icon

Môže žena bez cirkevného sobáša byť krstná mama?

20. mar 2025

Dobry den
Mozem byt krstna mama aj ked nemam zatial svadbu v kostole? Mame v plane az o rok svadbu ..zatial mame iba civilny sobas a 2 pokrstene deti. Dakujem

Strana
z3
tetapetra
20. mar 2025

Môžeš byť svedok pri krste. Alebo zaplatíš a budú ťa viesť ako krstného rodiča

vkatush
20. mar 2025

Ak to kňazovi zatajíš, tak budeš. Ale podľa pravidiel by si nemala byť. Nežiješ "usporiadaným" životom.

Poznám pár, čo tiež plánovali svadbu rok po krstinach. Kňaz im povedal, že ak chcú byť krstní, zosobáši ich rýchlo pred krstinami. A tak bolo, 20 minút pred krstinami svadba so svedkami a rodičmi.
Potom o rok mali omšu s obnovou sľubov a veľký bašavel.

14petulka88
20. mar 2025

Ja som minuly rok bola na krste, za krstnu mamu. Sobas som mala na urade. Farar to neriesil. (Rimskokatolicky).

saxana000
20. mar 2025

Mozes.my ideme krstit teraz v aprili mladsiu.sestra je krsna starsej 8r. este ked bola slobodna teraz v septembri mala civilny sobas a farar s tym ziadny problem nema.Hoci ked sme krstili starsiu mala ist za krstnu muzova sestra a tiez mali s muzom len civilny sobas a vtedy farar nedovolil ze neexistuje.teraz nam povedal tento co je u nas ze dolezite je ci mame sviatosti my rodicia lebo my vychovavame dieta vo viere..
Normalne ich napisal ako krstnych rodiciv nie svedkov krstu..

euka210
20. mar 2025

Spravne nemozes byt. Ale zavisi od farara.

sylvester1
20. mar 2025

Este ze som nie katolik 😀

lilope
20. mar 2025

@sylvester1 ešte že si výrazne prispel do diskusie.

anna777115
20. mar 2025

Autorka, nepíšeš o aký krst sa jedná, lebo v rímsko katolíckej cirkvi, by si nemala byť krstným rodičom, pokiaľ, nesplnaš podmienky. Jednou z podmienok je mať uzavreté sviatosti a manželstvo, je tiež sviatosť.

luliu
20. mar 2025

Nemozes

nairobi
20. mar 2025

Nemozes,,, my sme dokladovali sobas v kostole,,,kedze sme boli iba na urade,tak sobas v kostole bol zbuchany z minúty na minútu o 17:30h večer o dvoch svedkoch,,,,ale samozrejme záleží od farára, určite su taki, ktorí to neriešia

kavasmliekom
20. mar 2025

Potrebuješ mať všetky sviatosti, sobáš nepotrebuješ. Civilný pred cirkvou ako keby ani nebol.

lucy_ms
20. mar 2025

Závisí od farára. Ja mám 3 krstné deti, z toho jednému sme boli s mužom za krstných, keď sme ešte ani manželia neboli. A ďalším dvom sme sa stali krstnými, keď sme už boli manželia, no sobáš sme mali na úrade. Dokonca ja som len pokrstená, nič viac a aj tak som krstnou mamou.

pl2y
20. mar 2025

Mozes..my mame krstnú manželovu sestru, môj brat je kňaz, tak on nám krstil..akurat bola krstná len ona a nie aj snúbenec, lebo presne nie sú zosobaseni a majú dieta, ale ona sama mohla byt úplne v pohode..

siska53
20. mar 2025

Zavisi od farara.

enmery
20. mar 2025

Ja som krstná mama a som slobodná.🤷‍♀️

marca12
20. mar 2025

Zalezi od farara. My sme mali farara,ktory odmietol pokrstit dieta rodicom,ktori neboli zosobaseni. V inej farnosti s tym farar problem nemal. Takisto niekde odmietnu za krstnych,ak je par nezosobaseny. Musis zistit ako je to u vas a ak je s tym problem,hladat farnost v okoli.

