icon

Osláviť narodeniny so šéfom a kolegyňou?

14. apr 2025

Poraďte mi prosím, čo by ste robili na mojom mieste ?
Od januára som doma, v práci mi zrušili miesto, momentálne som na prekážke zo strany zamestnávateľa.
Koncom mesiaca idem podpísať výpoveď, bude mi plynúť ešte 2 mes. výpovedná lehota.
Ak motyka vystrelí, možno mi miesto nájdu a ostanem vo firme. Som, ale nastavená už tak,že končím.
A teraz k pointe príbehu 😀.

Môj šéf má narodeniny 26 ho a ja 27 ho. Dnes mi volal a pozval ma na oslavu jeho narodenín. Zo slušnosti som pozvanie prijala (mám ho rada,je to fajn človek). Povedal mi kto každý tam bude. Pozval aj druhú kolegyňu z kancelárie,ktorú už veľmi nemusím vidieť.
On žiaľ momentálne nevie ovplyvniť,aby som pri ňom ostala. Hľadá mi však miesto na inom pracovisku. Ostala tam ona a má pár mesiacov do dôchodku. Požiadal ju,či by neodišla a neprenechala mi jej miesto. Ponúkol jej max. čo mohol (odstupné, prekážku zo str.zamestnávateľa, atď.) - nebudem tu všetko rozpisovať.
Keďže za ňou niekto stojí, povedala mu, že nie - ona neodíde.
Celý ten čas pokiaľ neprišlo na túto tému sa hrala na úžasnú kamošku a super kolegyňu. Odvtedy ako s ňou šéf mal pohovor sa so mnou na túto tému už nebavila.
Jednoducho hrala mŕtveho chrobáka. Dodnes mi každý deň posiela nejaké trápne fotku z fb alebo videá. Ani raz za ten čas sa ma nepýtala na moju situáciu, čo budem robiť, aké mám plány, atď..

Pôvodne som mala v pláne robiť oslavu aj ja. Predsa 40tka, mali sme tam dobre vzťahy. Samozrejme až v tejto situácii, tu sa ukázali tie "kamarátske" vzťahy.
Mala som v pláne ich pozvať aj do divadla, aby to nebolo len také fádne posedenie.
V práci sa robia oslavy narodenín a menín, čo však robiť v tejto situácii?
Patrilo by sa podľa Vás robiť oslavu, pozvať ich niekde ?
A však keďže je situácia taká aká je,neviem čo robiť. Boli by sme pia

Strana
z2
mamamasama
14. apr 2025

Asi by som šéfovi poďakovala, ale nešla. A určite by som na svoju 40-tku nevolala ani šéfa a ani kolegyňu.

thereisabear
14. apr 2025

A kto sa na koho hnevá? Ty na kolegyňu, že ti nechce prenechať miesto alebo ona na teba, že ju chceš "vyštvať" z práce?

kaktusik007
14. apr 2025

autorka, akoze prepac, ale preco by mala tvoja kolegyna uprednostit to aby si ty mala pracu pred tym, aby mala pracu ona??

ty vidis iba to ze ma dochodkovy vek - co ked ona na dochodok ist este nechce a chce nadalej pracovat? Potiahnut nejake roky subezne so starobnym dochodkom, nejak sa vdaka tomu zabezpecit a mat financie napriklad na to, nech moze cestovat, este kym je relativne zdrava?

ty mas 40 - ty si predsa len novu pracu najdes skor, ako 60 rocna zena. Ona by uz bola uplne odkazana iba na dochodok.

vidis samu seba a hras sa na ukrivdeneho - proste toto je realita, boli ste dve, prisla konsolidacia, nie je pre teba praca, potrebna je uz iba jedna. Je to blbe, ze si to ty, ale tak - stava sa take v zivote.

k oslave - nesla by som. Nevidim zmysel sa takto zdruzovat s byvalym sefom. A mna by ani nenapadlo ho pozvat na moje narodeniny /styl ja idem tebe a ty mne je dost detinsky/. A tuto kolegynu predsa nemas rada, takze jej pritomnost na tvojich narodeninach vyznie hodne zvlastne.

aandrea9
14. apr 2025

Šéfovi by som išla potriasť pravicou ak si už pozvanie prijala. Nikde nie je napísané, že sa musíš baviť aj s tou, ktorá nevie včas odísť. Narodky by som tam ale neoslavovala.

aandrea9
14. apr 2025

@kaktusik007 vieš, mám presne takú kolegyňu ako autorka. Ma 65, doma nevrlého manzela a absolútne žiadny dôchodkový plán. Tak sa tam drží zubami nechtami. A úrady práce plné.

mili2016
14. apr 2025

Na oslavu tvojho šéfa by som šla, keďže si pozvanie prijala + podľa tvojho opisu je fajn človek , ale svoje narodeniny si osláv sama so svojou rodinou v tejto situácii sa nehodí aby si oslavovala s kolegami...

