 😉

katie555
4. okt 2015

@elanor ale je rozdiel ako sa standartne zdrobnuju mena a v uk skracuju ...pretoze pre mna William- Will, Edward - Ed je obycajne skracovanie ...nie zdrobnenina ....
Treba si uvedomit ze skratenie mena pouzijes aj pri 70 rocnom dedkovi , ale neviem ci by si ho volala Edinko ...takze funcia je trosku ina

elanor
4. okt 2015

@katie555 k tejto teme som sa vyjadrila vyssie, este raz, uz to opakovat nebudem...

katka1981
4. okt 2015

@bleskovka3, Chloe poznam, to druhe nie. Co ti je srdcu blizsie, to daj

jana_eyre
4. okt 2015

@katie555 myslis, ze ked budes mat 70 tak bude divne ak ta manzel bude volat katka? mal by ta zacat volat kata?

alebo inak - ak chlapca niekto vola palko, myslis, ze ho tak bude volat navzdy a napr. na strednej mu inak ako palko nepovedia?

vroni
4. okt 2015

@jana_eyre, teraz si ma rozosmiala. Spomenula som si, ako svokra vzdy frflala, ze uz je stara, lebo zrazu ju vsetci zacali oslovovat zdrobneninou. Fakt je, ze v nemecky hovoriacom prostredi ti zasadne zdrobnia meno vsetci az ked mas cez 70, detom ovela zriedkavejsie (ale tiez dost casto)
A s tymi "nemennymi" menami - Slovaci sa tazko pasuju s menami, ktore v zakladnom tvare obsahuju K (nie ako prve pismeno ale v strede mena) - take Eriky, Moniky ci Marekovia a Vratkovia su na tom relativne v pohode, da sa to sice zdrobnit ale to uz su sialenosti, na ktore si cudzi malokedy trufaju....

katie555
4. okt 2015

@jana_eyre tak som to nemyslela ...ja som len to skor ze v uk sa mena skracuju ale nezdrobnuju ...myslim to takymi tymi typickymi priponami co su priznacne pre slovensky /cesky jazyk ...
(a mna fakt nikto nevola Katka uz ani teraz ..ale to nie je podstatne )

vroni
4. okt 2015

@katie555, usmevne, ze tvoj nick je prave anglicka varianta slovenskej zdrobneniny Katka 😉

katie555
4. okt 2015

@vroni hej bo ma tak zacali volat v praci som Kat a to uz nerieism kym to nejaky debil napise s C ...
ale katie nie je zdrobnenina od Catherine ale uplne ine meno ...

ako pointa tu uplne unika ...kazdy sa chyta poslednych par prispevkov nie toho vlastne kde to cele zacalo ..
ktosi este mozno na druhej strane pisal ze pri cudzich menach nepekne az divne zneju zdrobneniny - ktorym sa na svk neda velmi vyhnut ...aj mne doma malu naucili ze je Chloinka - a sama uznaj ze to neznie prave najlepsie ....

vroni
4. okt 2015

@katie555, suhlasim, neznie, Chloinka mi znie ako pripravok na cistenie zachodu a aj pri Kevinkovi sa mi jezia vsetky chlpy (v tomto tvare, meno same o sebe je ok). Ale mozno je to len nezvyk, lebo aj mnohe "slovenske" mena najprv museli zdomacniet....

katie555
4. okt 2015

@vroni prave preto ja to nereisim a 4 tyzdne v roku s tym prezijem ...to vlastne cele tu sa riesi ..
aj ked uz asi treti krat pisem ze nechapem niektore reakcie nakolko ak si dobre pamatam tak autorka chce Chloe / Aylin ako druhe meno ...Takze riesit sklonovanie ( s tym mam ja sakra problem bo zase ked napr Chloe nevysklonujem a rozpravame po svk to znie uplne divne a ked vysklonujem tak koncim takymi tvarmi ze amen) a zdrobnovanie je podla mna uplne nepodstatne v tomto pripade

