Možnosť individuálnej birmovky v dospelosti
Dobrý deň, prosím Vas chcem sa opýtať, či máte skúsenosti s tým, že sa dá urobiť birmovka individuálne, kvôli tomu ze mam byt krstná mama... Stále som to odkladala, až ma teraz čas súri... Žilinský kraj. ĎAKUJEM
Da sa urobit, ja som ale mala povinnu pripravu s birmovancami, sice som fyzicky nechodila, knaz ma velmi dobre poznal, bola som uz vydata a mala uz aj dieta a pravidelne som chodila do kostola, takze som po krste a 1.sv.prijimani cakala 2 roky a dozrievala vo viere. To Ti neudeli len tak hocijaky knaz, to je slavnost a vysluhuje ju biskup. Takze narychlo si nedorobis. Mozno by stalo za to, popytat sa knaza, ako svedok krstu zapisana byt mozes, ak ten dalsi krstny bude mat vsetky sviatosti a dieta ta bude volat krstna. Moja sestra je evanjelicka a je len svedok krstu, ale deti ju volaju krstna.
U nas je minimalne ročná príprava pre dospelých a potom majú na Veľkú noc - tam býva tak pár dospelých . Skôr si myslím, že kvôli jednému biskup vykonávať sviatosť birmovania nebude …. Ale tak neviem 🤷
Ja si myslim, ze kvoli jednemu cloveku ju robit nebudu. Prebieha priprava pre dospelych a nejaky cas to trva.
Chod sa spytat priamo vo vasej farnosti. Bezne sa dospeli pripravuju na birmovku 1-2 roky.
@zuzanaete na birmovku nie tak dlho, 2 roky je príprava na krst .
@zuzanaete na birmovku nie tak dlho, 2 roky je príprava na krst .
@zmrzlinka8 nie mas to naopak na krst je som absolvovala v dospelosti pripravu cca necely rok od septembra do velkej noci kedy bol krst nasledne cca 1,5 roka priprava na birmovku - aspon tak je u nas. takze neda sa to len tak rychlo vybavil a uz vobec nie kvoli tomu ze chces byt krstna mala. napr. u nas sa birmuje 1x za 2 roky. jedine ze by si sa poznala s biskupom 🙂
Ahoj, ja som si robila birmovku po tridsiatke. Boli sme asi 4 skupiny, tri skupiny boli mladi a 1 skupina sme boli "stari"
Priprava trva jeden skolsky rok, tj od septembra a birmovka bola v juni. Informuj sa na fare. Prihlasky na pripravu na birmovku vyhlasuju v kostole.
Kamaratka isla za krstnu nedavno a tiez chodila na tuto dlhu pripravu.
Ano da sa aj v dospelosti, ale nie na rychlo.
Dospelí sa pripravujú individuálnymi katechezami.
Po jednom, či viacerí, podľa toľko, koľko je záujemcov.
Samotné vysluhovanie sviatosti sa udeľuje spolu s mladými.
My tento rok birmovku nemáme, takže naša dospelá išla na samotnú slávnosť vedľa do mesta.
Kňazi si to medzi sebou poriesia.
A btw- udeľovať sviatosť birmovania nemusí len biskup.
Beznw birmuje vikar, ale môže aj kňaz, ak je na to dôvod.
Moja dcéra je birmovana kňazom, ktorý o to na ABU požiadal.
No, a presne pre toto je najlepšie to všetko absolvovať v detstve...

Chod sa spytat priamo vo vasej farnosti. Bezne sa dospeli pripravuju na birmovku 1-2 roky.