Najkrajšie vianočné tradície
Ahojte. Budem rada ak mi napíšete vaše najkrajšie Vianočné tradície, čo robíte na Štedrý večer, prípadne iné vianočné dni a prípadne aký to má význam. Ak máte tipy na knihu s podobnou tématikou, ktorú by sme mohli čítať aj so synom keď vyrastie, tak sem s ňou.
Ja nemám z domu donesené žiadne tradície, preto sú sviatky pre mňa všedným dňom. No rada by som pre našu rodinku vytvorila krajšie sviatky, spomienky a pre syna nejaké pekné návyky do budúcnosti. Myslela som si, že to príde samo... ale vidím, že by som sa to mala proste naučiť 😅
Čo pekné a zmysluplné robíte v súvislosti s Vianocami vy?
Krásna téma 🙂 No u nás doma (pochádzam z Prešova) sme každý rok dávali pod obrus šupinku z kapra, tá tam ostáva až do konca sviatkov keď sa spratáva vianočná výzdoba. Šupinka potom putuje do peňaženky živiteľa rodiny, aby bola po celý rok plná.
Keď sme boli deti tak nás otec stále brával pred večerou do kúpeľne, kde sme sa zavreli a veeeľmi dlho umývali ruky aby boli dokonalo čisté, keďže sa ide jesť tak slávnostné jedlo. Teraz viem, že to iba mama využívala čas aby popchala darčeky pod stromček, ale my z toho máme tradíciu 🙂
Na stole je vždy prestreté o jedno miesto navyše. Znak toho, že stále myslíme na niekoho kto tam nemôže byť s nami (napr zosnulá babka), ale tiež je to miesto pre "okolo idúceho pustovníka". Akože ak by k nám prišiel niekto hladný....
Je toho veľa a asi by som o tom vedela písať ešte hodne.
Modlíme sa, papáme oblátky s medom a cesnakom. Nevstávame od stola, iba všetci naraz...
A mama zaviedla tradíciu neumývania riadov :D Až na druhý deň....S tými plnými bruchami sa nám aj tak nikdy nechcelo...
@lenkamatkova to s tým prestretým miestom navyše som videla až u svokry mali sme doma kadejaké tradície ale prvý krát som to videla až u nej vtedy som sa jej pýtala či ešte na niekoho čakáme 😀. Vysvetlila mi to a príde mi to ako dobrý zvyk.😊
pride samo, neboj 🙂 tradicia je aj spolocne zdobenie stromcekov, spolocne vianocne pecenie, citanie vianocnych knih, pozeranie vianocnych filmov, ci rozpravok, pocuvanie vianocnych kolied, spolocne zdobenie bytu (deti mi lepia vianocnou paskou byt a strihaju vlocky na okno), a tie tradicie pri stole,tych je strasne vela, to si mozes vybrat a nakombinovat 🙂
Pred večerou každý musí zjesť cesnak (deti kúsok len), aby sme boli celý rok zdraví, na roh stola pod obrus sa dávajú papierové bankovky, aby boli celý rok peniaze v dome, a po večeri sa rozkrája jablko po šírke,kde vidíme či budeme zdraví (tam sa ti po prekrojeni jablka vytvorí pekná hviezda zo zrniečok, budeme zdraví....ak je jablko hnile, bude niekto v rodine chorý)...všetko mám od mojej babky a praktizujem aj u nás doma 🙂
@nikiki29 Ja to mam take iste. Cakala som ze tradicie pridu same ale neprisli. Treba na tom pracovat. Skusat ktore vam sadnu a potom trvat na tom aby to aj ini clenovia rodiny dodrziavali. Zo zaciatku sa im to moze zdat take ze naco to robime ale potom sa to stane neomyslitelnou sucastou sviatkov.
My pred stedrou vecerou jeme oblatky potrete cesnakom (aby sme boli po cely nasledujuci rok zdravi), pokvapkane medom (aby sme boli dobri) a kedze nevarim makove opekance tak posypeme makom (aby sme mali dost penazi).
Take tie zvyky o krajani jablk alebo sviecok v skrupinke sa bojim.
Pocas sviatkov chodime do mesta pozerat vianocnu vyzdbu a na novy rok sme chodili na kopec za sidliskom pozerat na ohnostroj.
A rano si davame do kavy Baileys a vecer popijame vajecny konak.
