icon

Naučili ste deti na Ježiška?

zienka21
26. dec 2020

Do akého veku im to ak tak vydržalo? ☺

Strana
z3
mayka730
26. dec 2020

Co najdlhšie ako sa da ,sestra do 12veku verila ...a ja sama az cca do 13tich az kým mi v skole nepovedali :D..bolo to sklamanie veru ..ja osobne by som nechavala deti co najdlhšie veriť je to krásne..♡

jana_eyre_2
26. dec 2020

Moji majú 8, 7 a 4.. prvé dve decká sa už dopočuli od spolužiakov že to my rodičia ale neveria tomu, resp.raz to spomenuli a odvtedy akoby zabudli a zase je to len ježiško.. podľa mňa u najstaršieho to sú uz posledné Vianoce čo tomu verí, tak uvidíme.. neplánujem im to nejako oznamovať, keď už si nejaké bude iste ako to je, nebudem klamať.. zatiaľ nechávam čaro viery v Ježiška..

deti95060810
26. dec 2020

Naučila.... Kým pani učiteľka v prvej triede ZŠ nepovedala všetkým žiačikom v triede - aj mojej dcére, že Ježiško neexistuje, že darčeky dávajú rodičia.... Bola som nahnevaná na učiteĺku.... Samozrejme dcéra má ešte aj mladšie sestry tak aj im to vytrúbila.... Takže u nás Ježisko dlho neexistoval....😉

daniela1911
26. dec 2020

Podľa mňa záleží ako je ktoré dieťa vnímavé a citlivé.. ale ja by som radšej svojmu dieťaťu dala nejaké vysvetlenie doma, ako by mu to mal povedať nejaký spolužiak v škole.

viikkki
26. dec 2020

V 7 som prestala veriť ale potom veru opadlo to čaro Vianoc takže určite deti naučiť a nepripravit ich o krásny zážitok z Vianoc 🥰samozrejme niesu o darcekoch ale predsa sú to deti 🙏

hettinka
26. dec 2020

@zienka21 dcéra po 3. triedu, do 9 rokov. Ale už v 8 pochybovala. Syn je realista, prekukol to, keď ešte nemal 6.
Ale z Vianoc sa tešia stále. Vôbec to neubralo na čare Vianoc.

karpina
26. dec 2020

@mayka730 V 12 či 13-tich rokoch ešte veriť, že Ježiško nosí darčeky a ešte sa s tým pochváliť v škole je myslím väčší trapas, ako sklamanie.

sticker
zienka21
autor
26. dec 2020

@daniela1911 áno k tomu sa prikláňam aj ja s manželom je to aj podľa nás vhodnejšie doma ako niekde to počuť, ešte máme síce na to čas máme dcérku ni nie ročnú len tak mi napadlo či ideme do toho ze Ježiško či rovno nie.. 🤔☺

kittykat22
26. dec 2020

Syn ma 8 a planujem mu to povedat toto leto. Uz je dost velky a je vnimavy. A ako pisu vyssie, radsej mu to poviem ja ako by sa to mal dozvediet od spoluziaka.

mayka730
26. dec 2020

@karpina ze mi to v skole povedali ,nie ze som sa pochválila ;) čítajme.

jana_eyre_2
26. dec 2020

Ja ani neviem ako som to zistila ale pamätám si, že vôbec som nebola sklamaná, nevidím nejaku nevýhodu v tom ak sa to dozvedia v škole.. dieťa sa podľa mňa dovtipi keď už samé je pripravené.. môjmu synovcovi to povedala švagriná lebo už bol podla nej veľký a on bol celé Vianoce sklamaný...

karpina
26. dec 2020

@mayka730 To je úplne jedno, Spolužiačkam iste neuniklo prekvapenie a sklamanie v tvojich očiach. To sa mi ani veriť nechce, že do 13-tich si tomu verila. Ste žili niekde v izolácii, či na samote?