vanilkovazmrzka
14. apr 2025

Nehnevaj sa na mna ale vyhadzovat cloveka tesne pred dochodkom, ktory je uz nezamestnatelny, je buranske. Takze ja sa vlastne tej pani kolegyni cudujem, ze s tebou este komunikuje aj ked vo forme preposlanych postov… ty si mlada, v produktivnom veku, najst si novu pracu je ovela mensi problem pre teba nez pre skoro dochodkynu. Za co si vlastne ty dovolujes byt na nu nasrata?

koniarova
14. apr 2025

To nemyslíš vážne, že má kolegyňa odísť, lebo už je v dôchodkovom veku?
Ešte hádam čakáš aj ospravedlnenie.

ukgirls
14. apr 2025

si sebecka .. kolegyna nema preco odist .. to ze nechce je jej rozhodnutie a neznamnea to,ze niesi "kamarata" ale proste aj ona si chce miesto udrzat a nevidim dovod,aby cudziemu cloveku ho prenechala... ved az pojde do dochodku tak ta mozu vziat nazad a ty si medzitym oddychnes niekde inde alebo chod na urad na ten cas ets.. narodeniny si oslav ako chces ty a nie ako mate zauzivane v praci ...ale momentalnu zatrpknutost daj stranou-casom mozno pochopis ako naivne sa spravas

bluka2
14. apr 2025

Mne sa nezdá nič zle na tom, že nechce odísť

prasiatko30
14. apr 2025

Kolegyna je vo svojom prave pracovat dovtedy kym ju naozaj nevyhodia alebo sa nerozhodne odist na dochodok, preco by mala prepustit svoje miesto kolegyni, aj ked ste mali korektne vztahy? By som to neurobila ani pre kamaratku nieto este pre nejaku pani co pri mne pracuje v kancli. Mas 40rokov mozes este najst robotu omnoho lahsie ako pani v dochodkovom veku. Ty si merkuj svoje moznosti a nevin z tvojej situacie kolegynu. Jedny dvere sa ti uatvaraju ine sa ti mozu prave otvarat

moonlight1210
14. apr 2025

Strasne sebestredna si. Vidis len seba, svoje poziadavky a plany.
A ked nie je podla nich, si zduta a urazena.

Z pohladu kolegyne si sa javila ako velka kamoska a zrazu za chrbtom sa jej snazis vybavit vyhadzov, aby si mala jej miesto ty.
Pekna podsivka si. A este sa urazis, ze si ona nasla zastanie a skazila ti plany.

Daj vypoved a hladaj inde.

biba_18
14. apr 2025

@kaktusik007 ja som za, netreba pozerať na iných pokiaľ ide o prácu - ale mám výhradu k tomu dôchodku - keď nám budú dôchodcovia sedieť v práci lebo si chcú zarobiť - kam pôjdu robiť mladí? a že sedí a nestojí na nohách je jasné, to by do dôchodku chcela ísť sama pri všetkých odstupných čo jej boli ponúknuté …

alickapusinka
14. apr 2025

S akeho dôvodu tesne pred dôchodkom ma odisť. Lebo TY chceš to je všetko malo. Jasne ju na 62 rokov alebo koľko ma zamestnaju sama tomu neveriš.A jej bude chybať do dôchodku toto su najdôležitejšie roky čo bude potrebovať a ONA zo dňa na deň odide len preto že TY potrebuejš to miesto.Blba by bola.Sedela by na konária konár by si pilila pod zadkom snad taka hlúpa nie je.

biba_18
14. apr 2025

@vanilkovazmrzka asi si nečítala že jej boli ponúknuté prekážky v práci - to znamená že by bola doma tých pár mesiacov a brala by plat - a potom by išla do dôchodku…

prasiatko30
14. apr 2025

@biba_18 a preco? Jej miesto nezrusili

kaktusik007
14. apr 2025

@biba_18 netusim aka je to praca... moja mama ma 70 a stale pracuje.... aj sa nabeha, maka fyzicky.... Ale je rada, citi sa uzitocna a pracu zvlada... Ono nie je to celkom tak ze dochodci zaberaju miesta mladym ----- skor stari ostavaju, lebo mladych niet a treba robit.....

biba_18
14. apr 2025

@kaktusik007 mám skúsenosť od nás z práce že sa pánko držal zubami nechtami z dôvodu ako píšeš - a reálne nám chýbala pracovná sila lebo výkon nebol adekvátny - a potom zo dňa na deň odišiel lebo medveď - a my sme mali reálne o 2 ľudí menej, lebo nového bolo treba zaúčať pri plnej prevádzke …
iné to je ak vážne zamestnávateľ nevie vykryť zdroje - a zamestnanca si chce udržať - ale ak by aj vedel, je bohužiaľ v slabom postavení…

biba_18
14. apr 2025

@prasiatko30 predpokladám že robia to isté alebo veľmi podobné…

prasiatko30
14. apr 2025

@biba_18 je jedno co robia aj nerobia, fkt je ten ze zakladatelkin post zrusili a kolegynin nie. A kolegyna nema absolutne ziadnu povinnost podat alebo prijat nejaku pofidernu dohodu aby pani mohla dalej robit. Nasrata by mala byt kolegyna,ze sa ju snazila jej „dobra“ kolegynka vystrnadit z roboty.