Tiez pecie kolace ktore sa pecu len na vianoce (certove pirule, medovnicky, makova strudla, odpalovane venceky)
Ahojte ja mám z domu jeden zvyk ktorý asi veľa ľudí nepozná. Každý máme pred sebou čistú oplátku a najstarší v rodine ňou postupne ponúkne ostatných - každý si odlomí. Potom to isté urobí aj druhý najstarší vždy podľa veku. A pokračuje sa dalej
Ja som vyrastala vo veľmi tradičnej rodine, kde Vianoce boli asi tým najuponahlanejsim sviatkom, lebo do večere toho bolo treba stihnúť hrozné veľa. Mali sme aj gazdovstvo, takže hneď ráno sa zvieratám dávala špeciálna "bohatšia" vianočná vysluzka. Potom najstaršia žena v dome všetkým dávala krížik z medu na celo. Celý deň bol prísny pôst až do večere (super zdravé nejesť celý deň a potom sa o ôsmej večer natrieskat ako prasa 🤣). Od rána sme chystali jedlo. Jasne, ze už mesiac pred Vianocami (aj viac) sa pieklo o život, aby bolo na stedrovecernom stole aspoň 35-40 druhov koláčov (🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️). Ráno sa začala chystať kapustnica a šaláty. Nakoľko sa na štedrý den chystalo jedlo až do Silvestra- celý ten týždeň sa nevarilo- tak si viete predstaviť, koľko toho bolo.) Na prvý sviatok Vianočný bola vždy sviečková z diviny na obed, na Štefana pečená kačka s červenou kapustou. Kapustnica sa varila v 25 litrovom hrnci, aby vydržala až do Silvestra a deň pred Silvestrom sa varila ďalšia - silvestrovská kapustnica. Takže na štedrý deň od rána pri hrncoch. Okrem toho aspoň 6 druhov šalátov. Bobalky s makom, studené misy obkladat, aspoň za 3 veľké tácky ovocia, jedna celá etazerka sušeného ovocia a orechov. 4 veľké tácky zákuskov. Pod stromček nachystať cibuľu, zemiak a koreňovú zeleninu, aby bol úrodny rok. Pod obrus zopár mincí a na stole bola kristalová miska, v ktorej boli za 3 kila mincí snáď od čias Ľudovíta Štúra. Vždy jedno miesto navyše nachystať, pre pocestného. Dobrým zvykom bolo, aby sa starí rodičia s mamou fajne do krvi povadili a moja hystericka mama od 4tej rucala jak tur a trieskala hrncami a taniermi, pričom všetci boli nasrati. Potom o tretej sa začali robiť ryby. Potom sa bolo treba ísť rýchlo osprchovať a nachystať k stedrovecernemu stolu. Bez plaču, trieskania dverami, stresom, krikom na celý dom, obvinovania každého z nejakej inej blbosti by to nešlo. Ešte horšie to bolo, keď došiel mamin brat s celou rodinou. Mama a jej švagriná si hneď skočili do vlasov, lebo každá varí dačo iné. Potom sa pohádala aj s bratom, ktorý je extrémny nervak a všetko mu vadí. Do toho začali robiť krik starí rodičia. Dedko hromzil, babka sa zahanala palicami a vykrikovala, čoho sa to ona dožila a ze všetci sa jej chcú zbaviť (ona bola taka samonasieracia a extremne vztahovacna)... Takže super úžasná vianočná nálada 🤶🤶🤶🤶👌👌👌👌 potom všetci nahodili svoje falošné úsmevy a tvárili sa ako super úžasná dokonala rodinka. Hoci sme už nevladali, bolo treba ísť na polnocnu omšu a vrátiť sa domov o pol tretej peši, lebo ako inak sa na dedine dostaneš domov v noci. A potom o pol šiestej vstávať znova, aby sme o pol siedmej mohli (museli) zas nabehnúť do kostolnych lavíc a tváriť sa hrozne nadšene z toho, že sa Ježiško narodil, keď všetci spali 3 hodiny. A potom začali chodiť návštevy, tak bolo treba nahodiť svoj úžasný farizejsky veľký úsmev a tváriť sa ako najšťastnejšia rodinka pod slnkom... No, také tradičné slovenské Vianoce, v takej tradičnej slovenskej dedinskej rodine, kde sa všetko robí len preto, aby druhí nepovedali, aby sused nehovoril atď.... Proste veľká farizejská fraška.