daniela1911
26. dec 2020

@zienka21 tiež mám 1,5 ročnú dcéru, tento rok pojem “darčeky od Ježiška” ešte nechápe, ale budúci rok budeme už riešiť tuto dilemu, či vôbec učiť. Aj keď áno, je to krásne.. ale to sklamanie niekdy tiež zabolí, videla som to na sestrinom synovi. A to bol ešte v škôlke.
Už som uvažovala aj tak, že ju necháme veriť “lebo šak babky ju to naučia” a že napr. v 4-5 rokoch by sme jej doma vysvetlili, že darčeky si dávaju blízky navzájom ako pozornosť, a potešili darovaných, a že podstata nie je v darčekoch, a pod. Ale uvidíme, čo život prinesie..

reni666
26. dec 2020

My neučíme na žiadne vymyslené bytosti, ježiško, boh, čert, zubná víla atď. načo to je dobré aby dieťa žilo oblbobané. Niektorí rodičia to radi využívajú ak budeš zlý nič ti nedonesie..zoberie ťa čert, je my z nich zle 🤢

katym77
26. dec 2020

Ani my neučíme na zubné víly a tak ale je lepšie povedať, že prišiel Ježiško.

evaachesa
26. dec 2020

@reni666 ahoj, syn mal teraz rok a tak som sa začala nad tým Ježiškom zamýšľať, že by som mu od malička vysvetlila ako to funguje, žiadne klamstvá o Ježiškovi či Mikulášovi...príde mi to hrozné takto klamať do očí dieťaťu a potom od neho vyžadovať aby neklamalo ... Muž s tým ale nie je ok ... Neviem ale ako by zareagovalo okolie ..hlavne keby syn potom medzi deťmi vysvetľoval že Ježiško neexistuje ...mamičky by ma asi zožrali😀 my nie sme ani veriaci, čiže Vianoce ani nejak veľmi neprežívam a s mužom si darčeky nedávame...ak už bude malý chápať, tak si dáme aj pre seba po jednom darčeku.
Ako to prosím bolo u Vás? Od začiatku ste vysvetlili že je to len tradicia? Zobralo to okolie v pohode? Vďaka 🙂

marygk
26. dec 2020

U nás doma darčeky Ježiško nikdy nenosil. Darčeky som dostávala od rodičov pod stromček k Betlehemu-lebo Ježiško má narodeniny. Či dávajú darčeky rodičia alebo Ježiško, sú to stále darčeky a z tých sa teším aj teraz. Neviem ci som bola ochudobnena o nejaký zázrak a čaro. Ale ja som v detstve o to čaro pripravila mnoho detí. Hold niekto im to musel povedať.

nice202
26. dec 2020

Ja mám 10 ročnú, tá neverí už asi 2 roky no a tieto Vianoce to povedala mojej mladšej 6 ročnej, čiže už to vie aj ona.

moni73
26. dec 2020

Za mna jednoznacne jezisko. A presvedcila som aj segru, aby "dovolila" jeziska synovcom a uznala, ze to bolo dobre. Deti su uzasne, maju bohatu fantaziu a veria v magickost. Tie otvorene ocka a usta... Skoda, ze to netrva dlhsie.😇

fokuska
26. dec 2020

Ak sa mozem "votriet" do konverzacie - tie, co hovorite detom, ze darceky nosi Jezisko, tak ako ho opisujete? Jezisko je akoze male babatko prave narodene v Betleheme, cize Jezis a to malo babo akoze nosi darceky? Alebo hovorite Jezisko ale predstava za tym je Santa Claus, cize bruchaty stary panko s bradou, ktory tie darceky nosi?

Mne ako dietatu toto nikdy nedavalo zmysel (neboli sme veriaci, takze darceky nam nosil Mikulas alebo Dedo mraz, ale bola som velmi malinka ked som nasim zacala davat otazky, ze ako stihne tolko deti a ako vie kto sa ako vola a kto kde byva a kto si co praje atd, ze nasim dosli argumenty a odpovede a ja som skonstatovala, ze je to hlupost a ze to rodicia zabezpecuju darceky), ale teda nedavalo mi zmysel to, ze ak niekot hovori, ze Jezisko, tak akoze male babatko kazdy rok nosi darceky? Preco? Z toho biblickeho hladiska to nedavalo ziadny zmysel.
Skor mi davalo zmysel to, ze kedze Jezisovi do Betlehema doniesli dary, pretoze ho mali radi, tak rovnako si ludia kazdy rok akoby "na pocest" toho davaju dary medzi sebou - aby vyjadrili ako si jeden druheho a ze sa maju radi.