glorikarebeka
20. mar 2025

Môžeš ,ale musíš mať krst, prijímanie, birmovku
Veď niektoré krstné nie sú vydaté

chiarisimo
20. mar 2025

Mne nemohla ísť kamoška za krstnú mamu, nemala birmovku, ale sobáš v kostole áno..., tak išiel za krstného jej manžel, ktorý mal birmovku....
Celé zle, že záleží na farárovi... ja po sobáši na úrade nemôžem ísť na spoveď, aj keď mám birmovku... som veriaca, ale tieto smiešne výnimky mi znechutili cirkev...

lilope
20. mar 2025

@enmery slobodná byť môžeš, ale nemala by si žiť s partnerom.
@chiarisimo pretože cirkev civilný sobáš neuznáva a pred Bohom si slobodná akoby si žila len s partnerom. Neútočím, nekritizujem, len uvádzam fakt.

chiarisimo
20. mar 2025

@lilope ja to chápem, muž je neveriaci, nemôžem ho nútiť, mali sme si pýtať nejakú výnimku od biskupa... my sme to brali automaticky, že musíme ísť na úrad, sme spolu 15 rokov, 2 pokrstené deti, syn chodí na náboženstvo... nemám už na to chuť, tie výnimky sú smiešne, ako aj toto s tým krstom, tak aké sú ozajstné pravidlá? jeden povolí druhý nie...

enmery
20. mar 2025

@lilope Žila som s partnerom.

veronika19895
20. mar 2025

Veď zosobášení ste . Môže byť problém že nie v kostole? Ste manžel a manželka

nikaeli
20. mar 2025

Stala som sa krstnou mamou ešte ako slobodná študentka VŠ.

lilope
20. mar 2025

@chiarisimo ako vidíš, tie pravidlá sú voľné. Na jednej strane chce cirkev držať nejaké pravidlá, na druhej strane nechce prichádzať o veriacich, a tak niektorí kňazi sa snažia pravidlá zvolniť a robia výnimky. Mohli ste sa s mužom vziať aj v kostole, ty by si mu sľúbila vernosť a on tebe nie (je to čudné, ale bola by si pred Bohom vydatá), bola som na jednej takej svadbe, ale chápem, že neveriaci alebo veriaci inej viery na to väčšinou nepristúpi. Asi by som sa tomu ako neveriaca tiez vysmiala, myslím si.
@enmery ak o tom kňaz vedel, tak podľa pravidiel by ti nemal povoliť byť krstnou, lebo je to to isté ako keď sú dvaja zosobášení na úrade, žijú v hriechu. Ale ako vidíš, kňazi robia výnimky a čo kňaz to pomaly iné pravidlo.
Bratovi nedal kňaz rozhrešenie po spovedi len preto, že žije s partnerkou ako druh a družka a zase jeho partnerke rozhrešenie dal, to už je aký meter. 🙄

hopsas
20. mar 2025

Ja by som ti odporúčala brat tieto veci vážne. Ako chces vychovavat dieťa v kresťanskej viere keď sama kresťanský nežiješ? Lebo to budeš Bohu sľubovať. Že dohliadnes na kresťanskú výchovu krstného dieťaťa.

enmery
Autor odpoveď zmazal
sisska96
20. mar 2025

Ja som sa stala krstnou mamou ešte ako slobodná

lilope
20. mar 2025

@enmery tak ste mali kňaza, ktorý to akceptoval aj keď pravidlá hovoria niečo iné. Neviem ako si to tí kňazi obhajujú, ale asi to nikto nerieši. My sme museli hľadať niekoho, kto má birmovku a nemá civilný sobáš alebo nežije ako druh a družka. Všetci súrodenci boli teda von z hry a nakoniec je krstná slobodná sesternica.

pl2y
20. mar 2025

@chiarisimo ale čo mne brat vysvetľoval, že nie je problém mat sobáš/sviatost v kostole, keď je len jeden veriaci..cirkevne to zaväzuje len vás a pred Bohom ste manželia, ale manzel keď neveri,tak jeho to v tom duchovnom zmysle nezaväzuje..výnimku od biskupa nespominal

ajko2011
20. mar 2025

Svadbu mám na úrade a som krstná mama 💁

Strana
z3