V rodine môjho muža sa zasa Vianoce nikdy neoslavovali takým spôsobom ako u nás. Nestavali stromček, mali rybu a šalát na večeru a darčeky, ale to bolo tak všetko.
V našej spoločnej domácnosti ale mávame každý rok tie NAJKRAJŠIE VIANOCE. Nikam sa neponáhľame, pár dní pred štedrým dňom postavíme stromček vyzdobime byt. Nič nepeciem. Zákusky kúpime z cukrárne a ja spravím jedno tiramisu. Už od Mikuláša nám doma stále hrá Vianočná hudba, cca 3x od Mikuláša do Štedrého dňa varíme punč, ale na Štedrý deň a na Silvestra robím taký slávnostný punč. Od rána nám hrajú Vianočné pesničky, spolu s mužom spravíme kakaové guľôčky, dáme variť kapustnicu (ta vždy vydrží do Silvestra), šalát chystáme už 23. a stoji v noci v chladničke. Nerobím 10 druhov šalátov. Stačí zemiakový a jeden zeleninový na sviatočné ráno. Manžela som naučila robiť parížsky a už roky ho robí on ako svoj obľúbený šalát. Potom pred večerou spravíme zopár kusov ryby pre muža a veganske "rezne" pre mňa. Zvyšok dna tancujeme, pozeráme Vianočné filmy a hráme spoločenské hry, ideme s dieťaťom na prechádzku. Potom večer si prestrieme stôl, spravíme si Vianočné fotenie a v kľude, bez zbytočných tradicii a 20 modlitieb a zaklinadiel sa najeme. Na prvý sviatok Vianočný mam vždy nachystanu vegansku sviečkovu a je aj zvyšok rýb, takže každý si dá, čo chce. Vtedy ku nám prídu rodičia na obed a sme spolu do večera, navzájom si odovzdáme a poukazujeme darčeky a rozprávame sa, hráme sa hry, zdieľame si zážitky. Moja mama samozrejme vždy príde robiť drámy a rozreve sa za to, ako ju nikto nemá rád, lebo my hnusoby nejdeme za ňou na Vianoce, ale pozveme ju k sebe. Ešte, že mužovi rodičia sú úžasní a mamina ju vždy dáko uzmení a ukludni. Na Štefana ideme do prírody, do útulku za psikmi priniesť nejaké darčeky a vyvenčiť. (inak naše mačky dostávajú vianočné darčeky tiež. Vždy dostanú zopár nových hračiek, ktoré do najbližších Vianoc zasa zničia 🤣). Teraz, keď má vlastnú rodinu, sú pre mňa Vianoce krásnym sviatkom. Máme doma naozaj Vianočnú pohodu, odvšadiaľ vonia punč a kapustnica, všetky svetielka a sviečky svietia, všade máme natahane tie chlpate girlandy lesklé, ktoré jas svetielok ešte znasobuju, nestykame sa s tými, ktorých nemáme radi, idú nám celé dni vianočné playlisty, hráme spoločenské hry do noci, ideme v kľude na prechádzku spolu, neriešime žiadne každodenné hlúposti. Tradície nevnasaju vianočného ducha. Láska a vďačnosť áno. Vďaka tradičným Vianociam nemám z detstva jedinú peknú spomienku na Vianoce... Lebo všetko "sa muselo" a všetkých to obťažovalo. My robíme lennto co chceme. Vianoce sú sviatky POKOJA A RADOSTI. A teda máme doma pokoj, nerobíme zbytočne úkony, nevaríme, nechystáme, nepecieme zbytočne jedla (ktoré kúpim hotové v Kauflande) a iba si užívame, že sme spolu, že krásne svieti stromček atď. Každý si musí nájsť svoj model, ako tráviť Vianoce tak, aby z toho mal naozaj radosť, nie stres a rodinné drámy. Šťastné a Veselé
@elizabet173 Uplne suhlasim s tym ze na vianoce ide hlavne o pohodu kazdeho clena rodiny. Presne to poznam o com pise @elementissa. Zacne to velkym upratovanim, pecenim 10 druhov zakuskov a 5 druhov jedal a skonci to obrazkovo preciznou vyzdobou kazdeho kuta v dome a clovek odkvacne od unavy kazdy vecer a normalne sa tesi ked je uz po sviatkoch. Ono je to niekedy tazko zaviest nove tradicie tak ako to chce urobit autorka. Vravim z vlastnej skusenosti. Muz a jeho rodina nemaju tradicie ziadne. Nielen na Vianoce ale vobec nikdy pocas celeho roka. Kazdy sviatok je uplne rovnaky. Ide sa ku svokre a tam sa zje vecera (moriak, hovadzie alebo kura). Ak by tam nebol ten ozdobeny stromcek, nikto by nevedel ze su vianoce.