biba_18
14. apr 2025

@prasiatko30 faktom je, že zrušili jedno miesto - ak robia to isté, tak je jedno ktoré…

anketkarka
14. apr 2025

@biba_18 ale ona možno nechce robiť len pár mesiacov. Nezrušili miesto jej.
Prečo sa má autorka hnevať na niekoho? Šéf jej naznačil, že sa snažia ju niekde umiestniť a kolegyňa za to nemôže. Aký má dôvod na hnev?

biba_18
14. apr 2025

@anketkarka ja osobne som proti tomu aby dôchodcovia pracovali na pôvodnom mieste. takže mňa otázky čo ak chce ďalej pracovať v podstate hnevajú…

muchotrafka298
14. apr 2025

Absolutne by som neriesila v praci za takychto okolnosti oslavu narodenin, ziadne posedenie a uz vobec nie pozvanie do divadla. Nevidim na to najmensi dovod. Na sefovu oslavu by som tiez nesla. Slusne by som podakovala s tym, ze mam iny program.

biba_18
14. apr 2025

ja by som na jeho oslavu šla, s nimi by som svoju oslavu už nerobila - ak tak len s už bývalým šefom…

prasiatko30
14. apr 2025

@biba_18 dufam, ze aj teba vykopnu par mesiacov pred dochodkom a ty este budes vcelku schopna ale bohuzial uz blizko k duchodu tak do srotu lebo jedna pipka sa tak dohodla so sefom😂😂😂😅to este len potom budes zirat. Tunak mala kolegyna este stastie, ze jej niekto kryje chrbat

biba_18
14. apr 2025

@prasiatko30 ty máš celkom problém čítať s porozumením, že?
1. ja píšem o dôchodcoch - a ja do dôchodku pôjdem, nebudem ostávať na mieste
2. kolegyni z príspevku bola ponúknutá náhrada mzdy ak dobrovolne odíde do dôchodku keď bude mať na neho nárok. je v ochrannej lehote vykopnúť by ju nemohli aj keby za sebou nikoho nemala…

autor
14. apr 2025

Moja otázka znela či robiť oslavu, nie to,že kto koho chce vyštvať.
Obe robíme skoro podobnú prácu, resp. nie je problém sa zastúpiť navzájom.
Ak je kolegyňa na dovolenke, všetko riešim za ňu. Po dovolenke prichádza a má čistý stôl.
Čo ja som ešte po mojej dovolenke nezažila. Nechávala mi veci,ktoré by v kľude mohla urobiť aj ona.
Lenže nemá čas, keďže 95% pracovného času rieši svoje súkromné záležitosti.
Ak šéf nie je v práci, čo je dosť často (chodí na služobky), tak nemá problém si z domu priniesť kopec vecí, ktoré jej treba napr. zašiť alebo zeleninu,ktorú si potrebuje načistiť do mrazáku a pod.
Počas prac.doby si vie poriešiť kaderníčku, nákupy a kedže býva blízko - vie si odbehnúť uvariť aj polievku.
A to všetko urobí iba za predpokladu,že niekto v kancli zostane, dvihne telefon a vyrieši súrne problémy. Kto je ten kto zostane ? No samozrejme ja..
Kto je ten, kto ju celý ten čas kryje? No samozrejme ja.
Ak by som bola taká zmija a harpia ako ma tu opisujú, tak je kolegyňa dávno preč, pretože si nemá problém si počas prac. doby dať aj pohárik.
A predsa o tom šéf nevie a mohla som to proti nej použiť.
Ale nikdy to ani nezneužijem.

Kolegyňa je vdova, ktorej manžel bol vo firme na vysokom poste. Párkrát sa pochválila ako ju manžel dobre zabezpečil, mali spolu aj nejakú firmu - neviem akú, nikdy som sa na to neopýtala.
Len nedávno to medzi rečou spomenula šéfovi,že má ešte aj firmu. A nezabudla dodať,že až teraz si život so svojim priateľom užíva.
Áno, začala mi už liezť na nervy, ale nemalo to súvis s mojou výpoveďou.
Začalo to oveľa skôr a súviselo to s tým,že ma začala už neskutočne využívať.
A vy ste ma tu opísali ako tú najväčšou opachu, ktorá chce niekoho obrať o prácu.

Minulý týždeň som bola v práci, pretože som mala čerstvo ulovených kaprov (keďže otec je rybár) a predstavte si ,že aj na ňu som myslela a kapra som priniesla aj jej.

prasiatko30
14. apr 2025

@biba_18 pani este nie je na dochodku, preco by mala ist skorej? Stale sa ta to pytam a ty si len melies svoje. Lebp to po nej chce nejaka pani???

prasiatko30
14. apr 2025

Tak uz ju nebude mat nikojo ako podskoka a bude robit to co ma. Vsak ak ma tak blizko do dochodku tak ju poslu do dochodku a potom ta mozu este stale zavolat naspat. Zatial si uzi UP a hotovo - aj ovca cela aj vlk syty

Strana
z2