Podmienky pre svadbu v kostole
Ahojte, keď chcem mať svadbu v kostole musia byt obaja pokrstení? Alebo ako to funguje? Ďakujem
Úprimne niesom krstna .
Len žiadosť volaku písal farár o výnimku aby sme mohli mať sobáš v kostole .
Mali sme svatbu v kostole v roku 2024 a malú nám pokrstil tiež ale už v roku 2021 .
Ale je to o fararovy
Ale manžel má všetky svätosti
My sme museli mať sviatosti absolvované. Niektorí kňazi ich ponúkajú v zrýchlenej podobe pred sobášom.
Aspoň jeden zo snúbencov musí mať všetky sviatosti,ten druhý nemusí byť ani pokrstený,v takom prípade ale treba vybaviť dišpenz od arcibiskupa..
Jeden z partnerov musí mať všetky svätosti, druhému sa pýta dišpenz. Strana, ktorá nevyznáva kresťanstvo, musí prisľúbiť, že dá svoje deti pokrstiť v danej viere. Taktiež bude obrad bez svätej omše (záleží ale od farára). A aby som nezabudla, povinná je predmanželská náuka.
Ak sú obaja partneri neveriaci, tak s týmto skúsenosť nemám.
Ak je pokrsteny len jeden tak pytate dispenz od biskupa - “povolenie” k svadbe ked ti ho biskupsky urad vyda tak nevidim dovod preco by ho farar nemal akceptovat
@plamienka555 tak asi ak nie je pokrsteny ani jeden tak je bezpredmetne aby sa brali v kostole a slubovali si vernost pred niecim comu neveria🤔
No tak v prvom rade by ste mali byť obaja nielen pokrstení, ale aj veriaci. Svadba v kostole nie je fraška.
@prasiatko30 by si sa čudovala, moja známa si urobila v deň sobáša sviatosti, aby mali svadbu v kostole, lebo je "krajšia" v živote v kostole nebola, vlastne, hej, lebo sa vydávala, a 2x krstila
@kavasmliekom tak ale bola pokrstena - z akeho dovodu to urobila to je uz na inu debatu - ale neviem si dost fobre predstavit, zeby prisli dvaja ateisti, ze chcu aby ich katolicky farar zosobasil🤷♀️. To akokeby som ja prisla do mesity alebo synagogy, ze sa mi paci ako robia tie obrady a i ked to mam uplne niekde celu tu vieru, ale na tu svadbu by sa mi to celkom šiklo, tak ci by ma nezosobasil rabin - sa mi zda, zeby ma hnali kade lahsie
@misanthropicdann frašku z toho robia bohužiaľ aj samotní kňazi. na jednej strane treba splniť prvé posledné, na druhej stačí prebehnúť do druhého chotára a tam už sa zrazu nemusí nič, ak sobášiaci sa namastia kasičku... To už je na svedomí každého, s akým úmyslom do toho ide.
Ale úprimne nechápem, prečo ľudia ktorí nemajú s cirkvou spoločné absolútne nič, nemajú ani len krst, dupú za tie svoje kostolné svadby a cez mŕtvoly sa musia brať v kostole...potom samozrejme že je to fraška.
My sme sa s manželom brali v kostole ale fraška to určite nebola. Takže je to na pováženie.
A nie je to náhodou tak že cirkev nauznáva úradný / civilný sobáš?😊
my sme obaja pokrsteni a mame iba prijimanie, mali sme sobas v kostole a nic nebolo treba

No mali byť ste mať cirkevné sviatosti