Ked som prvy krat prisla s tradiciu oplatok pred vecerou, muz sa na mna dival ze ci mi sibe. Ze on sa chce najest a nebude robit taketo cudacstva s cesnakom a madom ale ja som na tom trvala a vysvetlila mu o com to je a co to pre mna znamena. O rok to iste, lebo na to zabudol. Teraz (po 12 rokoch) uz sam pred vianocami mi pripomenie ze nech nezabudnem kupit oblatky. (na vysvetlenie... manzel je kanadan a preto nepozna slovenske tradicie).
A veru niekedy nas musela mama tahat na ten kopec sa pozerat na ohnostroj na novy rok ale teraz na to strasne rada spominam a som jej vdacna ze nas nenechala sediet doma.
@nikiki29 s malym bratom (14) mame zvyk hodinu pred stedrou vecerou vyjst von z bytu a zapalit prskavky. Povodne sluzil ako inak na nahadzanie darcekov pod stromcek, teraz uz brasko mesiac pred Stedrym dnom avizuje, ze zohnal prskavky 🙂
Pod obrus vkladame bankovku s co najvyssou hodnotou, aby bola pocas celeho roka hojnost. Zaciname oblatkou potretou medom a cesnakom, jablcko sa rozkroji tak, aby bolo vidno hviezdicu (cim krajsia, tym sa nam bude viac darit). Zvykom je neodchadzat od stola, vraj to nosi nestastie - kazdy rok sa nasi povadia, lebo hlava rodiny odskakuje od stola 50x za tu hodinu, ale to uz patri k tomu 😀 do kutov sa hadzu orechy so slovami “kuty, kuty, nemam vas cim obdarit, iba tymto malym darom”. Nikdy som nechapala co je za tym, ale ako deti sme sa vzdy bili, kto bude hadzat 🙂 Stol sa neupratuje cele 3 vianocne dni, kazdy iba chodi okolo a zobka, co je na nom. Pri veceri sa modlime Zdravas a Verim v boha, ale to je skor taky prezitok z cias minulych, kedze nie som velmi krestansky zalozena rodina. Tento zvyk urcite pri svojich detoch vypustim. A este si pamatam, ako sme vzdy frflali ze musime jest vsetko, co k veceri patri - oblatky, orechy, jablko, polievku, rybu a salat. Vsetci sa tesili na kapra, ale kym sa k nemu dostali, uz mali plne brucha. Vzdy boli strajky, ze ja nechcem toto a toto mi nedavaj.. ale mama nas sprdla, ze kazdy musi aspon kusok z kazdeho 😀 tak sme si pofrflali a jedli vsetko doradu.
@elementissa fakt nemali stromček?
@gelifil nie, nie vsetky vierovyznania majú stromček 🙂 stromček ako taký je starogermánskym symbolom víťazstva. Keď jeden z kmeňov, ktoré boli spolu vo vojne vyhral bitku, porazenej strane postínali hlavy a zavesili ich na strom. Takúto "dekoráciu" poslali potom do porazenej dediny. Stromček s guľami je teda metaforu tohto úkonu. Keďže katolíci nikdy neboli a nie sú mierumilovná denominácia, treba si spomenúť na celý stredovek, čo sa dialo, tak v krajinách, kde katolíci vytlačili /porazili, vyvrazdili protestantov či iné náboženstvá sa prebral tento zvyk na Vianoce. Stavať strom s guľami ako symbol víťazstva katolicizmu nad inými vyznaniami. A z tých častí to prešlo do ľudovej kultúry a tak začali stavať stromček všetci. Zabudlo sa na to, aká je symbolika stromu s guľami, ani ako sa do katolicizmu dostal. Postupne sa začali stromčeky stavať v celej Európe, no niektoré denominácie si dodnes držia pamiatku na to, ako táto tradícia vznikla a teda oni strom nestavajú. My sme sa s manželom dohodli, že pre nás nie je ozdobený strom symbolom smrti všetkých tých, ktorí by boli proti nám a že v ňom ani žiadnu symboliku hľadať nebudeme, ani na naše deti žiadne takéto symboliky prenášať nebudeme. Stromček si staviame preto, lebo sa nám to veľmi páči, je to krásna dekorácia, keď pekne svieti a všetky svetlá sú zhasnuté vyvoláva to v nás pocit pokoja, mieru, pohody, utulnosti domova a to sú všetko veci, ktoré si spájame s Vianocami 🙂 takže my staviame 🙂
@elementissa To je riadna morbidita s tymi hlavami😲.