Toto sa mi zda aj najvhodnejsia forma ako to vysvetlit detom - kedze vianoce su krestanske a ten pravy duchovny rozmer je prave oslava narodenia Jezisa a kedze Jezis je laska, tak ludia si tato davaju darceky na znak lasky a hovori sa teda, ze draceky nosi jezisko - lebo je to symbolicke, ze tie darceky si davame vdaka nemu, cize ich akoby priniesol on.

daniela1911
26. dec 2020

@fokuska perfektná myšlienka. Cítim to rovnako.

moni73
26. dec 2020

@fokuska jeziska som nikdy nijako neopisovala. A ako vyzera a ako stiha a ako vie co? No predsa, je to jezisko, co dokaze vsetko

evaachesa
26. dec 2020

@fokuska super napísané 👍
práve som dočítala aj zaujímavý článok na túto tému a asi pôjdem rovnakou cestou 😊
http://montemama.sk/blog/373-su-darceky-od-jeziska

andrejka999
Autor odpoveď zmazal
fokuska
26. dec 2020

@moni73 A deti sa nikdy neopytali? Ja som sa vzdy pytala na vsetko - kto to je, ako vyzera, ako "funguje", ako to ze vie toto, ako to ze stiha tamto... ale zas ja som uz ako dieta rozmyslala dost pragmaticky a nejake nadprirodzene schopnosti som nebrala do uvahy, lebo to nedavalo zmysel :D vzdy som isla takym vedeckym smerom a pytala sa kym som nedostala odpoved, ktora davala zmysel. A aj v okoli mam plno deti co sa pytaju a neuspkoja sa so zahovorenim otazky ako jezisko vyzera, kto to je a pod.

iveta143
26. dec 2020

moja 6 rocna dcerka sa ma pred par dnami opytala, ze ako pride jezisko, ci kominom 🙂 tak som jej porozpravala kratky pribeh o narodeni jeziska a k tomu som jej povedala,ze jezisko je velmi malicky a je to pre neho velmi daleko tak preto ma na celom svete pomocnikov a kazdemu povie co a kde ma dat... nateraz jej to stacilo 🙂 takze stale hovori, ze to doniesol jezisko 🙂

nikiki29
26. dec 2020

@fokuska presne môj názor 👍🏻 my tiež pôjdeme touto cestou... čítala som to už viac krát a je mi to najbližšie. A schovávať sa pred synom keď budeme spolu na nákupoch darčekov pre babku? To si neviem celkom predstaviť. A tiež spoločne vyrábanie darčekov od syna babke, na to sa veľmi teším... podľa mňa je to fakt super 😊

hettinka
26. dec 2020

@moni73 aj u nás tak. “Jezsko” bola záhadná bytosť, nikdy sme ju nejako neopisovali. Do kostola nechodíme, takze netuším, ako si ho deti predstavovali. A v istom veku začali pochybovať a povedali, že to kupujú rodičia, tak som tu ilúziu ďalej neudrziavala. Tak prirodzene to prišlo, bez sklamania. A doteraz kupujeme “darčeky od Jeziska”, a to už majú 13 a19.

elizabet173
26. dec 2020

@reni666 nemusis ucit, vymyslene bytosti su v kazdej rozpravke, v kazdej kulture su a preco? No lebo svet fantazie je uzasny. Nie preto, aby niekto niecim strasil, alebo sa vyhrazal. A detom je v tom tajuplnom svete fantazie dobre.

tami2014
26. dec 2020

@deti95060810 preboha, to je co za kravu? A vobec co to ma ona riesit s detmi?

Strana
z3