icon

Podmienky pre svadbu v kostole

16. feb 2025

Ahojte, keď chcem mať svadbu v kostole musia byt obaja pokrstení? Alebo ako to funguje? Ďakujem

markusrasford
16. feb 2025

No mali byť ste mať cirkevné sviatosti

kavasmliekom
16. feb 2025

Stačí jeden, ale záleží od kňaza. Nie každý to akceptuje.

dory11
16. feb 2025

Úprimne niesom krstna .
Len žiadosť volaku písal farár o výnimku aby sme mohli mať sobáš v kostole .
Mali sme svatbu v kostole v roku 2024 a malú nám pokrstil tiež ale už v roku 2021 .
Ale je to o fararovy

Ale manžel má všetky svätosti

zzzzza
16. feb 2025

Asi záleží od kostola, kňaza...

michaela789
16. feb 2025

My sme museli mať sviatosti absolvované. Niektorí kňazi ich ponúkajú v zrýchlenej podobe pred sobášom.

e1i
16. feb 2025

@dory11 my tiez tak,muz vsetko a ja som podpisala ziadost. Sobas bol v kostole aj 2 deti su pokrstene bez problemov.

lucylaw
16. feb 2025

Aspoň jeden zo snúbencov musí mať všetky sviatosti,ten druhý nemusí byť ani pokrstený,v takom prípade ale treba vybaviť dišpenz od arcibiskupa..

hipuska
16. feb 2025

Však si to pogoogli podmienky sobáša v kostole.

plamienka555
16. feb 2025

Jeden z partnerov musí mať všetky svätosti, druhému sa pýta dišpenz. Strana, ktorá nevyznáva kresťanstvo, musí prisľúbiť, že dá svoje deti pokrstiť v danej viere. Taktiež bude obrad bez svätej omše (záleží ale od farára). A aby som nezabudla, povinná je predmanželská náuka.
Ak sú obaja partneri neveriaci, tak s týmto skúsenosť nemám.

prasiatko30
16. feb 2025

Ak je pokrsteny len jeden tak pytate dispenz od biskupa - “povolenie” k svadbe ked ti ho biskupsky urad vyda tak nevidim dovod preco by ho farar nemal akceptovat

prasiatko30
16. feb 2025

@plamienka555 tak asi ak nie je pokrsteny ani jeden tak je bezpredmetne aby sa brali v kostole a slubovali si vernost pred niecim comu neveria🤔

andrea2667
16. feb 2025

No tak v prvom rade by ste mali byť obaja nielen pokrstení, ale aj veriaci. Svadba v kostole nie je fraška.

euka210
17. feb 2025

Aspon 1 z nich musi mat vsetky sviatosti

kavasmliekom
19. feb 2025

@prasiatko30 by si sa čudovala, moja známa si urobila v deň sobáša sviatosti, aby mali svadbu v kostole, lebo je "krajšia" v živote v kostole nebola, vlastne, hej, lebo sa vydávala, a 2x krstila

prasiatko30
19. feb 2025

@kavasmliekom tak ale bola pokrstena - z akeho dovodu to urobila to je uz na inu debatu - ale neviem si dost fobre predstavit, zeby prisli dvaja ateisti, ze chcu aby ich katolicky farar zosobasil🤷‍♀️. To akokeby som ja prisla do mesity alebo synagogy, ze sa mi paci ako robia tie obrady a i ked to mam uplne niekde celu tu vieru, ale na tu svadbu by sa mi to celkom šiklo, tak ci by ma nezosobasil rabin - sa mi zda, zeby ma hnali kade lahsie

misanthropicdann
20. feb 2025

@andrea2667 ale áno je

michaela789
20. feb 2025

@misanthropicdann frašku z toho robia bohužiaľ aj samotní kňazi. na jednej strane treba splniť prvé posledné, na druhej stačí prebehnúť do druhého chotára a tam už sa zrazu nemusí nič, ak sobášiaci sa namastia kasičku... To už je na svedomí každého, s akým úmyslom do toho ide.
Ale úprimne nechápem, prečo ľudia ktorí nemajú s cirkvou spoločné absolútne nič, nemajú ani len krst, dupú za tie svoje kostolné svadby a cez mŕtvoly sa musia brať v kostole...potom samozrejme že je to fraška.
My sme sa s manželom brali v kostole ale fraška to určite nebola. Takže je to na pováženie.

autor
20. feb 2025

A nie je to náhodou tak že cirkev nauznáva úradný / civilný sobáš?😊

rk123
20. feb 2025

my sme obaja pokrsteni a mame iba prijimanie, mali sme sobas v kostole a nic nebolo treba