Ja som pocula ze v mnulosti pred tym ako prisiel stromcek na Slovensko, si ludia ozdobovali domy zelenymi vetvickami ako symbolom zivota a vesali na ne jablcka a orechy. Radsej budem verit tomu.🙂
My sme mali iné zvyky ako zase manžel. Ale tak postupne sme si vybrali to, čo nám sedí. Napríklad dávame peniaze pod obrus. Z každého ovocia kúsok. Orechy hádžeme do rohov. Prekrajujeme jablko. Krížik na čelo z medu a veľa iného.
@halabolka moja babka tiež hádzala orechy so slovami: "Hojnosti, svornosti, v každom kúte dosti!" 🙂 Tak asi taký význam to má. Inak, nádherná téma!
@andreatytler áno, môže byt 🙂 stromček s guľami je pôvodne ten starogermansky. Ale áno, ľudia si všelijaké veci vkladajú rovnako. Aj hakovy kríž bol pôvodne niečo úplne iné 🙂 niektoré veci postupne zludoveju a z povodne krvavej tradice sa spraví radostná, iné zasa naopak. Ja som to písala len na vysvetlenie, prečo niektoré denominacie nemajú stromček (lebo to nebola pôvodná kresťanská ani židovská tradícia a pretože to bol krvavý zvyk). My ho staviame tiež. A nejako nemám potrebu si to racionalizovat niečím iným. V súčasnosti už ozdobeny stromček symbolizuje iba Vianoce, nikde vo svete sa už snáď state hlavy na stromy nevesaju a z pôvodne morbidneho zvyku sa stala dekorácia, ktorú máme takmer všetci radi. Akurát nepodporujem výrub stromov za účelom ich zdobenia. Oschne to a zbytočne kvôli ľudskej paráde umrel strom. Umelé vydržia roky rokúce a sú stále rovnako pekne.
@elementissa, jasne. Drobná vada je, že umelý Strom "vyprodukuje" pri svojom vzniku a následnom zničení toľko škody, ako výrub 3000 stromov. Ale ak máte doma umelý viac než 3000 rokov, tak je samozrejme ekologickejši ako živý. Takže ja nijako nepodporujem umelohmotné metly namiesto čerstvo vytatych stromčekov, ktoré sa práve za týmto účelom sadili. Chápem, že niekto nemá chuť zháňať každý rok stromec, chce ho mat pekne rovnomerný alebo ma iný dôvod. Ale argumenty o umretych stromoch a ekológii sú hodne mimo.
@vroni To ma nikdy nenapadlo sa pozriet na to kolko skody sa urobi na zivotnom prostredi vyrobou tych umelych stromcekov. My mame ten isty stromcek uz 15 rokov ale verim ze su ludia co kupuju novy kazdych par rokov lebo nieco ine je v mode.
Aj napriek tomuto argumentu som aj ja za umele stromceky. Aj strom je ziva bytost a nepride mi dobre ze by mala umriet len koli 3 tyzdnovej dekoracii. Este ak by s tym ludia po vianociach zakurili ze nech to cele vyuziju ale tu to vacsinou len vyhodia.