elanor
4. okt 2015

@katie555 to teda nezneje, to m,as pravdu. Ale preto ak sa niekomu paci akekolvek zahr. meno, mal by zvazit vsetky moznosti a formy tohto mena. A dobre si to premysliet.
Samozrejme je jedna vec, ak je jeden z partnerov "zahranicnik", dalej je ina vec, ak su aj obaja SR, ale maju v plane odist prec a zit tam (co ja viem, Nemecko, UK, USA, atd.), dalsia je zase ak uz obaja SR a mienia aj nadalej ostat na SR, len sa im to nejake "podivne" meno paci, alebo len preto, ze je moderne, alebo chcu byt zaujimavi...
Najjednoduchsie to maju asi ti, uz byvaju prec, alebo ti, ktori prec este len vycestuju, pretoze povedzme si uprimne, v zahr. sa nikto ziadnemu menu necuduje, pretoze tam je to viac menej normalne davat take vselijake mozne aj nemozne mena.
Ale ti, ktori tu ziju a ostanu tu zit, nech uz su ich pohnutky na "ine" meno akekolvek, by si to naozaj mali velmi dobre rozmysliet. Nasa spolocnost na tieto "extempore" zatial nie je velmi pripravena, otazne co bude za 50, 100 rokov. Netvrdim, ze sa maju rozhodnut, ze to meno nedaju. To nie, ale ked uz chcu nieco ine, tak vybrat aspon take, ktore i ked je ine a zvlastne, ale ked mu budu chiet povedat nejako inak nez oficialnym menom, teda najcastejsie tou zdrobnelinou, nech to zneje aspon trosku normalne, pretoze naozaj potom pocuvat tie skvosty na ihrisku, ci v meste, hocikde, ako mamicky kricia na svoje deti, uprimne sa mi niekedy rozum zastavuje, a bolia ma z toho usi...

vroni
4. okt 2015

@katie555, ved to, ze to riesis len 4 tyzdne v roku. Keby si taku diskusiu na tanieri mala dvakrat do tyzdna (co sa ti v tom "spravnom" prostredi na Sk moze pritrafit raz-dva), tak by si veru riesila 😀
Inak sa ani Chloe ani Aylin v slovencine nesklonuju. Zato Chloinka ci Aylinka (az sa mi ruky trasu, napisat to) sa sklonuju ako kazde bezne slovenske meno. mozno aj to je dovodom, ze ludia to - snad podvedome - komolia, aby sa im s tym menom v reci lahsie pracovalo...

katie555
4. okt 2015

@elanor v tomto suhlasim ..ale ver mi ze aj tu sa najdu mena nad ktorymi ja dviham obocie (myslim tym ale deti anglicanov , nie pristaovalcov bo vtedy je 'jasne' ze je to asi kdesi od nich) Pracujem na letisku a tych divnych mien vidim statocne ...Mna napr irituju mena po mesiacoch v roku(aj ked napr June je pekne meno) , alebo stromoch (Oak a napodobne )
(u nas je otec anglican a mala ma priezvisko po nom takze nevytrcame z radu haha )

@vroni ja som to pisala tusim vcera ked sa tato tema nanaovo rozbehla ...keby sme byvali na svk meno Chloe isto nedam ...No s tym sklonovanim je to tazko , viem ze sa nema len niekedy to neznie dobre ani tak ani tak - napr veta - toto je Chloe (myslene toto patri chloe ) tam sa potom uz vytvori iny vyznam..

Ani nevadi ze sme uplne mimo temu 🙂

canama
4. okt 2015

@jana_eyre jop, konecne to niekto napisal....tzv. "slovenske" mena, su len slovenske formy mien ktore maju celosvetlove rozsirenie. pravda ale je ze nechapem diskusiu, lebo meno pre dieta to naozaj nie je nieco o com by sa malo rozhodnut v diskusii anonymnych uzivatelov MK. ale inak ja mam doma Ariadnu...stretla som sa x krat so zacudovanou reakciou: "preboha, to ako ju budete volat?" 🙂 no a starsia dcera sa vola Diana, a ona nie je spokojna....chcela by sa volat Elza 😀 ...a niekedy Minnie. 😀 😀