@vroni určite nemáme jeden strom 3000 rokov, ale mali sme strom 25 rokov. To je podľa mňa na umelý strom veľmi obstojne. Dúfam, že si nekupujes ani oblečenie a svojim deťom už vôbec nie. Ja radšej oblečenie, hračky recyklujem, nič nekupujem nové, všetko z druhej ruky, aby som neprispievala k tvorbe odpadu, ale zuzitkovala to, čo už vyrobené je a niekto to už kúpil. Každý máme svoju filozofiu 🙂
@andreatytler, Strom je strom. Je živý ale nie je bytosť. Tak ako sa prasa chová za účelom zbastenia, pestuje sa stromček v škôlke na dekoráciu. Aj keby ho teoreticky na vianoce nikto nekúpil, bude ho treba vytat, lebo škôlka sadi stromčeky husto a nemal by miesto. Takže nám nejakých 15 rokov čistí vzduch a až potom slúži ako dekorácia, kurivo, krmivo, nábytok... Neviem, kde a ako, ale v mnohých mestách stromčeky skrmuju v zoo a následne pália. Skutočne ich využijú až do posledného okamihu. Keby sa živé stromčeky nekupovali, nesadili by sa a tých 15 rokov by nám necítili vzduch. Umelý poškodí životné prostredie, nemá žiaden iný účel ako dekoráciu a keď už nie je dostatočne pekný, je jeho likvidácia ekologická katastrofa. Čiže je typickou zbytočnou a zaťažujúcou ekologickou stopou, ktorá slúži len a výhradne na uspokojenie ľudskej marnivosti. Ja budem radšej "vraždiť" stromy. 🤷♀️
@elementissa, určite mame. Nie som žiadna Gretina kamarátka, čo funguje na ekologickej stope. Ale nebudem tvrdiť, že kupujem hračky výhradne z plastu, aby kvôli drevu nemuseli umierať stromy, lebo je to jednoducho blbosť. Je v pohode, že niekomu viac vyhovuje umelý stromček. Ale nech to nevyhlasuje za ekologickú alternatívu, lebo to jednoducho nie je. Je to taka istá plastová hračka ako akákoľvek iná.
@andreatytler presne toto vnímam aj ja. Keď sa mi umelý strom pokazí, z bazáru kúpim nový, no život tomu statemu stromu už nik nevráti 🤷🏼♀️ ale viem, že sú ľudia rôzni. Niektorí kladú na prvé miesto ľudský život. Pre mňa je rovnako cenný život mušky, myši, jeleňa či človeka, život ako život. A stromy sú tiež živé bytosti, možno necítia bolesť, lebo nemajú nervovú sústavu, ale sú pre prírodu nesmierne podstatné. Takže pre mňa je zmysluplnejšie celý život si kupovať bazarove umelé stromy ako len kvôli mojim Vianociam prispieť k výrubu 70 stromov dajme tomu. Ak by som každý rok jeden strom namiesto toho zasadila, tak aspoň sa to vyrovná, bohužiaľ, stromy rastú desiatky, niektoré stovky rokov. A nie je to nič životu potrebné, bez čoho by sme neprežili. Nemám nič proti drevenému nábytku, ktorý je pre človeka potrebný a má ho doma desiatky rokov, no vytat celý strom, ktorý rástol 10 a viac rokov, aby dorastol do potrebnej výšky kvôli jedným Vianociam, respektíve, 2-3 týždňom... To je maximálne sebecké podľa mňa. Ale teda, každý je pánom svojho života a nech si robí, ako považuje za najvhodnejšie a najzmysluplnejsie, každý z nás môžme mať úplne iný postoj k rovnakým veciam 🙂
@vroni až na to, že kvôli tomu, že sa umelo sadia škôlky na miestach, kde by daný strom ani nemal čo robiť, tak bránia prirodzenej vegetácii.
Každá minca má dve strany a ako hovorím každý si vyberie to, čo je jeho svedomiu bližšie
@trema, je o tom plno štúdií, 15 rokov je prehnane lichotivych z opačnej strany.
@elementissa, prirodzenej vegetácii bránime všade, akurát pri škôlkach by to mal byť problém? Veď áno, každý si vyberie svoje.
Precitame si pasaz u biblie, kde sa opisuje Jezisove narodenie

Keď som bývala u rodičov, tak sme sa pred večerou celý deň postili. Pred samotnou večerou, otec ako najstarší zazvonil a zavinšoval nám požehnané sviatky. Potom sme sa pomodlili aj za tých ktorí už s nami nie sú. Mala rozdala oblátky s medom. Čo sa jedla týka to je od kraja ku kraju. My sme mávali aj opekance s makom. Tie už teraz v mojej rodine nerobíme. Niekto rozkrajuje jablčko aby vyveštil zdravie, niekde sa v škrupinkách orechov púšťajú sviečky na vode a veští si dlhý život.