elanor
4. okt 2015

@canama ale zase nemozes sa cudovat, ze sa pytaju, ja by som sa mozno opytala tiez 🙂 vseobecne sme tu zvyknuti pouzivat nejake tie skratky ci zrobneliny, takze asi preto kazdy riesi.
napr. nechapem preco maju v USA oblubu sa volat priezviskami (teda aspon v serialoch, neviem jak v realnom zivote). Uprimne mi to pride neskutocne divne. Akoze ok, kolegovia v praci, ktori sa nepoznaju, alebo nie su si si nijak blizky, aleebo na inych urovnach postov, alebo na urade, ked je nieco oficialne, ok. Ale aby sa kamosi, frajeri, manzelia vzajomne oslovovali priezviskom, tak z toho dostam normalne mdloby.
No a najviacc toto riesi asi ta starsia generacia. Bo ako som uz pisala, my sme to s muzom vyriesili diplomaticky, pre klud v rodine maju baby oficialne mena "normalne" (Lenka a Mirka, ehm teda Miroslava), ale doma im hovorime tak jak my chceme (Lili a Miri). A minule ked ma mamina (na dnesnu prave ta strasia generacia) pocula, tak sa rozculovala, ze co jej to jko vypravam, ze sa jej budu vsetci smiat, ze je kacica (lili podla nej = liliputka = nejaky udajne nazov pred nejaky druh kacice). Kukam na nu, ze ci je uplne komplet, abo si robi srandu. No tak ma nasr..., ze jej to hned vratila, ze ked oni mozu mat kona, my mozme mat kacicu. A od vtedy je klud.
Pre vysvetlenie ohladne toho kona: Jeden z Brachov a vola Marián, a nasi mu po domacky odjakziva hovorili Maroš. A to ked pocul pradedo (na vtedajsiu dobu prave ta strasia generacia), tak od jedu skalal vzdy min. 3 metre do vysky, ze on neni zadny Maros, ale Marian. Maros bol takeho a takeho sedliaka kon...
No takze tak... 😀

jana_eyre
4. okt 2015

@katie555 nevidim v tom problem - su to zvyky a zvlastnosti nasej reci.. ak by slovaci nejako viac ovplyvnovali ine, svetove reci, tak si tiez nase slova upravia k svojej reci..

pre priklad mozem uviest napr. Šatana - tiez ma na drese uvedene, ze je Satan..

sisaka
5. okt 2015

@elanor slovensku telku nepozeram, takze asi o tom hovoris, ale fakt je,z e v USA sa v drvivej vacsine ludia neoslovuju priezviskom. Tam sa nevola Smith k tabuli, ale Charles, John ..., kolegovia, nadriadeni, podriadeni vsetci sa oslovujeme menami, nikdy nie prezviskami, treneri takisto, decka hovoria napriklad couch Mark. Jedine vynimky su doktori, tam sa pouziva priezvisko, taktiez ucitelia sa oslovuju Mr. Smith, alebo Mrs. Parker, takto deti volaju ucitelov aj doma, v zivote som nepocula nazvat ucitelku nejak dehonestujuco aj doma deti hovoria Pani Parker, Pan Smith .... . Ludia sa medzi sebou tiez zoznamuju hned krstnymimenami, nikdy nie priezviskami

elanor
5. okt 2015

@sisaka tak to je super, ak je to tak 🙂
nie SVK telku nekukam, neni tam ani co a hlavne na milion 20min. reklam, ktore su prerusovane 5 min. filmu, nemam cas 😀 pozeram iba US serialy na nete, a tam je to vecne same priezvisko... 🙄

oli18
5. okt 2015

@elanor prelož do Aj napr. Vilko, Miško, mamička. Willy nie je zdrobnelina, ale "skrátenina" mena. Ja si stojím tiež za svojim 🙂

ajlin1372
16. sep 2018

Dobrý deň ... ja sa skutočným menom volám Ajlin.. a v kalendáry stále meno nemám... ani len podobne.. najbližšie k mojmu menu mám meno Alica alebo Alena.. preto slávim moje meniny na Alicu... K tejto stránke som sa sice dostala omylom a to googlovaním môjho mena ale aj tak...

all29
29. máj 2020

@oli18 nie každý má rád zdrobneniny, na Slovensku je to ako prekliatie. Nechápem ľudí, čo automaticky oslovujú zdrobnenami, ja mám slovenské meno a hlavne ako dieťa som zdrobneninu neznášala.

Strana
z6